Kotimaa

”Motiivina maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen” – MV-lehden Ilja Janitskinille ehdoton vankeustuomio, Johan Bäckmanille ehdollista vankeutta Ylen toimittajan kunnian­loukkauksesta ja vainoamisesta

Oikeuden mukaan toiminnan motiivina on ollut henkilöiden maineen tuhoaminen ja ammattitaidon kyseenalaistaminen julkisuudessa. Johan Bäckman sai vuoden ehdollisen vankeustuomion törkeästä kunnianloukkauksesta, yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen sekä vainoamisesta.

rac
MV-lehden perustaja Ilja Janitskin on tuomittu Helsingin käräjäoikeudessa yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdottomaan vankeuteen.

Helsingin käräjäoikeus katsoi Janitskinin syyllistyneen kuuteentoista eri rikokseen. Hänet tuomittiin muun muassa kolmesta törkeästä kunnianloukkauksesta, kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan, tekijänoikeusrikoksista sekä salassapitorikoksista.

Oikeus päätti tuomita vankeusrangaistuksen ehdottomana, koska mikään ei puhunut ehdollisen vankeuden puolesta. Oikeuden mukaan rikokset olivat poikkeuksellisen vakavia, ja Janitskin teki ne vahingoittamis- ja kostotarkoituksessa.

Venäläisissä viestimissä Suomi-asiantuntijana esiintynyt Johan Bäckman sai vuoden ehdollisen vankeustuomion.

Janitskin, Bäckman ja kolmas tuomittu, 54-vuotias nainen, määrättiin maksamaan rikosten uhreille vahingonkorvauksia ja hyvityksiä sekä oikeudenkäyntikuluja yhteensä noin 239 000 euroa.

Janitskinin asianajaja Anu Koivu kertoi torstaina STT:lle, että aikoo päämiehensä kanssa valittaa tuomiosta hovioikeuteen ainakin joiltain osin.

Käräjäoikeus luonnehti asiaa täysin poikkeukselliseksi rikoskokonaisuudeksi.

”MV-lehti ja Uber Uutiset on valjastettu asiattoman ja useiden henkilöiden kunniaa loukkaavan keskustelun julkaisupaikaksi”, oikeus totesi.

”Julkaisujen toiminnassa on lisäksi toistuvasti, pitkäkestoisesti ja säännönmukaisesti julkaistu lainvastaisesti muille oikeudenhaltijoille kuuluvaa sisältöä sekä suhtauduttu täysin piittaamattomasti salassapitosäännöksiin sekä rahankeräystä ja rahapelejä koskevaan sääntelyyn.”

Käräjäoikeuden mukaan Janitskin vastasi MV-lehden ja Uber Uutisten sisällöstä vuodesta 2014 ainakin tammikuuhun 2018.

”Janitskin on viime kädessä päättänyt kaikesta verkkojulkaisuissa julkaistusta ja levitetystä aineistosta riippumatta siitä, kuka materiaalin on lehden lukuun alun perin kirjoittanut. Janitskin on ollut vastuussa näiden julkaisujen toiminnassa tehdyistä rikoksista.”

MV-lehdessä julkaistiin asianomistajia loukkaavia sekä rasistisia kirjoituksia.

”Kirjoitukset ovat sisältäneet valheellisia tietoja ja halventavia vihjauksia sekä henkilöiden yksityiselämään liittyviä arkaluonteisia asioita.”

Oikeuden mukaan kirjoitusten julkaisemisella ei ollut sananvapauden näkökulmasta mitään julkista intressiä tai muutakaan hyväksyttävää syytä.

Janitskin ja Bäckman onnistuivat pyrkimyksissään joukkoistaa uhreihin kohdistuneet rikokset, oikeus huomautti. He siis saivat suuren joukon ihmisiä hyökkäämään uhreja vastaan.

”Teot ovat olleet erittäin vahingollisia.”

Yksi maalitetuista oli Ylen toimittaja Jessikka Aro. Johan Bäckman tuomittiin Aron vainoamisesta sekä törkeästä kunnianloukkauksesta ja yllytyksestä törkeään kunnianloukkaukseen.

”Bäckmanin toiminta on tavoitellusti saanut aikaan sen, että myös muut ihmiset ovat alkaneet häiritä Aroa. Teosta on aiheutunut Aron elämänlaatua vakavasti häirinnyt tila”, oikeus totesi.

Bäckmanin toiminta jatkui lähes puolitoista vuotta.

Bäckman pyrki tuhoamaan Aron uskottavuuden levittämällä hänestä valheellista tietoa. Tähän ei oikeuden mukaan ollut sananvapauden näkökulmasta mitään syytä.

Oikeus luonnehti Bäckmanin menettelyä poikkeuksellisen törkeäksi.

Myös Janitskin tuomittiin Aroon kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta. Oikeus totesi, että Janitskinilla oli myös vahva henkilökohtainen motiivi: Aro oli tehnyt Yleen jutun, jossa hän käsitteli Janitskinin toimintaa.

Sen sijaan Aro ei ole kirjoittanut Janitskinista ja Bäckmanista valheellisia ja halventavia tietoja, oikeus huomautti. Esimerkiksi Aron vastaukset Bäckmanille ovat olleet aina asiallisia.

Myös Janitskinia MV-lehden johdossa tuurannut nainen sai tuomion Aron kunnian törkeästä loukkaamisesta sekä kahdesta kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Hän sai kolme kuukautta ehdollista vankeutta.


Oikeuden mukaan Aron osalta kyse on ollut poikkeuksellisen törkeästä rikoskokonaisuudesta. Aron maine tuhottiin julkisuudessa, ja vihakampanjalla vaikutettiin vakavasti hänen mahdollisuuksiinsa elää normaalia elämää Suomessa. Tarkoitus oli tuhota Aron uskottavuus, koska hän on toimittajana tutkinut Venäjän informaatiovaikuttamista.

”Kyseisiä vaikuttimia on pidettävä hyvin vakavina sekä yksilön että avoimen yhteiskunnan instituutioiden toimivuuden ja vapaan journalismin näkökulmasta”, oikeus totesi.

Oikeuden mukaan teot ovat äärimmäisen moitittavia, ja ne toteutettiin suunnitelmallisena jatkumona. Bäckmanin ja Janitskinin menettely on ollut erittäin organisoitua.

”Sen ilmeisenä tarkoituksena on ollut, ettei Aron maalituskampanja julkisuudessa koskaan lopu.”

Janitskin sai tuomion myös Sosialidemokraattiset Opiskelijat -yhdistyksen puheenjohtajaan Hanna Huumoseen kohdistuneesta törkeästä kunnianloukkauksesta.

Oikeuden mukaan Janitskinin hyökkäys Huumosta vastaan oli kosto siitä, että Huumosen johtama kampanja tyrehdytti MV-lehden tulovirran. Kampanjan seurauksena yritykset vetivät mainoksiaan pois lehden sivuilta.

Oikeuden mukaan MV-lehden Huumosta koskevissa jutuissa ei ollut kyseessä hänen yhteiskunnalliseen asemaansa liittyvä keskustelu eikä niillä muutenkaan edistetty yleisen mielenkiinnon alaan kuuluvaa keskustelua.

Uutisoinnin tyyli oli asiaton, ja artikkeleista puuttui uskottava toimituksellinen sisältö. Huumosta oli nimitelty suvakkihuorapelleksi ja muilla asiattomilla nimityksillä.

”Janitskinin on katsottava kostoksi MV-lehden mainostulojen menettämisestä pyrkineen ainoastaan Huumosen maineen tarkoitukselliseen tärvelemiseen, henkilöllisyyden paljastamiseen ja vihakampanjan käynnistämiseen”, oikeus totesi.

Vihan lietsominen onnistui, sillä Huumoselle alkoi tulvia vihaviestejä.

Janitskinin muihin uhreihin kuulu muiden muassa maahanmuuttajien parissa työskennellyt nainen. Sen sijaan syyte Kalevan päätoimittajaan Kyösti Karvoseen kohdistuneesta laittomasta uhkauksesta hylättiin.

Helsingin Sanomia julkaiseva Sanoma Media Finland on yksi jutun asianomistajista. Oikaisu klo 15:26: Aiemmin jutussa mainittiin, että Kalevan päätoimittaja Kyösti Karvonen oli Janitskinin uhri. Karvoseen liittyvä syyte kuitenkin hylättiin. Oikaisu 19.10. kello 10.28: Juttuun on korjattu vahingonkorvausten, hyvitysten ja oikeudenkäyntikulujen määräksi 239 000 euroa.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  2. 2

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  3. 3

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  4. 4

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  5. 5

   Nuoret ovat siirtyneet käyttämään ääniviestejä tekstailun sijaan – moni vanhempi ei tiedä tätä helppoa kikkaa, millä viestit voi kuunnella

  6. 6

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  7. 7

   Britannian poliisi pidätti miehen jalkapalloilija Emiliano Salan taposta epäiltynä

  8. 8

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  9. 9

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  10. 10

   Pekka Haavistolla ministerien suurin velka 530 000 euroa – ministereistä vauraimmalla Timo Harakalla 609 000 euron sijoitusomaisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   Poliisit tutkivat tunteja kuolleen vauvan tapausta New Yorkissa, ensi­hoitajat totesivat lapsen jo kuolleeksi – vasta oikeus­lääkäri tajusi, että kyseessä oli nukke

  9. 9

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   1950-luvulla keksittiin poltto­moottori, joka olisi voinut leikata suuren osan autojen päästöistä, mutta sitä ei koskaan otettu laajasti käyttöön

   Tilaajille
  6. 6

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  7. 7

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  8. 8

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  9. 9

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  10. 10

   MTV:n entinen päällikkö joutuu käräjille epäiltynä seksikumppaneiden salakuvaamisesta

  11. Näytä lisää