Kotimaa

Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio: Poliisikomentaja aloitti mykkäkoulun, kun yritin selvittää huumepoliisin laitehankintoja

Aapion mukaan Helsingin poliisilaitoksessa kaikki valta on poliisipäälliköllä.

Helsingin käräjäoikeudessa kuullaan perjantaina Helsingin poliisin hyllytettyä poliisipäällikköä Lasse Aapiota. Aapio on syytteessä virkavelvollisuuden rikkomisesta oikeudenkäynnissä, joka koskee epäselvyyksiä poliisin tietolähdetoiminnassa. Syyte ajoittuu vuosille 2012–2013, jolloin Aapio toimi Helsingin apulaispoliisipäällikkönä.

Syytteen mukaan Aapion olisi pitänyt puuttua siihen, etteivät huumepoliisin silloinen päällikkö Jari Aarnio ja hänen alaisensa noudattaneet tietolähdetoiminnassa lakia ja määräyksiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aapio on kiistänyt syytteen.

Aapio aloitti Helsingin apulaispoliisipäällikkönä vuonna 2010. Aapio kertoi oikeudessa, että tuolloin hänen edeltäjänsä ei ollut jättänyt hänen pöydälleen yhtäkään paperia, eikä edeltäjä ollut myöskään suullisesti kertonut Aapiolle keskeneräisistä prosesseista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aapio kertoi, että oli pyytänyt poliisikomentaja Jukka Riikoselta samana vuonna, että pääsisikö hän mukaan palaveriin, jossa käsiteltiin huumepoliisin ensimmäiseen virkarikostutkintaan liittyviä asioita.

”Komentaja sanoi, ettei asia kuulu minulle”, Aapio kertoi.

Jari Aarnion lähiesimies Aapiosta tuli organisaatiouudistuksen myötä keväällä 2012. Aapio kertoi pitäneensä Aarniolle tuolloin kehityskeskustelun. ”Hän sanoi, ettei kukaan ollut häirinnyt häntä tällaisella keskustelulla neljään, viiteen vuoteen”, Aapio kertoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aapio painotti oikeudessa, että hänellä ei ollut kurinpitovaltaa Aarnioon ja muuhun päällystöön, kun hän oli apupäällikkönä, vaan valta oli silloisella poliisikomentajalla eli Riikosella. Aapion tehtäviin kuuluivat kurinpitotoimet päällystön alapuolella työskenteleviin ihmisiin.

Aapio kuvasi, että muutenkin Helsingin poliisissa lopulta kaikki valta ja viimeinen sana on poliisipäälliköllä. ”Helsingin poliisilaitos on edelleen päällikkövirasto, jossa päälliköllä on kaikki valta”, hän sanoi.

Aapio kuvasi, että Riikonen oli tarkka asemastaan ja vallastaan, ja hän myös käytti valtaansa aktiivisesti. ”Koskaan ei voinut tietää, mihin asioihin hän aikoo puuttua.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aapio kuvasi, että yhteistyö Riikosen kanssa oli ajoittain hyvin haastavaa. Aapio kertoi, että Riikonen aloitti mykkäkoulun sen jälkeen, kun Aapio oli keväällä 2013 yrittänyt selvittää, ovatko Helsingin huumepoliisin laitehankinnat Trevoc-seurantalaiteyhtiöltä asiallisia.

”Hän ei kahteen kuukauteen puhunut minulle sanaakaan. Yksi työntekijä sanoi, että olin hänelle kuin ilmaa”, Aapio kuvaili.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aapion mukaan tilanne vaikeutti hänen työtään huomattavasti ja hän haki episodin jälkeen Länsi-Uudenmaan poliisin päälliköksi.

Myöhemmin on käynyt ilmi, etteivät hankinnat Trevoc-yhtiöltä olleet asiallisia. Aarnio otettiin kiinni loppuvuodesta 2013 yhtiöön liittyvien epäselvyyksien vuoksi. Aarnio sai Trevoc-jutussa kolmen vuoden vankeustuomion.

Aapio kertoi myös siitä, miten hän yritti selvittää niin kutsuttuun hasistynnyrijuttuun liittyviä epäselvyyksiä. Käräjäoikeus on tuominnut Aarnion tynnyrijutusta kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen ja tapaus on parhaillaan hovioikeuden harkinnassa.

Jutun keskiössä ovat niin kutsutut Pasilan miehen puhelimet. Syyttäjän mukaan Aarnio teki puhelimilla huumekauppoja, kun taas Aarnion mukaan ne liittyivät huumepoliisin operaatioihin ja tietolähdetoimintaan.

Aapio kertoi vuoden 2012 tapahtumista, kun keskusrikospoliisi peräsi puhelimista tietoja Helsingin poliisilta. Aapio sanoi, että jälkikäteen katsottuna häntä voidaan pitää hölmönä, kun hän uskoi Aarniolta ja tämän alaisilta saatuja tietoja.

Hän kuitenkin painotti, että hän kehotti alaistensa kuullen krp:tä tekemään näistä rikosilmoituksen, jos sellaiseen tulee aihetta. Aapio kertoi myös, ettei hän tuolloin tiennyt, että huumepoliisi ei ollut noudattanut laitoksen ohjeita puhelinten hankinnasta ja että se oli ostanut puhelimia ja liittymiä käteisellä.

Aapio huomautti, että ”Helsingin käräjäoikeuden tuomion mukaan palavereissa oli mukana henkilö, joka oli itse osallistunut huumausainerikoksiin. Varmasti tiedonsaanti oli vaikeaa”.

Aapion mielestä tietolähdetoiminta kuuluu poliisilaitoksissa päällikön vastuulle ja vastuu tietolähdetoiminnan valvonnasta laillisuusvalvonnalle, eikä apulaispoliisipäällikölle, joka on operatiivinen toimija.

”Poliisipäällikkö ja laillisuusvalvonta pääsivät tarkastamaan tietolähdetoiminnan kirjaukset, en minä. Laillisuusvalvonta oli suoraan päällikön alaisuudessa”, Aapio kertoi.

”Minulla oli paljon muita työtehtäviä. Ei minulla ollut aikaa tunkemalla tunkea itseäni asiaan, joka ei minulle kuulunut”, hän lisäsi.

Aapio kertoi, että hän laittoi Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnan kuntoon vuonna 2014, kun hänet nimitettiin nykyiseen virkaansa Helsingin poliisin päälliköksi. Hän kertoo, että järjestelmää ei ollut kehitetty mitenkään sillä välin, kun hän oli Länsi-Uudenmaan poliisissa.

”Asialle ei ollut tehty mitään puoleentoista vuoteen. Sitten kun minä laitan sen kuntoon, niin syyttäjä sanoo, että se on minun vikani”, Aapio sanoi.

Fakta

Poliisijohdon syytteet kytkeytyvät Aarnio-juttuun


 Syytteet koskevat epäselvyyksiä Helsingin poliisilaitoksen tietolähdetoiminnassa eli yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa.

 Jari Aarnion johtama huumepoliisi ei noudattanut tietolähdetoiminnasta annettuja säännöksiä.

 Korkeaa poliisijohtoa syytetään valvonnan laiminlyönnistä, koska he eivät puuttuneet tähän epäkohtaan.

 Syytteessä ovat muiden muassa entinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin entinen poliisikomentaja Jukka Riikonen, Helsingin hyllytetty poliisipäällikkö Lasse Aapio ja keskusrikospoliisin hyllytetty poliisipäällikkö Robin Lardot.

 Syytteessä on myös Aarnio ja kaksi hänen alaistaan.

 Tutkinta alkoi Aarnion kiinnioton jälkeen marraskuussa 2013, kun silloinen sisäministeri Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön Helsingin Sanomien artikkelin jälkeen. HS:n jutussa kerrottiin huumepoliisien pelaavan tietolähteiden kanssa omilla säännöillään ilman uskottavaa valvontaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Poliisi
 • Virkarikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on etsintä­kuuluttanut Suomessa lähes 2 000 ihmistä maksamatta jääneiden peltipoliisi­sakkojen takia – tunnollinen aasialaisnainen sitä vastoin löi Malmin poliisit ällikällä

  2. 2

   Ruotsalaisen koulun juhlissa julkisesti jaettu seksipalkinto johti ehdolliseen tuomioon – ”tunnustuksen” saanut järkyttyi kaveriensa tempauksesta

  3. 3

   Suuren kauppakeskuksen rakentaminen keskeytyi Espoossa – Lippulaivalle etsitään nyt uutta urakoitsijaa

  4. 4

   Näin karsealta näyttää yksin­purjehtija Tapio Lehtisen veneen pohja – ”Ei riitä, että barnakkelit pilaavat kilpailun, ne laittavat oikeasti hengen­vaaralliseen tilanteeseen”

  5. 5

   Miksi ihmeessä kohtuu­hintaisia hitas-asuntoja päätyy asunto­sijoittajille, jotka repivät niistä markkina­vuokran?

  6. 6

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  7. 7

   Suomalaistutkijat löysivät uuden yhteyden ruuan ja aineenvaihduntaa edistävän ruskean rasvan välillä

  8. 8

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  9. 9

   Miestenpäivänä voisimme lakata uskomasta kummitusjuttuihin feministeistä

  10. 10

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  2. 2

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  3. 3

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  4. 4

   Aso-kotien vuokrat ovat järkyttäviä ja kallistuvat niin paljon, ettei niihin uskalla muuttaa, kertoo lukija – HS selvitti eri asumismuotojen kuluja

  5. 5

   Ei tässä mitään tindereitä tarvita – Venäjällä seuraa isketään vaikka kadulta, ja näin se tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Miesten ja naisten erot kasvavat, kun tasa-arvo lisääntyy – Odottamaton ”tasa-arvon paradoksi” on havaittu useissa tutkimuksissa

   Tilaajille
  7. 7

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  8. 8

   Nuoren omaisuus varastettiin Kampissa – Epäillyt yrittivät häipyä Poriin, poliisi pysäytti pakobussin Karkkilassa

  9. 9

   Voisiko kerrostalon sisälämpötila olla 18 astetta? Merihaassa testataan, miten suomalaiset sietävät englantilaisia lämpötiloja

  10. 10

   Kauppa­keskus Redin johtaja ei kommentoi yrittäjien lähtöaikeita: ”Vuokralaiset vastaavat itse omasta liiketoiminnastaan”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tutkimus paljastaa: Koulujen uudet menetelmät heikentävät oppimista merkittävästi

  2. 2

   Puurokattila liedellä kertoi, että asunnosta oli lähdetty vauhdilla – Sina Varheen tytär katosi, ja seuraavien kuukausien jäljet seuraavat äitiä läpi elämän

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingin surkein taloyhtiö oli pahassa jamassa ja jopa vaarallinen – juuri valmistunut peruskorjaus maksoi 2 800 euroa neliöltä

  4. 4

   Paniikkia, konkurssien pelkoa ja lähtöaikeita – Kauppakeskus Redin asiakaskato ajaa yrittäjiä ahdinkoon

  5. 5

   Ilta-Sanomat: Näyttelijä Aku Hirviniemi sai syytteen kahdesta seksuaalisesta ahdistelusta

  6. 6

   Täti innostui sukututkimuksesta, ja niin Leenakin teki dna-testin – Kun tulokset tulivat, eletty elämä osoittautui valheeksi

   Tilaajille
  7. 7

   Ihmisten ja hiirten aivoista löytyi suolisto­bakteereita – ”Tämä on tajunnan­räjäyttävää”, kommentoi neuro­tieteilijä

  8. 8

   Muutaman kympin Aalto-maljakosta väärennetään sahaamalla satojen eurojen klassikko – Näin ostajia jymäytetään väärennetyllä Suomi-designilla ja näin vältät huijarien ansat

   Tilaajille
  9. 9

   Tällainen on Suomi: Kun Trump kertoi uskomattoman väitteen Pohjolan metsänhoidosta, suomalaiset lähtivät metsään haravoimaan ja imuroimaan

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 39: Rio Gandara kuvasi, mitä tekevät ihmiset, jotka eivät saa öisin unta

  11. Näytä lisää