Kotimaa

Vuoden isäksi valittu Risto Tuominen antaa viisi vinkkiä muille isille

Risto Tuomisen mukaan isän kannattaa liittyä lapsen elämään jo raskausaikana. Hän on työskennellyt isiksi tulevien suomalaismiesten kanssa jo parikymmentä vuotta.

”Jo kun vauvaa odottaa, toivoisin, että isä pystyisi rohkeasti heittäytymään siihen. Se vahvistaisi omaa uskoa, että tämä on tärkeä asia”, sanoo Lempäälässä asuva Risto Tuominen, 57.

Hän tietää, että isyys on tärkeä asia. Hän tuntee hyvin myös suomalaisisien sielunmaiseman, sillä hän on itse isä, isoisä ja työskennellyt yli parikymmentä vuotta isien kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuominen on toiminut tukihenkilönä toisille isille, vetänyt isäryhmiä ja isä–lapsi-ryhmiä sekä ollut käynnistämässä äitiysneuvoloihin isäryhmiä isäksi tuleville miehille Lempäälässä ja Tampereella.

Torstaina Risto Tuominen palkittiin Vuoden isä -tunnustuksella. Hän on yksi kolmesta isästä, joille myönetään tänä vuonna Vuoden isä -palkinnon. Tuomisen lisäksi palkinnon saivat turkulainen Kais Waya ja joensuulainen Topi Linjama. Palkintojen jakamisen on valmistellut Väestöliitto ja palkinnot torstaina luovutti perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta millaisia vinkkejä Vuoden isä antaa suomalaisille?

1. Ole mukana jo raskausaikana

Risto Tuomisen mukaan on tärkeää, että isä olisi vahvasti hengessä mukana jo raskausaikana. Se on hyödyllistä tulevalle äidille, lapselle, perheen muodostumiselle – ja isälle itselleen.

”Olen käyttänyt sellaista vertausta, että kannattaa olla mukana jo elokuvan alkuteksteissä. Vanhemmuus alkaa jo odotuksesta. Se matka kannattaa hyödyntää.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Neuvoloiden isäryhmissä tulevia isiä pohdituttaa Tuomisen mukaan etenkin se, miten paljon vauva muuttaa omaa elämää ja parisuhdetta. Hän näkee, ettei vanhemmuudesta nykyään puhuta kovin tavoiteltavana asiana. Se on harmi. Tuomisen mukaan isän kannattaa silti keskittyä näkemään tuleva lapsi positiivisella tavalla elämää mullistavana asiana.

2. Valmistaudu elämänmuutoksiin

Vauva muokkaa kuitenkin aina myös parisuhdetta.

”Olisi hyvä jo etukäteen miettiä tapoja, miten arjessa voisi viettää yhteistä aikaa puolison kanssa. Se voi olla vaikka yhteinen kahvihetki tai kävelylenkki. Vanhempien parisuhde on kuitenkin merkittävä asia myös lapsen hyvinvoinnille.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puolison kanssa kannattaa myös miettiä etukäteen, mitkä asiat ovat merkittäviä hyvinvoinnin kannalta. Tärkeät asiat kannattaa säästää.

”Mutta lapsen tuleminen mullistaa elämän, joten siinä ei kannata roikottaa asioita, jotka eivät ole välttämättömiä”, Tuominen neuvoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni isä kertoo puolison raskauden myötä näkevänsä ympärillään enemmän lapsia. Moni hakeutuu niiden kavereiden tai sisarusten luo, joilla on jo omia lapsia. Käydään puolison kanssa lastentarvikeliikkeissä, ja vauvan vaatteita ilmestyy kotiin.

Tuomisen mukaan nämä kaikki valmistavat miehet tunne-elämää vastaanottamaan uuden pienen perheenjäsenen ja herkistymään hänelle.

”Prosessi etenee ja kannustan siihen. Voimavarat kohdistuvat muutokseen.”

3. Luota itseesi

Odotusaika antaa miehellekin mahdollisuuksia rohkaistua siihen, että hän kelpaa vanhempana lapselle juuri sellaisena kuin on.

”Luota siihen, että olet lapselle ainutlaatuinen isä. Lapsi ei osaa ajatella ketään muuta isäkseen. Suhde on ainutlaatuinen. Lapsi toivoo ihastuttavansa isäänsä niin paljon, että hän saa isän mukaan lähtemään yhteiselle matkalle mukaan”, Tuominen sanoo.

”Isyystunnin jälkeen joka kerta joku isistä tulee sanomaan, että kyllä kannatti tulla. Isien valmentautumiseen käytetään yllättävän vähän aikaa.”

2010-luvun isillä on on yhä enemmän mahdollisuuksia osallistua lapsen kasvatukseen ja olla vanhempi. Ilmapiiri on isyydelle suotuisampi.

Toisaalta nykypäivän odotukset ovat ristiriitaisia. Puhutaan paljon perheestä ja parisuhteesta, mutta myös työstä, urasta, harrastuksista, matkustelusta ja elämyksistä. On paljon asioita, jotka kilpailevat vanhemmuuden ja lapsen kanssa olemisen kanssa.

”Suomi ei välttämättä ole kovin lapsiystävällinen maa eikä meidän kulttuurissamme ole vahvaa lapsien ihailua. Eri sukupolvet ovat hajaantuneet eri puolille maata, joten jäädään paljon yksin vanhemmuuden kanssa”, Tuominen sanoo.

”Lapselle on hyödyksi, että lapsen elämässä olisi paljon muitakin rakkaita ihmisiä ihailemassa ja huolehtimassa. Se tuo myös tukea ja turvaa vanhempien kasvatustehtävään.”

Miestenkin lastensaanti-ikä on noussut. Sen myötä monilla isillä ei ole enää kaveripiirissään pienten lasten vanhempia. Sekin on harmi, sillä vanhemmuus vahvistuu, jos pystyy vaihtamaan kokemuksia samassa elämäntilanteessa olevien kanssa.

Siksi Tuominen pitää hyvänä suunnitelmia ja hankkeita perhekeskusmalleista, tukiverkoista ja vertaisryhmistä. Hän itse on nähnyt esimerkiksi perhekerhoissa, kuinka vanhemmilla on suuri tarve keskustella. Nykyään myös isät ovat mukana keskustelemassa.

4. Heittäydy isyyteen

Isyyteen kannattaa heittäytyä, neuvoo Tuominen. Hän neuvoo näin, koska tietää, ettei kiintymyssuhde lapseen kehity automaattisesti. Se vaatii isältä aikaa, lapsen kanssa tekemistä ja hänen huomioimistaan.

On tärkeää, että isä on aktiivisessa kontaktissa lapseen: viettää lapsen kanssa aikaa, juttelee hänen kanssa, on kiinnostunut lapsesta ja lapsen asioista.

Tuominen kehottaa isiä etsimään yhteistä tekemistä lasten kanssa. Se saa mielellään olla jotain sellaista, mihin ei tarvita rahaa – retkiä luontoon, pyöräretkiä tai muuta ulkoilua. Tai vaikka ruuanlaittoa yhdessä kotona.

”Ja huumori on tärkeä asia. Lapsilla luontaista on leikkimielisyys, joten lapsi lähtee niin helposti huumoriin mukaan.”

5. Näe vaivaa suhteen luomiseen

Jos isä on viettänyt lapsen kanssa vain vähän aikaa, hänen voi olla vaikea asettaa lapselle rajoja. Tuomisen mukaan sekin on kuitenkin tärkeää. Isän pitää pystyä sanomaan lapselle ”ei”. Lasta pitää joskus kieltää, mutta samalla hänelle kannattaa tarjota toinen vaihtoehto.

Kiinteästä isän ja lapsen välisestä suhteesta hyötyvät molemmat osapuolet. Jos isä näkee vaivaa suhteen luomiseen, Tuomisen mukaan hän kyllä huomaa, kuinka paljon suhde antaa.

”Lasten kanssa oleminen on palauttavaa. Huomaa, että lapsi kaipaa isää. On jälleennäkemisen riemua. Se kaikki tuo hyvää oloa”, Tuominen sanoo.

”En ole koskaan kuullut, että kukaan olisi katunut sitä, että annoin liikaa aikaa lapselle. Kun menee pienen lapsen lähelle, lapsi auttaa löytämään tavan hoitaa. Hän palkitsee hymyllään ja olemuksellaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Isä
 • Isyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  5. 5

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  6. 6

   Mitä tapahtui edustussaunomiselle? Maailman muuttuminen sai firmat luopumaan tavasta

  7. 7

   Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus

  8. 8

   Trump väitti Niinistön kertoneen, että suomalaiset käyttävät paljon aikaa metsien haravointiin ja siivoamiseen – Niinistö IS:lle: Haravoinnista ei ollut puhetta

  9. 9

   Liisa Heinosen kauppa ei ole muuttunut 70-luvun jälkeen – HS kiersi Töölön kivijalkakauppoja ja löysi katoavan maailman

  10. 10

   Saudi-Arabia tappoi toimittaja Jamal Khashoggin, paloitteli ruumiin ja liuotti sen hapolla viemäriin – Näin kerrotaan, mutta kaikki ei täsmää, sanoo sotarikostutkija Helena Ranta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Euroopassa raivoaa sota, jonka keskellä ihmiset käyvät oopperassa ja asuvat bunkkereissa – HS:n erikoisartikkeli vie Itä-Ukrainan sodan molemmille puolille

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  3. 3

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  4. 4

   Kirkon päättäjä vaatii oikeudessa Lehtisaaren asukkaille kovempia vuokrankorotuksia – ”So what”, hän kuittaa asukkaiden vaikeudet

  5. 5

   Kuivuus paljasti veden alle jääneen kylän Britanniassa

  6. 6

   Pohdin päivittäin, minkä hintaiseksi avopuolisoni elättäminen lopulta tulee

  7. 7

   Heitä oli 900 ja ”valkeana yönä” he kuolivat yhdessä – Kun lahkojohtaja Jim Jones 40 vuotta sitten julisti, että on aika, ensimmäisenä myrkky juotettiin 300 lapselle

   Tilaajille
  8. 8

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  9. 9

   Pilvenpiirtäjät mullistavat Pasilan ja koko Helsingin – HS:n erikoisartikkelin videot näyttävät, kuinka peruuttamattomasti kaupungin siluetti muuttuu

  10. 10

   Lauttasaarelainen taloyhtiö tiristi energialaskusta löysät pois vaihtamalla suihkupäät – Näin säästät energiaa helposti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  2. 2

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  3. 3

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  4. 4

   Syvällä Lapin erämaassa kulkee natsi-Saksan viimeinen puolustuslinja, ja nyt sieltä löytyi salaperäinen vankileiri

   Tilaajille
  5. 5

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  6. 6

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  7. 7

   Mies loi ”bändilleen” tyhjästä fani­kunnan, levy-yhtiön sekä uutis­sivuston ja buukkasi niiden avulla kiertueen ilman yleisöä – nyt hän selittää tekoaan Twitterissä

  8. 8

   ”Täällä tulee törmäys sitten” – 130-metrinen norjalainen sotalaiva törmäsi säiliöalukseen monista varoituksista huolimatta, käy ilmi lauantaina julkaistulta äänitteeltä

  9. 9

   Harvardin tutkijoiden mukaan tähtienvälinen komeetta saattoi olla muukalaisten lähettämä luotain – ”Se näyttää hyvin erikoiselta”

  10. 10

   Kun nuoret äidit haksahtavat ravitsemusgurujen hölynpölyyn, kärsijöitä ovat lapset – Näin sanoo ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen ja oikoo verkon vallanneita harhaluuloja yksi kerrallaan

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Alppitähti Hirscher vei avauslaskun Levillä, kaikki suomalaiset vetivät karkeasti ulos radalta
  3. Vuosi sitten hurrattiin ja korkattiin kuohuviinejä, kun länsimetro käynnistyi – sitten espoolaisille koitti arki
  4. Latvia juhlii tänään, julistautui itsenäiseksi sata vuotta sitten – presidentti Niinistö vie lahjaksi Tuntemattoman sotilaan
  5. Katri Helenan ikivihreässä klassikossa ja venäläisessä pianopreludissa on sama melodia – Soitimme laulun säveltäneelle Fredille ja langoille laskeutui epäuskoinen hiljaisuus
  6. Lauri Tilkanen ja Milla Kangas näyttelevät vakuuttavasti roolileikkiin ansaan jäänyttä pariskuntaa Teatteri Jurkan Rakastajassa
  7. Trump väitti Niinistön kertoneen, että suomalaiset käyttävät paljon aikaa metsien haravointiin ja siivoamiseen – Niinistö IS:lle: Haravoinnista ei ollut puhetta
  8. Tunti sitten
  9. Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi
  10. Pihlström takaisin Jokerien kokoonpanoon, Anttila sivussa loukkaantuneena
  11. Ruotsalaisen kohupuolustajan Erik Karlssonin lähes loputtoman pitkä maaliton kausi päättyi: ”Ainahan maaleja haluaa tehdä”
  12. 2 tuntia sitten
  13. Dieselautoilijasta kansalaisaloite veron poistamisesta kuulostaa kannatettavalta – mutta taustalla on eri tavoitteiden sekava vyyhti
  14. Näytä lisää