Kotimaa

Suomen tulevaisuus vaikuttaa nyt aiempaa synkemmältä – Kahdeksan grafiikkaa näyttää uuden väestöennusteen synkät luvut

Kansantalouden kannalta ikääntyminen on ongelma, koska tulevaisuudessa yhä useamman ikääntyvän eläkkeet ja palvelut on kustannettava yhä harvemman työssä käyvän verorahoilla.

Tilastokeskuksen perjantaina julkaisema väestöennuste pani pöytään synkät luvut: nuorten suomalaisten määrä vähenee. Uusi ennuste väestön kehityksestä on selvästi heikompi kuin edellinen, kolme vuotta sitten julkistettu arvio.

Kansantalouden kannalta tämä on ongelma, koska tulevaisuudessa yhä useamman ikääntyvän eläkkeet ja palvelut on kustannettava yhä harvemman työssä käyvän verorahoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Väestöennusteen luvut kertovat, millaiseen tilanteeseen päädytään, jos kehitys pysyy ennallaan myös tulevina vuosikymmeninä. Alla olevat kahdeksan grafiikkaa näyttävät, mihin suuntaan Suomen tulevaisuus on ennusteen mukaan kääntymässä.

Näin väestöennuste on muuttunut

Suomen väkiluku oli viime vuoden lopussa runsaat 5,5 miljoonaa – tarkalleen 5 513 130 asukasta.

Muutamassa vuodessa käsitys Suomen väkiluvun kehityksestä on muuttunut dramaattisesti. Uuden arvion mukaan väkiluku kääntyy vuonna 2035 laskuun, jos syntyvyys pysyy yhtä alhaisena kuin viime vuosina. 2050-luvulla Suomen väkiluku olisi jo pienempi kuin nyt.Sukupuolittain tarkasteltuna Suomessa on sotavuosista lähtien ollut selvästi enemmän naisia kuin miehiä. Miesten määrän ennustetaan kuitenkin ohittavan naisten määrän 2050-luvulle tultaessa.Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapon mukaan syitä on kaksi: miesten noussut elinajanodote ja se, että Suomeen ulkomailta muuttavista niukka enemmistö on miehiä. Ulkomailta tulevasta muuttovoitosta miesten osuus on esimerkiksi viimeisten kymmenen vuoden aikana ollut 56 prosenttia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuorimmissa ikäluokissa on aina ollut enemmän miehiä kuin naisia, koska poikalapsia syntyy hiukan enemmän kuin tyttöjä. Vanhimmissa ikäluokissa tilanne on päinvastainen, koska naiset elävät keskimäärin miehiä pidempään.

Huoltosuhde heikkenee

Lasten vähenemisen takia työikäisiä on tulevaisuudessa entistä vähemmän eläkeikäisiin verrattuna. Se on ongelma, koska jonkun pitäisi maksaa työllään eläkkeet.

Niin sanotulla väestöllisellä huoltosuhteella tarkoitetaan alle 15-vuotiaiden ja vähintään 65-vuotiaiden määrää sataa työikäistä kohti. Mitä suurempi luku on, sitä enemmän ”huollettavia” yhdellä työssä käyvällä laskennallisesti on. Luku ei ota huomioon sitä, kuinka moni työikäisistä on todellisuudessa mukana työelämässä.

Viime vuoden lopussa huoltosuhde oli 60,1 eli yhtä työikäistä kohti oli noin 0,6 lasta tai eläkeläistä. Uuden ennusteen mukaan luku olisi vuonna 2070 jo 81.Niin sanottu ikäpyramidi havainnollistaa, kuinka suomalaisten ikärakenne vanhenee. Kun syntyvät ikäluokat jäävät yhä pienemmiksi, pyramidin pohja kapenee.


Syntyvyys vähenee

Suomalaisten syntyvyys on ollut laskussa koko 2010-luvun ajan. Vuonna 2017 se oli niukin naukin mittaushistorian alhaisin. Tilastokeskus arvioi, että kuluvan vuoden syntyvyys on jäämässä vielä vähäisemmäksi: tämän vuoden lukujen perusteella yksi suomalainen nainen synnyttäisi keskimäärin 1,43 lasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo vuosi 2016 oli sotavuosien jälkeen ensimmäinen, jolloin Suomessa kuoli enemmän ihmisiä kuin syntyi.

Näin syntyvyysennuste on muuttunut kolmen vuoden takaisesta:Luonnollinen väestönlisäys on tulevina vuosina negatiivinen. Luonnollinen väestönlisäys tarkoittaa elävänä syntyneiden ja kuolleiden erotusta.Suomen väkiluku kasvaa tästä huolimatta vielä jonkin aikaa – uuden ennusteen mukaan vuoteen 2035 asti – koska maahanmuutto on selvästi voimakkaampaa kuin maastamuutto.

Suomea, ruotsia tai saamea äidinkielenään puhuvien määrä väheni viime vuonna 9 499 henkilöllä, mutta muunkielisten määrä kasvoi 19 332 henkilöllä.

Vieraskielisistä selvästi suurin ryhmä ovat venäjänkieliset ja toiseksi suurin vironkieliset. Sen jälkeen yleisimmät kielet ovat arabia, somali ja englanti.

Itä ja pohjoinen ikääntyvät, nuoret muuttavat pääkaupunkiseudulle

Iäkkäiden ja työikäisten suhde on varsin erilainen eri osissa Suomea. Tältä huoltosuhde näyttää nyt:Tältä taas näyttää vuoden 2040 ennuste. (Kartan luvut perustuvat vanhaan, vuoden 2015 ennusteeseen, koska Tilastokeskus julkaisee uuden alueellisen ennusteensa vasta ensi syksynä.)

Fakta

Väestöennuste perustuu menneisiin havaintoihin


 Väestöennuste kertoo, mihin väestökehitys johtaa, jos se jatkuu nykyisen kaltaisena. Siinä ei siis oteta huomioon esimerkiksi poliittisten päätösten vaikutusta.

 Tilastokeskus on tehnyt väestöennusteita viime vuosikymmeninä kolmen vuoden välein.

 Tietojen lähteenä on Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmä, jota ylläpitävät maistraatit.

 Marraskuussa ilmestynyt väestöennuste on tehty koko Suomen tasolla. Alueellisen kehityksen ennuste julkaistaan vasta syksyllä 2019, koska viime vuoden 2017 muuttoliiketilastot valmistuivat myöhässä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa olympialaisia varten

  2. 2

   Minna Manelius salaa tiukasti osoitteensa, sillä lasten­suojelu­työntekijän valta ruokkii uhkauksia – Tietojen­luovutus­kieltojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti

  3. 3

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  4. 4

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  5. 5

   Merja Kolehmainen lähti kokeellisiin syöpähoitoihin Kiinaan – nyt jännitetään, kannattiko riskinotto

  6. 6

   Jouluaika nostaa esille parisuhteen piilotetut konfliktit, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  7. 7

   Olisin mieluummin isä kuin äiti – isä voi helpommin pitää kiinni identiteetistään ja vapaudesta toteuttaa itseään

  8. 8

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  9. 9

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  10. 10

   Maanantaista lähtien taivaalla voi nähdä komeetta Wirtasen paljain silmin – Poikkeuksellisen läheltä Maan ohittava taivaan­kappale sai nimensä suomalais­sukuisen löytäjänsä mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  3. 3

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  6. 6

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  7. 7

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  8. 8

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  9. 9

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  10. 10

   Valkoisen talon tuleva kanslia­päällikkö kutsui Trumpia videolla ”hirveäksi ihmiseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Patrik Laine alusti voittomaalin huipputrillerissä – Sebastian Aho jatkaa pisteputkessa
  3. Ajokeli huono lumisateen takia etenkin Uudellamaalla – Liikennevirastolta varoitus
  4. Minna Manelius salaa tiukasti osoitteensa, sillä lasten­suojelu­työntekijän valta ruokkii uhkauksia – Tietojen­luovutus­kieltojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti
  5. Jouluaika nostaa esille parisuhteen piilotetut konfliktit, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet
  6. Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen Tilaajille
  7. Tämä nainen opettaa johtajia antamaan päätösvallan alaisille – Oodissa kokeillaan samaa töiden järjestämisen mallia kuin monissa menestyvissä teknologiayrityksissä Tilaajille
  8. Tunti sitten
  9. HS vertaili ääni- ja e-kirjojen kuukausi­maksullisia palveluita – käyttäjien määrä kasvaa nyt hurjaa vauhtia
  10. Olisin mieluummin isä kuin äiti – isä voi helpommin pitää kiinni identiteetistään ja vapaudesta toteuttaa itseään
  11. Merja Kolehmainen lähti kokeellisiin syöpähoitoihin Kiinaan – nyt jännitetään, kannattiko riskinotto
  12. 17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa olympialaisia varten
  13. Näytä lisää