Kotimaa

Tohtorintutkinto vei arvostetun tutkijan työttömyyskortistoon – ”Yliopisto sai rahaa artikkeleistani, mutta itse en saanut rahoitusta mistään”

Valtion tuen vähennyttyä tutkijat ovat siirtyneet hakemaan rahoitusta säätiöiltä, joilta on entistä vaikeampi saada apurahoja.

Kaisa huomasi, että rahat olivat tohtorintutkinnosta huolimatta jatkuvasti lopussa.

”Mihinkään ylimääräiseen ei ollut varaa. Vaatteet jouduin hankkimaan kirpputorilta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo väitöstutkimustaan Kaisa teki niukkojen apurahojen turvin. Saatuaan yhden apurahan hän säästi osan niitä kuukausia varten, jolloin apurahaa ei ollut.

Kaisa lähenee nyt eläkeikää eikä ehdi enää kerryttää eläkettään. Hän pelkääkin lopulta ajautuvansa köyhyysloukkuun, sillä eläkettä on kertynyt niin vähän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaisa ei halua esiintyä omalla nimellään, sillä hän pelkää sen vaikeuttavan työllistymistään.

HS:lle Kaisa kertoo tilanteestaan, sillä hänestä ongelma on yliopistomaailman ja tutkimusrahoituksen rakenteessa. Tarinallaan hän haluaa tehdä näkyväksi, miten koulutusleikkaukset vaikuttavat yliopistossa konkreettisesti.

Kaisa huomauttaa, että yhteiskunnan panostus hänen koulutukseensa valuu nyt aika lailla hukkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikesta huolimatta tutkimuksen tekeminen oli Kaisalle intohimo. Hän koki työnsä ja aiheensa merkittäviksi ja teki pitkiä tutkimuspäiviä.

 

”Uppouduin tutkimukseen täysin.”

Vapaalla ollessaan hän kirjasi tutkimusta koskevia ajatuksiaan jopa kuntosalilla polkiessaan kuntopyörää.

”Se oli niin kokonaisvaltaista. Uppouduin tutkimukseen täysin. Olin löytänyt oman juttuni enkä voinut kuvitellakaan tekeväni muuta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yliopistolla Kaisa sai vain pätkätöitä.

”Koko ajan joutui hakemaan apurahoja. Se merkitsi pitkiä työpäiviä, kun samanaikaisesti väitöskirjatyön piti edistyä, jotta taas saisi rahaa”, Kaisa kuvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eniten harmitti, etten apurahatutkijana voinut koskaan osallistua alani kansainvälisiin konferensseihin toisin kuin tutkijakouluihin päässeet.”

Tutkijaksi ryhtyessään Kaisalla oli jo takana työuraa. Vakinaisesta työstään hän joutui luopumaan, koska ei saanut vapaata väitöstyön valmisteluun.

Kaisa laskee, että hän joutui rahoittamaan väitöskirjansa teon noin kuudella eri tulolähteestä. Apurahat eivät siihen aikaan vielä kartuttaneet eläkettä.


Väitöstutkimus kesti kaikkiaan kuusi vuotta. Kaisa uskoo, että jatkuva rahoitus olisi auttanut häntä keskittymään tutkimukseen ja saamaan väitöskirjan tehdyksi ajallaan.

Valmistumisen aikoihin leikkaukset kurittivat yliopistojen rahoitusta entisestään. Apurahoja ei enää herunut, ja Kaisa jäi työttömäksi.

Väitöksestään hän sai erinomaisen arvosanan. Tutkimuksen tuloksista oli apua aiheen parissa työskenteleville järjestöille, jotka sovelsivat tutkimuksen tietoja.

”Olen alani harvoja tutkijoita, jotka ovat tehneet pitkäjänteistä tutkimusta aiheen parissa.”

Aihe oli myös ajankohtainen ja herätti laajaa mielenkiintoa mediassa. Kaisa antoi haastatteluja sanomalehdille, aikakauslehtiin ja televisioon sekä piti järjestöissä koulutuksia. Samaan aikaan hän itse mietti, mistä saada rahaa elämiseen.

”Kirjoitin kansainvälisiä artikkeleita, vastasin haastattelupyyntöihin ja koulutin satunnaisesti. Yliopisto sai rahaa artikkeleistani, mutta itse en saanut rahoitusta mistään.”

Tohtoriksi väiteltyään Kaisa teki valtavasti työhakemuksia ja haki töitä monilta aloilta.

”Soittaessani työpaikoille tai käydessäni työhaastatteluissa tuli kuva, että tohtorintutkinto oli pikemminkin rasite kuin ansio.”


Kaisan kokemukset ovat tuttuja Tieteentekijöiden liiton toiminnanjohtajalle Johanna Moisiolle.

”Meillä on yhä enemmän tutkijakuntaa apurahatutkijoina eli ilman työsuhdetta. Se ei ole mitenkään toivottavaa kehitystä. Apurahatutkijoilla ei ole työttömyysturvaa tai työterveyshuoltoa.”

Tieteentekijöiden liiton tekemän tuoreen kyselyn mukaan työttömyyskokemukset ovat väitöstutkijoiden keskuudessa ja tohtorintutkinnon jälkeen yleisiä.

Kyselystä julkaistaan marraskuussa raportti, mutta HS on saanut siitä alustavia tuloksia. Kyselyyn vastasi noin 1 900 väitöskirjan tekijää tai hiljattain väitellyttä. Noin 30 prosenttia vastaajista oli ollut työttömänä väitöskirjatyönsä aikana.

 

Yliopistoilla ei ole tarjota tarpeeksi työpaikkoja.

Vastaajista yli 70 prosenttia oli joutunut etsimään rahoitusta väitöskirjatyöhönsä useammasta kuin yhdestä rahoituslähteestä. Yli neljänneksellä vastaajista on ollut väitöskirjaansa rahoituslähteitä viisi tai useampia.

Noin neljännes rahoitti työtään apurahalla. Moision mukaan tämä on paitsi lisännyt pätkätöitä myös vaikuttanut tutkimuksen aiheisiin ja asetelmiin. Tutkimussuunnitelmia muotoillaan sellaisiksi, että niiden oletetaan saavan edes lyhytaikaista rahoitusta.

Rahoituksen ongelmat myös venyttävät väitöstyöhön kuluvaa aikaa. Tohtorintutkintoon kulunut aika oli väitelleillä keskimäärin kuusi vuotta.

Ongelma koskee myös tohtorintutkinnon jo suorittaneita tutkimustyön jatkajia, joita kutsutaan post doc -tutkijoiksi. Yliopistoilla ei ole tarjota heille tarpeeksi työpaikkoja.

Tieteeseen ohjatun rahan suhde on muuttunut 2010-luvulla. Kun valtion tuki on alkanut vähentyä, erityisesti post doc -tutkijat ovat siirtyneet hakemaan rahoitusta säätiöiltä, kertoo Helsingin yliopiston dosentti ja vapaa tutkija Allan Tiitta.

Säätiöiden yllättävän suuri merkitys tutkimusrahoittajina käy ilmi Tiitan toteuttamasta tuoreesta Tieteen tukijoukot -tutkimuksesta. Sen tilasi Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta.

Tutkimuksen mukaan säätiöiden rahoitus vastaa runsasta kymmenes­osaa valtion tutkimus- ja kehittämis­työhön suuntaamasta rahoituksesta.

”Säätiöiden merkittävin rooli on, että ne varmistavat ja edistävät tieteen jatkuvuutta yhteis­kunnallisessa murroksessa. Ne paikkaavat julkisen rahoituksen vajetta, mutta ne eivät voi korvata valtion­rahoitusta”, Tiitta sanoo.

Säätiöt eivät voi esimerkiksi jakaa varojaan valtiontalouden muuttuessa, vaan niiden on toteutettava tarkoituksia, joita lahjoittajat ovat kirjauttaneet sääntöihin. Yleisimmät tarkoitukset ovat tieteen yleinen tukeminen, lääke- ja terveys­tieteellisen tutkimuksen tukeminen sekä taloudellisten ja teknisten tieteiden tukeminen.

Valtaosa säätiöiden rahoituksesta jaetaan yhä maistereille tai lisensiaateille, vaikka ne ovatkin lisänneet tohtorintutkinnon jälkeiseen työhön jaettavaa tukea.

Kaisa työskentelee nyt määräaikaisena opettajana. Vakituista virkaa hän ei ole saanut kokemuksestaan huolimatta.

Kaisa kertoo arvostavansa työtään nuorten parissa, vaikka se ei ole hänen koulutustaan vastaavaa työtä. Hän haluaisi yhä jatkaa tutkimuksen tekemistä.

”En kuitenkaan enää uskalla jäädä päätoimiseksi tutkijaksi, koska pelkään työttömyyttä.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  2. 2

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  3. 3

   ”Sain oluet päälleni ja kävelin kello kahdelta pakkasessa kotiin” – Jasmin Vahtera, 20, kokeili nuoruutta ja se teki selväksi, että hänen paikkansa on kolmen lapsen äitinä

   Tilaajille
  4. 4

   ”Yritän olla miettimättä Konstantinin tulevaisuutta” – Vaikka joku maksaisikin huippukalliit lääkkeet, niistä ei olisi apua mikkeliläiselle pikkupojalle

   Tilaajille
  5. 5

   Malmilaiseen keittiöön on etsitty vuoden ajan kokkia tuloksetta – Maahanmuutto voisi ratkaista Suomen ongelmia, mutta tiellä on kaksi estettä

   Tilaajille
  6. 6

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  7. 7

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  8. 8

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  9. 9

   HS selvitti Lemmenjoen harjoituksen yksityiskohtia: 33 osanottajaa, ohjelmassa muun muassa tehtävä­rasteja, veneilyä ja vierailu porotilalla

  10. 10

   Rinteen tuuraajaksi nousi monikärkiohjus, joka saattaa tulevaisuudessa haastaa puheenjohtajan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  2. 2

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  3. 3

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  4. 4

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  5. 5

   Näistä povataan tämän vuoden hittidieettejä – toisessa keho polttaa täysillä rasvaa ja paino putoaa nopeasti, mutta ruokavalio voi myös vahingoittaa suolistoa

   Tilaajille
  6. 6

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  7. 7

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  8. 8

   Nykytila ei ole normaali – Raha tulee kallistumaan ainakin hetkittäin, ja nämä asiat on syytä tietää ennen suurta asunto­lainaa

   Tilaajille
  9. 9

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  10. 10

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Meksikon räjähdysmäisen palon kuolonuhrien määrä nousi 96:een
  3. 4 tuntia sitten
  4. Näitä asioita Helsinki lähtee lobbaamaan hallitusohjelmaan eduskuntavaalien jälkeen: tukea raidehankkeisiin, enemmän valtaa kaupungeille ja lisää kohtuuhintaisia asuntoja
  5. Suursijoittaja George Soros on netin sala­liitto­teorioiden pää­piru, joka saa jotkut suomalaisetkin sekaisin – Näin hyvän­tekijästä tuli populistien vihan symboli Tilaajille
  6. ”Yritän olla miettimättä Konstantinin tulevaisuutta” – Vaikka joku maksaisikin huippukalliit lääkkeet, niistä ei olisi apua mikkeliläiselle pikkupojalle Tilaajille
  7. Malmilaiseen keittiöön on etsitty vuoden ajan kokkia tuloksetta – Maahanmuutto voisi ratkaista Suomen ongelmia, mutta tiellä on kaksi estettä Tilaajille
  8. Espoon Karhusaareen suunnitellaan lasten teema­puistoa, jossa kävisi enemmän ihmisiä kuin Espoon museoissa yhteensä – tämä sai alueen mylläystä vastustavat keräämään nimiä
  9. Hiihtolupaus Eveliina Piippo esiintyy Tuntemattomassa sotilaassa ja edustaa uudenlaista urheilijatyyppiä – ”Suurentunut elämännälkä selittyy ikuisuusprojektilla nimeltään kallon kehitys”
  10. ”Sain oluet päälleni ja kävelin kello kahdelta pakkasessa kotiin” – Jasmin Vahtera, 20, kokeili nuoruutta ja se teki selväksi, että hänen paikkansa on kolmen lapsen äitinä Tilaajille
  11. Timo Hintsanen, 60, johtaa kaupunki­suunnittelua Turussa – Kaupunki­tilan merkitys on nykyään tajuttu aivan uudella tavalla, hän sanoo