Kotimaa

Mies ajoi punaisia päin kääntyessään oikealle – Korkein oikeus antoi yllättäen valitusluvan, ja nyt tutkitaan, onko yöaikaan oikealle kääntyminen punaisilla sittenkään törkeä teko

Kaupunkialueella tapahtunut teko oli hovioikeuden mukaan törkeä, vaikka yöaikaan ei näkynyt muuta liikennettä. Joissakin maissa on sallittua kääntyä punaisista valoista oikealle.

Kun autoilija ajaa punaisia päin kääntyessään oikealle, onko liikenneturvallisuuden vaarantaminen törkeää, vaikkei ihmisiä olisi lähimaillakaan?

Tätä kysymystä pohtii nyt korkein oikeus (KKO). Se on myöntänyt valitusluvan miehelle, joka sai tuomion törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ajaessaan hiljaiseen yöaikaan kaksi kertaa päin punaisia. Mies kääntyi valoista oikealle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Punaisia päin ajoa edelsi bensiinivarkaus. Mies tankkasi autonsa huoltamolla Helsingin Käpylässä ja lähti ajelemaan maksamatta bensiiniä.

Varasta lähti seuraamaan huoltoasemalta vartija. Seurannan aikana vartija näki, että mies ajoi kahteen kertaan punaisia päin kääntyessään oikealle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilanteeseen hälytetty poliisi otti miehen kiinni takaa-ajon jälkeen erään talon pihamaalta, kun mies oli jo noussut autosta.

Helsingin hovioikeus katsoi, että bensiininäpistyksen lisäksi mies oli syyllistynyt törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen.

Lain mukaan liikenneturvallisuuden vaarantaminen on törkeää esimerkiksi silloin, kun autoilija laiminlyö pysähtymisvelvollisuuden. Törkeältä tekomuodolta edellytetään lisäksi, että teko on omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisen hengelle tai terveydelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Minimirangaistus törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta on 30 päiväsakkoa. Teosta voidaan tuomita myös vankeutta korkeintaan kaksi vuotta.

Hovioikeudessa oli kyse siitä, oliko teko omiaan aiheuttamaan lainkohdassa mainittua vakavaa vaaraa. Tämä on keskeinen kysymys myös KKO:ssa.

Hovioikeus totesi, ettei punaisia päin ajaminen ole törkeää, jos valot ovat juuri vaihtumassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hovioikeus viittasi oikeuskirjallisuuteen. Sen mukaan otetaan huomioon, kuinka todennäköisesti vahinko tapahtuu ja kuinka suuri mahdollinen vahinko olisi.

”Vakava vaara voi olla käsillä, vaikka ei voitaisi konkreettisesti osoittaa kenenkään yksilöidyn ihmisen olleen hengen tai terveyden vaarassa. Riittävää on, että tapahtumapaikalla on ajon aikana yleisesti ottaen ollut muita ihmisiä”, hovioikeus totesi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tässä tapauksessa teko oli tapahtunut yöaikaan eikä muuta liikennettä ollut sen enempää vartijan kuin poliisinkaan mukaan ollut. Myös keli ja näkyvyys olivat hyvät.

Toisaalta kyse oli kaupunkialueesta. Mies liikkui Mäkelänkadulla eli yhdellä Helsingin vilkkaimmista kaduista. Poliisi kertoi, että mies myös ajoi kovaa erityisesti siinä vaiheessa, kun poliisiauto alkoi seurata sitä.

Hovioikeus totesi, että punaisia päin ajaminen tällaisessa tilanteessa on ollut muille ihmisille ennalta arvaamatonta. Mahdollisen törmäyksen seuraukset olisivat olleet vakavat siitä huolimatta, ettei miehen auton nopeudesta ole tarkempaa tietoa.

Edes öinen aika ja muun liikenteen puuttuminen eivät vaikuttaneet asiaan. Hovioikeus huomautti, että mies ajoi punaisia päin kahteen kertaan. Teko oli siten omiaan aiheuttamaan vakavaa vaaraa toisten hengelle ja terveydelle.

Mies oli syyllistynyt törkeään liikenneturvallisuuden vaarantamiseen. Hän sai tästä ja bensiininäpistyksestä yhteensä 60 päiväsakkoa.

Joissakin maissa on sallittua kääntyä punaisista valoista oikealle. Miehen auto oli Viron rekisterissä. Virossa säännökset ovat samat kuin Suomessa, eli siellä ei saa ajaa päin punaisia edes kääntyessään oikealle.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikenneturvallisuus
 • Rikokset
 • KKO
 • Susanna Reinboth

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa olympialaisia varten

  2. 2

   Minna Manelius salaa tiukasti osoitteensa, sillä lasten­suojelu­työntekijän valta ruokkii uhkauksia – Tietojen­luovutus­kieltojen määrä on kasvanut räjähdysmäisesti

  3. 3

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  4. 4

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  5. 5

   Jouluaika nostaa esille parisuhteen piilotetut konfliktit, sanoo asiantuntija – HS:n testi kertoo, millainen jouluihminen olet

  6. 6

   Merja Kolehmainen lähti kokeellisiin syöpähoitoihin Kiinaan – nyt jännitetään, kannattiko riskinotto

  7. 7

   Olisin mieluummin isä kuin äiti – isä voi helpommin pitää kiinni identiteetistään ja vapaudesta toteuttaa itseään

  8. 8

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  10. 10

   Maanantaista lähtien taivaalla voi nähdä komeetta Wirtasen paljain silmin – Poikkeuksellisen läheltä Maan ohittava taivaan­kappale sai nimensä suomalais­sukuisen löytäjänsä mukaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  2. 2

   Yllättävä käänne: Petteri Orpo sai loppu­viikosta 2,2 miljardin euron yllätyksen, ja Suomi pääsee lyhentämään velkaansa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen

  3. 3

   Saksalainen toimittaja rakastui Lapin-matkallaan posiolaiseen poro­mieheen ja muutti Lappiin – HS tapasi poro­kuiskaajiksi kutsutut Mourujärvet, jotka kasvattavat eläimiään kuin lapsia

  4. 4

   Rotta on hämmästyttävä eläin ja siksi sen tappaminenkin on vaikeaa – Helsingin kasvavaa rotta­kantaa on vaikea saada hengiltä inhimillisin keinoin

  5. 5

   Seksuaali­rikollisten kylä: HS vieraili floridalaisessa mökki­kylässä, jonka asukkaat ovat yhteis­kunnan alinta kastia – miesten nimet, kuvat ja osoitteet ovat verkossa kaikkien nähtävillä

   Tilaajille
  6. 6

   Lennolta käännytetty humalainen espoolais­mies kävi kiinni raja­vartijaan Helsinki-Vantaan lento­kentällä

  7. 7

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  8. 8

   Kiina on kuin aalto, joka pyyhkäisee ylitsemme – valtava talouskasvu on kerryttänyt jättimäiset pääomat, joilla Kiina muokkaa maailmaa näköisekseen

   Tilaajille
  9. 9

   Saako Oodia jo arvostella? Ydintehtävältään se on vain keskinkertainen, Itäkeskuksen ja Tikkurilan kirjastoissakin on enemmän kirjoja – Johtaja: ”Ei se määrä vaan se laatu”

  10. 10

   Valkoisen talon tuleva kanslia­päällikkö kutsui Trumpia videolla ”hirveäksi ihmiseksi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää