Kotimaa

Elokuvia netistä ladanneet suomalaiset ovat saaneet perintäkirjeitä tekijänoikeus­maksuista – Nyt viranomaiset selvittävät asiaa

Aluehallintovirasto ei selvitä itse perinnän aiheellisuutta, vaan sitä, onko perintätoimisto varmistanut saatavien riidattomuuden. Yhtiö ilmoitti aiemmin, että se lopettaa perintätoimet asian saaman julkisuuden vuoksi.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto selvittää perintätoimiston lähettämiä kirjeitä, joissa vastaanottajilta on peritty tekijänoikeuskorvauksia elokuvien luvattomasta lataamisesta.

KTC Finland -niminen yhtiö on perinyt vastaanottajilta korvauksia tekijänoikeuksien alaisten internet-sisältöjen lataamisesta tai välittämisestä. Aluehallintovirasto kertoo, että se sai asiasta lokakuun lopussa ainakin toistakymmentä ilmoitusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ylitarkastaja Timo Korhonen kertoo, että ilmoitusten mukaan kyse on ollut elokuvien latauksesta ja levittämisestä. Nyt virasto kertoo tiedotteessaan, ettei enempää ilmoituksia tarvita, koska asia on jo sen tiedossa.

Ylitarkastaja Korhosen mukaan virasto ei selvitä itse perinnän aiheellisuutta, vaan sitä, onko yhtiö varmistanut saatavien olevan riidattomia. Jos karhukirjeen saaja kiistää olevansa vastuussa velasta, perintätoimiston täytyy lopettaa vapaaehtoinen perintä ja viedä asia markkinaoikeuteen, jos se haluaa jatkaa perintää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Pääsääntöisesti [selvitys] koskee sitä, onko perintää jatkettu kiistämisen jälkeen”, Korhonen kertoo HS:lle.

Vastuu velasta on kiistettävä ”perustellusti ja todisteellisesti”. Käytännössä se voi hoitua esimerkiksi niin, että kirjeen vastaanottaja lähettää perintätoimistolle sähköpostin, jossa hän ilmoittaa perinnän olevan aiheeton.

Virasto on jo aiemmin syksyllä ohjeistanut ihmisiä asiasta sosiaalisessa mediassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjeitä lähettänyt KTC Finland kertoi jo aiemmin marraskuussa viraston aloitettua selvityksensä, että se lopettaa tekijänoikeussaatavien perimisen.

Syyksi se ilmoitti ”asiasta koituneen runsaan huomion”. Asiasta uutisoi tuolloin Tivi.

HS kertoi vuoden 2017 alussa vastaavantyyppisistä tapauksista, joissa asianajotoimisto Hedman Partners lähetti suomalaisille maksuvaatimuksia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niissä kerrottiin, että saajan internet-liittymän ip-osoitteesta oli levitetty tekijänoikeudella suojattuja teoksia, joiden oikeudenomistajia asianajotoimisto edustaa.

Timo Korhosen tiedossa ei ole, että tällaisia saatavia olisi aiemmin karhuttu perintätoimiston kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jotkut tämäntyyppisistä vaatimuksista ovat johtaneet myös oikeudenkäynteihin ja tuomioihin. Esimerkiksi viime vuoden syksyllä markkinaoikeus tuomitsi hyvinkääläisen vastaajan sadan euron korvauksiin elokuvan jakamisesta vertaisverkossa. Lisäksi hänet määrättiin maksamaan kymmenientuhansien eurojen oikeudenkäyntikulut.

Saman vuoden helmikuussa vastaavantyyppinen kanne puolestaan kaatui markkinaoikeudessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tekijänoikeudet
 • Anu-Elina Ervasti

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

  3. 3

   F1-sarja yritti kettuilla Kimi Räikköselle reippaasta juhlimisesta Pietarissa – suomalaisen välitön kuittaus sai riehakkaan vastaanoton

  4. 4

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  5. 5

   Onko kaksi kilometriä liian pitkä koulumatka ekaluokkalaiselle? Koillis-Helsingissä kouluriidasta tuli myös kieliriita

  6. 6

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  7. 7

   Suomalaiset lahjoittavat miljoonia, mutta mihin rahat lopulta menevät? HS selvitti, miten järjestöt käyttävät joulun alla keräämiään rahoja

   Tilaajille
  8. 8

   Myös maailman vaikutusvaltaisin lehti hehkuttaa Oodi-kirjastoa – ”Torille!” arkkitehti Antti Nousjoki iloitsee

  9. 9

   Suomalaistutkija osoitti, että hpv16-virus on tarttunut ihmiseen neandertalin­ihmisestä – Nyt iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä kunnian löydöstä

   Tilaajille
  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tapiolan uimahalli aiotaan purkaa – Arvorakennuksen pieleen menneeseen remonttiin upotettiin yhdeksän miljoonaa euroa

  2. 2

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  3. 3

   Yle ja Karjalainen väittivät virheellisesti Jussi Halla-ahon olleen paikalla ”natsilippu­kulkueessa” – Halla-aho arvosteli ”vastuullista mediaa” ja ajautui väittelyyn siitä, mihin oli oikein osallistunut

  4. 4

   Silmukka kiristyy Trumpin ympärillä – ”Henkilö 1” kehotti lakimiestään rikkomaan lakia ja suunnitteli pilvenpiirtäjää Moskovaan vielä kesken vaalikampanjan

  5. 5

   Keskenmeno on ihmisellä sääntö eikä poikkeus – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Krp hakee rikos­insinöörejä kryptisellä koodi­kielellä – ”Tarkoitus on kiinnittää oikean kohde­ryhmän huomio”

  7. 7

   Klonkun näyttelijä teki roolisuorituksen jakomielisenä Theresa Mayna – ehkä ilkeimmässä brexit-videossa ikinä

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Johanna Puro on viime kuukaudet paimentanut poliisia tutkimaan poikansa pyörän varkautta – ”Eikö poliisi itse osaa siirtää tiedostoa muistitikulle?”

  10. 10

   Linnan juhlissa puvullaan huomiota herättänyt Elina Gustafsson kertoo saamastaan vihapuheesta: ”Olen oikeastaan kiitollinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää