Kotimaa

Tutkijatkin yllättyivät, kuinka sukurakkaus liikuttaa Suomen muuttovirtoja – Äidit ja pojat asuvat tyypillisesti lähekkäin, sisarukset vetävät toisiaan puoleensa

Suomen sisäistä muuttoliikettä tutkiessa havaittiin sukulaisten vetovoima. Suurin osa kuopiolaisesta Peuran perheestä päätyi pääkaupunkiseudulle, kun eläkkeelle jääneet vanhemmat muuttivat lähelle kahta lastaan. Lapsille muutto oli iloa ja apua tuonut yllätys, vaikka lapsuudenperheen läheisyyteen on pitänyt myös sopeutua.

Kun Leena Peura oli matkalla tyttärensä luo Vantaan Kivistöön, puheliaan taksinkuljettajan kanssa juteltiin elämäntilanteesta. Kuski nyökytteli: ”Tänne etelään eivät muuta vain nuoret ja työikäiset vaan myös sidosryhmät.”

Peuran mielestä se oli viisaasti sanottu. Pääkaupunkiseudulla hän on osa kahden lapsensa ja neljän lapsenlapsensa ”sidosryhmää”. Hän muutti puolisonsa Pekka Peuran kanssa Helsingin Käpylään vuosi sitten Kuopiosta, jossa pariskunta asui yli 40 vuotta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Muuttoon vaikutti aivokasvain, joka Pekka Peuralla todettiin muutama vuosi sitten, eläkkeelle jäämisen jälkeen. Kun sairaus oli saatu hallintaan, pariskunta kaipasi jotain uutta. Poika Matti Peura, 37, vinkkasi vanhemmilleen omaan naapurustoonsa rakennettavasta uudesta talosta.

”Soitimme asiasta seuraavana arkipäivänä. Ostimme asunnon näkemättä kuin postimyyntiluettelosta”, Leena Peura kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myös sidosryhmän läheisyydellä oli muutossa suuri merkitys. Kuopiossa asuu tosin esikoinen ja hänen neljä lastaan. ”Tampereelle tai Turkuun muuttoa ei voinut oikein ajatella. Roomaa ajattelin, mutta se ajatus tyrmättiin”, Pekka Peura sanoo ja naurahtaa.

Suomalaiset ovat perhekeskeistä kansaa, josta valtaosa asuu koko elämänsä lähellä lapsuuden perhettään. Yli 65 prosenttia asuu aikuisenakin samalla alueella kuin vanhempansa ja yli 55 prosenttia samalla alueella kuin sisaruksensa.

Näin kertoo tuore perheenjäsenten muuttoliikettä Suomen sisällä selvittänyt tutkimus, joka on julkaistu tieteellisessä Population, Space and Place -aikakauslehdessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimus perustuu Tilastokeskuksen rekisteritiedoista koottuun Finnfamily-aineistoon, jossa on mukana 60 000 vuosina 1955–1980 syntynyttä suomalaista ja heidän perheenjäsentään.

Heidän muuttoliikettään eri maakuntien välillä tarkasteltiin vuosina 1970–2012. Tutkijat analysoivat vanhempien, lasten ja sisarusten todennäköisyyksiä asua samassa maakunnassa eri ikäisinä.

Lapset asuivat useammin lähellä äitiä kuin isää. Yleisintä oli, että äiti ja poika asuivat samassa maakunnassa. Harvinaisinta puolestaan oli se, että tytär ja isä asuivat lähekkäin. Myös sisarukset näyttävät vetävän tilastojen perusteella puoleensa toisiaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mitä suurempi sisarusparvi, sitä todennäköisemmin sisarukset asuivat aikuisena lähekkäin. Sisaruksista samalla alueella asuivat todennäköisimmin veljet.

Aineistossa näkyy perheenjäsenten pyrkimys olla lähellä toisiaan, sanoo tutkimusprofessori Anna Rotkirch Väestöliitosta. Vaikka lapset muuttaisivat kauemmas vanhemmistaan, kolmasosa heistä palaa takaisin tai vanhemmat muuttavat perässä lähelle heitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Hirveän usein ajatellaan, että kun lapset muuttavat kotoa, perhe ei olisi enää perhe. Aikuiset lapset laskevat kuitenkin Väestöliiton aikaisempien tutkimusten mukaan hyvin usein perheenjäsenikseen vanhempia ja sisariaan ja asuvat vielä maantieteellisesti lähellä. Perhesiteiden sitkeys näkyy näin läpi elämän.”

Ajatusta siitä, että perhe hajoaisi siihen, kun lapset lähtevät pois kotoa, Pekka Peura ei allekirjoita. Niin ei ole tapahtunut: perhe on vaan muuttunut toisenlaiseksi, hän sanoo.

Aikuisille lapsille vanhempien muutto Helsinkiin oli lopulta yllätys. Kun on kerran itsenäistynyt vanhemmistaan, sopeutuminen heidän lähellä oloonsa ei ole pelkästään helppoa, Matti Peura sanoo.

Aikuisiän perhesuhteisiin kuuluu ajan tuoma ulottuvuus. Vanhemmat ovat nähneet, miten lapset ovat kasvaneet aikuisiksi ja tietävät lapsistaan asioita, joita lapset ovat jo itse unohtaneet. Muistoihin liittyy myös surua ja asioita, joita ei haluaisi kohdata.

”Tällainen perheen yhteisöllisyys on kuitenkin ihan erilaista kuin sosiaalisessa mediassa, jossa jokainen kertoo vain siitä, mitä haluaa kulloinkin sanoa ja näyttää sen, mitä haluaa näyttää”, Matti Peura sanoo.

Vanhempien muutto naapurustoon on myös helpottanut arkea. Isovanhemmista on ollut apua lastenhoidossa ja seuraa erityisesti Peuran esikoiselle Sofialle, 9, joka on käynyt heidän luonaan koulun jälkeen lähes päivittäin. Lapset asuvat isänsä luona vuoroviikoin.

Peura pystyy työterveyshuollon yksityislääkärinä määrittelemään työaikojaan ja tekemään lyhyempää työpäivää, joka myös helpottaa arkea.

”On ihanteellista, että lapsilla on monta turvallista paikkaa, missä he voivat olla. Vaikka vanhempien muutto tänne oli yllätys, olen tosi onnellinen, että niin tapahtui.”

Suomen sisäistä muuttoliikettä on tutkittu eri perheenjäsenten näkökulmasta yllättävän vähän, ja osa tuloksista tuli yllätyksenä, Rotkirch sanoo.

Suomalaisten elinkaarella näkyy kaksi isompaa muuttopiikkiä, joista ensimmäinen osuu varhaisiin ikävuosiin ja toinen 20 ikävuoden tienoille. Nuoret naiset muuttavat opiskelemaan aiemmin kuin nuoret miehet, jotka jäävät usein kirjoille vanhempiensa luokse vielä asepalveluksen ajaksi.

Sukupuolten välinen ero kuitenkin pysyy: miehet jäävät naisia useammin asumaan samaan maakuntaan kuin äitinsä ja isänsä. Tutkimus ei anna tähän suoraa selitystä.

Rotkirchin mukaan osittain kyse saattaa olla ”peräkammarinpojista” eli miehistä, jotka eivät perheellisty tai muuta kauemmas kotipaikastaan esimerkiksi opiskelemaan. Se tiedetään, että naiset ja miehet sijoittuvat eri puolille Suomea, koska naiset muuttavat useammin suuriin kaupunkeihin.

”Toinen mahdollinen selitys sille, että miehet asuvat lähempänä sukulaisiaan, on niin kutsuttu patrilokaalisuus. Se tarkoittaa, että pariskunnat muuttavat tai jäävät asumaan lähelle miehen sukua”, Rotkirch sanoo.

Hänen mukaan tämän kaltaisia tuloksia on löydetty Norjassa, jossa on tutkittu pariskuntien muuttoliikettä. Miehen suvun tärkeys voi näkyä myös suomalaisissa tilastoissa, Rotkirch arvioi.

Aikuisten naisten todennäköisyys päätyä vanhempiensa tai erityisesti äitinsä kanssa samaan maakuntaan lähenee miesten tasoa yhdessä elämänvaiheessa: ruuhkavuosissa.

”Muutos ei ole kovin suuri, mutta mielenkiintoinen. Monet naiset haluavat olla lastensaannin myötä lähellä vanhempiaan. Isovanhemmat hoitavat lapsenlapsiaan paljon, ja suurin merkitys tässä on äidinäidillä.”

Mitä merkitystä sukulaisten lähellä asumisella sitten on? Maantieteellinen läheisyys vaikuttaa yhteydenpitoon ja siihen, miten perheenjäsenet antavat toisilleen käytännön apua ja lastenhoitoapua.

Tunne- ja auttamissiteet eivät mene välttämättä yksi yhteen, mutta usein maantieteellinen läheisyys tuottaa myös emotionaalista läheisyyttä, Rotkirch sanoo.

”Mitä enemmän jotakin ihmistä oikeassa elämässä näkee, sitä läheisemmäksi hän tulee, ja mitä läheisempi hän on, sitä enemmän häntä haluaa nähdä.”

Myös Peurojen mukaan yhdessäolo tuottaa kiintymystä. Vanhempien mukaan he eivät ole sillä tavalla tiivis perhe, että lapset soittaisivat heille ”heti ensimmäisestä huolesta”. Vanhemmat eivät halua myöskään puuttua lastensa asioihin.

”He eivät halua kaikkiin ongelmiinsa neuvoja ja ovat tottuneet ratkaisemaan niitä itse. Mutta jos he ovat tarvinneet rahallista apua tai keskusteluapua, sitä on annettu”, Leena ja Pekka Peura sanovat.

Isovanhempien uudesta Käpylän-kodista on tullut mummola, jossa pienet serkukset tapaavat ja jossa aikuiset lapsetkin ovat yöpyneet joskus. Matti Peuran kuopus Viola, 5, on suunnitellut, että sitten kun hänkin aloittaa koulun, hän tulee sinne joka päivä.

”Se on paras palaute, mitä lapselta voi saada”, Leena Peura sanoo.

Vanhempien muutto osui Vantaan Kivistössä asuvalle, Leena ja Pekka Peuran kuopukselle Anna Mäkiaholle, 32, elämänvaiheeseen, jolloin hän on hoitanut kotona nyt 1,5- ja 4-vuotiaita poikiaan. Vanhempia on tavattu viikoittain, sillä myös hän on tarvinnut heiltä apua ja seuraa.

Mäkiaho on halunnut näyttää lapsilleen, että he kuuluvat ydinperhettä isompaan jatkumoon. Omien vanhempien läsnäolosta joutuu kuitenkin luopumaan pian, sillä Mäkiaho on toteuttamassa paluumuuttohaaveensa ja lähdössä ensi vuonna takaisin Kuopioon.

Kuopiossa asuvat kuitenkin toinen veli sekä puolison vanhemmat, sisarukset ja heidän lapsensa.

”Minulla on ollut kaipuuta sinne, missä on itse kasvanut. Joudun totuttautumaan siihen, että omat vanhemmat eivät ole siellä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Perhe
 • Muuttoliike
 • sukulaiset
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  2. 2

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  3. 3

   Fiasko, floppi ja painajainen – finaalitappio Suomelle otti Ruotsissa koville

  4. 4

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  5. 5

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Trafin verkkopalvelussa pääsi sunnuntai-iltana tarkastelemaan suomalaisten ajokorttitietoja – virasto kertoi sulkeneensa palvelun selvityksen ajaksi jo aiemmin

  8. 8

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  9. 9

   Kolmemetrinen hai esti yksinpurjehtija Tapio Lehtistä puhdistamasta venettään – ”Siinä se tuijotti kiltin näköisenä, mutta uimahalut lähtivät sillä sekunnilla”

  10. 10

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  9. 9

   ”Otimme excel-taulukosta väärän rivin” – Luonnonvarakeskus korjaa arviotaan metsien hiilinielun kasvuvauhdista tulevina vuosina

  10. 10

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Nintendoa palkkamurhaajien kanssa ja lapsuus, jossa ”kaikki kuolivat ympäriltä” – Maailman etsityimmän rikollisen poika kulki kouluun kopterilla ja oppi isältä, kuinka itsemurha tehdään

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  5. 5

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  6. 6

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  7. 7

   Tässä on Oodi – HS:n erikoisartikkeli kertoo, millainen uusi keskustakirjasto on, miten siellä liikutaan ja mistä löytyvät kirjat, kahvilat ja ajanviettopaikat

   Tilaajille
  8. 8

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  9. 9

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  10. 10

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saksassa valmistaudutaan junakaaokseen – Palkankorotusta vaativat työntekijät lakkoilevat maanantaina
  3. Fiasko, floppi ja painajainen – finaalitappio Suomelle otti Ruotsissa koville
  4. Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut
  5. Tunti sitten
  6. Marigold voitti äärimmäisen täpärästi kauden toisen valintakilpailun kamppailussa paikoista muodostelmaluistelun MM-kotikisoihin – ”Ohjelmassa oli pieniä kauneusvirheitä”
  7. Trafin verkkopalvelussa pääsi sunnuntai-iltana tarkastelemaan suomalaisten ajokorttitietoja – virasto kertoi sulkeneensa palvelun selvityksen ajaksi jo aiemmin
  8. Suomi juhlii toisen kerran peräkkäin salibandyn MM-kultaa – konkari Mika Kohonen piti erätauolla voimapuheen: ”Sanoi, että lähdetään nauttimaan”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Itsenäisyysjuhlien jälkeen eduskunta aloittaa rutistuksen ja pitää vain lyhyen joulutauon, mutta silti moni lakiesitys jää aikapulan takia antamatta Tilaajille
  11. Kaisa Mäkäräiselle uran 25. maailmancupin voitto häikäisevällä esityksellä – ”Täytyy panna ’käet’ ristiin, että sama jatkuu”
  12. Irak julisti lyöneensä Isisin tasan vuosi sitten, mutta jihadistit jatkavat hyökkäyksiään ja kokoavat rivejään – ”Heidän ajatuksensa elävät yhä”
  13. Kaisa Mäkäräisen kannatti jatkaa uraansa ainakin vuodella, kun monta pahaa uhkaajaa on lopettanut
  14. Näytä lisää