Kotimaa

Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio: Poliisikomentaja aloitti mykkäkoulun, kun yritin selvittää huumepoliisin laitehankintoja

Aapion mukaan Helsingin poliisilaitoksessa kaikki valta on poliisipäälliköllä.

Helsingin käräjäoikeudessa kuullaan perjantaina Helsingin poliisin hyllytettyä poliisipäällikköä Lasse Aapiota. Aapio on syytteessä virkavelvollisuuden rikkomisesta oikeudenkäynnissä, joka koskee epäselvyyksiä poliisin tietolähdetoiminnassa. Syyte ajoittuu vuosille 2012–2013, jolloin Aapio toimi Helsingin apulaispoliisipäällikkönä.

Syytteen mukaan Aapion olisi pitänyt puuttua siihen, etteivät huumepoliisin silloinen päällikkö Jari Aarnio ja hänen alaisensa noudattaneet tietolähdetoiminnassa lakia ja määräyksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aapio on kiistänyt syytteen.

Aapio aloitti Helsingin apulaispoliisipäällikkönä vuonna 2010. Aapio kertoi oikeudessa, että tuolloin hänen edeltäjänsä ei ollut jättänyt hänen pöydälleen yhtäkään paperia, eikä edeltäjä ollut myöskään suullisesti kertonut Aapiolle keskeneräisistä prosesseista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aapio kertoi, että oli pyytänyt poliisikomentaja Jukka Riikoselta samana vuonna, että pääsisikö hän mukaan palaveriin, jossa käsiteltiin huumepoliisin ensimmäiseen virkarikostutkintaan liittyviä asioita.

”Komentaja sanoi, ettei asia kuulu minulle”, Aapio kertoi.

Jari Aarnion lähiesimies Aapiosta tuli organisaatiouudistuksen myötä keväällä 2012. Aapio kertoi pitäneensä Aarniolle tuolloin kehityskeskustelun. ”Hän sanoi, ettei kukaan ollut häirinnyt häntä tällaisella keskustelulla neljään, viiteen vuoteen”, Aapio kertoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aapio painotti oikeudessa, että hänellä ei ollut kurinpitovaltaa Aarnioon ja muuhun päällystöön, kun hän oli apupäällikkönä, vaan valta oli silloisella poliisikomentajalla eli Riikosella. Aapion tehtäviin kuuluivat kurinpitotoimet päällystön alapuolella työskenteleviin ihmisiin.

Aapio kuvasi, että muutenkin Helsingin poliisissa lopulta kaikki valta ja viimeinen sana on poliisipäälliköllä. ”Helsingin poliisilaitos on edelleen päällikkövirasto, jossa päälliköllä on kaikki valta”, hän sanoi.

Aapio kuvasi, että Riikonen oli tarkka asemastaan ja vallastaan, ja hän myös käytti valtaansa aktiivisesti. ”Koskaan ei voinut tietää, mihin asioihin hän aikoo puuttua.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aapio kuvasi, että yhteistyö Riikosen kanssa oli ajoittain hyvin haastavaa. Aapio kertoi, että Riikonen aloitti mykkäkoulun sen jälkeen, kun Aapio oli keväällä 2013 yrittänyt selvittää, ovatko Helsingin huumepoliisin laitehankinnat Trevoc-seurantalaiteyhtiöltä asiallisia.

”Hän ei kahteen kuukauteen puhunut minulle sanaakaan. Yksi työntekijä sanoi, että olin hänelle kuin ilmaa”, Aapio kuvaili.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aapion mukaan tilanne vaikeutti hänen työtään huomattavasti ja hän haki episodin jälkeen Länsi-Uudenmaan poliisin päälliköksi.

Myöhemmin on käynyt ilmi, etteivät hankinnat Trevoc-yhtiöltä olleet asiallisia. Aarnio otettiin kiinni loppuvuodesta 2013 yhtiöön liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Aarnio sai Trevoc-jutussa kolmen vuoden vankeustuomion.

Aapio kertoi myös siitä, miten hän yritti selvittää niin kutsuttuun hasistynnyrijuttuun liittyviä epäselvyyksiä. Käräjäoikeus on tuominnut Aarnion tynnyrijutusta kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen ja tapaus on parhaillaan hovioikeuden harkinnassa.

Jutun keskiössä ovat niin kutsutut Pasilan miehen puhelimet. Syyttäjän mukaan Aarnio teki puhelimilla huumekauppoja, kun taas Aarnion mukaan ne liittyivät huumepoliisin operaatioihin ja tietolähdetoimintaan.

Aapio kertoi vuoden 2012 tapahtumista, kun keskusrikospoliisi peräsi puhelimista tietoja Helsingin poliisilta. Aapio sanoi, että jälkikäteen katsottuna häntä voidaan pitää hölmönä, kun hän uskoi Aarniolta ja tämän alaisilta saatuja tietoja.

Hän kuitenkin painotti, että hän kehotti alaistensa kuullen krp:tä tekemään näistä rikosilmoituksen, jos sellaiseen tulee aihetta. Aapio kertoi myös, ettei hän tuolloin tiennyt, että huumepoliisi ei ollut noudattanut laitoksen ohjeita puhelinten hankinnasta ja että se oli ostanut puhelimia ja liittymiä käteisellä.

Aapio huomautti, että ”Helsingin käräjäoikeuden tuomion mukaan palavereissa oli mukana henkilö, joka oli itse osallistunut huumausainerikoksiin. Varmasti tiedonsaanti oli vaikeaa”.

Aapion mielestä tietolähdetoiminta kuuluu poliisilaitoksissa päällikön vastuulle ja vastuu tietolähdetoiminnan valvonnasta laillisuusvalvonnalle, eikä apulaispoliisipäällikölle, joka on operatiivinen toimija.

”Poliisipäällikkö ja laillisuusvalvonta pääsivät tarkastamaan tietolähdetoiminnan kirjaukset, en minä. Laillisuusvalvonta oli suoraan päällikön alaisuudessa”, Aapio kertoi.

”Minulla oli paljon muita työtehtäviä. Ei minulla ollut aikaa tunkemalla tunkea itseäni asiaan, joka ei minulle kuulunut”, hän lisäsi.

Aapio kertoi, että hän laittoi Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnan kuntoon vuonna 2014, kun hänet nimitettiin nykyiseen virkaansa Helsingin poliisin päälliköksi. Hän kertoo, että järjestelmää ei ollut kehitetty mitenkään sillä välin, kun hän oli Länsi-Uudenmaan poliisissa.

”Asialle ei ollut tehty mitään puoleentoista vuoteen. Sitten kun minä laitan sen kuntoon, niin syyttäjä sanoo, että se on minun vikani”, Aapio sanoi.

Fakta

Poliisijohdon syytteet kytkeytyvät Aarnio-juttuun


 Syytteet koskevat epäselvyyksiä Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa.

 Jari Aarnion johtama huumepoliisi ei noudattanut tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä.

 Korkeaa poliisijohtoa syytetään valvonnan laiminlyönnistä, koska he eivät puuttuneet tähän epäkohtaan.

 Syytteessä ovat muiden muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin hyllytetty poliisipäällikkö Robin Lardot.

 Syytteessä on myös Aarnio ja kaksi hänen alaistaan.

 Tutkinta alkoi Aarnion kiinnioton jälkeen marraskuussa 2013, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön Helsingin Sanomien artikkelin jälkeen. HS:n jutussa kerrottiin huumepoliisien pelaavan tietolähteiden kanssa omilla säännöillään ilman uskottavaa valvontaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  3. 3

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  4. 4

   Ihmiskoe leimattiin seksireissuksi – lauttamatka yli Atlantin ei edennyt tutkijan toivomalla tavalla

  5. 5

   Naisten marssi yritti näyttää, että kaikki ovat terve­tulleita – Mutta mielen­osoitusten osallistuja­määrä romahti Yhdysvalloissa, ja yksi ryhmä puuttui taas kokonaan

  6. 6

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  7. 7

   Talven pakkas­ennätys meni rikki, ja ensi viikolla Etelä-Suomeenkin on luvassa kylmää säätä

  8. 8

   On kummallista, että emme ota arjessamme huomioon elementtejä, jotka voivat tuhota meitä hiljalleen

  9. 9

   Tätä on vantaalainen ahtaus: Asumis­neliöitä kolme kertaa niin paljon kuin Otaniemen teekkari­kylässä – HS:n koti­kone kertoo, millaiset asuin­olot sinulla on naapureihisi verrattuna

  10. 10

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  3. 3

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  4. 4

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  5. 5

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  6. 6

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  10. 10

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suuri räjähdys Damaskoksessa, useiden pelätään kuolleen
  3. Kontinen ja Peers painelivat puolivälieriin vakuuttavan toisen erän jälkeen: ”On edettävä askel kerrallaan”
  4. Talven pakkas­ennätys meni rikki, ja ensi viikolla Etelä-Suomeenkin on luvassa kylmää säätä
  5. Ihmiskoe leimattiin seksireissuksi – lauttamatka yli Atlantin ei edennyt tutkijan toivomalla tavalla
  6. F1-sarja muisteli Kimi Räikkösen ja Mick Schumacherin lämmintä kohtaamista – Räikkösen isällinen ote hurmasi
  7. Huippu-urheilijat kertovat, kuinka valtava on onnistumisen merkitys –”Jokainen ihminen tarvitsee merkityksellisyyden tunnetta”
  8. Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat
  9. Jonas Gardellin koskettava uutuussarja alkaa tänään sunnuntaina – rivitalon poikien isät ovat heikkoja ja äidit pitävät kulissit pystyssä
  10. Tätä on vantaalainen ahtaus: Asumis­neliöitä kolme kertaa niin paljon kuin Otaniemen teekkari­kylässä – HS:n koti­kone kertoo, millaiset asuin­olot sinulla on naapureihisi verrattuna
  11. Tunti sitten
  12. ”Ajateltiin, että köyhillä ei ole kapasiteettia” – Minna Canthin ajatukset epätasa-arvosta ovat tuskallisen ajankohtaisia, sanoo tutkija Minna Maijala ja kehottaa Suomea avaamaan silmänsä Tilaajille
  13. Näytä lisää