Kotimaa

”Kenenkään ei tarvitse esittää, että menee hyvin, jos ei mene” – ”Veri-Toppilassa” näkyy rikosten koko kirjo, ja se voi nostaa Oulun räikeisiin otsikoihin

Oulu on joutunut otsikoihin apteekkiryöstöjen ja pyörävarkauksien kaupunkina. Poliisin mukaan ongelmat johtuvat huumausaineista. Eniten virkavaltaa huolestuttaa Meri-Toppilan alue, josta poliisin mukaan löytyy rikosten koko kirjo.

Tumma hahmo tulee ovesta äkkiä ja on saman tien tiskillä. ”Xanor, Lyrica, Rivatril”, hahmo luettelee lääkkeiden nimiä ja hoputtaa pakkaamaan.

Tällä kaavalla oululaisessa Kaukovainion apteekissa on tehty ryöstö jo kuusi kertaa tänä vuonna. Viimeisin oli muutama päivä sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Touhu on mennyt mahdottoman röyhkeäksi. Tekijät ovat jatkuvasti samoja. Yksi ei vaivautunut enää kasvojansa peittämään, tiesi että hänet tunnistetaan”, kertoo apteekkari Aila Aitamurto.

Kaukovainion apteekki sijaitsee Oulun keskustan kaakkoispuolella 1960-luvulla rakennetulla alueella, joka oli joskus muinoin pahamaineinen. Kymmenen kilometrin päässä keskustan luoteispuolella on Meri-Toppila. Ja sieltä apteekkiryöstäjät ovat ehkä tälläkin kertaa tulleet.

Meri-Toppila on kaupunkilaisten suussa saanut lempinimen ”Veri-Toppila” – eikä se ole täysin tuulesta temmattu. Mutta palataan siihen myöhemmin.


Oulu tunnettiin pitkään teknologiaihmeenä ja Suomen Piilaaksona. Nokian lähdön myötä kaupunki menetti tuhansia työpaikkoja, mutta on sen jälkeen noussut tuhkasta niin, että tietotekniikka-ala työllistää nyt enemmän kuin Nokian huippuvuosina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parin viime vuoden aikana vauhti on kiihtynyt ja työttömien osuus kutistunut. Vailla työtä on työvoimasta silti yhä noin 12 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taloudellisen nousun keskellä Oulu on noussut otsikoihin kyseenalaisilla ennätyksillään. Apteekkiryöstöjä on tänä vuonna tehtailtu koko maassa yli kolminkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Oulussa ryöstöistä on tehty yli puolet, tämän jutun kirjoitushetkeen mennessä 16.

Apteekkiryöstöjen lisäksi Oulu on pyörävarkauksien ykköskaupunki. Mainetta ovat niittäneet myös ”ihmisroska”-nimitykseen liitetyt syrjäytyneet päihteidenkäyttäjät, joita on haluttu siivota katukuvasta.

HS:n haastatteluissa oululainen asunnoton alkoholisti Markku Korhonen on antanut kasvonsa syrjäytyneille.

Kymmenen kertaa. Niin monesti Kaukovainion apteekin farmaseutti Lea Siika-aho on ollut ryöstössä paikalla. Hän on tilanteeseen väsynyt: työtä ei saa tehdä rauhassa, kun joutuu pelkäämään seuraavaa säikähdystä.

”Tilanne on pelottava, vaikka väkivaltaa ei olekaan käytetty. Joskus ryöstäjä on pyytänyt jopa anteeksi, mutta uhattukin on – puukolla, kirveellä, pesäpallomailalla.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä Oulussa oikein tapahtuu?

Asiasta on Oulun poliisissa keskusteltu paljon ja oltu rikostarkastaja Konsta Korhosen mukaan ”liikuttavan yksimielisiä”.

”Huumausaineet ovat kaiken pahan alku ja juuri. Ne synnyttävät paitsi rikoksia itsessään, myös oheisrikollisuutta, kuten omaisuus- ja väkivaltarikoksia.”

Sekä pyörävarkaat että apteekkien ryöstäjät ovat yleensä hakemassa rahoitusta huumeiden käytölleen. Lääkkeet käyvät maksuksi velkojille tai sitten ne menevät suoraan omaan suuhun.

 

”Huumausaineet ovat kaiken pahan alku ja juuri.”

Pyörävarkaudet taas juontavat Korhosen mukaan pyörien suuresta määrästä. Oulu on pyöräilykaupunki ja kaupunkilaiset hankkivat hyviä pyöriä, jotka houkuttavat varkaita.

”Apteekkiryöstöjen valtavaa määrää on hankala selittää. Ryöstöjä tehdään muuallakin, usein ne ovat kauppoja ja kioskeja. Meillä on ollut henkilöitä, jotka ovat erikoistuneet apteekkeihin”, Korhonen sanoo.

Ryöstöt kertovat myös järjestäytyneen rikollisuuden vahvistuvasta asemasta Oulussa.

”Velanperintä on tehokkaampaa ja pelottavampaa. Väkivalta on raaistunut.”


Mutta mikä on ”Veri-Toppila”?

Meri-Toppilan lempinimi juontuu siitä, että ydinkeskustan pohjoispuolella sijaitsevalla Toppilan alueella tehdään asukaslukuun suhteutettuna paljon väkivaltarikoksia, eniten keskustan ja Tuiran jälkeen. Ja Oulun lähiöistä poliisia huolestuttaa eniten juuri Meri-Toppila.

Rikostarkastaja Korhosen mukaan alue on joutunut noidankehään, josta se ei tunnu pääsevän seesteiseen aikaan.

”Vahingontekoja, ilkivaltaa, ryöstöjä, pahoinpitelyitä, huumausainerikoksia. Rikosten koko kirjo löytyy sieltä.”


Meri-Toppila kaavoitettiin 1990-luvulla. Lama-aikaan tarvittiin uusia vuokra-asuntoja, ja niitä alueelle tulikin niin, että juuri muuta ei tullutkaan.

Lähiöstä tuli vuokratalokeskittymä, johon monenlaiset sosiaaliset ongelmat alkoivat kasautua.

Meri-Toppilassa asuu hyvin vähän eläkeläisiä. Ihmiset ovat parhaassa työiässään, mutta eivät useinkaan löydä Oulusta töitä. Työttömiä on kaksinkertaisesti muuhun kaupunkiin verrattuna.


Paalikatu, Kuorimokatu, Hakekatu. Meri-Toppilan kadunnimet kertovat alueella ennen sijainneesta sellutehtaasta.

”Pahin on Sellukatu 3. Tiedän sen, koska asun siinä”, sanoo Mira Vesteri.

”Meteliä on varsinkin yöaikaan, kun juopot ja narkit huutavat.”

Alueella nuoruutensa viettänyt Sami-Eemeli Asmundi tietää kaiken Vesterin kuvaamasta metelistä.

”Autoja pöllittiin ja poltettiin, se oli ihan tavallista.”

Päihdepalveluja alueelta ei löydy. Asmundin mielestä niitä pitäisi tuoda kaduille, vaikkapa työmaakoppeihin.

”Minkäänlainen moralisointi ei päihteidenkäyttäjiä auta. Nykyiset palvelut ovat kuitenkin jääneet sille tasolle.”

 

”Autoja pöllittiin ja poltettiin, se oli ihan tavallista.”

Maasta löytyneet huumeruiskut pitävät keskustelua yllä alueen puskaradioissa. Yhteisöaktiivi ja alueella toimivan Kulttuurivoimalan varapuheenjohtaja Sami Hänninen sanoo seudun olevan kierteessä, jossa kaikki kielteinen saa huomiota.

”Negatiivinen kulttuuri on syvässä. Alueella on myös väliaikaisuuden leima”, Hänninen kuvaa.


Meri-Toppilaan muutetaan Hännisen mukaan tyypillisesti silloin, kun perhe hajoaa ja tarvitaan nopeasti vuokra-asuntoa. Nopeasti moni muuttaa myös pois, joten alueella vapautuu asuntoja tiuhaan tahtiin.

Koulussa kierto näkyy niin, että lukuvuoden aikana yli puolet luokan oppilaista saattaa vaihtua.

Alueen vinoutunutta omistusrakennetta on pyritty viime vuosina muuttamaan sallimalla vuokrayhtiöiden myydä osa asunnoistaan.


”Toppila Hoods” lukee sellutehtaalta jääneen veturitallin seinässä. Rakennuksessa toimii Kulttuurivoimala, yhteisötaiteen keskus.

Piha täyttyy oluen juojista aina, kun on hyvä sää.

”Täällä asuu paljon ihmisiä yksin. Miksi ajaisimme heitä pois? Lasten kerhojen aikaan toki hätistämme, ja he lähtevät aina kiltisti”, sanoo taidepajan ohjaaja Anna Koivukangas.


Pia Olkoniemi, 26, on asunut alueella vuosia. Hän opettaa maahanmuuttajille suomen kieltä ja tekee omaa musiikkiaan.

”Kyllä sen näkee, että ihmisillä on vaikeaa. Se on kuitenkin rehellisesti vaikeaa. Kenenkään ei tarvitse täällä esittää, että menisi hyvin, jos ei mene.”

Vähäiset tulot näkyvät Toppila-Centerin ruokajakelun jonossa. Siinä seisoo joka maanantai jopa satoja ihmisiä.

 

”Kenenkään ei tarvitse täällä esittää, että menisi hyvin, jos ei mene.”

Kaupungin toisella puolella farmaseutti Siika-aho haaveilee hänkin paremmista päivistä – ja ryöstelyn loppumisesta.

Hän jaksaa työssään, koska ”leipää on tienattava”.

”Lotto on vetämässä, mutta taidan ehtiä eläkkeelle ennen kuin tärppää.”

Apteekkari Aitamurto on vähentänyt ryöstäjien tavoittelemat lääkkeet varastoistaan minimiin. Hän poistaisi ne markkinoilta, jos saisi päättää.

”Osa on epilepsialääkkeitä, mutta en muista kenenkään hakeneen niitä siihen tarkoitukseen”, apteekkari Aitamurto sanoo.

”Ahdistuksen hoitoon niitä määrätään, mutta vaihtoehtoja löytyisi kyllä.”


Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

  2. 2

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  3. 3

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  4. 4

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  5. 5

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  6. 6

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  7. 7

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  8. 8

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  9. 9

   Ulkomaalaisviha ja rasismi ovat syttyneet uuteen roihuun – Vaalikeväänä on vaara, että poliitikot kilpailevat siitä, kuka lyö pöytään kovimmat ratkaisuehdotukset

  10. 10

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  7. 7

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää