Kotimaa

Lentämisestä aiheutuvaa ilmastoahdistusta voi hyvittää rahalla – mutta mihin rahat menevät ja mistä voi tietää oikean summan?

Internetistä löytyviä laskureita kannattaa katsoa kriittisesti ja vertailla, sanoo Matti Kahra Elinkeinoelämän keskusliitosta.

Lentoliikenne ja sitä kautta lentämisen ilmastopäästöt ovat kasvussa. Vaikka lentoliikenteen osuus maailman kaikista kasvihuonekaasujen päästöistä on melko pieni, 2–3 prosenttia, yksittäisen ihmisen hiilijalanjäljessä lentäminen voi lohkaista ison palan.

Moni kokee lennoistaan ahdistusta. Kun päästöjä ei ole mahdollista vähentää, niitä pystyy hyvittämään rahalla. Ilmastopäästöistään voi maksaa kompensaatiomaksun, jolla autetaan luontoa jossain muualla. Kompensaatiolla voi periaatteessa ”neutraloida” loput päästönsä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Markkinoilla on useita yrityksiä, jotka välittävät lentomaksuja. Verkossa on lukuisia laskureita, joilla voi arvioida aiheuttamaansa hiilijalanjälkeä ja siitä laskettavan lentomaksun suuruutta. Tulokset vaihtelevat, samoin maksut.

Laskureiden viidakko hämmentää monia, ja Suomessa lentopäästöjen kompensointi on toistaiseksi edennyt hitaasti. Riskinä ovat vähäisiksi jäävät hyödyt ja väärinkäyttö. Silloin luontohaitan korvaaminen jää viherpesuksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Laskureita kannattaakin katsoa kriittisesti ja vertailla, sanoo Elinkeinoelämän keskusliiton johtava asiantuntija Matti Kahra.

”Laskurit ovat hyvä työkalu, joka auttaa selvittämään oman toiminnan vaikutusta hiilijalanjälkeen.”

Yleisiä kulutustapojen vaikutuksista kertovia hiilijalanjälkilaskureita ovat esimerkiksi Suomen ympäristökeskuksen (Syke) Ilmastodieetti ja Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran Elämäntapatesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Syken laskuri on varsin kattava, mutta siinäkin on omat puutteensa. Esimerkiksi perheen koko voi tuottaa hassuja tuloksia. Sitran testi puolestaan on nopea ja yksinkertainen kuvaus siitä, mitkä kaikki asiat vaikuttavat hiilijalanjälkeen”, Kahra arvioi.

Kansainvälinen ilmakuljetusliitto IATA ennakoi lentoliikenteen lähes kaksinkertaistuvan 20 vuodessa jopa 7,8 miljardiin matkustajaan vuonna 2036. Liikenteen kasvun myötä myös kiinnostus kompensaatioihin on kasvanut.

Lentopäästöihin liittyvien laskureiden oletukset vaihtelevat paljon. Osa laskureista ottaa huomioon vain lentojen hiilidioksidipäästöt ja osa myös yläilmakehän reaktiot, jolloin päästöt kaksinkertaistuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulokseen vaikuttaa myös esimerkiksi, miten energiatehokkaalla lentokoneella lentää ja kuinka pitkä lentomatka on. Asiaa mutkistaa se, että samalla reitillä voi lentää useita eri konetyyppejä.

Esimerkiksi lentoyhtiö Finnair käyttää laskuria omien lentojensa päästöjen arviointiin ja laskee polttoaineesta tulevan kuormituksen. Lentoalan järjestö ICAO käyttää laskelmissaan vain hiilidioksidia.

Greenseat-järjestö taas ottaa huomioon yläilmakehän reaktiot, jolloin lentopäästöt voi kertoa 2,4:llä pelkkään hiilidioksidiin verrattuna. Palvelussa matkustaja voi hyvittää lentopäästöjään maksuilla, joista saatuja tuloja Greenseat sijoittaa erilaisiin kestävän energian hankkeisiin, kuten keittoliesiin Ugandassa, biokaasuun Tansaniassa ja tuulivoimaan Intiassa.


Päästöjään voi kompensoida myös esimerkiksi YK:n Climate Neutral Now -portaalin kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kompensaatiomaksut vaihtelevat muutamista euroista kymmeniin euroihin.

”Nyrkkisääntö on, että jos kompensointi maksaa yhden tai kaksi euroa, se ei tuota todellisia päästövähennyksiä”, Kahra sanoo. Hän muistuttaa, että kuluttajalla on itselläänkin vastuuta siitä, mitä ostaa.

”Jos maksuilla rahoitetaan oikeasti toimivia hankkeita, hinta lienee pikemminkin kymppejä.”

Esimerkiksi sveitsiläinen Gold Standard ja yhdysvaltalainen Verra ovat isoja toimijoita, joilla on tiukat kriteerit rahoitettavia hankkeita kohtaan.

”Niihin on myös aika korkea luottamus”, Kahra sanoo.

Suomalainen päästökompensointiyritys Nordic Offset puolestaan välittää Gold Standard -sertifikaatin mukaisia päästövähennyksiä. Sertifikaatti lupaa, että hiilijalanjälki todella tulee hyvitetyksi puhtaan teknologian projekteissa.

Suomessa lentomaksun voi maksaa myös esimerkiksi Maan ystävät -järjestölle. Tuotto käytetään Maan ystävien ilmastokampanjaan, ilmastopoliittiseen vaikuttamiseen ja päästövähennyshankkeisiin.


Suomen luonnonsuojeluliiton Hiilipörssissä päästöjään voi hyvittää ostamalla suo-osuuksia. Niillä ennallistetaan eli palautetaan luonnontilaan ojitettua suota. Suo-osuuksien hinnat vaihtelevat 50 eurosta 4 000 euroon, joka riittää hyvittämään loppuelämän päästöt.

Sitomalla hiiltä turpeeseen voidaan varastoida hiiltä pysyvästi

Suomalainen CO2Esto toimii eri tavalla. VTT-taustaisten tutkijoiden perustama yritys toimii EU:n päästömarkkinoilla.

Yhtiö ostaa päästöoikeuksia pois EU:n virallisilta päästökauppamarkkinoilta. Tällöin niitä jää saastuttaville tuotantolaitoksille vähemmän.

”Tämä on tietoinen valinta, jolla erottaudumme muista. Emme halunneet lähteä mukaan sertifioituihin projekteihin, sillä niihin liittyy paljon epävarmuuksia”, sanoo CO2Eston hallituksen puheenjohtaja Antti Tourunen.

Esimerkiksi puiden istuttaminen kehitysmaihin voi aiheuttaa eettisiä ongelmia, jos paikalliset eivät pidä siitä, että heidän viljelymaansa pienenevät.

Tourusen mukaan myös raha jää Eurooppaan, josta päästöoikeudet ostetaan.

”Tämä on kustannustehokasta, ja päästövähennys ohjautuu sinne, missä se on kannattavinta tehdä”, Tourunen sanoo.


Päästöoikeus maksaa päästökauppapörssissä nyt noin 20 euroa hiilidioksiditonnilta. Kun suomalaisen keskimääräiset ilmastopäästöt ovat kymmenen tonnia hiilidioksidia, vuotuisen hiilijalanjäljen voi kompensoida 200 eurolla.

Kansainvälisen ilmastopaneelin tuore raportti ilmastotoimien kiireellisyydestä on Tourusen mukaan saanut ihmiset kiinnostumaan kompensaatioista. ”Raportti vaikutti selvästi. Ihmisillä on kova huoli ilmastosta.”

Tourunen korostaa, että ensisijainen keino on pyrkiä vähentämään päästöjään. Kompensaatio tulee kuvioihin vasta viimeiseksi, kun päästöjen vähentäminen ei ole mahdollista.

Ekologinen kompensaatio on leviämässä myös muiden kuin ilmastohaittojen hyvittämiseen, muun muassa luonnon monimuotoisuuden lisäämiseen.

Rakentamisen heikentämiä luontoarvoja voidaan hyvittää esimerkiksi suojelemalla ja ennallistamalla luontoa toisaalla.

Yritykset puolestaan haluavat osoittaa vastuullisuuttaan hyvittämällä tuotteidensa hiilijalanjälkeä ympäristöhankkeiden rahoittamisella. Kompensaatio on myös markkinointikikka.

Suomen ympäristökeskuksen (Syke) professorin Jyri Seppälän mielestä olisi tärkeää pystyä kompensoimaan päästöjä niin, että se näkyisi myös kotimaassa.

”Silloin voisi käydä vaikka katsomassa, miten homma toimii. Tällaista toimintaa tarvittaisiin.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Eroa haluava helsinkiläispariskunta joutuu jatkamaan avioliitossa vastoin tahtoaan – Ero­prosessi raukesi käräjäoikeuden virheen vuoksi

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Ruotsin urheilugaalassa erikoinen tilanne: 82-vuotias jalkapalloikoni toisti viimevuotisen temppunsa – ohjelmajohtaja joutui puuttumaan peliin

  5. 5

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  6. 6

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  7. 7

   ”Kotouttamis­politiikka ei toimi” – Eduskunta ehdottaa turva­paikan­hakijoille Suomi-koetta ja kaikille oleskelu­luvan saaneille kielikoetta

  8. 8

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  9. 9

   Tyttöystävänsä nenän ja suun teipanneen miehen elinkautistuomio jää voimaan

  10. 10

   Koko junaliikenne vaikeuksissa sään ja teknisten ongelmien takia: VR kehottaa matkustajia varautumaan jopa 45 minuutin myöhästymisiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  3. 3

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  4. 4

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  5. 5

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  8. 8

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  9. 9

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  10. 10

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  5. 5

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää