Kotimaa

Helsingin poliisia johtanut Jukka Riikonen hermostui poliisipomojen käräjillä: ”Ei voida vaatia, että komentajan pitäisi ottaa jokaiseen asiaan oma kanta”

Helsingin entiselle poliisipäällikölle Jukka Riikoselle selvisi vasta Helsingin Sanomien uutisesta, ettei Helsingin poliisilla ole rekisteröityjä tietolähteitä.

Helsingin entinen poliisipäällikkö Jukka Riikonen katsoo huolehtineensa ”täysin riittävällä tavalla” siitä, että Helsingin poliisi toimii niin kuin sen pitää toimia.

”Olen parhaan kykyni mukaan johtanut poliisilaitosta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Riikosta kuultiin torstaina Helsingin käräjäoikeudessa jatkuneessa oikeudenkäynnissä, jossa selvitetään Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoimintaan liittyviä epäselvyyksiä.

Kuulustelun aloitti Riikosen oma avustaja, varatuomari Juha Sarkanen. Kun kyselyvuoro siirtyi syyttäjä Harri Tiesmaalle, Riikonen hermostui välillä niin, että ääni kohosi huudoksi. Hän myös keskeytti syyttäjän useita kertoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Riikonen painotti olleen itsestään selvää, että lakeja, asetuksia ja esimiesviraston antamia ohjeita noudatettiin. Näin tehtiinkin.

”Säännöksiä ei ole rikottu. Käsitykseni mukaan omat joukkoni ovat toimineet parhaan kykynsä mukaan.”

Riikonen korosti moneen otteeseen poliisin toimivan linjaorganisaationa eli päällikkö ratkaisee asiat alaistensa esittelystä. Tietolähdetoiminnasta ei tullut hänen pöydälleen sellaista tietoa, että hänen olisi pitänyt puuttua siihen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Minulle ei esitelty asiaa missään vaiheessa niin, että meidän toimintamme olisi ollut säännösten vastaista”, hän korosti useaan otteeseen.

Koska Helsingin poliisilaitos on maan isoin poliisilaitos, laillisuusvalvonta tuo tietoon ne epäkohdat, jotka vaativat päällikön toimenpiteitä, hän huomautti.

”Ei voida vaatia, että komentajan pitäisi ottaa jokaiseen asiaan oma kanta.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Syyttäjä kysyi, olisiko Riikonen voinut jostain päätellä säännösten kiertämisen ilman, että joku kertoi hänelle siitä.

”Kyllä minä ajattelen paljon itse”, Riikonen vastasi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Riikosen mukaan huumepoliisi ei ilmoittanut hänelle, että säännökset olisivat niin epäselviä, ettei niitä voi noudattaa. Tietolähdetoiminta oli Jari Aarnion johtaman huumepoliisin vastuulla.

Riikonen selosti talon organisaatiota ja huomautti, että hänellä oli suora yhteys koko henkilöstöön.

”En johtanut taloa mistään norsunluutornista. Minun tapani oli se, että pidin yhteyttä omiin joukkoihini.”

Yhteydenpitoa Riikonen kertoi hoitaneensa muun muassa osallistumalla viikonloppuisin säännöllisesti partiointiin.

Helsingin poliisilaitoksella oli erittäin vahva asiantuntemus tietolähdetoiminnasta, Riikonen sanoi. Vastuu oli niillä, jotka asiakokonaisuuden parhaiten hallitsivat.

”Ainakaan talon johdossa tai ylijohdon kanssa ei käyty keskustelua tietolähdetoiminnan epäselvyyksistä.”

Ensimmäinen signaali epäselvyyksistä saatiin, kun ”joku lehti” – siis Helsingin Sanomat – toi esille tietolähdetoiminnan epäselvyydet marraskuussa 2013. Silloin Riikonen määräsi apulaispäällikön selvittämään asioita.

Tällöin hänelle selvisi se HS:n artikkelissa kerrottu tosiseikka, ettei Helsingin poliisilla ole rekisteröityjä tietolähteitä. Säännösten mukaan säälliset tietolähteet tulisi rekisteröidä.

Silloinkaan ei tullut signaalia, että olisi toimittu laittomasti, Riikonen painotti. Hän sai käsityksen, että säännökset olivat tulkinnanvaraisia.

”Näillä mentiin eteenpäin ja annettiin selvitykset, miksi Helsinki toimi niin kuin toimi.”

Syyttäjä ihmetteli, millä perusteella Riikonen luotti Aarnioon ja hänen ryhmäänsä, vaikka valtionsyyttäjä oli vuonna 2009 varoittanut häntä Aarnion epäasiallisesta suhteesta jengipomo Keijo Vilhuseen.

Riikosella oli huonot muistikuvat valtionsyyttäjän kanssa käydystä keskustelusta ja tämän päätöksestä, josta varoitus ilmenee.

”En tarkkaan muista, mutta jos syyttäjä tutkinnanjohtajana katsoo, että siinä on joku rikos, hänen olisi pitänyt itse toimia.”

Silloinen valtionsyyttäjä Ari-Pekka Koivisto päätyi siihen, ettei hänellä ollut eväitä aloittaa esitutkintaa Aarnion ja Vilhusen suhteesta. Hän toimi tutkinnanjohtajana huumepoliisien ensimmäisessä, vuonna 2007 alkaneessa virkarikostutkinnassa.

Koivisto totesi päätöksessään vuonna 2009 selkeästi, että alustavissa selvityksissä oli tullut esiin hälyttäviä asioita.

Koiviston päätöksen mukaan tapahtumat ”ovat omiaan tukemaan epäilyjä asiattomasta suhteesta NN:n ja jonkun RHU:n [Helsingin huumepoliisin] poliisimiehen välillä”. NN tarkoittaa Keijo Vilhusta.

Riikonen selitti oikeussalissa luottamustaan huumepoliiseihin viittaamalla juuri ensimmäiseen virkarikostutkintaan.

”Siinä pidettiin monta vuotta aikamoisessa kurimuksessa koko taloa, ja me kaikki tiedämme, miten se päättyi. Kyllä se luo tietyn pohjan, että sinun on voitava luottaa alaisiisi.”

Ensimmäisessä virkarikostutkinnassa kahden Aarnion alaisen katsottiin rikkoneen virkavelvollisuuksiaan, kun erään rikollisen huumerikokset jätettiin tutkimatta. Aarniota vastaan nostetut syytteet hylättiin.

Riikoselta kysyttiin myös vuosia sitten pidetystä kokouksesta, jossa hän oli sanonut, että Helsinki ei sitoudu noudattamaan tietolähdetoiminnasta annettuja määräyksiä. Riikonen ei muistanut, missä ja milloin hän on näin sanonut.

”On mahdollista, että olen näin sanonut, mutta se on ollut normaalia keskustelua uuden asian sisäänajosta. Minulle on annettu oman talon puolelta tietoa, että tähän liittyy tulkinnanvaraisuuksia. Se ei tarkoita, että Helsinki ei noudattaisi annettuja säännöksiä ja määräyksiä.”

Riikonen toisti olevan itsestään selvää, että tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä noudatetaan.

Fakta

Poliisijohdon syytteet kytkeytyvät Aarnio-juttuun


 Syytteet koskevat epäselvyyksiä Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa.

  Jari Aarnion johtama huumepoliisi ei noudattanut tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä.

 Korkeaa poliisijohtoa syytetään valvonnan laiminlyönnistä, koska he eivät puuttuneet tähän epäkohtaan.

 Syytteessä ovat muiden muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin hyllytetty poliisipäällikkö Robin Lardot.

 Syytteessä on myös Aarnio ja kaksi hänen alaistaan.

 Tutkinta alkoi Aarnion kiinnioton jälkeen marraskuussa 2013, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön Helsingin Sanomien artikkelin jälkeen. HS:n jutussa kerrottiin huumepoliisien pelaavan tietolähteiden kanssa omilla säännöillään ilman uskottavaa valvontaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Helsingin poliisi
 • Virkarikokset
 • Susanna Reinboth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Etelä-Koreasta saapunut megatähti töksäytti ensi­töikseen kysymyksen, jolla osui heti suomalaisen pikku­kaupungin pahimpaan kipu­pisteeseen

  2. 2

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  3. 3

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  4. 4

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  5. 5

   Tutkimus: Mitä pimeämpää ja kylmempää, sitä enemmän alkoholi maistuu ja maksakirroosi yleistyy

  6. 6

   Väitöskirja: Iltalehti saattaa lopettaa printtiversionsa ensi vuonna

  7. 7

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  8. 8

   Pääministeri Theresa Maysta tuli sylky­kuppi, mutta kapinallisilla on kaksi merkittävää ongelmaa

  9. 9

   Entinen kuntapoliitikko Saido Mohamed nosti ulkomailla asuneen siskonsa lapsilisiä vuosien ajan – Törkeästä rahanpesusta yli vuoden ehdollinen tuomio

  10. 10

   Keskiviikkona syntynyt pieni poika Kairavuo kuuluu yhä hupenevaan joukkoon – Voiko suomalaiset saada poliittisilla päätöksillä synnyttämään?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Uni oli pelottava, ja siinä kuusivuotias Patrick Tiainen rakasti poikaa – Tiainen nousi karismaattisen seurakunnan johtoon, uskoi Jumalan eheyttävän hänet ja myönsi lopulta, että uni oli totta

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi autojen keskipaikan kohdalla on möykky, joka tekee keskipaikka­matkustuksen epämukavaksi?

  3. 3

   Siivooja pyyhki samalla rätillä vessan­pönttöä ja juoma­laseja – Hitiksi noussut video luksush­otelleista pöyristyttää Kiinassa

  4. 4

   14-vuotias halusi kysyä tuomareilta, miksi hänet oli viety lastenkotiin – Oikeus hylkäsi toiveen, lapsi valitti asiasta ja voitti

  5. 5

   ”Renessanssipalatsi” rapistui pöyristyttävään kuntoon keskellä Helsinkiä – Omistajalla ei ole varaa 1800-luvulla rakennetun arvotalon korjauksiin

  6. 6

   Alvar Aallon suunnittelema sellutehdas oli tuomittu tuhoon, mutta sitten suuri johtaja lausui yllättävät sanat – Pelastus löytyi puun ihmeaineesta, joka saattaa pian tuottaa enemmän kuin sellu  

  7. 7

   Kaksoset oli jo annettu Katja Korhosen rinnalle, kun hoitaja nappasi pojan ja vei pois – Pian äiti silitti heiveröistä selkää ja toivoi, että lapsi saisi elää

   Tilaajille
  8. 8

   Sdp ottaa kaulaa kokoomukseen, vihreiden lasku pysähtyi – Häämöttääkö ensi keväänä punavihreän blokin ”sisällissota”?

  9. 9

   Floridan tiukoissa vaaleissa ajauduttiin 8,3 miljoonan äänen käsilaskentaan ja oikeuden­käynteihin – ”Olemme tehneet itsemme naurun­alaisiksi koko maailman edessä”

  10. 10

   Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Siivooja Aino-Maija Leinonen näki keskiluokkaiset kodit ja päätti elää toisin – ”Kaikkien lempiväri on valkoinen ja kaikilla on samat esineet”

   Tilaajille
  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Suorakulmaisen jäävuoren mysteeri selvisi Etelämantereella

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Helsingissä kuultiin ”Islannin ihmeestä”: Nuorten juominen, tupakointi ja huumeiden­käyttö laskivat dramaattisesti, koska vanhempien asenteet ja käytös muuttuivat

  9. 9

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  10. 10

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  11. Näytä lisää