Kotimaa

Lentämisestä aiheutuvaa ilmastoahdistusta voi hyvittää rahalla – mutta mihin rahat menevät ja mistä voi tietää oikean summan?

Internetistä löytyviä laskureita kannattaa katsoa kriittisesti ja vertailla, sanoo Matti Kahra Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Lentoliikenne ja sitä kautta lentämisen ilmastopäästöt ovat kasvussa. Vaikka lentoliikenteen osuus maailman kaikista kasvihuonekaasujen päästöistä on melko pieni, 2–3 prosenttia, yksittäisen ihmisen hiilijalanjäljessä lentäminen voi lohkaista ison palan.

Moni kokee lennoistaan ahdistusta. Kun päästöjä ei ole mahdollista vähentää, niitä pystyy hyvittämään rahalla. Ilmastopäästöistään voi maksaa kompensaatiomaksun, jolla autetaan luontoa jossain muualla. Kompensaatiolla voi periaatteessa ”neutraloida” loput päästönsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Markkinoilla on useita yrityksiä, jotka välittävät lentomaksuja. Verkossa on lukuisia laskureita, joilla voi arvioida aiheuttamaansa hiilijalanjälkeä ja siitä laskettavan lentomaksun suuruutta. Tulokset vaihtelevat, samoin maksut.

Laskureiden viidakko hämmentää monia, ja Suomessa lentopäästöjen kompensointi on toistaiseksi edennyt hitaasti. Riskinä ovat vähäisiksi jäävät hyödyt ja väärinkäyttö. Silloin luontohaitan korvaaminen jää viherpesuksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laskureita kannattaakin katsoa kriittisesti ja vertailla, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Matti Kahra.

”Laskurit ovat hyvä työkalu, joka auttaa selvittämään oman toiminnan vaikutusta hiilijalanjälkeen.”

Yleisiä kulutustapojen vaikutuksista kertovia hiilijalanjälkilaskureita ovat esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen (Syke) Ilmastodieetti ja Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran Elämäntapatesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Syken laskuri on varsin kattava, mutta siinäkin on omat puutteensa. Esimerkiksi perheen koko voi tuottaa hassuja tuloksia. Sitran testi puolestaan on nopea ja yksinkertainen kuvaus siitä, mitkä kaikki asiat vaikuttavat hiilijalanjälkeen”, Kahra arvioi.

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA ennakoi lentoliikenteen lähes kaksinkertaistuvan 20 vuodessa jopa 7,8 miljardiin matkustajaan vuonna 2036. Liikenteen kasvun myötä myös kiinnostus kompensaatioihin on kasvanut.

Lentopäästöihin liittyvien laskureiden oletukset vaihtelevat paljon. Osa laskureista ottaa huomioon vain lentojen hiilidioksidipäästöt ja osa myös yläilmakehän reaktiot, jolloin päästöt kaksinkertaistuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulokseen vaikuttaa myös esimerkiksi, miten energiatehokkaalla lentokoneella lentää ja kuinka pitkä lentomatka on. Asiaa mutkistaa se, että samalla reitillä voi lentää useita eri konetyyppejä.

Esimerkiksi lentoyhtiö Finnair käyttää laskuria omien lentojensa päästöjen arviointiin ja laskee polttoaineesta tulevan kuormituksen. Lentoalan järjestö ICAO käyttää laskelmissaan vain hiilidioksidia.

Greenseat-järjestö taas ottaa huomioon yläilmakehän reaktiot, jolloin lentopäästöt voi kertoa 2,4:llä pelkkään hiilidioksidiin verrattuna. Palvelussa matkustaja voi hyvittää lentopäästöjään maksuilla, joista saatuja tuloja Greenseat sijoittaa erilaisiin kestävän energian hankkeisiin, kuten keittoliesiin Ugandassa, biokaasuun Tansaniassa ja tuulivoimaan Intiassa.


Päästöjään voi kompensoida myös esimerkiksi YK:n Climate Neutral Now -portaalin kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kompensaatiomaksut vaihtelevat muutamista euroista kymmeniin euroihin.

”Nyrkkisääntö on, että jos kompensointi maksaa yhden tai kaksi euroa, se ei tuota todellisia päästövähennyksiä”, Kahra sanoo. Hän muistuttaa, että kuluttajalla on itselläänkin vastuuta siitä, mitä ostaa.

”Jos maksuilla rahoitetaan oikeasti toimivia hankkeita, hinta lienee pikemminkin kymppejä.”

Esimerkiksi sveitsiläinen Gold Standard ja yhdysvaltalainen Verra ovat isoja toimijoita, joilla on tiukat kriteerit rahoitettavia hankkeita kohtaan.

”Niihin on myös aika korkea luottamus”, Kahra sanoo.

Suomalainen päästökompensointiyritys Nordic Offset puolestaan välittää Gold Standard -sertifikaatin mukaisia päästövähennyksiä. Sertifikaatti lupaa, että hiilijalanjälki todella tulee hyvitetyksi puhtaan teknologian projekteissa.

Suomessa lentomaksun voi maksaa myös esimerkiksi Maan ystävät -järjestölle. Tuotto käytetään Maan ystävien ilmastokampanjaan, ilmastopoliittiseen vaikuttamiseen ja päästövähennyshankkeisiin.


Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssissä päästöjään voi hyvittää ostamalla suo-osuuksia. Niillä ennallistetaan eli palautetaan luonnontilaan ojitettua suota. Suo-osuuksien hinnat vaihtelevat 50 eurosta 4 000 euroon, joka riittää hyvittämään loppuelämän päästöt.

Sitomalla hiiltä turpeeseen voidaan varastoida hiiltä pysyvästi

Suomalainen CO2Esto toimii eri tavalla. VTT-taustaisten tutkijoiden perustama yritys toimii EU:n päästömarkkinoilla.

Yhtiö ostaa päästöoikeuksia pois EU:n virallisilta päästökauppamarkkinoilta. Tällöin niitä jää saastuttaville tuotantolaitoksille vähemmän.

”Tämä on tietoinen valinta, jolla erottaudumme muista. Emme halunneet lähteä mukaan sertifioituihin projekteihin, sillä niihin liittyy paljon epävarmuuksia”, sanoo CO2Eston hallituksen puheenjohtaja Antti Tourunen.

Esimerkiksi puiden istuttaminen kehitysmaihin voi aiheuttaa eettisiä ongelmia, jos paikalliset eivät pidä siitä, että heidän viljelymaansa pienenevät.

Tourusen mukaan myös raha jää Eurooppaan, josta päästöoikeudet ostetaan.

”Tämä on kustannustehokasta, ja päästövähennys ohjautuu sinne, missä se on kannattavinta tehdä”, Tourunen sanoo.


Päästöoikeus maksaa päästökauppapörssissä nyt noin 20 euroa hiilidioksiditonnilta. Kun suomalaisen keskimääräiset ilmastopäästöt ovat kymmenen tonnia hiilidioksidia, vuotuisen hiilijalanjäljen voi kompensoida 200 eurolla.

Kansainvälisen ilmastopaneelin tuore raportti ilmastotoimien kiireellisyydestä on Tourusen mukaan saanut ihmiset kiinnostumaan kompensaatioista. ”Raportti vaikutti selvästi. Ihmisillä on kova huoli ilmastosta.”

Tourunen korostaa, että ensisijainen keino on pyrkiä vähentämään päästöjään. Kompensaatio tulee kuvioihin vasta viimeiseksi, kun päästöjen vähentäminen ei ole mahdollista.

Ekologinen kompensaatio on leviämässä myös muiden kuin ilmastohaittojen hyvittämiseen, muun muassa luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen.

Rakentamisen heikentämiä luontoarvoja voidaan hyvittää esimerkiksi suojelemalla ja ennallistamalla luontoa toisaalla.

Yritykset puolestaan haluavat osoittaa vastuullisuuttaan hyvittämällä tuotteidensa hiilijalanjälkeä ympäristöhankkeiden rahoittamisella. Kompensaatio on myös markkinointikikka.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) professorin Jyri Seppälän mielestä olisi tärkeää pystyä kompensoimaan päästöjä niin, että se näkyisi myös kotimaassa.

”Silloin voisi käydä vaikka katsomassa, miten homma toimii. Tällaista toimintaa tarvittaisiin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Melania Trumpin hätkähdyttävä lausunto osoittaa, että ensimmäisen naisen vaikutus­valta Valkoisessa talossa saattaa olla kuviteltua suurempi

  2. 2

   Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia

  5. 5

   Takaisku helsinkiläiselle sikariklubille: Oikeus kielsi tupakoinnin

  6. 6

   Oikeiston pääministeri­ehdokas kaatui historiallisessa äänestyksessä Ruotsissa – Ruotsidemokraattien Åkesson: ”Katsokaa Suomea!”

  7. 7

   Kivi, sakset, paperi oli liikaa – jalkapallo­erotuomari hyllytettiin kolmeksi viikoksi: ”Erittäin epäammattimaista”

  8. 8

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  9. 9

   Kuka on Hannes Suominen? Hänestä puhutaan nyt kaikkialla – selvitimme Suomisen jättisuosion salaisuuden 210 sekunnissa

  10. 10

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  2. 2

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön ja uutis­sivuston – ja buukkasi niiden avulla kiertueen, jonne ei tullut ketään

  3. 3

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  4. 4

   Miksi eläke­miljardien väärin­käyttöä ei saada kuriin? Syy on yksin­kertainen, ja se kertoo paljon Suomesta

  5. 5

   Eikö rakennusala ikinä opi? Taivaanranta on täynnä nostokurkia, kustannukset karkasivat pilviin, ja nyt asuntoja uhkaa valmistua valtava määrä tyhjilleen

  6. 6

   Väsyttääkö koko ajan? Kysy itseltäsi nämä kuusi kysymystä niin pääset ongelman juurille

  7. 7

   Upouuden koulun lattiat jouduttiin repimään auki ja asentamaan uudelleen – Nyt kosteusvaurioita on löytynyt taas

  8. 8

   Elintavat vaikuttavat aivoinfarktin riskiin enemmän kuin geenit, selvisi laajassa brittitutkimuksessa – Tarkkaile näitä kahta arvoa

  9. 9

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  10. 10

   Aikuinen ihminen saa olla Suomessa riippuvainen tasan yhdestä ihmisestä – ja se on hänen oma kumppaninsa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Tältä näyttää uuden kerrostalon seinä – Isä ja poika havaitsivat ”hurjia” reikiä ja lohkeamia espoolaisella työmaalla

  3. 3

   Suomalaisia on kasvatettu ylenpalttiseen reippauteen, sanoo lastenpsykiatri Jari Sinkkonen – Sillä on hintansa, ja nyt se heijastuu parisuhteisiimme ja omien lastemme käytökseen

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  6. 6

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  7. 7

   Valkoisen talon lehdistö­sihteeri levitti ilmeisesti peukaloitua videota, jossa CNN:n toimittaja näyttää läimäyttävän avustajaa – ”Olemme ylittäneet uuden rajan”

  8. 8

   Demokraatit saivat vasta­iskun Trumpille, mitä siitä seuraa? Nämä viisi asiaa USA:n kongressi­vaalien tuloksesta kannattaa tietää

  9. 9

   Anne Parkkonen tiesi heti, että kuljettaja oli kuollut, ja pari viikkoa myöhemmin hän soitti lesken ovikelloa – Parkkosen ajama auto tappoi viattoman miehen, mutta syyllisestä nähtiin vain perävalot

   Tilaajille
  10. 10

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Emma Ainalan päihdyttävän makeita tyttöyskuvia tekisi mieli kutsua sukupolvikokemuksen kuvaukseksi, mutta tasoja on enemmän
  3. Kela tulkitsi eri sukupuolta olevan vuokranantajan puolisoksi ja epäsi tuen – Oikeusasiamiehen mukaan tukiasian käsittely oli asiatonta
  4. Yski oikein niin flunssa ei tartu, neuvoo asiantuntija: Väärin yskiminen on sama kuin jos levittäisi nenän sisällön käsilleen
  5. Pääministeri Maylla on nyt kohtalon hetket, kun vastahankaiset ministerit pitää puhua brexit-sopimuksen puolelle – suora lähetys Mayn puheesta juuri nyt
  6. Tulitauko Israelin ja Hamasin välille – Israelin puolustusministeri erosi ja vaatii uusia vaaleja
  7. Kivi, sakset, paperi oli liikaa – jalkapallo­erotuomari hyllytettiin kolmeksi viikoksi: ”Erittäin epäammattimaista”
  8. Suomessa ei pysy järjissään marraskuussa ilman lentämistä – ja se on meidän parikymppisten luonnonystävien tragedia
  9. Netissä elävät teinit säikäyttävät opettajansa oikein kunnolla Vilja-Tuulia Huotarisen romaanissa
  10. Viisivuotiaiden maksuttoman varhaiskasvatuksen kokeilu jatkuu ensi vuonna, uudet kunnat voivat hakea mukaan
  11. Tunti sitten
  12. ”Aivan bullshittiä”, sanoo Airiston Helmen taustavaikuttajan avustaja hybridivaikuttamisväitteistä – mies kiistää rikosepäilyt
  13. Näytä lisää