Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Kotimaa

Sdp:n Antti Rinnettä kuultiin todistajana Kittilä-käräjillä – Rinteellä oli merkittävä rooli Levin hissi­yhtiön toimitusjohtajan irtisanomisessa

Rinnettä kuultiin todistajana oikeudenkäynnissä, jossa syytetään 27:ää kittiläläistä kuntapäättäjää virka- ja työrikoksista.

Rovaniemi

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan Levin hissiyhtiön toimitusjohtaja Jouni Palosaari oli lähes sokissa, kun häntä kammettiin toimitusjohtajan paikalta Rinteen hotellihuoneessa Levillä.

”Tilanne oli ikävä kaikkien kannalta. Kukaan ei hyppinyt ilosta, että näin oli päässyt tapahtumaan. Palosaari oli lähes sokissa.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rinnettä kuultiin todistajana Kittilän hallintosotkun oikeudenkäynnissä Rovaniemellä maanantaina aamupäivällä.

Tapahtumat hotellihuoneessa Levillä maailmancupin aikaan marraskuussa 2013 kiinnostivat oikeudessa sekä syyttäjää että puolustusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palosaari oli kutsuttu hotellihuoneeseen, jossa paikalla oli myös hissiyhtiön hallituksen jäseniä.

”Kun keskustelimme, ymmärrys oli, että oli järkevää tehdä näin.”

Palosaari sai lähteä yhtiön johdosta ja siirtyä projektipäälliköksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Oikeudessa kysyttiin, nautittiinko tilaisuudessa alkoholia. Rinne vakuutti kahteen kertaan, ettei hän ollut humalassa.

Rinnettä kuultiin todistajana oikeudenkäynnissä, jossa syytetään 27:ää kittiläläistä kuntapäättäjää virka- ja työrikoksista.

Taustalla on kunnanjohtaja Anna Mäkelän laiton irtisanominen ja Levin hissikauppoihin liittyneet epäselvyydet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Rinteellä oli keskeinen rooli Mäkelän irtisanomiseen johtaneessa tapahtumasarjassa. Hän oli tapahtumien aikaan hissiyhtiön hallituksessa Ammattiliitto Pron puheenjohtajana ja oli vaatimassa toimitusjohtaja Jouni Palosaaren erottamista.

Alun perin Palosaaren siirto toimitusjohtajan paikalta projektipäällikön tehtäviin oli Rinteen mukaan tarkoitus hoitaa niin, että Levin maailmancup ja yhtiön maine eivät häiriintyisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun hallituksen jäsenet olivat tiedustelleet Rinteeltä, mitä tehdä, jos Palosaari ei suostu siirtoon, Rinne oli ohjeistanut heitä.

”Palosaari oli salannut oleellista tietoa hallitukselta hissikauppaan liittyen. Totesin, että jos hän ei ­suostu siirtoon, sopimussuhteen päättäminen ja tutkintapyynnön tekeminen on mahdollista.”

Myöhemmin joukko kuntapäättäjiä tuli tapaamaan Rinnettä silloisen kunnanhallituksen puheenjohtajan Timo Kurulan johdolla.

Tilanne oli Rinteen mukaan jännitteinen. Kevennyksenä Kurulalla oli mukanaan kaksi purkkia hillaa, jotka hän ojensi Rinteelle ja paikalla olleelle Levin Matkailukeskus oy:n silloiselle toimitusjohtajalle Ari Aspialle.

”Kurula esitti, että tutkintapyyntö pitää vetää pois ja Palosaari ottaa takaisin. Näin toimiessamme saisimme vähemmistöomistajina pitää kaksi hallituspaikkaa.”

Rinne sanoo pitäneensä ”pöyristyttävänä”, että hallituspaikat vedettäisiin pois.

Vastapuoli on väittänyt Rinteen olleen tilaisuudessa niin kiihtynyt, että keskustelusta ei tullut mitään.

”En ollut niin kiihtynyt, että keskustelusta ei olisi tullut mitään”, Rinne vakuutti.

Oikeudenkäynnissä niin ikään maanantaina todistajana kuultu Aspia piti Kurulan käytöstä tilanteessa uhkaavana.

Kaikki 27 luottamushenkilöä ovat syytteessä törkeästä virka-aseman väärinkäyttämisestä, josta vaaditaan ehdollista vankeutta.

Oikeudessa etsittiin vastausta myös siihen, päättikö Rinne tutkintapyynnön tekemisestä poliisille Palosaaren toimista. Rinne totesi antaneensa Ari Aspialle luvan tehdä Palosaaresta tutkintapyynnön.

Rinne kertoi antaneensa luvan sen jälkeen kun Kittilän matkailun suuri nimi ja Jouni Palosaaren sisar Päivikki Palosaari oli vieraillut hänen luonaan Helsingissä.

Aspia oli Rinteen mukaan jo aiemmin kysynyt, pitääkö ulkopuolista selvitystä miettiä.

”Voi olla, että olen sanonut, että valmistaudu siihenkin. Halusin kuitenkin kuulla, mitä Päivikillä oli sanottavaa.”

Rinne kertoo, että ”puurot ja vellit” rupesivat menemään niin sekaisin, että hänestä oli parempi, jos ulkopuolinen selvittää asian.

”Totesin, että poliisitutkinta tästä tehdään.”

Puolustus piti erikoisena, että tutkintapyynnöstä päätettiin yhden henkilön vierailun jälkeen.

Aiemmin Rinne oli ollut siirtämässä Palosaarta hissiyhtiön sisällä toisiin tehtäviin. Hän oli kuvauksensa mukaan menettänyt luottamuksensa Palosaaren toimintaan hissihankinnassa.

Luottamushenkilöiden syytteet koskevat Mäkelän irtisanomista: sen päätöksentekoa ja täytäntöönpanoa. Syyttäjän mukaan Mäkelä irtisanottiin kostoksi hänen hiihtohissijohtaja Palosaaresta tekemästään tutkintapyynnöstä. Menettelyn katsotaan olleen suunnitelmallista ja häikäilemätöntä.

Mäkelä on aiemmin oikeudessa kertonut keskustelleensa tutkintapyynnön tekemisestä Aspian kanssa.

Levin Matkailukeskus on ammattiyhdistyksen omistama yhtiö ja hissiyhtiön toiseksi suurin omistaja kunnan jälkeen.

Yhtiön pääomistajat ovat Ammattiliitto Pro, Palvelualojen ammattiliitto Pam, sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy sekä Paperiliitto.

Vyyhti alkoi kehkeytyä vuonna 2013, kun hiihtohissiyritys Levi Ski Resortin hallitus erotti toimitusjohtajansa Palosaaren. Hänen epäiltiin suosineen hissihankinnassa kalliimpaa tarjoajaa.

Kunnanjohtaja Mäkelä teki Palosaaresta tutkintapyynnön poliisille. Kunta on Levi Ski Resortin suurin omistaja.

Myöhemmin kunta veti tutkintapyynnön pois ja potkut annettiinkin marraskuussa 2014 kunnanjohtaja Mäkelälle. Laajan sotkun purkaminen oikeudessa otti ensimmäisen askeleen kesäkuussa, kun Palosaari vapautui syytteestä. Häntä syytettiin luottamusaseman väärinkäyttämisestä hissihankinnan epäselvyyksissä.

Lapin käräjäoikeus totesi päätöksessään kesäkuussa, ettei Palosaaren toimissa ollut kyse luottamusaseman väärinkäyttämisestä. Tietojen vuotamiseen liittyneet toimet kohdistuivat Leitner-yhtiöön, eivät omaan hissiyhtiöön, oikeus totesi.

Palosaaren syyte päätettiin ottaa tutkittavaksi ”erittäin tärkeän yleisen edun” nimissä, vaikka asianomistajina olleet ulkomaiset hissiyhtiöt eivät sitä vaatineet.

Syyttäjä on valittanut vapauttavasta tuomiosta Rovaniemen hovioikeuteen.

Oikeudessa yritettiin kaivaa selvyyttä hissihankinnan vaiheisiin ja siihen, miksi luottamus Palosaareen oli mennyt. Puolustuksen mukaan esimerkiksi tieto hissiyhtiö Leitnerin lupaamasta alennuksesta oli vastapuolen tiedossa koko ajan.

Rinteen ja Aspian mielestä Palosaari salasi tietoja, koska halusi tehdä kaupat pitkäaikaisen yhteistyökumppaninsa Doppelmayerin kanssa.

Massiiviset kuntakäräjät ovat päässeet puoleenväliin, ja syytteessä olevat on kuultu. Nyt alkava todistajien kuuleminen kestää joulukuuhun.

Syyttäjien ja vastaajien loppulausunnot ovat luvassa tammikuussa, ja tuomiot saadaan keväällä.

Kittilä on valitsemassa jälleen uutta vs. kunnanjohtajaa. Viimeisin, jatkettu hakuaika päättyi perjantaina. Vs. kunnanjohtajana toiminut Sanna Ylinampa valittiin vastikään Kittilän hallintojohtajaksi.

Suuri osa syytteessä olevista luottamushenkilöistä toimi tehtävissään viime kesään asti. Heidät hyllytettiin valtiovarainministeriön päätöksellä. Kunta on valittanut päätöksestä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kittilä
 • Kunnat
 • Hallinto
 • Oikeus
 • Levi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  2. 2

   Nigel Farage varoitti brexit-väkeä, että uusi EU-äänestys uhkaa: ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”

  3. 3

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  4. 4

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  5. 5

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  6. 6

   Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja

  7. 7

   Poliitikot tiukkoina: Ruotsin museot muuttuvat taas maksullisiksi – ”Kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä maksamaan itse sisäänpääsymaksut”

  8. 8

   Tuomioistuin Yhdysvalloissa julisti Obamacaren perustuslain vastaiseksi – Trump: ”Suurenmoinen uutinen”

  9. 9

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  10. 10

   Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  2. 2

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  3. 3

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  4. 4

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  5. 5

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  6. 6

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  7. 7

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  8. 8

   Yksi kuva näyttää, miten julmasti sairaudet kasautuvat Helsingissä – ”Pyrimme löytämään riski­ryhmiä”

  9. 9

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  10. 10

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kaisa Mäkäräisen hirmuhiihto toi voiton takaa-ajossa – nousi maailmacupissa seitsemän pisteen päähän kärkipaikasta
  3. Poliitikot tiukkoina: Ruotsin museot muuttuvat taas maksullisiksi – ”Kyllä aikuisten ihmisten pitää pystyä maksamaan itse sisäänpääsymaksut”
  4. Nigel Farage varoitti brexit-väkeä, että uusi EU-äänestys uhkaa: ”En ole koskaan ennen ollut näin peloissani”
  5. Yksi Pohjoismaiden etsityimmistä rikollisista jäi kiinni ajettuaan poliisin ratsiaan Orimattilassa – seurasi kolmen kilometrin takaa-ajo, kunnes vastassa oli umpikuja
  6. Kristian Vesalainen kieltäytyi nuorten MM-kisoista – päävalmentaja vihjasi, että NHL-vahvistuksia on luvassa: ”Pitää saada vielä muutama varmistus”
  7. Leijonat heräsi aamupäivän jääkiekkoon Ruotsia hitaammin – Juuso Hietanen lopulta ratkaisi väsyneen ottelun Suomelle
  8. Tunti sitten
  9. ”Keltaliivit” kokoontuvat jälleen mielen­osoituksiin Ranskassa – suora lähetys Pariisista käynnissä
  10. Tuhannet mielen­osoittajat vastustivat ”orjatyölakia” Unkarissa kolmatta päivää peräkkäin – mielen­osoituksia kuvattu maan väki­valtaisimmiksi vuosi­kymmeneen
  11. Yhdysvaltalaisviulisti ihastui Einojuhani Rautavaaran musiikkiin niin, että tilasi tältä oman teoksen – säveltäjän ”joutsenlaulu” soi nyt tilaajansa käsissä maagisen upeasti
  12. Kun Vellu Maurolaan iski työ­reissulla paha koti-ikävä, hän olisi ollut valmis maksamaan poikiensa salibandy­pelien näkemisestä – syntyi yritys, johon on sijoittanut lähes 30 suomalaista NHL-pelaajaa
  13. Näytä lisää