Kotimaa

Uusi ennuste antaa entistä dramaattisemman arvion: väkiluku kääntyy laskuun vuonna 2035

Syntyvyyttä kuvaava kokonaishedelmällisyysluku on ennusteen mukaan tänä vuonna 1,43 eli historian matalimmalla tasolla.

Suomalaisten nuorten määrä on vähenemässä vielä nopeampaan tahtiin kuin aiemmin on ennakoitu, kerrotaan Tilastokeskuksen perjantaina julkistamassa väestöennusteessa.

Ennusteen mukaan suomalaisten väkiluku kääntyisi laskuun vuonna 2035, kun maahanmuutto ei enää riittäisi väestönkasvun moottoriksi. 2050-luvulla Suomen väkiluku olisi jo nykyistä pienempi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin käy, jos syntyvyys pysyy alhaisena. Kuluva vuosi tulee olemaan kolmas perättäinen vuosi, jolloin suomalaisia kuolee enemmän kuin syntyy: syntyvyyttä kuvaavan kokonaishedelmällisyysluvun arvioidaan olevan tänä vuonna 1,43 eli historian matalimmalla tasolla.

Alla olevasta grafiikasta näkyy, kuinka dramaattisesti uusi arvio on muuttunut verrattuna edelliseen, vuonna 2015 ilmestyneeseen väestöennusteeseen.Ennusteen mukaan Suomessa olisi vuonna 2030 vain 760 000 alle 15-vuotiasta, jos syntyvyys pysyisi nykyisellä tasolla. Edellisessä ennusteessa luvun arvioitiin olevan 882 000.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

2050-luvulla määrä putoaisi alle 700 000 nuoren. Viimeksi Suomessa on ollut näin vähän alle 15-vuotiaita 1870-luvun lopulla.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo kertoo, että muutos edellisiin väestönkasvua koskeviin ennusteisiin on selvä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aiemmissa ennusteissa Suomen väkiluku nousi kuuteen miljoonaan ja olisi jatkanut kasvuaan koko ennustekauden ajan”, Rapo kertoo.

”Kun syntyvyys on tullut näin rajusti alas, niin kyllä sillä on pitkän aikavälin vaikutuksia väestön kehitykseen, jos se jää tälle tasolle pitkäksi aikaa.”

Tulos ei Rapon mukaan tullut yllätyksenä, ”mutta toki se aina hieman hätkähdyttää”. Hän muistuttaa kuitenkin, että ennusteet tehdään menneiden lukujen perusteella ja syntyvyysluvut voivat vielä muuttua.

Alla olevasta ikäpyramidista näkyy, millainen suomalaisten ikärakenne on tällä hetkellä ja kuinka nuorten ikäluokkien ennustetaan pienenevän tulevaisuudessa.Tuoreen väestöennusteen julkistaminen herätti jo etukäteen huomiota, koska suomalaisten syntyvyys on 2010-luvulla laskenut jyrkästi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilastokeskuksen mukaan laskua on ollut seitsemän vuoden aikana viidennes. Edellisen kerran näin pitkäaikainen lasku nähtiin 60-luvulla, jolloin syntyvyys putosi jyrkästi.

Tämän seurauksena väestöllisen huoltosuhteen ennustetaan heikkenevän edelleen. Huoltosuhde kuvaa lasten ja eläkeikäisten määrää suhteessa työikäiseen väestöön.

Lyhyellä aikavälillä huoltosuhde heikkenee ennusteen mukaan hitaammin kuin aiemmin on ennustettu, koska lasten määrä olisi odotettua pienempi. Myöhemmin huoltosuhteen arvioidaan kuitenkin kasvavan, kun työelämässä olevat ikäluokat jäävät eläkkeelle ja yhteiskuntaa on pyöritettävä entistä pienemmällä veronmaksajien joukolla.Väestöennusteet pohjautuvat menneisiin syntyvyyden, kuolevuuden ja nettomaahanmuuton trendeihin. Toisin sanoen ennuste kertoo, mitä Suomen väestölle tapahtuisi, jos kehitys jatkuisi samanlaisena myös seuraavat vuosikymmenet.

”Siitä ei tietenkään ole mitään tietoa, pysyykö syntyvyys tällä tasolla, lähteekö se nousuun vai putoaako vielä”, Rapo huomauttaa. ”[Ennuste] antaa päätöksentekijöille mahdollisuuden arvioida, onko kehitys toivottua.”

”Sanotaanko näin, että ikärakenteen tuleva kehitys ei tällä syntyvyyden tasolla näytä kovin positiiviselta. Jos tälle tasolle jäätäisiin, siitä olisi varmasti haasteita yhteiskunnalle.”

Fakta

Väestöennuste perustuu menneisiin lukuihin


 Väestöennuste perustuu menneeseen kehitykseen ja kertoo, mihin väestökehitys johtaa, jos se jatkuu nykyisen kaltaisena. Siinä ei oteta huomioon esimerkiksi poliittisten päätösten vaikutuksia.

 Tilastokeskus on tehnyt väestöennusteita viime vuosikymmeninä kolmen vuoden välein.

 Tietojen lähteenä on Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmä, jota ylläpitävät maistraatit.

 Marraskuussa ilmestynyt väestöennuste on tehty koko Suomen tasolla. Alueellisen kehityksen ennuste julkaistaan vasta syksyllä 2019, koska viime vuoden 2017 muuttoliiketilastot valmistuivat myöhässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Väestö
 • Suomen väestö
 • Syntyvyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin kaksi kuollut ja 11 loukkaantunut vakavasti, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  5. 5

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  6. 6

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Venäjän suurlähettiläs piti puheen maailman tilasta suomeksi ja teki rehellisen tunnustuksen: Venäjän rahat eivät riitä ase­varusteluun Yhdysvaltoja vastaan

  10. 10

   Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Ihminen syttyi tuleen Espoon keskuksen terveysasemalla

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin keskustassa Ranskassa ammuttu, ainakin kaksi kuollut ja 11 loukkaantunut vakavasti, tekijä yhä paossa – ”Ampuminen tapahtui lähellä suomalaista joulutoria”
  3. Norjan TV2: Kaksinkertainen hiihdon olympiavoittaja Petter Northug lopettaa hiihtouransa – ilmoittaa päätöksestään keskiviikkona
  4. Tunti sitten
  5. Kolme rangaistuspotkua ja viisi maalia yhdessä ottelussa – ensimmäinen Mestarien liigan lohko saatiin päätökseen
  6. 2 tuntia sitten
  7. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  8. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  9. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  10. Suora lähetys kosmonauttien avaruus­kävelystä juuri nyt: Venäläiset tutkivat miehistö­aluksensa kylkeen ilmestynyttä reikää, joka nostatti villit spekulaatiot
  11. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  12. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  13. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  14. Näytä lisää