Kotimaa

Todde Friberg sairastui syöpään 5-vuotiaana, lakkasi puhumasta ja aloitti koulun suoraan toiselta luokalta – Jättiapurahan voimin yritetään nyt selvittää, miksi kaikki leukemiat eivät reagoi hoitoihin

Syövät lisääntyvät, mutta hoidot eivät kehity ilman tutkimusta. Syöpäsäätiö jakaa seitsemän miljoonaa euroa 99 tutkijalle.

Todde Friberg oli vasta viisivuotias, kun hänellä todettiin leukemia eli verisyöpä.

”Romahdin lattialle”, muistelee äiti Nina Brännkärr-Friberg.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sokki oli valtava.”

Perhe alkoi kulkea Pietarsaaren ja Tampereen väliä. Monta päivää yliopistollisessa keskussairaalassa, viikonlopuksi kotiin ja taas sairaalaan. Todde sai tulehduksia, pari kertaa muun muassa vakavan yleistulehduksen eli verenmyrkytyksen, ja hänelle puhkesi epilepsia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kaikkein raskainta oli epävarmuus siitä, olisiko viisihenkisessä perheessä enää neljä taistelun jälkeen”, Brännkärr-Friberg sanoo.

Leukemia on lasten yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin 60 suomalaista lasta.

Ennuste on hyvä, ja valtaosa paranee. Silti jopa 20–35 prosenttia hyvän ennusteen saaneista sairastaa sellaista tautimuotoa, joka reagoi hoitoihin tavallista hitaammin. Heillä on myös suurempi vaara, että tauti uusiutuu.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän tautimuotoon etsitään uusia hoitoja suurapurahalla, jonka Syöpäsäätiö myönsi Merja Heinäniemelle ja Olli Lohelle. He saivat 300 000 euroa tutkiakseen genomiikan käyttöä työkaluna, kun alle 15-vuotiaiden lasten akuutin lymfaattisen leukemian hoitoja suunnitellaan.

Ryhmässä yhdistyvät perustutkimus ja kysymykset, jotka nousevat esiin sairaiden lasten hoidossa. Apulaisprofessori Heinäniemi tutkii Itä-Suomen yliopistossa solujen välistä vuorovaikutusta ja syövän säätelymekanismeja, Lohi hoitaa syöpää sairastavia lapsia Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa. Hän on lasten hematologian ja onkologian yksikön osastonylilääkäri.

Lohi sai lasten leukemiaa koskevista tutkimuksistaan viime vuonna Tampereen yliopiston Vuoden tiedeteko -palkinnon. Heinäniemelle myönnettiin Lasten syöpäsäätiö Väreen juhla -apuraha.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hoidot tuhoavat lähes kaikki syöpäsolut, mutta pieni määrä syöpäsoluja jää jäljelle. Tutkijoiden tavoite on kartoittaa tarkemmin näiden solujen perimää.

”Mitä kauemmin syöpäsolut pystyvät elämään luuytimessä, sitä pitempään niillä on mahdollisuuksia muuttua vastustuskykyisiksi hoidoille”, Heinäniemi sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tavoite on tunnistaa nämä syövät aiemmin ja löytää mahdollisuuksia uusiin hoitoihin. Haluamme ymmärtää, millainen solussa tapahtuva prosessi on. Perustutkimuksen lisäksi yritämme kehittää työkaluja, joita voitaisiin käyttää sairauden hoidossa.”

Tutkimusryhmä ottaa leukemiaa sairastavista lapsista ja nuorista näytteitä kahden ja neljän viikon kuluttua syöpähoidoista. Noin kuukauden kuluttua hoidoista nähdään, kenen syöpä reagoi hoitoon hitaasti. Sitten näytteet analysoidaan tarkemmin uuden yhden solun sekvensointimenetelmän avulla.

Syöpäsäätiö jakoi 70-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi tavallista useampia suurapurahoja. Kaikkiaan säätiö ja Suomen syöpäyhdistys tukevat tänä vuonna 99:ää tutkijaa seitsemällä miljoonalla eurolla.

Rahoitusta kasvatettiin etenkin siksi, että valtion tuki on romahtanut. Yliopistosairaaloiden terveyden tutkimukseen saama rahoitus pieneni 16 vuodessa 72 prosenttia.

Tämän seurauksena tutkijoiden on entistä vaikeampi löytää rahoitusta työlleen. Syöpäsäätiön keväisessä tutkimuksessa tutkijat kertoivat, että rahoituksen saaminen tutkimukseen on kymmenessä vuodessa hankaloitunut selvästi.

Tutkimusrahan puute taas jarruttaa uusien hoitojen kehittämistä, vaikka se olisi entistä tarpeellisempaa, koska syöpään sairastuneiden määrä kasvaa koko ajan.

Todde Fribergin leukemia hoidettiin kantasolusiirrolla, mutta sairastelu ei loppunut siihen.

Kun poika pääsi kotiin viikkojen sairaalajakson jälkeen, häneen iski kolme virusta yhtä aikaa ja piti lähteä takaisin sairaalaan.

Se oli kaikkein rankinta aikaa, Brännkärr-Friberg sanoo. ”Luulimme, että sairaus oli melkein ohi.”

Lapsi masentui ja lakkasi puhumasta kuukausiksi. Perhe päätti yrittää olla kesän kotona. Poika sai kanin, jota hän hoiti.


Kesän jälkeen hän alkoi hiljalleen puhella, äiti kertoo. Myös hymy palasi.

Lapsen sairaus oli niin iso kriisi, että Brännkärr-Friberg halusi perustaa yhdistyksen, joka toisi iloa pitkäaikaissairaiden lasten ja heidän perheidensä elämään. Syntyi Project liv, jonka yhtenä tavoitteena on kadonneen hymyn tuominen takaisin.

Toipumisessa tuli takapakkeja, mutta hiljalleen tilanne alkoi näyttää valoisammalta. Esikoulu ja ensimmäinen luokka jäivät väliin, ja Todde Friberg aloitti koulun suoraan toiselta luokalta.


Hoidot jatkuvat edelleen, mutta leukemia ei ole uusiutunut. Vastustuskyky taudinaiheuttajia kohtaan ei ole hyvä, joten Fribergin pitää käydä joka kuudes viikko sairaalassa tankkaamassa gammaglobuliinia.

Todde on kahdeksannella luokalla, kerää pikkuautoja – tai tarkemmin bemareita – ja pelaa sählyä. Illalla on vuorossa sählyä Jeppis-urheiluseurassa.

Vanhempien arvot taas menivät uuteen järjestykseen.

”Olimme mieheni kanssa molemmat uraihmisiä ja matkustimme paljon”, Nina Brännkärr-Friberg kertoo.

”Nyt elämme tässä hetkessä emmekä odota vain viikonloppuja tai lomaa. Parasta on tylsä arki.”

Fakta

Lasten yleisin syöpä


 Leukemia on lasten yleisin syöpä. Siihen sairastuu noin 50 lasta vuodessa.

 Suurimmalla osalla on akuutti lymfaattinen leukemia.

 Taudin ensioireita ovat kalpeus, mustelmat ja tulehdukset.

 85–90 prosenttia sairastuneista paranee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Leukemia
 • Apurahat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Saan Amer Sports -yrityskaupasta 18 200 euroa, mutta ei se helpolla tule

  3. 3

   Poliisi julkaisi lisää tietoja Käpylän tuhoisasta tulipalosta – Murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan

  4. 4

   Kela teki virheen – Nyt odotamme ja pyydämme ymmärrystä lapsilta, laskuttajilta sekä vuokranantajalta

  5. 5

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  6. 6

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  7. 7

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  8. 8

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  9. 9

   NBA:n tähtipelaaja Stephen Curry ei usko ihmisen käyneen kuussa – Nasa kutsui pelaajan tutustumaan kuukiviin, pelaajalta hauska kuittaus

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Ainakin kolme kuollutta, sadat poliisit etsivät yhä tekijää

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  8. 8

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää