Kotimaa

”Älä jää kotiin räkimään kattoon” – Opinto-ohjaaja Tiina Parviainen kohtaa jatkuvasti työssään nuoria, jotka eivät tiedä, mitä haluaisivat tehdä

Oppivelvollisuuden pidentämisestä uumoillaan yhtä kevään vaalien koulutusteemoista.

Oppivelvollisuuden mahdollisesta venyttämisestä uumoillaan yhtä ensi kevään eduskuntavaalien ja seuraavan hallitusohjelman koulutusteemoista.

Oppivelvollisuutta pitäisi uudistaa. Mutta jos oppivelvollisuutta pidennettäisiin, pitäisikö sen alkaa nykyistä varhemmin vai jatkua myöhempään?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin Ohjaamossa opinto-ohjaajana työskentelevä Tiina Parviainen tietää, millaisten ongelmien kanssa painivat ne, joiden oppivelvollisuus on nyt päättymässä. Hän kohtaa työssään päivittäin nuoria, jotka eivät tiedä, mitä haluaisivat opiskella tai tehdä työkseen.

Nyt syksyllä Parviaisen ohjauksessa on käynyt erityisesti nuoria, joilla on vasta elokuussa vastaanotettu opiskelupaikka, mutta nuori kokee, että on väärällä alalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Osa haluaa jäsentelyä siihen, mitä haluaa tehdä. Toisilla on oma tahto kristallinkirkkaana mutta ei tietoa, miten siihen päästä”, Parviainen kertoo.

Oppivelvollisuusiän nostoa ovat kannattaneet vasemmistopuolueet, ja vihreät ovat kallistuneet sen puolelle. Keskusta kannattaa sen nostoa 18 vuoteen. Myös sinisissä ollaan ainakin valmiita harkitsemaan samaa.

Kokoomus ja perussuomalaiset ovat suhtautuneet pakkoon epäröiden. Kokoomus venyttäisikin oppivelvollisuutta mieluummin esiopetuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Talouspolitiikan arviointineuvosto päätyi taustaraportissa suosittamaan oppivelvollisuusiän nostamista 18 vuoteen.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ haluaa pidentää oppivelvollisuutta sekä alusta että lopusta: esiopetus alkaisi jo viisivuotiaana ja oppivelvollisuus ulottuisi 19 vuoteen, kunnes toinen aste on suoritettu. Viimeksi oman mallinsa on esitellyt Suomen yrittäjät.

Kuntaliitto on esitellyt omat laskelmansa oppivelvollisuusiän mahdollisesta nostamisesta ja päätynyt siihen, että satsaukset pitäisi suunnata pikemminkin peruskoulutuksen kehittämiseen ja koulupudokkuuden ehkäisemiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtä mieltä kaikki ovat siitä, että peruskoulun päättyminen on yksi keskeinen siirtymävaihe nuoren elämässä.

Nyt oppivelvollisuus päättyy käytännössä peruskoulun yhdeksänteen luokkaan. Sen jälkeen nuoren pitäisi tehdä yksi elämänsä isoimmista päätöksistä keskellä murrosiän tunnemyrskyjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on todella iso päätös, jonka nuoret joutuvat tekemään niin varhaisessa vaiheessa”, toteaa Turun yliopiston sosiologian professori Jani Erola.

Peruskoulutuksen pituudella on yhteys tasa-arvoisiin mahdollisuuksiin yhteiskunnassa ja työelämässä, Erola kertoo. Tästä tutkijat ovat yhtä mieltä.

Kansainvälisesti verrattuna oppivelvollisuusaika on Suomessa hyvin lyhyt.

”Oppivelvollisuusikään ei ole Suomessa kajottu sitten 1950-luvun, vaikka työelämä on muuttunut ja yleinen koulutustaso noussut”, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen huomauttaa.

Ohjaamo on alle 30-vuotiaille tarkoitettu neuvontapalvelu, jossa tarjotaan maksutonta apua ja tukea muun muassa opiskeluun, työllistymiseen ja asumiseen liittyvissä asioissa. Ohjaamot auttavat erityisesti niitä nuoria, jotka tarvitsevat tukea oman suunnan löytämiseen. Ohjaamoja on tätä nykyä noin 50 eri puolilla Suomea.


Tiina Parviaiselle ovat tulleet tutuiksi monenlaiset pulmat, joihin Ohjaamossa yritetään löytää ratkaisu. Yhdellä ammattiopinnot olivat jääneet kesken, kun niistä oli suoritettu kaksi kolmasosaa. Toinen asiakas tahtoo tietoa korkeakouluopinnoista ulkomailla. Kolmas etsii ummikkona paikkaa, missä opetella suomen kieltä. Kirjo on laaja.

”Kysyn yleensä nuorelta, mistä hänen päivänsä täyttyvät, mitä asioita hän pitää vahvuuksina, mitä on tehnyt ja millaista koulussa on ollut. Siitä nuoren kanssa lähdetään yhdessä kartoittamaan tilannetta.”

Tuleeko peruskoulun päättäneen jo tietää, mitä haluaa tehdä työkseen? Ammattikoulujen opettajat kertoivat HS:n haastattelussa lokakuussa, miten alalle sopimattomat opiskelijat eivät selviä edes koulutuksensa kuuluvista työharjoittelujaksoista. Ammattikouluja tosin kurittavat samalla sekä ammattikoulutuksen uudistava reformi että siihen kohdistuneet leikkaukset.

Parviainen on opettanut ammattikoulussa ja toiminut siellä opinto-ohjaajana.

”Se näkyy meilläkin, että on perusopetuksen puolella armovitosia kerännyt päätyy ammatilliseen koulutukseen ja valmistuu sieltä vaikkapa puusepäksi tunnistamatta työkaluja. Se sitten heijastuu siihen, miten löytää töitä ja sijoittuu työelämässä.”

Työelämä on kuitenkin muuttunut. Pelkkä peruskoulu on ei enää nykyään riitä työmarkkinoille. Sen nuoret tietävät itsekin.

”On monia, jotka tuntevat häpeää, että oma koulutus on jäänyt peruskoulun varaan”, Parviainen kertoo.

Useimmiten pelkän peruskoulun varassa oleville on tarjolla lähinnä matalapalkkaista työtä tai pätkätöitä.

Oppivelvollisuutta pitäisi Jani Erolan mielestä jatkaa alkupäästä: ”Oppivelvollisuuden pidentämisestä on hyötyä, mutta se tulisi tehdä varhaiskasvatuksen kautta.”

Tuomas Pekkarisen mukaan oppivelvollisuuden varhentaminen ja pidentäminen eivät sulje toisiaan pois.

”Pidentämisen puolesta puhuu se, että siirtymävaihe on joka tapauksessa riski. Erityisesti joillain pojilla se osuu sellaiseen kehitysvaiheeseen, jossa he hyötyisivät siitä”, hän sanoo.

Tätä nykyä nuorista noin 15 prosenttia jää vuosittain vaille toisen asteen tutkintoa. Takaisiko pakko heille koulutuksen?

Ainakin se pakottaisi koulujärjestelmän ottamaan heistä kopin, Pekkarinen sanoo. Silloin kunnan ja valtion olisi huolehdittava palveluista ja siitä, että nuorille tarjotaan niitä.

Toisen asteen koulutusvalinta voi vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Entä jos nuori valitsee itselleen alan, joka ei kiinnosta ja valmistuu työhön, jota ei halua tehdä?

Se on riski, Pekkarinen myöntää. Toisaalta on parempi, että nuoret ovat suorittamassa edes jotain tutkintoa.

”Meillä on tutkimusta siitä, että valtaosalle heistä, jotka eivät löydä heti opiskelupaikkaa, syntyy joka tapauksessa välivuosien takia negatiivisia vaikutuksia, jotka näkyvät pitkälle työelämään”, Pekkarinen kertoo.

Erola puolestaan katsoo, että oppivelvollisuuden pidentäminen ei ratkaisi itse asiaa.

”Voi olla, että se vain korvaisi aiemman ongelman uudella. Muutaman vuoden päästä meillä olisi entistä enemmän ihmisiä, jotka valmistuvat huonoin arvosanoin tutkinnosta, jota eivät halunneet”, Erola kertoo.

Vaarana on myös, että opintojen keskeyttäminen oppivelvollisuuden jälkeen lisääntyisi. Alanvaihtoa kesken opintojen pitäisi helpottaa, mutta myös siihen kuluu aikaa ja varoja.

Viime vuosina tutkintoon johtavan koulutuksen keskeyttäminen on sekä lukiossa että ammattikoulussa vähentynyt. Lukiokoulutuksessa opintonsa keskeytti toissa vuonna kolme prosenttia ja ammatillisessa koulutuksessa hieman yli seitsemän prosenttia nuorista.

Toisaalta tuoreen Amis 2018 -tutkimuksen mukaan liki joka viides kertoi harkinneensa jossain vaiheessa nykyisten opintojensa lopettamista. Vuonna 2016 vastaava osuus oli 11 prosenttia.


Opintopolut eivät ole enää niin tiukkoja kuin aiemmin, muistuttaa Tiina Parviainen. Mahdollisuuksia etsiä itselle sopivia ratkaisuja löytyy myös matkan varrelta. Ei siis ole periaatteessa estettä sille, että ammattikoulutuksen saanut voisi aikanaan hakeutua esimerkiksi yliopistoon, vaikka harva niin tekeekin.

Yhtä kaikki: on parempi edes kokeilla kuin olla kokeilematta.

Opinto-ohjaajan luo tulee myös nuoria, jotka epäröivät, ottaako opiskelupaikka vastaan. Lähde rohkeasti kokeilemaan, Parviainen neuvoo heitä.

”Koskaan ei tiedä, vaikka se oma polku löytyy sitä kautta. Mieluummin se kuin että jäät räkimään kattoon kotona.”

Vaikka sillekin voi joissain tilanteissa oma paikkansa ja tarkoituksensa, hän lisää.

Fakta

Oppivelvollisuus päättyy nyt 17-vuotiaana


 Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, jona lapsi täyttää seitsemän vuotta ja päättyy, kun perusopetuksen oppimäärä on suoritettu tai kun oppivelvollisuuden alkamisesta on kulunut kymmenen vuotta.

 Oppivelvollisuus päättyy nyt sen lukuvuoden lopussa sinä kalenterivuotena, jona nuori täyttää 17 vuotta.

 Viime keväänä peruskoulun päätti 56 000 nuorta, joista 1 600 jäi ilman ammattikoulu- tai lukiopaikkaa yhteishaun ensi vaiheessa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

  2. 2

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  3. 3

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  4. 4

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  5. 5

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  6. 6

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  7. 7

   Britannian äkkiero EU:sta näyttää entistä todennäköisemmältä – HS vastaa viiteen kysymykseen sen vaikutuksista

  8. 8

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  9. 9

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  10. 10

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  7. 7

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää