Kotimaa

Suomalaiset innostuivat kierrättämään muovia – lähes kaikki keräys­muovi menee kotimaisille valmistajille uusiksi tiski­harjoiksi ja kastelu­kannuiksi

Tulevaisuudessa yhä useammissa kiinteistöissä kerätään lasin, metallin ja paperin lisäksi muovia.

Suomalaiset lajittelevat muovisia pakkausjätteitään yhä enemmän ja toimittavat ne muovinkeräyspisteisiin.

Pakkausmuovin erilliskeräys alkoi Suomessa vuonna 2016. Tuolloin noin 25 prosenttia muovipakkauksista päätyi keräyspisteisiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tänä vuonna se tulee olemaan noin 30 prosenttia. Kuluttajien muovipakkauksia kerättäneen tänä vuonna yli 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna”, sanoo toimitusjohtaja Vesa Soini Suomen Uusiomuovista.

Tällä hetkellä Suomessa on noin 1 850 Rinki-ekopistettä, joista 550:ssä kerätään myös muovia. Muovinkeräyspisteiden määrä on kasvamassa vuodenvaihteeseen mennessä noin 600:aan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka suomalaiset ovat yhä kiinnostuneempia kierrättämään muovia, moni pitää sitä yhä hankalana.

Muovia keräävä Rinki-ekopiste saattaa olla kaukana. Käytettyjen muovipakkausten välivarastot kotona ovat ikäviä, mutta ei ole ekologisesti järkevää kuskata autolla erikseen jokaista muovijätenyssäkkää.

Tulevaisuudessa yhä useampi suomalainen pystyy viemään muovijätteensä kotipihansa keräysastiaan paperin-, metallin- ja lasinkeräysastioiden viereen. Kuluttajien lajittelu helpottuu, sillä muovinkeräys on laajentumassa hiljakseen taloyhtiöihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tämä liittyy EU:n tavoitteeseen, jonka mukaan vuoteen 2025 mennessä pitää kierrättää 50 prosenttia muovisesta pakkausjätteestä.

”Se on niin iso asia, että siihen ei tulla pääsemään aluekeräysjärjestelmällä. Sen rinnalle tullaan tarvitsemaan kiinteistökeräystä. Se tarkoittaa, että oman taloyhtiön jätekatoksessa on oma astia muovipakkauksille. Vain siten me tulemme saavuttamaan ne määrät, joita tarvitaan”, Vesa Soini sanoo.

”Tällä hetkellä yli kahdelle miljoonalle suomalaiselle tällainen palvelu olisi jo tarjolla, jos asuinkiinteistö sitä haluaa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muovinkeräys on taloyhtiöille mahdollista jo esimerkiksi Helsingin seudulla. Muuallakin monet kunnalliset ja yksityiset jäteyhtiöt ovat ottaneet askeleita kiinteistökohtaisen muovinkeräyksen suuntaan.

Soinin mukaan Kainuussa tulee vuodenvaihteessa pakolliseksi järjestää muovinkeräys yli viiden asunnon kiinteistöille. Turussa raja on 20 asunnon kiinteistöissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tuohon suuntaan ollaan menossa aika vauhtia.”

Tilanne kuitenkin vaihtelee alueittain. Soinin mukaan niillä seuduilla, joilla kiinteistökohtainen muovinkeräys ei etene tehokkaasti, on mietittävä alueellisten keräyspisteiden lisäämistä.

Kiinteistökohtainen muovinkeräys ei koske vain kerros- ja rivitaloyhtiöitä, vaan se voi toteutua myös omakotitaloissa. Tämä tarkoittaa omakotitalojen pihoissa tavallista suurempaa roskalaatikkoa, jonka kannen alla on lokerot useille lajittelujätteille, myös muoville.

Soinin mukaan omakotitalojen muovinkeräystä tehdään jo esimerkiksi Turun seudulla, Porvoossa ja Tammisaaressa.

Mitä kotitalouksista kerätylle muoville tapahtuu?

Kaikki Suomessa erilliskerättävä pantiton kotitalousmuovi päätyy Fortumin muovijalostamoon Riihimäelle. Siellä eri muovilaadut erotellaan toisistaan koneellisesti ja pestään, minkä jälkeen niistä tehdään pieniä muovirakeita. Ne Fortum myy eteenpäin yrityksille, jotka käyttävät rakeita uusien muovituotteiden raaka-aineena.

Soinin mukaan keräysmuovista tehty raaka-aine menee nykyään lähes kokonaan kotimaisille valmistajille.

”Sinituote tekee tiskiharjan vartta, Orthex tekee kastelukannua, Amerplast muovipussia. Suomessa ollaan tällä hetkellä siinä tilanteessa, että kierrätysraaka-aineelle on enemmän kysyntää kuin kyetään keräämään”, Soini kertoo.

Kuinka iso osa kerätystä muovista kelpaa uusiomateriaaliksi?

Erilliskerätystä muovista yli 70 prosenttia menee uusiokäyttöön. Loput poltetaan. Soinin mukaan tavoitteena on, että uusiomateriaaliksi päätyvän muovin osuus kasvaa 80 prosenttiin.

Uusiomateriaaliksi kelpaamattomuuden syynä ei Soinin mukaan ole muovin likaisuus. Hän kyllä kehottaa huuhtaisemaan elintarvikejäämiä sisältävät kierrätysmuovit, mutta syynä ei ole kierrätyskelpoisuus vaan hygienia. Muovien matka jalostamolle saattaa kestää kuukausia.

Kaikista kerätyistä muoveista ei tehdä uutta muovia, koska kaikkea pakkausmuovia ei pystytä vielä nykytekniikalla hyödyntämään raaka-aineena.

Tavoitteena on, että vuonna 2030 EU-alueella olisi käytössä vain kierrätyskelpoisia pakkauksia. Sekä pakkausten laadun että kierrätystekniikoiden on siis kehityttävä tulevina vuosina.

”Mutta emme ole vielä siinä. Meillä on esimerkiksi kissanruokapussi, joka on muovipussi, jossa on alumiinipinnoitus sisällä. Nykytekniikoilla sitä ei kyetä kierrättämään”, Soini sanoo.

”Tai osa muoveista jauhautuu mekaanisesti liikutellessa niin hienojakoiseksi, että sitä ei kyetä sen takia erottelemaan.”

Mistä kuluttaja tietää, kuuluuko pakkaus muovinkeräykseen?

Vesa Soinin mukaan pakkaus kuuluu muovinkeräykseen kolmessa tapauksessa: jos pakkauksessa on muovia silmin nähden yli puolet, jos pakkauksessa ei ole vaarallisia aineita ja jos siitä ei löydy merkkiä 03, joka tarkoittaa pvc:tä.

”Kaikki muut voi laittaa keräysastiaan.”

Fakta

Pakkausjätteen keräys


 Vuoden 2016 alussa kuluttajapakkausten keräys siirtyi pakkaustuottajien vastuulle. Ne yritykset, jotka myyvät pakattuja tuotteita, ovat vastuussa pakkauksen kierrätyksen järjestämisestä.

 Jokaiselle pakkausmateriaalille (muovi, lasi, metalli, kartonki, puu) on perustettu oma tuottajayhteisö. Muovin tuottajayhteisö on Suomen Uusiomuovi.

 Pakkausten kierrätykseen Suomessa erikoistunut Rinki-yhtiö on kaikkien viiden tuottajayhteisön palveluntuottaja, joka hoitaa kuluttajapakkausten keräyksen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kierrätys
 • Muovi
 • Muovinkeräys
 • Kiertotalous
 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  6. 6

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  7. 7

   Pääministeri Theresa Maysta tuli sylky­kuppi, mutta kapinallisilla on kaksi merkittävää ongelmaa

  8. 8

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  9. 9

   Väitöskirja: Iltalehti saattaa lopettaa printtiversionsa ensi vuonna

  10. 10

   Keskiviikkona syntynyt pieni poika Kairavuo kuuluu yhä hupenevaan joukkoon – Voiko suomalaiset saada poliittisilla päätöksillä synnyttämään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  7. 7

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää