Kotimaa

Syntyvyys laski, seksi väheni ja älypuhelin liimautui lähes jokaisen käteen – Kaavio näyttää huolestuttavan ilmiön, mutta onko yhteys todellinen?

Suomalaiset harrastivat entistä vähemmän seksiä jo ennen älylaitteiden huippusuosiota, mutta nekin voivat lisätä väsymystä ja vähentää parisuhdeaikaa. ”Ihmiset näpräävät laitteitaan sängyssä kumppaninsa vieressä”, pohtii tutkimusprofessori Osmo Kontula. HS kerää lukijoiden kertomuksia siitä, onko mobiililaitteiden käyttö vaikuttanut heidän parisuhteeseensa.

”Minulla on teoria, miksi syntyvyys on laskenut: on vaikea katsoa toista syvälle silmiin ja räplätä kännykkää samaan aikaan.”

Suomen Pankin ekonomisti Juha Itkonen kirjoitti twiittinsä kesällä 2017 hieman pilke silmäkulmassa. Sen alla käyty keskustelu alkoi huumorilinjalla, mutta vitsien seasta löytyy myös vakavampaa pohdintaa.

Itkosen laatimasta kuvasta näkyy suurin piirtein, kuinka matka- ja älypuhelinten käyttö on Suomessa yleistynyt samaan aikaan kuin syntyvyysluvut ovat laskeneet (katkoviivat ovat Itkosen arvioita, sillä puhelinten käyttöä on tilastoitu vasta aivan viime vuosina). 2000-luvulle tultaessa syntyvyys lähti hetkeksi taas nousuun, mutta nyt meneillään on luisu, joka huolettaa asiantuntijoita valtiovarainministeriötä myöten.

 
Lokakuun lopussa Itkonen jakoi kuvan uudelleen saatetekstillä: ”Lyön vetoa, että sinulla on juuri nytkin kännykkä kädessä, vaikka ihan yhtä hyvin voisit halata puolisoasi.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oliko twiitti silkkaa herjanheittoa vai myös kannanotto?

”Kyllä se [kuva] vähän kieli poskessa oli tehty. Huomasin, että sattumoisin nuo menevät ajoitukseltaan samaan kohtaan, ei siinä sen syvempää analyysia ole taustalla”, Itkonen kertoo HS:lle.

Hän on silti miettinyt asiaa ja ryhtynyt seuraamaan omaakin puhelimen käyttöään.

”Kyllähän näiden laitteiden räpeltäminen ottaa aika ison osan vapaa-ajasta, eli siinä mielessä se voisi olla vaikuttava tekijä”, Itkonen pohtii. ”Olen itsekin huomannut, että työasiat tulevat somen kautta aika vahvasti arkeen. Siitä on ehkä vaikeampi irtautua ja siirtyä perhemoodiin.”

Vuosi 2013 oli Tilastokeskuksen lukujen mukaan ensimmäinen, jolloin yli puolella 16–89-vuotiaista suomalaisista oli käytössään jonkinlainen älypuhelin. Viime vuonna jo 77 prosenttia käytti kosketusnäytöllistä älypuhelinta. Samana vuonna suomalaisten kokonaishedelmällisyys – siis syntyvyyttä mittaava luku, joka ottaa huomioon muun muassa ikäluokkien koon – putosi kaikkien aikojen alhaisimmaksi.

Nyt on painettava vähän jarrua. Kaksi samanaikaista ilmiötä ei vielä tarkoita syy-seuraussuhdetta, huomauttavat Itkonen ja Väestöliiton Väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On selvää, ettei kyseessä ole suora syy-seuraussuhde”, Rotkirch sanoo. ”Meneillään on kaksi kiinnostavaa trendiä: lapsiluku laskee ja seksiä harrastetaan yhä vähemmän. Mutta taustalla on monia asioita, jotka ovat muuttumassa. Emme tiedä, mikä ruokkii mitäkin ja millä lailla.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seksin, parisuhteiden ja mobiililaitteiden mahdollista yhteyttä on tutkittu hämmästyttävän vähän. Tutkimusten perusteella tiedämme kuitenkin, että mobiililaitteiden käyttö sekä vähentää yöunen määrää että huonontaa sen laatua.

”Tämä on valistunut arvaus, mutta se voisi vaikuttaa seksiin unen ja iltaohjelman kautta”, Rotkirch sanoo.

Hän mainitsee myös texasilaisen Baylorin yliopiston vuonna 2015 ilmestyneen tutkimuksen, jossa 145 parisuhteessa elävää amerikkalaista osallistui kyselyyn. Koko tutkimus ei ole saatavilla internetistä, mutta lehdistötiedotteen mukaan runsas viidennes vastaajista kertoi kumppanin älypuhelimen käytön aiheuttavan ristiriitoja suhteessa.

Yksi kysely ei vielä anna ilmiöstä kattavaa kuvaa, mutta Rotkirch pitää tämäntyyppisiä tutkimuksia kiintoisina.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Parisuhdetutkimuksista tiedetään, että suhteen laadulle on haitallista nimenomaan se, jos toinen puolisoista kokee, että toinen käyttää laitetta liikaa. Kyse ei välttämättä ole käytön määrästä sinänsä.”

Riidat ja väsymys taas voivat vaikuttaa toiseen Rotkirchin mainitsemaan trendiin.

Alla olevasta kuvasta näkyy, kuinka hedelmällisimmässä iässä olevat suomalaiset ovat kyselytulosten mukaan yhdynnässä entistä harvemmin. Tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöntutkimuslaitokselta arvioi, että sama koskee myös muuta seksiä kumppanin kanssa.Syynä ei ole puolison puute, sillä hedelmällisessä iässä olevat suomalaiset solmivat parisuhteita siinä missä ennenkin. Muista maista ei Kontulan mukaan ole yhtä kattavaa aineistoa, mutta yhdyntämäärien vähenemisestä on 2000-luvulta tutkimustietoa myös Britanniasta, Australiasta ja Yhdysvalloista.

Kontulan mukaan syyksi on arveltu juuri väsymystä ja stressiä. Ihmisten elämäntavoista on tullut kiireisempiä ja parisuhteelle on entistä vähemmän aikaa.

”Valitetaan, ettei jakseta rakastella, kun ollaan niin väsyneitä illalla. Tämä selitys tulee toistuvasti esiin, kun ihmisiä lähestyy tästä asiasta”, Kontula kertoo.

Siitä ei voi syyttää mobiililaitteita, sillä trendi näkyi jo vuoden 2007 tuloksissa. Silloin suuri osa suomalaisista vasta tutustui Facebookiin, ja iPhonea himoitsevien oli ostettava uutuuspuhelin ulkomailta.

Kontula yhtyy silti Rotkirchin arveluun: älylaitteet voivat osaltaan lisätä väsymystä ja vähentää yhteistä aikaa parisuhteissa. Hän nostaa esiin HS:n parin vuoden takaisen kotikyselyn, jossa puolet vastaajista kertoi ”somettavansa” käydessään nukkumaan.

”Aika suuri osa miehistä ja naisista kertoi, että he näpräävät eri laitteitaan sängyssä kumppaninsa vieressä. Se on tietysti valtava muutos.”

 

”Aika suuri osa miehistä ja naisista kertoi, että he näpräävät laitteitaan sängyssä.”

Samalla suomalaiset harrastavat entistä enemmän seksiä itsensä kanssa. Näppituntumalla siitäkin voisi syyttää älylaitteita ja nettipornoa, mutta Kontula arvioi itsetyydytyksen olevan ennemmin vähentyneen kumppaniseksin seuraus kuin sen syy.

”Osittain itsetyydytys on molemmilla sukupuolilla sen kompensaatiota, että seksiä on vähemmän kuin toivoisi.”

Onko älylaitteiden käyttö vaikuttanut sinun parisuhteeseesi? Voit vastata HS:n kyselyyn alla. Juttu jatkuu kyselyn jälkeen.Yhdysvalloissa hieman samantyyppiseen keskusteluun saattoi törmätä viime vuoden syksyllä. Silloin psykologi Jean M. Twenge esitti The Atlantic -lehden artikkelissa, että älypuhelimet ja sosiaalinen media ovat tehneet nuorista onnettomia.

Aihetta tutkineen Twengen mukaan kännyköihinsä liimaantuneet amerikkalaisteinit eivät juopottele kaupungilla tai kolaroi maanteillä – mutta eivät myöskään tapaa toisiaan tai kokeile seksiä, vaan masentuvat huimaa vauhtia.

Artikkeli jakoi mielipiteitä. Kriitikot huomauttivat muun muassa, ettei Twenge pystynyt suoraan osoittamaan, että älylaitteet aiheuttaisivat masennusta tai sosiaalisten suhteiden rapistumista. Voihan olla vaikkapa niinkin, että elämäänsä ja ihmissuhteisiinsa tyytymättömät vetäytyvät muita herkemmin laitteiden ääreen.

Anna Rotkirchin mukaan Twenge ei kuitenkaan ollut aivan hakoteillä:

”Siitä on yksiselitteistä näyttöä, että runsas älylaitteiden käyttö on yhteydessä huonompaan terveyteen ja itsetuntoon. Silti tiedämme liian vähän siitä, mitä se tekee tärkeimmille ihmissuhteillemme.”

Rotkirchin mukaan nuoret aikuiset käyttäytyvät nyt monissa mielessä eri tavoin kuin edeltävät sukupolvet. Taustalla vaikuttaa teknologian kehitys älylaitteineen, mutta myös useat muut asiat.

Nykytrendeistä esimerkiksi nuoruuden pidentyminen, valinnanvapauden lisääntyminen ja nuorten kouluttautuminen entistä pidemmälle on helppo kytkeä syntyvyyden laskuun. Väestöliiton perhebarometrin mukaan myös vapaaehtoinen lapsettomuus näyttää yleistyneen aivan viime vuosina.

Kyse ei silti ole vain valinnoista, vaan myös esimerkiksi taloudesta.

”Uskon, että kun talouskehitys on ollut pitkään heikkoa ja talousongelmista puhuttu paljon uutisissa, ihmiset miettivät, onko hetki oikea ja saattavat lykätä perheen perustamista. Odotellaan parempia aikoja tai vakaampaa työpaikkaa”, ekonomisti Juha Itkonen arvelee.

Hieman samaan suuntaan viittaavat Väestöliiton kyselytulokset. Niiden mukaan moni haluaa lapsen vasta sitten, kun kaikki muu on mallillaan: parisuhde on se oikea, tutkinto taskussa ja asema työelämässä vakaa.

Nämä ovat ainakin osasyitä siihen, miksi suomalaiset saavat nyt yhä vähemmän lapsia ja syntyvyys painui viime vuonna kaikkien aikojen matalimmalle tasolle.Anna Rotkirch haluaa korostaa, että on hölmöä leimata älylaitteet yksiselitteisesti hyviksi tai pahoiksi. Toki ruudun ääressä istuminen voi viedä huomion pois kumppanista, mutta toisaalta laitteet voivat myös yhdistää.

Esimerkiksi videopuhelun avulla voi nähdä puolison kasvot, vaikka hän olisi fyysisesti eri paikassa. Samalla voi vaikkapa kommentoida Netflix-sarjaa, jota kumpikin katsoo samaan aikaan.

Mobiililaitteet ovat muuttaneet ihmissuhteita – se on tosiasia, joka pitää nyt ottaa puheeksi ja tutkimuksen kohteeksi, Rotkirch sanoo.

”Ratkaisu ei ole se, ettei mobiililaitteita käytetä lainkaan, vaan että ne otetaan haltuun. Niin, että laitteet ovat renkejä eivätkä isäntiä.”

Fakta

Lasten hankkimista lykätään


 Väestöliiton uusimman Perhebarometri-kyselyn mukaan syntyvyyden lasku näyttää johtuvan ennen kaikkea lapsen hankinnan lykkäämisestä.

 Lapsettomilla lykkäämisen syinä korostuvat eniten elämäntyyliin liittyvät ja seuraavaksi talouteen ja työtilanteeseen liittyvät asiat. Miehet ilmoittavat tärkeäksi syyksi myös sopivan kumppanin puutteen.

 Seuraavaksi tärkeimmiksi nousevat talouteen ja työtilanteeseen liittyvät tekijät.

 Niillä, joilla on jo ainakin yksi lapsi, korostuvat epävarma taloustilanne sekä vaikeudet työn ja perheen yhteensovittamisessa.

 Suomalaisista 12,3 prosenttia ei halua lapsia lainkaan. Kaksikymppisistä lapsettomista näin ajattelee hieman yli viidennes.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Syntyvyys
 • Teknologia
 • Parisuhde

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  3. 3

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Sipilä sekoili perus­tulon käsitteen kanssa, Rinne omilla linjoilla työ­peräisestä maahan­muutosta – näin pääministeri­ehdokkaat kohtasivat Keskus­kauppa­kamarin tentissä

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot

  8. 8

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  9. 9

   Päävalmentaja kaavailee Jesse Puljujärvelle täysin uutta ja yllättävää roolia: ”Silloin häntä voi kutsua kokonaisvaltaiseksi pelaajaksi”

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  4. 4

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  9. 9

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää