Kotimaa

Vuoden isäksi valittu Risto Tuominen antaa viisi vinkkiä muille isille

Risto Tuomisen mukaan isän kannattaa liittyä lapsen elämään jo raskausaikana. Hän on työskennellyt isiksi tulevien suomalaismiesten kanssa jo parikymmentä vuotta.

”Jo kun vauvaa odottaa, toivoisin, että isä pystyisi rohkeasti heittäytymään siihen. Se vahvistaisi omaa uskoa, että tämä on tärkeä asia”, sanoo Lempäälässä asuva Risto Tuominen, 57.

Hän tietää, että isyys on tärkeä asia. Hän tuntee hyvin myös suomalaisisien sielunmaiseman, sillä hän on itse isä, isoisä ja työskennellyt yli parikymmentä vuotta isien kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuominen on toiminut tukihenkilönä toisille isille, vetänyt isäryhmiä ja isä–lapsi-ryhmiä sekä ollut käynnistämässä äitiysneuvoloihin isäryhmiä isäksi tuleville miehille Lempäälässä ja Tampereella.

Torstaina Risto Tuominen palkittiin Vuoden isä -tunnustuksella. Hän on yksi kolmesta isästä, joille myönetään tänä vuonna Vuoden isä -palkinnon. Tuomisen lisäksi palkinnon saivat turkulainen Kais Waya ja joensuulainen Topi Linjama. Palkintojen jakamisen on valmistellut Väestöliitto ja palkinnot torstaina luovutti perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta millaisia vinkkejä Vuoden isä antaa suomalaisille?

1. Ole mukana jo raskausaikana

Risto Tuomisen mukaan on tärkeää, että isä olisi vahvasti hengessä mukana jo raskausaikana. Se on hyödyllistä tulevalle äidille, lapselle, perheen muodostumiselle – ja isälle itselleen.

”Olen käyttänyt sellaista vertausta, että kannattaa olla mukana jo elokuvan alkuteksteissä. Vanhemmuus alkaa jo odotuksesta. Se matka kannattaa hyödyntää.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neuvoloiden isäryhmissä tulevia isiä pohdituttaa Tuomisen mukaan etenkin se, miten paljon vauva muuttaa omaa elämää ja parisuhdetta. Hän näkee, ettei vanhemmuudesta nykyään puhuta kovin tavoiteltavana asiana. Se on harmi. Tuomisen mukaan isän kannattaa silti keskittyä näkemään tuleva lapsi positiivisella tavalla elämää mullistavana asiana.

2. Valmistaudu elämänmuutoksiin

Vauva muokkaa kuitenkin aina myös parisuhdetta.

”Olisi hyvä jo etukäteen miettiä tapoja, miten arjessa voisi viettää yhteistä aikaa puolison kanssa. Se voi olla vaikka yhteinen kahvihetki tai kävelylenkki. Vanhempien parisuhde on kuitenkin merkittävä asia myös lapsen hyvinvoinnille.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolison kanssa kannattaa myös miettiä etukäteen, mitkä asiat ovat merkittäviä hyvinvoinnin kannalta. Tärkeät asiat kannattaa säästää.

”Mutta lapsen tuleminen mullistaa elämän, joten siinä ei kannata roikottaa asioita, jotka eivät ole välttämättömiä”, Tuominen neuvoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni isä kertoo puolison raskauden myötä näkevänsä ympärillään enemmän lapsia. Moni hakeutuu niiden kavereiden tai sisarusten luo, joilla on jo omia lapsia. Käydään puolison kanssa lastentarvikeliikkeissä, ja vauvan vaatteita ilmestyy kotiin.

Tuomisen mukaan nämä kaikki valmistavat miehet tunne-elämää vastaanottamaan uuden pienen perheenjäsenen ja herkistymään hänelle.

”Prosessi etenee ja kannustan siihen. Voimavarat kohdistuvat muutokseen.”

3. Luota itseesi

Odotusaika antaa miehellekin mahdollisuuksia rohkaistua siihen, että hän kelpaa vanhempana lapselle juuri sellaisena kuin on.

”Luota siihen, että olet lapselle ainutlaatuinen isä. Lapsi ei osaa ajatella ketään muuta isäkseen. Suhde on ainutlaatuinen. Lapsi toivoo ihastuttavansa isäänsä niin paljon, että hän saa isän mukaan lähtemään yhteiselle matkalle mukaan”, Tuominen sanoo.

”Isyystunnin jälkeen joka kerta joku isistä tulee sanomaan, että kyllä kannatti tulla. Isien valmentautumiseen käytetään yllättävän vähän aikaa.”

2010-luvun isillä on on yhä enemmän mahdollisuuksia osallistua lapsen kasvatukseen ja olla vanhempi. Ilmapiiri on isyydelle suotuisampi.

Toisaalta nykypäivän odotukset ovat ristiriitaisia. Puhutaan paljon perheestä ja parisuhteesta, mutta myös työstä, urasta, harrastuksista, matkustelusta ja elämyksistä. On paljon asioita, jotka kilpailevat vanhemmuuden ja lapsen kanssa olemisen kanssa.

”Suomi ei välttämättä ole kovin lapsiystävällinen maa eikä meidän kulttuurissamme ole vahvaa lapsien ihailua. Eri sukupolvet ovat hajaantuneet eri puolille maata, joten jäädään paljon yksin vanhemmuuden kanssa”, Tuominen sanoo.

”Lapselle on hyödyksi, että lapsen elämässä olisi paljon muitakin rakkaita ihmisiä ihailemassa ja huolehtimassa. Se tuo myös tukea ja turvaa vanhempien kasvatustehtävään.”

Miestenkin lastensaanti-ikä on noussut. Sen myötä monilla isillä ei ole enää kaveripiirissään pienten lasten vanhempia. Sekin on harmi, sillä vanhemmuus vahvistuu, jos pystyy vaihtamaan kokemuksia samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Siksi Tuominen pitää hyvänä suunnitelmia ja hankkeita perhekeskusmalleista, tukiverkoista ja vertaisryhmistä. Hän itse on nähnyt esimerkiksi perhekerhoissa, kuinka vanhemmilla on suuri tarve keskustella. Nykyään myös isät ovat mukana keskustelemassa.

4. Heittäydy isyyteen

Isyyteen kannattaa heittäytyä, neuvoo Tuominen. Hän neuvoo näin, koska tietää, ettei kiintymyssuhde lapseen kehity automaattisesti. Se vaatii isältä aikaa, lapsen kanssa tekemistä ja hänen huomioimistaan.

On tärkeää, että isä on aktiivisessa kontaktissa lapseen: viettää lapsen kanssa aikaa, juttelee hänen kanssa, on kiinnostunut lapsesta ja lapsen asioista.

Tuominen kehottaa isiä etsimään yhteistä tekemistä lasten kanssa. Se saa mielellään olla jotain sellaista, mihin ei tarvita rahaa – retkiä luontoon, pyöräretkiä tai muuta ulkoilua. Tai vaikka ruuanlaittoa yhdessä kotona.

”Ja huumori on tärkeä asia. Lapsilla luontaista on leikkimielisyys, joten lapsi lähtee niin helposti huumoriin mukaan.”

5. Näe vaivaa suhteen luomiseen

Jos isä on viettänyt lapsen kanssa vain vähän aikaa, hänen voi olla vaikea asettaa lapselle rajoja. Tuomisen mukaan sekin on kuitenkin tärkeää. Isän pitää pystyä sanomaan lapselle ”ei”. Lasta pitää joskus kieltää, mutta samalla hänelle kannattaa tarjota toinen vaihtoehto.

Kiinteästä isän ja lapsen välisestä suhteesta hyötyvät molemmat osapuolet. Jos isä näkee vaivaa suhteen luomiseen, Tuomisen mukaan hän kyllä huomaa, kuinka paljon suhde antaa.

”Lasten kanssa oleminen on palauttavaa. Huomaa, että lapsi kaipaa isää. On jälleennäkemisen riemua. Se kaikki tuo hyvää oloa”, Tuominen sanoo.

”En ole koskaan kuullut, että kukaan olisi katunut sitä, että annoin liikaa aikaa lapselle. Kun menee pienen lapsen lähelle, lapsi auttaa löytämään tavan hoitaa. Hän palkitsee hymyllään ja olemuksellaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   153 maan vertailu: Suomi tuottaa eniten hyvää muille maille ja maailmalle

  2. 2

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  3. 3

   Suomalaispanimo vastaa nyt tanskalaisen vodkavalmistajan Suomi-vitsailulle – käsittämättömällä videolla mongerretaan kelvotonta tanskaa

  4. 4

   Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”

  5. 5

   Lidl vetää takaisin erän naudan jauhelihaa – valvontanäytteistä löydetty salmonellaa

  6. 6

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  7. 7

   Korkeasaareen tuotiin sammakko, joka näyttää erehdyttävästi Marianne-karkilta – Mutta ei todellakaan ole sitä

  8. 8

   ”Yritän olla miettimättä Konstantinin tulevaisuutta” – Perheen painajainen alkoi jo ennen syntymää, ja nyt yksivuotiaan Konstantinin arki on taistelua elämästä

   Tilaajille
  9. 9

   Autoilijat ajavat keskellä leikkipuistoa Jätkäsaaressa, Helsinki pystytti aidat pitkän väännön jälkeen – Autoilijoita ne eivät tosin pysäytä

  10. 10

   Börje Börgelsson paljastui Paavo Väyrysen tekaistuksi kannattajaksi – mysteerimiehen metsästyksestä kehkeytyi yleistä kansanhuvia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoja hyytynyt pakkaseen kolminkertainen määrä tavalliseen päivään verrattuna – Autoliitto: Muista tärkeät toimenpiteet ennen käynnistystä

  2. 2

   Tutkijat selvittivät, kuinka ihmiset yrittävät selviytyä rasittavista tehtävistä: Neljä keinoa nousi ylitse muiden, yhdestä oli pelkästään haittaa

  3. 3

   Netflixin uutuusdokumentti paljastaa ruman totuuden Fyre-festivaalista, yhdestä 2010-luvun suurimmasta huijauksesta – ihmiset uskoivat loppuun asti silkkaan valheeseen

  4. 4

   Seksuaalirikoksissa ei ole kyse kulttuurista tai etnisyydestä – Niiden takana on syvään juurtunut ajatus siitä, että miehet ovat naisia arvokkaampia

  5. 5

   Henriika Tulivirta, 29, luki vuodessa 367 kirjaa – ja se sai nettivihaajat suunniltaan

  6. 6

   Äiti ja eno sitoivat ilmastointi­teipillä 5-vuotiaan raajat ja suun, selittivät leikiksi – Oikeus tuomitsi pahoinpitelystä

  7. 7

   Neuvola ehdotti ensikotia, kun Jasmin Vahtera tuli ensimmäisen kerran raskaaksi – Nyt Vahtera, 20, odottaa kolmattaan ja on melkoinen poikkeus nyky-Suomessa

   Tilaajille
  8. 8

   Poikajoukko juoksi oven läpi Oodissa, lasi räsähti pieniksi sirpaleiksi – ”Paine rikkoi turvalasin”

  9. 9

   Kattolamppu välittää pian dataa supernopeasti – Led-valo siirtää bittejä 10 000 kertaa nopeammin kuin wi-fi-verkot nyt

  10. 10

   Vihan kultti, joka hakee vertaistaan – Näin kaksi juutalaista konsulttia rakensi miljardööri George Sorosista netin salaliittoteorioiden pääpirun

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  8. 8

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Börje Börgelsson paljastui Paavo Väyrysen tekaistuksi kannattajaksi – mysteerimiehen metsästyksestä kehkeytyi yleistä kansanhuvia
  3. Suomalaismiekkailijat pohtivat Qatarin gp-kisaan osallistumista – ”Sen väliin jättäminen urheilu­näkökulmasta olisi pienimuotoinen itsemurha”
  4. Pohjanmaan poliisi epäilee 22-vuotiaan miehen hankkineen Ruotsista kahdeksan kiloa amfetamiinia – kotietsinnässä löytyi laiton pistooli ja varastettua omaisuutta
  5. 153 maan vertailu: Suomi tuottaa eniten hyvää muille maille ja maailmalle
  6. Lidl vetää takaisin erän naudan jauhelihaa – valvontanäytteistä löydetty salmonellaa
  7. ”Isä, olen todella peloissani” – jalkapalloilija Emiliano Sala lähetti läheisilleen tuskaisen ääniviestin ennen kuin häntä kuljettanut lentokone katosi Englannin kanaalin yllä
  8. Uudessa deittipalvelussa profiili­kuvaksi pannaan jääkaapin sisältö – Seksuaali­terapeutti: ”En suosittele vetämään kovin pitkälle meneviä johtopäätöksiä”
  9. David Beckham osti osuuden englantilaisesta jalkapallojoukkueesta – omistajissa runsaasti muitakin entisiä Manchester Unitedin tähtipelaajia
  10. Tuntemattoman sotilaan lotta Eveliina Piippo on ikäisissään maailman kovimpia hiihtäjiä ja sanavalmis blogisti – ”Suurentunut elämännälkä selittyy ikuisuusprojektilla nimeltään kallon kehitys”
  11. Pettikö Cristiano Ronaldon pelisilmä täysin? Julkaisi lentokoneessa ottamansa iloisen selfien vain päivä traagisen lentoturman jälkeen
  12. Näytä lisää