Kotimaa    |   HS-analyysi

”Kapiaisten vesat pääsivät helpolla”, kertovat vanhat tornihuhut varuskunnissa – Mitä Puolustusvoimissa tapahtuu, kun jääviysepäilyt on viety Krp:n harkintaan?

Puolustusvoimissa on havaittu puutteita hyvän hallintotavan noudattamisessa.

Pääesikunta julkaisi viime tiistaina lyhyen ja arvoituksellisen tiedotteen. Siinä kerrottiin, että Puolustusvoimat on pyytänyt keskusrikospoliisia esitutkintaviranomaisena arvioimaan, onko syytä epäillä rikosta kahdessa Pääesikunnan selvittämässä esteellisyystapauksessa.

Mitään tarkempia tietoja tapauksista ei kerrottu. ”Pääesikunta ei tiedota asiasta tässä vaiheessa enempää”, luki tiedotteessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se kuitenkin tiedetään, että Pääesikunta on selvittänyt tänä vuonna kahta epäiltyä jääviys- eli esteellisyysepäilyä. Molemmissa on epäiltynä korkea upseeri: eversti ja lippueamiraali. Heidän on epäilty virassaan toimiessaan suosineen läheisiään.

Lain mukaan virkamies ei saa osallistua asian käsittelyyn, jos hän on esteellinen. Hän ei saa olla edes paikalla asiaa käsiteltäessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virkamies on esteellinen esimerkiksi silloin, kun asianosaisena on hänen lähisukulaisensa. Hallintolaissa on esteellisyydestä tarkat määräykset.

Esteellisyys ei ole pelkkä muodollisuus vaan erittäin tärkeä osa viranomaistoiminnan uskottavuutta ja luotettavuutta. Näin on erityisesti Puolustusvoimien osalta.

Sotilasammatti kulkee usein suvussa. Suomessa tunnetaan sukuja, joissa on ollut upseereita ja kenraaleita useammassa polvessa. Monet varusmiespalveluksen käyneet ovat kuulleet myös tornihuhuja siitä, kuinka ”kapiaisten vesat pääsivät helpolla”.

Pelkkä epäilys suosimisesta syö luottamusta hallinnon puolueettomuuteen. Pirulle ei pidä antaa pikkusormen kynttäkään.


Pääesikunnan tänä vuonna tutkimat jääviysepäilyt koskevat Merivoimien esikuntapäällikköä Timo Hirvosta ja Ilmasotakoulun johtajaa Mikko Punnalaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Merivoimien kakkosmiestä Hirvosta koskevat tutkimukset alkoivat nimettömistä ilmiantokirjeistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääesikuntaan saapui heinä- ja elokuun aikana peräti kolme kirjettä, joissa Hirvosen väitettiin toimineen esteellisenä joko nykyisessä virassaan tai hänen edellisessä tehtävässään Rannikkolaivastossa. Hänen väitettiin olleen mukana päättämässä kahden hänen läheisensä asioista Puolustusvoimissa.

Pääesikunnan oikeudellista osastoa johtava asessori Tuija Sundberg päätti selvittää kirjeiden väitteet Puolustusvoimien sisäisenä laillisuusvalvonta-asiana.

Lopputulema ei ollut kovin mairitteleva Hirvosen kannalta. Sundbergin allekirjoittamassa Pääesikunnan ratkaisussa todetaan, että Hirvonen on toiminut vastoin hallintolakia kaksi kertaa.

Toisessa tapauksessa esteellisyydessä oli kyse hänen läheisensä palkka-asiasta ja toisessa erään toisen läheisen kehityskeskustelusta ja suoritusarvioinnin laatimisesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sundberg kehottaakin Hirvosta kiinnittämään huomiota hyvän hallinnon perusteisiin ja esteellisyyttä koskeviin säännöksiin.

”Esteellisyyden kannalta keskeinen merkitys on sillä, miltä ratkaisutilanne näyttää ulkopuolisen silmin”, kirjoittaa Sundberg oikeudellisessa arviossaan.

Erikoista tilanteessa oli se, että vaikka Puolustusvoimien johtava lakimies katsoi Hirvosen toimineen vastoin hallintolakia, niin Merivoimien komentaja vara-amiraali Veijo Taipalus päätti olla käynnistämättä asiasta esitutkintaa.


Eversti Mikko Punnalaan kohdistuvat esteellisyysepäilyt purskahtivat pinnalle elokuussa Ilmavoimien sisäisenä kohuna. HS:n selvitysten perusteella voi arvioida, että epäilyt olivat levinneet laajalle.

Punnalan väitetään suosineen kahta läheistään lentoreserviupseerikurssin (lento-ruk) valinnoissa. Paikka on haluttu, sillä vain sitä kautta voi pyrkiä eteenpäin Ilmavoimien, Maavoimien tai Rajavartiolaitoksen lentäjäksi.

Epäilyksiä on herättänyt se, että nyt käynnissä olevalle kurssille järjestettiin nopealla aikataululla lisähaku. Haku oli sikäli poikkeuksellinen, että siinä poistettiin psykologisia testejä koskeva karenssi.

Karenssi tarkoittaa sitä, että jos ei ole ensimmäisellä kerralla päässyt psykologisista testeistä läpi, niin toisen kerran saa yrittää vasta kahden vuoden päästä. Tämän on tarkoitus poistaa niin kutsuttu oppimisvaikutus.

Punnalan läheinen oli pudonnut jatkosta juuri psykologisissa testeissä. Nyt hän sai yrittää psykologisissa testeissä uudelleen ilman karenssia.

Oli hakuprosessi oikeudenmukainen tai ei, näytti lopputulos ulospäin ikävältä: viidestä kurssille valitusta kaksi oli Punnalan läheisiä.

Epäilykset suosimisesta nousivat niin isoksi puheenaiheeksi, että Ilmavoimat joutui julkaisemaan nettisivuillaan perusteellisen selityksen hakuprosessin kulusta.

Pääesikunnan oikeudellinen osasto selvittää yhä lento-rukin valintoja, joten siihen liittyvät asiakirjat eivät ole vielä julkisia.

HS:n hankkimien julkisten asiakirjojen mukaan psykologisten testien uusiminen parantaa testituloksia. Karenssilla on merkitystä.

Punnala kertoo jäävänneensä itsensä kaikesta lisävalintaan liittyvästä päätöksenteosta. Hänen mukaansa ajatus karenssin poistosta tuli Ilmavoimien komentajalta, kenraalimajuri Sampo Eskeliseltä.

Vaikuttaa siltä, etteivät sotilaat ole täysin sisäistäneet hyvää hallintotapaa. Puolustusvoimien asessori Sundberg näyttää huomanneen saman.

Sundberg kirjoittaa Hirvosta koskevassa päätöksessään, että ”jokaisella on velvollisuus itse ottaa huomioon oma esteellisyytensä ja virkamiesten osalta tämä kuuluu virkavelvollisuuksiin”.

Pääesikunnan päällikkö, kenraaliluutnantti Timo Kivinen antoikin lokakuun alussa käskyn, että Puolustusvoimien hallintoyksiköissä pitää järjestää hyvän hallinnon perusteiden kertauskoulutusta.

Koulutus tulee järjestää ensi maaliskuun loppuun mennessä. Yksi läpikäytävistä asioista on virkamiehen esteellisyys.

Krp ei ole vielä tehnyt päätöstä mahdollisen esitutkinnan aloittamisesta jääviysepäilyjen osalta.

Pääesikunta on kuitenkin tehnyt oikean ratkaisun siirtäessään pohdinnan poliisille.

Jääviysepäilyjä on syytä katsoa etäämpää – Puolustusvoimien omien rivien ulkopuolelta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustusvoimat
 • Jarmo Huhtanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  2. 2

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  3. 3

   Isä ei ollutkaan isä – Leena osallistui sukututkimukseen, mutta kun dna-testin tulos selvisi, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  5. 5

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  6. 6

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  7. 7

   Venäjällä monet tutkijatkin uskovat, että maailman lämpenemisen sijaan edessä on jääkausi – ja Putin horisee kosmisista muutoksista Linnunradassa

  8. 8

   Baddingin kopioksi paljastunut biisi ei ole ainoa: Leevi and the Leavingsin kappale kuulostaa ihan venäläissävellykseltä – ”Kyllähän ne ovat aika lähellä toisiaan”

  9. 9

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  10. 10

   Latvala voitti Australian MM-rallin, Ogier varmisti maailmanmestaruuden

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  2. 2

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  3. 3

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  4. 4

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  5. 5

   Emme yksinkertaisesti uskalla hankkia toista lasta – työelämä on liian vaativaa

  6. 6

   Tämä kahdesta äänestä muodostuva testi paljastaa, voitko oppia laulamaan paremmin – huonoon laulutaitoon on neljä syytä

   Tilaajille
  7. 7

   Maailma, jonka pimeällä puolella sataa metallia – Tällaisia ovat avaruuden karmivimmat planeetat

   Tilaajille
  8. 8

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  9. 9

   Suomessa pysyy järjissään marraskuussa – Kaukomatkailu ei auta kestämään kaamosta, sillä sen vaikutus on päinvastainen

  10. 10

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää