Kotimaa

”Kenenkään ei tarvitse esittää, että menee hyvin, jos ei mene” – ”Veri-Toppilassa” näkyy rikosten koko kirjo, ja se voi nostaa Oulun räikeisiin otsikoihin

Oulu on joutunut otsikoihin apteekkiryöstöjen ja pyörävarkauksien kaupunkina. Poliisin mukaan ongelmat johtuvat huumausaineista. Eniten virkavaltaa huolestuttaa Meri-Toppilan alue, josta poliisin mukaan löytyy rikosten koko kirjo.

Tumma hahmo tulee ovesta äkkiä ja on saman tien tiskillä. ”Xanor, Lyrica, Rivatril”, hahmo luettelee lääkkeiden nimiä ja hoputtaa pakkaamaan.

Tällä kaavalla oululaisessa Kaukovainion apteekissa on tehty ryöstö jo kuusi kertaa tänä vuonna. Viimeisin oli muutama päivä sitten.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Touhu on mennyt mahdottoman röyhkeäksi. Tekijät ovat jatkuvasti samoja. Yksi ei vaivautunut enää kasvojansa peittämään, tiesi että hänet tunnistetaan”, kertoo apteekkari Aila Aitamurto.

Kaukovainion apteekki sijaitsee Oulun keskustan kaakkoispuolella 1960-luvulla rakennetulla alueella, joka oli joskus muinoin pahamaineinen. Kymmenen kilometrin päässä keskustan luoteispuolella on Meri-Toppila. Ja sieltä apteekkiryöstäjät ovat ehkä tälläkin kertaa tulleet.

Meri-Toppila on kaupunkilaisten suussa saanut lempinimen ”Veri-Toppila” – eikä se ole täysin tuulesta temmattu. Mutta palataan siihen myöhemmin.


Oulu tunnettiin pitkään teknologiaihmeenä ja Suomen Piilaaksona. Nokian lähdön myötä kaupunki menetti tuhansia työpaikkoja, mutta on sen jälkeen noussut tuhkasta niin, että tietotekniikka-ala työllistää nyt enemmän kuin Nokian huippuvuosina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Parin viime vuoden aikana vauhti on kiihtynyt ja työttömien osuus kutistunut. Vailla työtä on työvoimasta silti yhä noin 12 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Taloudellisen nousun keskellä Oulu on noussut otsikoihin kyseenalaisilla ennätyksillään. Apteekkiryöstöjä on tänä vuonna tehtailtu koko maassa yli kolminkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Oulussa ryöstöistä on tehty yli puolet, tämän jutun kirjoitushetkeen mennessä 16.

Apteekkiryöstöjen lisäksi Oulu on pyörävarkauksien ykköskaupunki. Mainetta ovat niittäneet myös ”ihmisroska”-nimitykseen liitetyt syrjäytyneet päihteidenkäyttäjät, joita on haluttu siivota katukuvasta.

HS:n haastatteluissa oululainen asunnoton alkoholisti Markku Korhonen on antanut kasvonsa syrjäytyneille.

Kymmenen kertaa. Niin monesti Kaukovainion apteekin farmaseutti Lea Siika-aho on ollut ryöstössä paikalla. Hän on tilanteeseen väsynyt: työtä ei saa tehdä rauhassa, kun joutuu pelkäämään seuraavaa säikähdystä.

”Tilanne on pelottava, vaikka väkivaltaa ei olekaan käytetty. Joskus ryöstäjä on pyytänyt jopa anteeksi, mutta uhattukin on – puukolla, kirveellä, pesäpallomailalla.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä Oulussa oikein tapahtuu?

Asiasta on Oulun poliisissa keskusteltu paljon ja oltu rikostarkastaja Konsta Korhosen mukaan ”liikuttavan yksimielisiä”.

”Huumausaineet ovat kaiken pahan alku ja juuri. Ne synnyttävät paitsi rikoksia itsessään, myös oheisrikollisuutta, kuten omaisuus- ja väkivaltarikoksia.”

Sekä pyörävarkaat että apteekkien ryöstäjät ovat yleensä hakemassa rahoitusta huumeiden käytölleen. Lääkkeet käyvät maksuksi velkojille tai sitten ne menevät suoraan omaan suuhun.

 

”Huumausaineet ovat kaiken pahan alku ja juuri.”

Pyörävarkaudet taas juontavat Korhosen mukaan pyörien suuresta määrästä. Oulu on pyöräilykaupunki ja kaupunkilaiset hankkivat hyviä pyöriä, jotka houkuttavat varkaita.

”Apteekkiryöstöjen valtavaa määrää on hankala selittää. Ryöstöjä tehdään muuallakin, usein ne ovat kauppoja ja kioskeja. Meillä on ollut henkilöitä, jotka ovat erikoistuneet apteekkeihin”, Korhonen sanoo.

Ryöstöt kertovat myös järjestäytyneen rikollisuuden vahvistuvasta asemasta Oulussa.

”Velanperintä on tehokkaampaa ja pelottavampaa. Väkivalta on raaistunut.”


Mutta mikä on ”Veri-Toppila”?

Meri-Toppilan lempinimi juontuu siitä, että ydinkeskustan pohjoispuolella sijaitsevalla Toppilan alueella tehdään asukaslukuun suhteutettuna paljon väkivaltarikoksia, eniten keskustan ja Tuiran jälkeen. Ja Oulun lähiöistä poliisia huolestuttaa eniten juuri Meri-Toppila.

Rikostarkastaja Korhosen mukaan alue on joutunut noidankehään, josta se ei tunnu pääsevän seesteiseen aikaan.

”Vahingontekoja, ilkivaltaa, ryöstöjä, pahoinpitelyitä, huumausainerikoksia. Rikosten koko kirjo löytyy sieltä.”


Meri-Toppila kaavoitettiin 1990-luvulla. Lama-aikaan tarvittiin uusia vuokra-asuntoja, ja niitä alueelle tulikin niin, että juuri muuta ei tullutkaan.

Lähiöstä tuli vuokratalokeskittymä, johon monenlaiset sosiaaliset ongelmat alkoivat kasautua.

Meri-Toppilassa asuu hyvin vähän eläkeläisiä. Ihmiset ovat parhaassa työiässään, mutta eivät useinkaan löydä Oulusta töitä. Työttömiä on kaksinkertaisesti muuhun kaupunkiin verrattuna.


Paalikatu, Kuorimokatu, Hakekatu. Meri-Toppilan kadunnimet kertovat alueella ennen sijainneesta sellutehtaasta.

”Pahin on Sellukatu 3. Tiedän sen, koska asun siinä”, sanoo Mira Vesteri.

”Meteliä on varsinkin yöaikaan, kun juopot ja narkit huutavat.”

Alueella nuoruutensa viettänyt Sami-Eemeli Asmundi tietää kaiken Vesterin kuvaamasta metelistä.

”Autoja pöllittiin ja poltettiin, se oli ihan tavallista.”

Päihdepalveluja alueelta ei löydy. Asmundin mielestä niitä pitäisi tuoda kaduille, vaikkapa työmaakoppeihin.

”Minkäänlainen moralisointi ei päihteidenkäyttäjiä auta. Nykyiset palvelut ovat kuitenkin jääneet sille tasolle.”

 

”Autoja pöllittiin ja poltettiin, se oli ihan tavallista.”

Maasta löytyneet huumeruiskut pitävät keskustelua yllä alueen puskaradioissa. Yhteisöaktiivi ja alueella toimivan Kulttuurivoimalan varapuheenjohtaja Sami Hänninen sanoo seudun olevan kierteessä, jossa kaikki kielteinen saa huomiota.

”Negatiivinen kulttuuri on syvässä. Alueella on myös väliaikaisuuden leima”, Hänninen kuvaa.


Meri-Toppilaan muutetaan Hännisen mukaan tyypillisesti silloin, kun perhe hajoaa ja tarvitaan nopeasti vuokra-asuntoa. Nopeasti moni muuttaa myös pois, joten alueella vapautuu asuntoja tiuhaan tahtiin.

Koulussa kierto näkyy niin, että lukuvuoden aikana yli puolet luokan oppilaista saattaa vaihtua.

Alueen vinoutunutta omistusrakennetta on pyritty viime vuosina muuttamaan sallimalla vuokrayhtiöiden myydä osa asunnoistaan.


”Toppila Hoods” lukee sellutehtaalta jääneen veturitallin seinässä. Rakennuksessa toimii Kulttuurivoimala, yhteisötaiteen keskus.

Piha täyttyy oluen juojista aina, kun on hyvä sää.

”Täällä asuu paljon ihmisiä yksin. Miksi ajaisimme heitä pois? Lasten kerhojen aikaan toki hätistämme, ja he lähtevät aina kiltisti”, sanoo taidepajan ohjaaja Anna Koivukangas.


Pia Olkoniemi, 26, on asunut alueella vuosia. Hän opettaa maahanmuuttajille suomen kieltä ja tekee omaa musiikkiaan.

”Kyllä sen näkee, että ihmisillä on vaikeaa. Se on kuitenkin rehellisesti vaikeaa. Kenenkään ei tarvitse täällä esittää, että menisi hyvin, jos ei mene.”

Vähäiset tulot näkyvät Toppila-Centerin ruokajakelun jonossa. Siinä seisoo joka maanantai jopa satoja ihmisiä.

 

”Kenenkään ei tarvitse täällä esittää, että menisi hyvin, jos ei mene.”

Kaupungin toisella puolella farmaseutti Siika-aho haaveilee hänkin paremmista päivistä – ja ryöstelyn loppumisesta.

Hän jaksaa työssään, koska ”leipää on tienattava”.

”Lotto on vetämässä, mutta taidan ehtiä eläkkeelle ennen kuin tärppää.”

Apteekkari Aitamurto on vähentänyt ryöstäjien tavoittelemat lääkkeet varastoistaan minimiin. Hän poistaisi ne markkinoilta, jos saisi päättää.

”Osa on epilepsialääkkeitä, mutta en muista kenenkään hakeneen niitä siihen tarkoitukseen”, apteekkari Aitamurto sanoo.

”Ahdistuksen hoitoon niitä määrätään, mutta vaihtoehtoja löytyisi kyllä.”


  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Apteekit
 • Päihteet
 • Oulu
 • Marjo Valtavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  2. 2

   Homous on vika, jonka Jumala korjaa, ajatteli Patrick Tiainen – Hän nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, solmi kulissiavioliiton ja ymmärsi lopulta rimpuilunsa turhaksi

   Tilaajille
  3. 3

   Maailman kaunein tehdas oli työntekijöilleen kuin perhe, mutta sitten iski lama – nyt Sunilan sellutehdas on löytänyt uuden kukoistuksen puusta löytyvästä ihmeaineesta, josta voi rakentaa vaikka lentokoneen siipiä    

  4. 4

   Hjallis Harkimo ei olekaan myynyt Jokereita – ”Mun sanomiset Jokereista on tulkittu täysin väärin”

  5. 5

   Suomi päättää uudesta vastatykistötutkasta vuodenvaihteessa – Ukrainan sodan opit nopeasti käyttöön

  6. 6

   Viro vetäytyy YK:n siirtolais­sopimuksesta

  7. 7

   Katja Korhonen huokaisi helpotuksesta, kun keskosena syntynyt poika parkaisi ensi-itkunsa – ”Sitten hoitaja tuli ja nappasi vauvan”

   Tilaajille
  8. 8

   Äänten uudelleen­laskenta loppu­suoralla Floridassa – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, sanoi tuomari hylätyistä äänistä

  9. 9

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  10. 10

   Miksi mies tarvitsee enemmän rahaa kuin nainen? Tutkijat laskivat tarkasti, mikä rahamäärä riittää erilaisille ihmisille säälliseen elämään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  2. 2

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  3. 3

   Haimasyöpään kuolee Suomessa yhä useampi – kun oireita ilmenee, sairaus on yleensä edennyt liian pitkälle

  4. 4

   Katso tästä taulukosta, tulisitko toimeen kohtuullisena pidetyillä menoilla – Tutkijat määrittelivät, mitä Suomessa tarvitaan säälliseen elämään

  5. 5

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  6. 6

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  7. 7

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  8. 8

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  9. 9

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  10. 10

   Äänten uudelleen­laskenta loppu­suoralla Floridassa – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”, sanoi tuomari hylätyistä äänistä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää