Kotimaa

”Älä jää kotiin räkimään kattoon” – Opinto-ohjaaja Tiina Parviainen kohtaa jatkuvasti työssään nuoria, jotka eivät tiedä, mitä haluaisivat tehdä

Oppivelvollisuuden pidentämisestä uumoillaan yhtä kevään vaalien koulutusteemoista.

Oppivelvollisuuden mahdollisesta venyttämisestä uumoillaan yhtä ensi kevään eduskuntavaalien ja seuraavan hallitusohjelman koulutusteemoista.

Oppivelvollisuutta pitäisi uudistaa. Mutta jos oppivelvollisuutta pidennettäisiin, pitäisikö sen alkaa nykyistä varhemmin vai jatkua myöhempään?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helsingin Ohjaamossa opinto-ohjaajana työskentelevä Tiina Parviainen tietää, millaisten ongelmien kanssa painivat ne, joiden oppivelvollisuus on nyt päättymässä. Hän kohtaa työssään päivittäin nuoria, jotka eivät tiedä, mitä haluaisivat opiskella tai tehdä työkseen.

Nyt syksyllä Parviaisen ohjauksessa on käynyt erityisesti nuoria, joilla on vasta elokuussa vastaanotettu opiskelupaikka, mutta nuori kokee, että on väärällä alalla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Osa haluaa jäsentelyä siihen, mitä haluaa tehdä. Toisilla on oma tahto kristallinkirkkaana mutta ei tietoa, miten siihen päästä”, Parviainen kertoo.

Oppivelvollisuusiän nostoa ovat kannattaneet vasemmistopuolueet, ja vihreät ovat kallistuneet sen puolelle. Keskusta kannattaa sen nostoa 18 vuoteen. Myös sinisissä ollaan ainakin valmiita harkitsemaan samaa.

Kokoomus ja perussuomalaiset ovat suhtautuneet pakkoon epäröiden. Kokoomus venyttäisikin oppivelvollisuutta mieluummin esiopetuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Talouspolitiikan arviointineuvosto päätyi taustaraportissa suosittamaan oppivelvollisuusiän nostamista 18 vuoteen.

Opetusalan ammattijärjestö OAJ haluaa pidentää oppivelvollisuutta sekä alusta että lopusta: esiopetus alkaisi jo viisivuotiaana ja oppivelvollisuus ulottuisi 19 vuoteen, kunnes toinen aste on suoritettu. Viimeksi oman mallinsa on esitellyt Suomen yrittäjät.

Kuntaliitto on esitellyt omat laskelmansa oppivelvollisuusiän mahdollisesta nostamisesta ja päätynyt siihen, että satsaukset pitäisi suunnata pikemminkin peruskoulutuksen kehittämiseen ja koulupudokkuuden ehkäisemiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtä mieltä kaikki ovat siitä, että peruskoulun päättyminen on yksi keskeinen siirtymävaihe nuoren elämässä.

Nyt oppivelvollisuus päättyy käytännössä peruskoulun yhdeksänteen luokkaan. Sen jälkeen nuoren pitäisi tehdä yksi elämänsä isoimmista päätöksistä keskellä murrosiän tunnemyrskyjä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on todella iso päätös, jonka nuoret joutuvat tekemään niin varhaisessa vaiheessa”, toteaa Turun yliopiston sosiologian professori Jani Erola.

Peruskoulutuksen pituudella on yhteys tasa-arvoisiin mahdollisuuksiin yhteiskunnassa ja työelämässä, Erola kertoo. Tästä tutkijat ovat yhtä mieltä.

Kansainvälisesti verrattuna oppivelvollisuusaika on Suomessa hyvin lyhyt.

”Oppivelvollisuusikään ei ole Suomessa kajottu sitten 1950-luvun, vaikka työelämä on muuttunut ja yleinen koulutustaso noussut”, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen tutkimusprofessori Tuomas Pekkarinen huomauttaa.

Ohjaamo on alle 30-vuotiaille tarkoitettu neuvontapalvelu, jossa tarjotaan maksutonta apua ja tukea muun muassa opiskeluun, työllistymiseen ja asumiseen liittyvissä asioissa. Ohjaamot auttavat erityisesti niitä nuoria, jotka tarvitsevat tukea oman suunnan löytämiseen. Ohjaamoja on tätä nykyä noin 50 eri puolilla Suomea.


Tiina Parviaiselle ovat tulleet tutuiksi monenlaiset pulmat, joihin Ohjaamossa yritetään löytää ratkaisu. Yhdellä ammattiopinnot olivat jääneet kesken, kun niistä oli suoritettu kaksi kolmasosaa. Toinen asiakas tahtoo tietoa korkeakouluopinnoista ulkomailla. Kolmas etsii ummikkona paikkaa, missä opetella suomen kieltä. Kirjo on laaja.

”Kysyn yleensä nuorelta, mistä hänen päivänsä täyttyvät, mitä asioita hän pitää vahvuuksina, mitä on tehnyt ja millaista koulussa on ollut. Siitä nuoren kanssa lähdetään yhdessä kartoittamaan tilannetta.”

Tuleeko peruskoulun päättäneen jo tietää, mitä haluaa tehdä työkseen? Ammattikoulujen opettajat kertoivat HS:n haastattelussa lokakuussa, miten alalle sopimattomat opiskelijat eivät selviä edes koulutuksensa kuuluvista työharjoittelujaksoista. Ammattikouluja tosin kurittavat samalla sekä ammattikoulutuksen uudistava reformi että siihen kohdistuneet leikkaukset.

Parviainen on opettanut ammattikoulussa ja toiminut siellä opinto-ohjaajana.

”Se näkyy meilläkin, että on perusopetuksen puolella armovitosia kerännyt päätyy ammatilliseen koulutukseen ja valmistuu sieltä vaikkapa puusepäksi tunnistamatta työkaluja. Se sitten heijastuu siihen, miten löytää töitä ja sijoittuu työelämässä.”

Työelämä on kuitenkin muuttunut. Pelkkä peruskoulu on ei enää nykyään riitä työmarkkinoille. Sen nuoret tietävät itsekin.

”On monia, jotka tuntevat häpeää, että oma koulutus on jäänyt peruskoulun varaan”, Parviainen kertoo.

Useimmiten pelkän peruskoulun varassa oleville on tarjolla lähinnä matalapalkkaista työtä tai pätkätöitä.

Oppivelvollisuutta pitäisi Jani Erolan mielestä jatkaa alkupäästä: ”Oppivelvollisuuden pidentämisestä on hyötyä, mutta se tulisi tehdä varhaiskasvatuksen kautta.”

Tuomas Pekkarisen mukaan oppivelvollisuuden varhentaminen ja pidentäminen eivät sulje toisiaan pois.

”Pidentämisen puolesta puhuu se, että siirtymävaihe on joka tapauksessa riski. Erityisesti joillain pojilla se osuu sellaiseen kehitysvaiheeseen, jossa he hyötyisivät siitä”, hän sanoo.

Tätä nykyä nuorista noin 15 prosenttia jää vuosittain vaille toisen asteen tutkintoa. Takaisiko pakko heille koulutuksen?

Ainakin se pakottaisi koulujärjestelmän ottamaan heistä kopin, Pekkarinen sanoo. Silloin kunnan ja valtion olisi huolehdittava palveluista ja siitä, että nuorille tarjotaan niitä.

Toisen asteen koulutusvalinta voi vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen. Entä jos nuori valitsee itselleen alan, joka ei kiinnosta ja valmistuu työhön, jota ei halua tehdä?

Se on riski, Pekkarinen myöntää. Toisaalta on parempi, että nuoret ovat suorittamassa edes jotain tutkintoa.

”Meillä on tutkimusta siitä, että valtaosalle heistä, jotka eivät löydä heti opiskelupaikkaa, syntyy joka tapauksessa välivuosien takia negatiivisia vaikutuksia, jotka näkyvät pitkälle työelämään”, Pekkarinen kertoo.

Erola puolestaan katsoo, että oppivelvollisuuden pidentäminen ei ratkaisi itse asiaa.

”Voi olla, että se vain korvaisi aiemman ongelman uudella. Muutaman vuoden päästä meillä olisi entistä enemmän ihmisiä, jotka valmistuvat huonoin arvosanoin tutkinnosta, jota eivät halunneet”, Erola kertoo.

Vaarana on myös, että opintojen keskeyttäminen oppivelvollisuuden jälkeen lisääntyisi. Alanvaihtoa kesken opintojen pitäisi helpottaa, mutta myös siihen kuluu aikaa ja varoja.

Viime vuosina tutkintoon johtavan koulutuksen keskeyttäminen on sekä lukiossa että ammattikoulussa vähentynyt. Lukiokoulutuksessa opintonsa keskeytti toissa vuonna kolme prosenttia ja ammatillisessa koulutuksessa hieman yli seitsemän prosenttia nuorista.

Toisaalta tuoreen Amis 2018 -tutkimuksen mukaan liki joka viides kertoi harkinneensa jossain vaiheessa nykyisten opintojensa lopettamista. Vuonna 2016 vastaava osuus oli 11 prosenttia.


Opintopolut eivät ole enää niin tiukkoja kuin aiemmin, muistuttaa Tiina Parviainen. Mahdollisuuksia etsiä itselle sopivia ratkaisuja löytyy myös matkan varrelta. Ei siis ole periaatteessa estettä sille, että ammattikoulutuksen saanut voisi aikanaan hakeutua esimerkiksi yliopistoon, vaikka harva niin tekeekin.

Yhtä kaikki: on parempi edes kokeilla kuin olla kokeilematta.

Opinto-ohjaajan luo tulee myös nuoria, jotka epäröivät, ottaako opiskelupaikka vastaan. Lähde rohkeasti kokeilemaan, Parviainen neuvoo heitä.

”Koskaan ei tiedä, vaikka se oma polku löytyy sitä kautta. Mieluummin se kuin että jäät räkimään kattoon kotona.”

Vaikka sillekin voi joissain tilanteissa oma paikkansa ja tarkoituksensa, hän lisää.

Fakta

Oppivelvollisuus päättyy nyt 17-vuotiaana


 Oppivelvollisuus alkaa sinä vuonna, jona lapsi täyttää seitsemän vuotta ja päättyy, kun perusopetuksen oppimäärä on suoritettu tai kun oppivelvollisuuden alkamisesta on kulunut kymmenen vuotta.

 Oppivelvollisuus päättyy nyt sen lukuvuoden lopussa sinä kalenterivuotena, jona nuori täyttää 17 vuotta.

 Viime keväänä peruskoulun päätti 56 000 nuorta, joista 1 600 jäi ilman ammattikoulu- tai lukiopaikkaa yhteishaun ensi vaiheessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Oppivelvollisuus
 • Nuoret
 • Pauliina Grönholm

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  2. 2

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen madonluvut

  4. 4

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  5. 5

   Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

  6. 6

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  7. 7

   ”Dinnerille öbaut kasilta?” – Anglismien tunkeutumista suomen kieleen ei voi estää, mutta ne ylittävät monen ärsytyskynnyksen, selviää HS:n kyselystä

  8. 8

   USA paljasti vahingossa valmistelleensa syytteet Wikileaksin perustajaa Julian Assangea vastaan

  9. 9

   Päivi Leino-Sandberg alkoi saada aivan eri kadulle tarkoitettua postia – Virheen seuraus oli ”jännällä tavalla kiva suhde” Taka-Töölössä

  10. 10

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies hyppäsi Pitkältäsillalta ja kuoli – ”Oli ilmeisesti halunnut näyttää, että pystyy uimaan kylmässä vedessä”

  2. 2

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  3. 3

   Raiskauksen määritelmää muuttava kansalaisaloite etenee eduskuntaan – Näin aloite määrittelee rangaistavat sukupuoliyhteydet

  4. 4

   Viranomainen tarkasti Meilahden sairaalan: leikkausosastolla raadetaan niin äärirajoilla, että siitä aiheutuu vaaraa

  5. 5

   Marco Bjurström vaikenee tanssikoulunsa hyväksikäyttö­epäilyistä – Alan veteraani Anitra Ahtola tuomitsee tapauksen: ”En hyväksyisi omassa koulussani”

  6. 6

   Norjalaisfregatti voi vaipua vieläkin syvemmälle, nostotyö vie viikkoja – Naisupseereja ryöpytetään vaikka ei tiedetä, olivatko he edes laivalla

  7. 7

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  8. 8

   Kolme tavallista suomalais­naista repäistiin pysty­metsästä super­tähdiksi Etelä-Koreaan – ”Mihin olemme oikein lähteneet mukaan”

  9. 9

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  10. 10

   Pattitilanne taloyhtiössä: Naapuri seisottaa isoa autoa ikkunan edessä, valittaja sai kuulla häiritsevänsä asumismukavuutta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää