Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Kotimaa

Miksi siikafilee maksaa enemmän kuin naudan sisäfilee? Kalan hinta voi jopa jatkaa nousuaan, ja se johtuu kalastajien iästä

Hintaa nostaa pula kotimaisesta kalasta. Kalastajat ovat niin vanhoja, että ala kuihtuu viidessä vuodessa, varoittaa kemiläinen kalastaja Timo Matinlassi.

Kalatiskin hinnat saavat empimään: ostaako vai ei?

Siikafilee olisi herkullinen, mutta hintaa on 33,90 euroa kilolta. Ahvenfilee maksaa melkein saman verran ja kokonainen siika tai kuhakin lähes 20 euroa kilolta. Silakkaa saisi halvalla, mutta niin broileriakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kalan hinta on noussut viime vuosina roimasti. Se on saanut kulutuksen vähenemään. Mikä kalassa maksaa?

”Kotimaisen kalan hinnannousu selittyy suurelta osin luonnonkalasaaliin pienentymisellä”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön kalatalousneuvos Risto Lampinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kotimaisesta kalasta on pula, ja samaan aikaan Norjan lohen markkinahinta on pysytellyt korkealla. Norjan lohen hinta heijastuu yleisesti kalan hintaan, koska se on suuren volyymin tuote.”

Miksi kalansaaliit pienenevät jatkuvasti? Kemiläinen pitkän linjan kalastaja Timo Matinlassi käyttää vastatessaan suoria sanoja.

”Kalastajat ovat käyneet vähiin. He ovat ikääntyneet ja lopettaneet. Hyljekanta taas ei ole käynyt vähiin vaan kasvanut räjähdysmäisesti. Hylkeet syövät kalat.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kalastamiseen on myös kohdistunut paljon rajoituksia, Matinlassi sanoo. Lopputulosta ja kotimaisen kalan kalleutta ei tarvitse ihmetellä.

Kalastuksen kuihtuminen on nyt niin nopeaa, että kalastajien keskuudessa on laskettu alan kuolinpäivä 5–10 vuoden päähän.

”Siinä ajassa lähes kaikki nykyiset kalastajat ehtivät jäädä eläkkeelle. Nuoria alalle ei ole saatu”, Matinlassi sanoo. Hän itse täyttää kohta 54 vuotta ja on omalla alueellaan Kemissä ja Simossa kalastajista ”nuorin tai toiseksi nuorin”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Merialueen rannikkokalastus on kriisissä myös kalatalousneuvos Lampisen mukaan. Saalis on romahtanut kahdessa vuodessa jopa kolmanneksen.

”Rannikkokalastusta uhkaa marginalisoituminen, jos kalastajamäärät ja saalis yhä pienenevät. Kalastajien näkökulmasta hylkeet vaikeuttavat eniten kalastustoimintaa rikkomalla pyydyksiä ja vahingoittamalla saalista.”


Matinlassi on tuskallisen tietoinen hylkeiden vaikutuksesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Saaliit pienenevät koko ajan. Ne vähätkin saaliit ovat hylkeiden pyydyksen läpi puremia, eikä niillä tee mitään.”

Täysikasvuinen norppa tai halli syö vuoden aikana melkoisen määrän kalaa. Perämerellä arvioidaan elävän lähes 15 000 norppaa, ja määrä kasvaa koko ajan.

”Kenen etu se on, että niitä on niin paljon? Jos ne olisivat tuossa Nelostiellä hirvinä autojen tiellä, pyyntiluvat olisivat aivan toisenlaiset.”

Matinlassin mielestä käsittämätöntä on sekin, että Suomessa ei saa myydä hylkeen nahkaa eikä lihaa.

”Mitä jos hirvet pitäisi haudata ampumisen jälkeen metsään eikä niitä saisi hyödyntää?” hän vertaa.

Kalastus on perinteisesti kulkenut perheessä elinkeinona polvelta toiselle, mutta ei enää. Isät eivät enää Perämerelläkään vie jälkikasvuaan merelle.

”He eivät suosittele kalastajan ammattia. Ongelmia ja haasteita on liikaa.”

Kalatiskin hinnat taas kirpaisevat Matinlassinkin mielestä.

”Ahven- tai siikafilee ei tietenkään ole mikään massatuote, joten hintaa tulee enemmän. En kuitenkaan aina ymmärrä kaupan katteita. Kaupassa hintaan lisätään puolet.”


K-ryhmän kaupoissa on kova tahto tarjota kuluttajille kotimaista luonnonkalaa, mutta se ei ole aina helppoa.

”Saatavuus riippuu tietysti säistä ja sesongeista. Tänä vuonna luonnonkalaa on ollut saatavilla yleensäkin aiempaa vähemmän”, kertoo Keskon valikoimapäällikkö Nikke Haanperä.

Tuorekalan sijaan suomalaiset siirtyvät kalassa yhä enemmän jalosteisiin.

”Sushit, pihvit ja pyörykät myyvät. Täytyy kiittää kalatoimijoita siitä, että jalosteita tehdään nyt myös edullisemmista raaka-aineista, kuten Itämeren lahnasta.”

Joidenkin kuluttajien ostopäätöksissä kalan kilpailijoiksi ovat nousseet uudet kasviproteiinituotteet nyhtökaurat ja härkikset sekä maidosta valmistettu mifu. Haanperä luottaa kuitenkin siihen, että kilpailun sijaan ne pikemminkin tukevat toisiaan.

”Molemmat ovat osa terveellistä ja ekologista ruokasuuntausta.”

Suurimmat kalanjalostajat, oululainen Hätälä ja lounaissuomalainen Kalaneuvos, laajentavat kovaa kyytiä ja tähtäävät yhä enemmän vientimarkkinoille.

Molempien yritysten tuotanto perustuu Norjan loheen ja kirjoloheen. Kotimaisen kalan käyttöä lisättäisiin mielellään, mutta tyhjästä on paha nyhjäistä.

”Kalastajia on haettu ja jotain saatukin, mutta onhan se ongelma, kun nuoriso ei lähde enää alalle vanhojen kalastajien palkkatasolla. Hintaa pitäisi nostaa ja kustannukset karkaavat”, kuvaa Hätälän toimitusjohtaja Riku Isohätälä.

Yksi ratkaisu on lisätä suomalaista kalankasvatusta. Sitä tavoittelee valtiokin, jonka tavoitteena on kasvattaa roimasti kasvatuskalan, lähinnä kirjolohen, tuotantomäärää. Aiemmin nihkeään lupakäytäntöön on ennakoitu muutosta.

Kalaneuvos on mukana myös kasvatustoiminnassa.

”Paljon on ollut puhetta mutta tekoja vähän. Me kalankasvattajat emme ole huomanneet, että lupia olisi lisätty. Kalankasvatus on Suomessa vuosien mittaan romahtanut, ja siitä kestää aikaa nousta”, sanoo Kalaneuvoksen varatoimitusjohtaja Toni Hukkanen.


Miten suomalaisten kalansyönnin vastedes käy?

”Suomalaiset haluavat yhä syödä kalaa, ja kulutuskin on yhä kansainvälisesti korkealla tasolla”, kalatalousneuvos Lampinen muistuttaa.

Ostopäätökset käyvät kuitenkin entistä hankalammiksi, kun kalan hinta kasvaa suhteessa muihin elintarvikkeisiin. Kulutusta ohjaa myös se, ettei kalaa ole saatavilla.

”Suomen nykyinen tilanne muistuttaa entistä enemmän Manner-Euroopan markkinoita, joilla kala on perinteisesti lihaa kalliimpaa.”

Lampinen luottaa siihen, että kirjolohen viljely korjaa ajan mittaan kalatiskien valikoimaa. Luonnonkalan mittavaan kasvuun hän ei usko, mutta silakan ja kilohailin laaja elintarvikekäyttö saattaisi olla tulevaisuutta.

”Uskon, että niistä saadaan kehitettyä kuluttajia kiinnostavia uusia kalatuotteita. Lisäksi kyseiset kalakannat ovat vahvat ja saalistaso edelleen korkea.”

Kuluttajien kiinnostusta lisännee myös se, että silakan ja kilohailin trooli- ja rysäkalastus sai tänä vuonna MSC-sertifikaatin ensimmäisenä Suomessa. Kansainvälinen ympäristömerkki myönnetään vastuulliselle kalastukselle.

Oikaisu 19.11. kello 13.50: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, mifu ei ole kasviproteiinituote, vaan se on tehty maidosta.

Fakta

Valtaosa saaliista on silakkaa


 Suomeen rekisteröidyt kalastusalukset saivat vuonna 2017 saaliikseen 155 miljoonaa kiloa kalaa.

 Saaliista oli silakkaa 134 miljoonaa kiloa ja kilohailia 16 miljoonaa kiloa. Saalis meni lähinnä eläinrehun raaka-aineeksi.

 Valtaosa kalastajista kalasti rannikkoalueella verkoilla tai rysillä muun muassa ahventa, siikaa, kuhaa, lohta ja haukea.

 Huono sää ja hylkeet vaikeuttivat kalastusta, ja rannikkokalastuksen saalis jäi jälleen poikkeuksellisen pieneksi.

 Norjan lohen hinta nousi jyrkästi vuoden 2016 alussa. Taustalla olivat muun muassa kalakuolemat Chilessä. Tarjonnan väheneminen sai norjalaiset nostamaan hintaa.

Lähde: Luonnonvarakeskus Luke

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kalastus
 • Kauppa
 • Elintarvikkeet
 • Marjo Valtavaara

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  2. 2

   Nigel Farage varoitti brexit-väkeä, että uusi EU-äänestys uhkaa: ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  5. 5

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  6. 6

   Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

  7. 7

   Poliitikot tiukkoina: Ruotsin museot muuttuvat taas maksullisiksi – ”Kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä maksamaan itse sisäänpääsymaksut”

  8. 8

   Tuomioistuin Yhdysvalloissa julisti Obamacaren perustuslain vastaiseksi – Trump: ”Suurenmoinen uutinen”

  9. 9

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  10. 10

   Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  3. 3

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  4. 4

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  5. 5

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  6. 6

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  7. 7

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  9. 9

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  10. 10

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaisa Mäkäräisen hirmuhiihto toi voiton takaa-ajossa – nousi maailmacupissa seitsemän pisteen päähän kärkipaikasta
  3. Poliitikot tiukkoina: Ruotsin museot muuttuvat taas maksullisiksi – ”Kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä maksamaan itse sisäänpääsymaksut”
  4. Nigel Farage varoitti brexit-väkeä, että uusi EU-äänestys uhkaa: ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”
  5. Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja
  6. Kristian Vesalainen kieltäytyi nuorten MM-kisoista – päävalmentaja vihjasi, että NHL-vahvistuksia on luvassa: ”Pitää saada vielä muutama varmistus”
  7. Leijonat heräsi aamupäivän jääkiekkoon Ruotsia hitaammin – Juuso Hietanen lopulta ratkaisi väsyneen ottelun Suomelle
  8. Tunti sitten
  9. ”Keltaliivit” kokoontuvat jälleen mielen­osoituksiin Ranskassa – suora lähetys Pariisista käynnissä
  10. Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen
  11. Yhdysvaltalaisviulisti ihastui Einojuhani Rautavaaran musiikkiin niin, että tilasi tältä oman teoksen – säveltäjän ”joutsenlaulu” soi nyt tilaajansa käsissä maagisen upeasti
  12. Kun Vellu Maurolaan iski työ­reissulla paha koti-ikävä, hän olisi ollut valmis maksamaan poikiensa salibandy­pelien näkemisestä – syntyi yritys, johon on sijoittanut lähes 30 suomalaista NHL-pelaajaa
  13. Näytä lisää