Viirupöllön ja sen poikasten ampuminen pönttöön on itsesuojelua, linjasi oikeus – Ympäristörikosten tuomiot ovat Suomessa olemattomia - Kotimaa | HS.fi
Kotimaa

Viirupöllön ja sen poikasten ampuminen pönttöön on itsesuojelua, linjasi oikeus – Ympäristörikosten tuomiot ovat Suomessa olemattomia

Taloudelliset intressit ovat ympäristörikoksissa mukana lähes aina, ja hyöty voi olla merkittävä. Tutkinta kuitenkin lopetetaan huomattavasti yleisemmin kuin muissa rikosasioissa.

Vuotavia öljytynnyreitä löytyi pihalta Mäntsälässä 2014. Tulli takavarikoi pakastettuja rauhoitettuja lintuja Pohjanmaalla 2011. Jäteyhtiö Lokapoikien henkilökuntaa kuultiin oikeudessa 2012. Talvivaaran kaivoksen kipsisakka-allas vuoti 2012.

Julkaistu: 22.11.2018 2:00, Päivitetty 22.11.2018 13:50

Ympäristörikokset ovat Suomessa taloudellisesti kannattavia, kiinnijäämisriski on alhainen ja tuomiot olemattomia tai lieviä. Myös tutkintaa rajoitetaan huomattavasti enemmän kuin muissa rikosasioissa.

Tilanne on huolestuttava, sanoo kihlakunnansyyttäjä, yliopistotutkija Leila Suvantola Itä-Suomen yliopistosta. ”Ympäristörikollisuus on pahimman luokan harmaata taloutta. Se vaikuttaa kaikkien hyvinvointiin ja aiheuttaa suuria yhteiskunnallisia kustannuksia, mutta rikoksentekijä saa taloudellisen hyödyn”, hän sanoo.

Seuraa uutisia tästä aiheesta

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?