Kotimaa

Norjalaistutkimus: Taaperona aloitettu varhaiskasvatus parantaa kielten ja matematiikan osaamista

Kotimaisten tutkijoiden mukaan tulokset ovat jokseenkin yleistettävissä myös Suomeen.

Taaperoiässä aloitettu varhaiskasvatus näyttää parantavan matematiikan ja kielten osaamista ensimmäisellä luokalla koulussa, kertoo tuore norjalaistutkimus.

Sen mukaan lapset, jotka olivat aloittaneet varhaiskasvatuksen Oslossa 1–2-vuotiaana, saivat koulussa seitsemänvuotiaana parempia tuloksia matematiikan ja kielten taitoja mittaavissa testeissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nina Drangen ja Tarjei Havnesin tutkimus on julkaistu tieteellisessä aikakauslehdessä Journal of Labor Economicsissa. Havnes esittelee tutkimustaan tänään torstaina Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen Vatt-päivillä.

Aikaisin aloitetusta varhaiskasvatuksesta näyttäisivät tutkimuksen mukaan hyötyvän erityisesti lapset, joiden vanhemmat ovat vähän koulutettuja ja huonotuloisia. Korkeakoulutettujen ja hyvätuloisten vanhempien lapsilla varhaiskasvatuksen hyödyt näyttivät pienemmiltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Toisille lapsille koti ympäristönä on erilainen kuin toisille. Kysymys ei tietenkään ole aina vanhempien koulutustaustasta ja tuloista, mutta toisissa perheissä luetaan ja keskustellaan enemmän ja lapset saavat enemmän virikkeitä”, kertoo Vattin tutkimusprofessori Kristiina Huttunen.

Nämä seikat voivat siis näkyä oppimistuloksissa.

Norjalaisen tutkimuksen tulokset ovat jokseenkin yleistettävissä myös Suomeen, arvioi Palkansaajien tutkimuslaitoksen (PT) tutkimusjohtaja Tuomas Kosonen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kertoo, että tutkimuksen kohteena olleet 1–2-vuotiaat ovat Suomen kannalta merkityksellinen ikäryhmä, sillä Suomessa tämänikäisten lasten vanhemmat ovat oikeutettuja saamaan kotihoidon tukea.

Norjalainen varhaiskasvatus on Kososen mukaan verrattavissa Suomeen: molemmissa maissa toiminta on kansainvälisesti verrattuna korkeatasoista, henkilöstössä on yliopistokoulutuksen saaneita lastentarhanopettajia ja aikuisten ja lasten määrät ovat ryhmissä suunnilleen samat.

Tulokset tukevat myös Suomessa tehtyä tutkimusta, Kosonen sanoo. Hänen ja Kristiina Huttusen keväällä julkaistun tutkimuksen mukaan lasten kotihoidon tuki paitsi vähentää äitien työllisyyttä myös näyttäisi lisäävän lasten kehityksessä havaittuja ongelmia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotihoidon tukea pidempään käyttäneiden vanhempien lapsilla havaittiin 4–5-vuotiaana neuvolan laajan terveystarkastuksen testeissä enemmän kognitiivisia ongelmia ja keskittymisvaikeuksia kuin niillä lapsilla, jotka olivat aloittaneet varhaiskasvatuksen aiemmin.

Neuvolassa lapsia seurataan standardoiduilla testeillä, joilla pyritään selvittämään, onko lasten kehitys iänmukaista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kunnissa, jotka lisäsivät kotihoidon tuen määrää kuntalisän avulla, lapset menivät varhaiskasvatukseen tutkimuksen mukaan myöhemmin. Tämä lisäsi todennäköisyyttä, etteivät toiset lapset läpäisseet jotain tiedollisia kykyjä mittaavaa osaa testeistä.

”Jos jokin yksittäinen testi ei mene läpi, sitä ei tulkita vielä niin, että lapsen kehityksessä on kokonaisuudessaan jotain huolestuttavaa. Se vaatisi suurempia poikkeamia verrattuna ikätasoon”, Kosonen huomauttaa.

Suomalaiset tutkijat tulkitsevat kuitenkin, että 1–2-vuotiaille lapsille olisi siksi edullisempaa mennä varhaiskasvatukseen.

”Tulokset ovat samansuuntaisia kuin norjalaistutkimuksessa. Keskimäärin lapset hyötyisivät siitä, että he menisivät aikaisemmin varhaiskasvatukseen”, Kosonen sanoo.

Vaikka tutkimuksessa havaittiin, että pitkällä kotihoidolla on vaikutuksia lasten lyhyen aikavälin kehitykseen, pidemmällä aikavälillä vaikutuksia ei löytynyt.

Lapsen hoitaminen kotihoidon tuella ei näyttänyt vaikuttavan peruskoulun jälkeisiin koulutusvalintoihin eikä peruskoulun päättötodistuksen ja ylioppilaskirjoitusten arvosanoihin.

PT:n julkaisema tutkimus on herättänyt esimerkiksi psykologien keskuudessa kriittistä keskustelua siitä, miten neuvolatestejä pitäisi tulkita ja johtuuko tulos nimenomaan lapsen kotihoitojakson pituudesta vai muista taustatekijöistä.

Suomessa lapset ovat keskimäärin pidempään kotihoidossa kuin muissa Pohjoismaissa. Kaksivuotiaista 63 prosenttia ja kolmevuotiaista 77 prosenttia osallistuu varhaiskasvatukseen, kun Norjassa lähes kaikki 3–5-vuotiaat ovat varhaiskasvatuksessa.

Lasten kotihoitoa tuetaan vähemmän kuin Suomessa. Suomessa kotihoidon tukea saa, kunnes nuorin lapsi täyttää kolme vuotta.

”Suomessa politiikka aiheuttaa sen, että lapset ovat pidempään kotihoidossa. Politiikkasuosituksemme on, että kotihoidon tukea olisi syytä harkita sen kannalta, miten se vaikuttaa lapsiin”, Kosonen sanoo.

Kotihoidon tuen asemaa on pohdittu perhevapaauudistuksessa, joka kuitenkin kaatui tämän vaalikauden osalta. Perhevapaiden uudistuskeinot vaativat Kososen mukaan huolellista selvitystä.

Kososen ja Huttusen tutkimushanke on vielä kesken. Uusien alustavien tulosten mukaan laatu vaikuttaa varhaiskasvatuksen etuun verrattuna pitkään kotihoitoon. Tutkimuksessa laatua tarkastellaan sillä, paljonko yksittäisten kuntien varhaiskasvatuksessa on henkilökuntaa suhteessa lapsiin.

Vähimmäismäärää säätelee laki: esimerkiksi alle kolmevuotiaiden päiväkotiryhmässä saa olla enintään neljä lasta yhtä aikuista kohden ja yli kolmevuotiaiden ryhmässä kahdeksan lasta aikuista kohden.

Joidenkin kuntien varhaiskasvatuksessa on kuitenkin enemmän henkilöstöä kuin laki määrää.

”Lasten ja aikuisten suhdeluvuissa on yllättävän paljon eroja. Tämä saattaa selittyä sillä, että joissain kunnissa varhaiskasvatukseen suhtaudutaan niin, että yritetään minimoida sen kustannuksia, ja toisissa investoidaan enemmän lasten varhaiseen koulutukseen”, Kosonen sanoo.

Alustavien tulosten mukaan varhaiskasvatuksen laatu näkyi samoissa kognitiivisia kykyjä mittaavissa neuvolatesteissä. Tulokset ovat suuntaa antavia, sillä henkilöstömäärät ovat kuntakohtaisia eikä niissä ole tietoa eri päiväkotien eroista, Huttunen huomauttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varhaiskasvatus
 • Lapset
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuhoisista maastopaloista kärsivä Kalifornia vetää ilmastopolitiikassa täysin eri linjaa kuin Donald Trump – Muutos alkoi Arnold Schwarzeneggerista

  2. 2

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  3. 3

   Asiantuntijat pelkäävät, että kauppa­keskus Redi on väärässä paikassa – HS pyysi arvioita, miten Kalasataman kauppa­keskus selviäisi alku­vaikeuksistaan

   Tilaajille
  4. 4

   Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi hämmästyi saamastaan palautteen määrästä: ”Kuulostaa todella huolestuttavalta, jos opettajien näkemykset on sivuutettu”

  5. 5

   Brexit on iso poliittinen erehdys, josta Suomella on paljon opittavaa

  6. 6

   Selvitys: Naisia yhä enemmän pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä – yhdellä suurella alalla naiset puuttuvat kuitenkin johtoryhmistä lähes kokonaan

  7. 7

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  8. 8

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  9. 9

   Liiallinen perheen sisäisistä asioista vaikeneminen jättää häpeän ja hämmennyksen lapsen harteille

  10. 10

   Rokotuksista tuli riitaa terveydenhuollon työpaikoilla – nyt ministeriö muuttaa jopa irtisanomisiin johtanutta lakia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Peltipoliisin ylinopeus­sakoista luistaminen voi johtaa etsintä­kuulutukseen: Malmin poliisi­taloon saapuneesta naisesta ei tullut yhtä 1 800 etsintä­kuulutetusta – hän löi poliisit ällikällä

  2. 2

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  3. 3

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  4. 4

   Tulivuoren­purkaus pimensi Auringon ja sitten tulivat paise­rutto, pakkaset ja nälän­hätä – vuosi 536 oli ihmis­kunnan historian kamalin, sanovat tutkijat

  5. 5

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  6. 6

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  7. 7

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  8. 8

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  9. 9

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  4. 4

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  5. 5

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  9. 9

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kalifornialainen tuomari jäädytti Trumpin turvapaikkakiellon
  3. Ruotsi joutuu sotilashyökkäyksen kohteeksi erinomaisessa elokuvassa The Unthinkable, jonka voi tällä viikolla nähdä valkokankaalla Night Visions -festivaaleilla
  4. The Washington Post: Trump harkitsee Venezuelan lisäämistä terroristivaltioiden listalle
  5. Venäjällä julkaistiin romanttinen komedia Krimin sillasta – Elokuvan kepeyden rinnalla kulkee propagandaviesti
  6. Pisa-tulosten laskun syitä tutkinut psykologi hämmästyi saamastaan palautteen määrästä: ”Kuulostaa todella huolestuttavalta, jos opettajien näkemykset on sivuutettu”
  7. Selvitys: Naisia yhä enemmän pörssiyhtiöiden hallituksissa ja johtoryhmissä – yhdellä suurella alalla naiset puuttuvat kuitenkin johtoryhmistä lähes kokonaan
  8. Tuhoisista maastopaloista kärsivä Kalifornia vetää ilmastopolitiikassa täysin eri linjaa kuin Donald Trump – Muutos alkoi Arnold Schwarzeneggerista
  9. Autojättien alamäki pörssissä jatkuu Carlos Ghosnin pidätyksen takia – ”Karismaattinen johtaja vai tyranni”
  10. Maanvyörymä suisti junan raiteilta lähellä Barcelonaa – Ainakin yksi kuollut, useita loukkaantunut
  11. Tunti sitten
  12. HIFK julkisti ensi kauden valmentajansa ja heti alkoi syöksykierre – urheilujohtaja Salmelainen vakuuttaa, että tekisi yhä kaiken samalla tavalla
  13. Näytä lisää