Kotimaa

Presidentti Niinistö: puolustusyhteistyö on yhä monille epäselvä – ”Tänne tullaan vain jos kutsu käy”

Niinistö halusi maanpuolustuskurssin puheessaan avata puolustusyhteistyön kokonaisuutta, jonka hän koki yhä olevan monille epäselvä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avasi valtakunnallisen maanpuolustuskurssin maanantaiaamuna. Puheessaan Niinistö keskittyi erityisesti puolustusyhteistyöhön.

Niinistön mukaan kansainvälisessä politiikassa eletään kiistatta kasvavan epävakauden ja epävarmuuden aikaa, jossa monet menneisyydestä tutut vakauden elementit horjuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikki vanhat totuudet eivät enää päde, mutta näkyvyys kohti tulevaisuutta on vielä kovin rajallinen. Näissä oloissa Suomen turvallisuudesta huolehtiminen vaatii erityistä valppautta”, Niinistö sanoi.

Hänen mukaansa Suomen on aktiivisesti tartuttava uusiin myönteisiin mahdollisuuksiin ja reagoitava nopeasti muutoksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän sanoi Suomen turvallisuuden nojaavan neljään pilariin, joista kaikista on pidettävä huolta. Nämä pilarit ovat kansallinen puolustus, läntinen yhteistyöverkosto, Venäjä-suhde ja kansainvälinen sääntöpohjainen järjestys.

Niinistön mukaan Suomi pitää Venäjä-suhteessaan tiukasti kiinni yhteisestä eurooppalaisesta pakotelinjasta, josta se itse on ollut päättämässä. Presidentin mukaan samaan aikaan Suomen on kuitenkin tärkeää käydä myös selkeää ja toimivaa vuoropuhelua Venäjän kanssa niin naapuruuteen kuin kansainväliseen turvallisuuteen liittyvissä kysymyksissä.

”Tämä vuoropuhelu on sujunut.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puheessaan Niinistö halusi avata puolustusyhteistyön kokonaisuutta, jonka hän koki yhä olevan monille epäselvä. Hän muistutti, että yhteistyötä on erilaisten rakenteiden kautta: EU-jäsenyyden ja Nato-kumppanuuden kautta sekä osallistumalla pienempiin maaryhmiin ja kansainvälisiin yhteistyöjärjestelyihin yksittäisten maiden kanssa.

Niinistö sanoi pitkään kantaneensa huolta eurooppalaisen turvallisuuspolitiikan tilasta, jossa on vihdoin otettu tärkeitä askeleita eteenpäin rahoituksessa ja rakenteellisessa yhteistyöstä.

Hänen mielestään puheet eurooppalaisesta armeijasta vievät kuitenkin helposti vääriin käsityksiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kyse on siitä, että unionissa on jo 28 kansallista armeijaa, joiden yhteistoimintaa voidaan kehittää.”

Naton merkitys ei kuitenkaan kyseenalaistu vahvistamalla eurooppalaista yhteistyötä, Niinistö sanoi. Hänen mukaansa Naton rooli Euroopan turvallisuuden takaajana ja sen läsnäolo Itämeren alueella on tärkeä vakauden lähde.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nato-kumppanuus on Niinistön mukaan Suomelle arvokas osa kansainvälistä yhteistyötä. Se sisältää sekä poliittista keskustelua että yhteiseen harjoitustoimintaan osallistumista.

Harjoitustoimintaan osallistuminen on hyödyllistä joukkojen käytännön taitojen ja yhteensopivuuden kehittämisessä.

”Mutta korostan, kyse on nimenomaan ja vain sotilaallisten kykyjen kenttäharjoittelusta eikä siitä pidä tehdä turvallisuuspoliittisia johtopäätöksiä”, Niinistö sanoi.

Hän huomautti, että toisen luonteisia ovat Naton päätöksentekoharjoitukset, joihin Suomi ja Ruotsi kumppaneina osallistuvat. Niinistön mukaan näissä niin kutsutuissa CMX-karttaharjoituksissa ilmaistaan todenteolla Nato-yhteistyön poliittisia rajoja. Siksi näiden harjoitusten valmisteluvastuu on ulkoministeriössä, kun kenttäharjoittelusta vastaa puolustussektori.

”Tiiviistä kumppanuudestamme huolimatta rajoja tietenkin on molemmin puolin. Emme ole Nato-jäseniä. Toimimme kartalla aivan kuten toimisimme tositilanteessakin. Emme siis osallistu Naton artikla viiden päätöksentekoon emmekä sen toimeenpanoon”, Niinistö sanoi.

”Eduskunnan kannan mukaisesti pidämme huolen omasta alueestamme emmekä anna muiden käyttää sitä vihamielisiin tarkoituksiin kolmansia osapuolia kohtaan. Tänne tullaan vain, jos kutsu käy.”

Presidentin mukaan ennakoitavuus lisää vakautta. Hänen mukaansa yhteisen harjoitustoiminnan avulla varmistetaan, ettei Nato-mailla, Ruotsilla eikä Suomella ole harhaluuloja siitä, kriisin sattuessa toimittaisiin.

”Mitään automaatiota harjoituksiin osallistumisessa ei ole. Sitä koskevat päätökset tehdään aina ulko- ja turvallisuuspoliittisen kokonaisharkinnan perusteella”, Niinistö sanoi.

”Olemme jo edenneet Naton kanssa yhteisessä ja suunnitellussa harjoitustoiminnassamme niin, että laadullisesti uusien avausten tarvetta tuskin on. Jatkossa kyse enemmän jo hankitun osaamisen ja ymmärryksen päivittämisestä.”

Puheensa lopuksi Sauli Niinistö otti vielä esiin ajankohtaisen aseriisuntatilanteen, jonka Niinistö sanoi liittyvän Suomen puolustuksen neljänteen pilariin eli kansainvälisiin sopimusjärjestelmiin.

Presidentti totesi kylmän sodan ajaneen suurvallat, silloisen Neuvostoliiton ja Yhdysvallat, kauas erilleen, mutta toistensa pelossa myös sopimaan yhteisistä pelisäännöistä.

”Kylmän sodan perintönä meillä on ollut toimiva ydinaseita rajoittava sopimusjärjestelmä. Nyt se on vaarassa kadota. Sopimukseton tila toisi mukanaan valtavia riskejä. Mennyt kylmä sota vaihtuisikin jääkylmäksi sodaksi.”

Niinistö sanoi maailman muutenkin ”moninapaistuneen”, mikä luo tilaa koko kansainväliselle yhteisölle ainakin pyrkiä edistämään aseistariisuntaa. Hän huomautti, että Yhdysvaltain ja Venäjän sanailu ohjuskeskusteluissa on nostanut myös Euroopan esiin, mutta ei subjektina, vaan objektina.

”Keskipitkän kantaman ydinohjukset Venäjällä tai Euroopassa avaavat vaaran lähteen. Sen välttäminen on Euroopalle äärimmäisen tärkeää”, presidentti sanoi.

”Suomi on tarjonnut diplomaattisia hyviä palveluksia, ja niille on viime vuosina ollut myös kysyntää. Tulen ottamaan seuraavissa tapaamisissani suurvaltojen johdon kanssa esille aseistariisuntakysymykset ja Suomen valmiudet edesauttaa uuden neuvottelukierroksen aloittamista.”

227. kurssin avajaisissa Helsingin Säätytalolla puhui myös Puolustusvoimain komentaja, kenraali Jarmo Lindberg.

Valtakunnallisia maanpuolustuskursseja järjestetään vuosittain neljä kertaa. Kurssien tavoitteena on antaa johtavassa asemassa oleville siviileille ja sotilaille näkemys kokonaisturvallisuuden järjestelyistä. Kursseille valitaan osallistujat virka-aseman tai tehtävän perusteella.

Kursseilla perehdytään kokonaisturvallisuuden tehtäviin normaali- ja poikkeusoloissa. Kurssilaiset vierailevat myös erilaisissa kohteissa kuten eduskunnassa ja viestimissä sekä Puolustusvoimien yksiköissä ja poliisin organisaatioissa.

Ensimmäinen valtakunnallinen maanpuolustuskurssi järjestettiin vuonna 1961. Kursseille on tähän mennessä osallistunut yli 8 500 ihmistä. Kurssien nykyinen johtaja on eversti Jukka Jokinen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Koskelantiellä – Poliisipartio osui ensimmäisenä paikalle sattumalta

  2. 2

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  3. 3

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  4. 4

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  5. 5

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  6. 6

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintola Kaisaniemi on haettu konkurssiin – Puistoravintola on toiminut yhtäjaksoisesti samassa rakennuksessa vuodesta 1839

  8. 8

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  9. 9

   Oulun-junan erikoinen tömähdys on yhä arvoitus – Onnettomuus­tutkinta­keskuksen johtaja ei muista vastaavaa tapausta

  10. 10

   Raide-Jokerin rakentaminen tulee lähes 100 miljoonaa euroa päätettyä kalliimmaksi – Poliitikot joutuvat käsittelemään asian uudelleen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  4. 4

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  5. 5

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  6. 6

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  7. 7

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  8. 8

   Helsingin Iso Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippuhinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  10. 10

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää