Kotimaa

Ruoan ilmastovaikutus on tähän asti arvioitua suurempi

Kodin ilmastokuormaa pystyy keventämään syömällä sekä arjen valinnoilla asumisessa, liikkumisessa ja tavaroissa. Hiilijalanjäljen pienentäminen säästää myös rahaa.

Kodin ilmastokuormaa voi pienentää yksinkertaisilla ja kaikkien ulottuvilla olevilla keinoilla suuremmin tinkimättä omasta mukavuudestaan.

Vaikutukset voivat olla merkittäviä, sillä kulutuksen osuus suomalaisen ilmastopäästöistä on suuri. Kulutuksen vähentäminen ja hiilijalanjäljen pienentäminen auttavat myös säästämään rahaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomen ilmastopaneelin vuonna 2014 tekemän selvityksen mukaan suomalaiset voivat jopa puolittaa asumisen, liikkumisen ja ruokailun kasvihuonekaasupäästönsä vuoteen 2030 mennessä ilman suuria elämäntapamuutoksia.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) kulutuksen ja tuotannon keskuksen johtajan, professori Jyri Seppälän mukaan selvityksen viesti pätee hyvin myös tähän päivään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Päästöjen vähentäminen on mahdollista ja pitkälti kiinni kuluttajan omista valinnoista.”

Seppälä on myös Suomen ilmastopaneelin jäsen.Suomalaisen kuluttajan ilmastovaikutukset ovat yli 10 000 kiloa hiilidioksidia henkeä kohden vuodessa. Se on paljon. Suomalaiset ovat yksi eniten ilmastoa kuormittavista kansoista suhteessa asukaslukuun. Suomalaisen hiilijalanjälki on kuusinkertainen verrattuna esimerkiksi intialaisen hiilijalanjälkeen.Noin puolet suomalaisen kulutuksen päästöistä tulee ulkomailla tuotettujen tavaroiden välityksellä. Silti päästöjä kannattaa vähentää, Seppälä korostaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yhteistä planeettaahan tässä hoidetaan.”

Tehokkaimpia ovat isot ratkaisut, kuten energiaremontti. Myös pienemmät arjen valinnat ovat tärkeitä:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruoka lautaselle eikä roskiin. Naudanlihan sijasta kotimaista luonnonkalaa ja kasviksia.

Lyhyet matkat kävellen tai pyörällä. Lomalle lähelle ja auton sijasta vaikkapa junalla.

Kodin lämpötila alhaisemmaksi ja veden lotraaminen kuriin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ruokavalion merkitys ilmastotoimissa kasvaa

Entistä isommassa roolissa on ruoka, jonka ilmastovaikutus on suurempi kuin tähän asti on ajateltu.

Ruoan merkitys ilmastotoimissa onkin Seppälän mukaan korostumassa sekä Suomessa että maailmalla.

Nykyisissä ruokavalion hiilijalanjälkeä hahmottelevissa tutkimuksissa on otettu huomioon vain lannoitetypen ilmastopäästöt. Muut pellon käytön ilmastopäästöt puuttuvat. Ne eivät myöskään sisälly laskureihin, joiden avulla kuluttaja voi arvioida omaa kulutuskäyttäytymistään.

”Laskurit ovat ruokavaikutusten suhteen ylimalkaisia eivätkä kerro koko totuutta. Kun maankäytön päästöt lisätään, ruoantuotannon vaikutus on suuri”, Seppälä sanoo.

Suomessa asiaa tutkitaan hankkeessa, josta on luvassa tuloksia ensi vuoden puolella.

Suomen peltoalasta kaikkiaan 70 prosenttia on eläinpohjaisen ravinnontuotannon käytössä. Siitä yli puolet käytetään maitotuotteiden ja naudanlihan tuotantoon.

Kun ihmisravinto ja eläinrehu viljellään orgaanisella maalla, pellon hiili hajoaa hiilidioksidiksi ja lisää merkittävästi ravintoketjun päästöjä.Ruokavalion hiilijalanjälkeä kasvattavat etenkin naudanliha ja maitotuotteet, kuten juustot. Sianlihan ja siipikarjan lihan tuotantopäästöt ovat paljon pienemmät.

Yksinkertaisin resepti on pienentää maitotuotteiden ja lihan kulutusta sekä lisätä kasvisten ja kotimaisen kalan osuutta. Kyse on myös ravitsemussuositusten mukaisesta terveellisestä ruokavaliosta.

Seppälä muistuttaa, että myös kasviperäisen ruoan tuotanto aiheuttaa päästöjä.

Climate Change -tiedelehdessä vuonna 2014 julkaistun brittitutkimuksen mukaan keskimääräisen lihansyöjän hiilijalanjälki on noin kaksinkertainen vegaaniin verrattuna. Kalansyöjä ja kasvissyöjä sijoittuivat ilmastovaikutuksissa keskivaiheille. Tässäkään tutkimuksessa ei ole otettu huomioon peltomaan päästöjä.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) erikoistutkija Juha-Matti Katajajuuri kertoo, ettei yksittäisille ruoka-aineille voi laskea selkeää yksittäistä hiilijalanjälkilukua.

”Naudanlihan hiilijalanjälki riippuu muun muassa nautojen kasvatuksen ja rehun tuotantomaasta ja -tavoista sekä mahdollisista maankäytön muutoksista aiheutuvista päästöistä.”

Siksi naudanlihan hiilijalanjäljen vaihteluväli on nykymittareilla suuri. Suuri ilmastovaikutus johtuu erityisesti naudan pötsikäymisestä. Se tuottaa metaania, joka on hiilidioksidia huomattavasti voimakkaampi kasvihuonekaasu.

Maidon ilmastovaikutus on kiloa kohden selvästi pienempi kuin lihan, mutta ruokavalion tasolla meijerituotteiden osuutta lisäävät Suomessa maidon runsas kulutus ja juustot, joiden valmistamiseen on tarvittu juustokiloa kohden monta litraa maitoa.

Ruoan ympäristövaikutuksiin kytkeytyy myös ruokahävikki.

”Hävikki aiheuttaa täysin tarpeetonta ympäristökuormitusta, ja se pitäisi minimoida”, Katajajuuri sanoo.

Kotitalouksien ostamasta alun perin syömäkelpoisesta ruoasta arviolta kuusi prosenttia päätyy Luken mukaan roskiin, 20–25 kiloa henkeä kohden vuodessa.

Asumisessa voi säästää energiaa ja sähköä

Asumisen kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiseen vaikuttavat merkittävästi lämmitysratkaisut. Tehokkainta on puuttua isoihin asioihin: esimerkiksi teettää kotona energiaremontti tai lisätä uusiutuvien energianlähteiden osuutta. Lämmityksen sähköistyminen puolestaan etenee muun muassa hukkaenergian hyödyntämisen ja lämpöpumppujen avulla.

Kaukolämpöä käyttävässä kerros- tai rivitalossa yksittäisen asukkaan mahdollisuudet vaikuttaa lämmitysratkaisuihin ovat pienet. Sähkönkulutusta voi kuitenkin vähentää esimerkiksi pudottamalla huonelämpötilaa pysyvästi lämmityskaudella ja tilapäisesti lyhyiden poissaolojen aikana. Ilmanvaihdon tehoa kannattaa pienentää huoneiston ollessa tyhjillään.Uusia mahdollisuuksia tuovat myös erilaiset digitaaliset ratkaisut, esimerkiksi lämmityksen ja ilmastoinnin etäohjaus ja muut älytoiminnot.

Kodin lämmitysenergiasta kolmannes kuluu veden lämmittämiseen. Suihkuaikoja lyhentämällä säästää vettä ja rahaa.

Kotitaloussähköä taas voi säästää vähentämällä saunan lämmityskertoja, lyhentämällä kodinelektroniikan lepovirrankulutusta ja käyttöaikaa, pesemällä pyykit ja astiat täysillä koneellisilla sekä hankkimalla energiatehokkaita kodinkoneita.

Kestäviä tavaroita ja kimppakäyttöä

Tavaroissa kodin ilmastokuormaa voi keventää hankkimalla pitkäikäisiä ja kestäviä tavaroita sekä energiapihejä kodinkoneita.

Hiilijalanjälkeä voivat pienentää myös kierrätys, vanhan korjauttaminen, jakaminen ja kimppakäyttö. Kiertotaloudessa suunta on tavaroiden ostamisesta kohti palveluiden hankkimista.

Kuluttaja ohjaa omilla valinnoillaan myös tuotannon suuntaa. Näin on jo saatu vähennettyä esimerkiksi muovikassien ja -pakkausten valmistusta.

Liikkumisratkaisut säästävät

Liikkumisesta syntyviä päästöjä voi vähentää korvaamalla henkilöautomatkat julkisilla aina kun mahdollista, lisäämällä hyötyliikuntaa, käyttämällä vähäpäästöisiä polttoaineita ja kimppakyytejä sekä pitämällä etätyöpäiviä.

Henkilöautolla ajo aiheuttaa noin 60 prosenttia Suomen henkilöliikenteen kasvihuonekaasupäästöistä. Ilmastopaneelin mukaan tulisi ensisijaisesti valita mahdollisimman vähän kuluttava auto.

Ilmastopaneelin selvitys osoitti, että niin sanotun viisaan liikkumisen ratkaisuilla saavutettiin helposti 40 prosentin päästövähennys keskimääräiseen henkilöauton käyttöön nähden. Se tarkoittaa, että oman auton käyttöä korvataan esimerkiksi julkisilla kulkuneuvoilla, pyöräilyllä, kävelyllä ja matkasuunnittelulla eli sillä, että samalla kertaa hoidetaan useita eri asioita.Kulutuksen vähentäminen energiassa, liikkumisessa ja ruokamenoissa sekä tavaroissa auttaa säästämään myös rahaa.

Professori Jyri Seppälä toivoo, että vapautuva raha käytettäisiin viisaasti. Sen voi esimerkiksi sijoittaa kestävän kehityksen rahastoihin.

”Se, mihin vapautuva raha laitetaan, on yhtä tärkeää kuin päästöjen vähentäminen. Jos raha päätyy kulutuskiertoon, kierre alkaa uudestaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Hiilijalanjälki
 • Kulutus
 • Heli Saavalainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ex-gangsteri ammuttiin Kööpenhaminassa kun hän poistui elämäkertansa julkaisutilaisuudesta

  2. 2

   Teknologia­jättien pörssi­syöksy syvenee – Mistä Googlen, Facebookin ja kumppanien ala­mäessä on kyse?

  3. 3

   Ylenpalttisesta lento­matkailusta syytetty YK:n ympäristö­johtaja erosi tehtävästään

  4. 4

   Hissionnettomuus Helsingissä: Mies puristui hengiltä Porvoon­kadulla

  5. 5

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  6. 6

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  7. 7

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  8. 8

   Liike-elämä vaatii seuraavalta hallitukselta paljon sellaista, mitä se tuskin saisi demari­johtoiselta hallitukselta

  9. 9

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  10. 10

   Raportti: Trump paisuttelee saudien kanssa tehtyjen ase­kauppojen työllisyys­vaikutuksia – ”Marginaalinen vaikutus Yhdysvaltain talouteen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  3. 3

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  4. 4

   Hissin kaapeli katkesi chicagolaisessa pilvenpiirtäjässä ja matkustajat syöksyivät 84 kerrosta alaspäin – selvisivät säikähdyksellä

  5. 5

   Valtava huumetakavarikko Helsingissä – Poliisi pääsi kansainvälisen liigan jäljille, kun iso hormonilähetys meni vahingossa väärään osoitteeseen

  6. 6

   Kylmähermoinen asiakas sekoitti ryöstäjän suunnitelmat – Naamiomies jäi kiinni verekseltään Keravalla

  7. 7

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  10. 10

   Asemiehet tunkeutuivat toimistoon Mannerheimintiellä ja vaativat yrittäjältä 20 000 euroa – Uhri ja poliisi järjestivät väijytyksen, rikolliset saatiin tuomiolle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää