Kotimaa

Flippaus on yliopisto-opiskelijoiden uusin keino päästä läpi tentistä – Miten se tehdään?

Itä-Suomen yliopistossa on koulutettu jo sata opettajaa opettamaan uudella tavalla, flippaamalla. Sen seurauksena tenttien läpäisyprosentti on noussut jyrkästi.

Lehtori Markku Saarelainen ja tutkija Lasse Heikkinen ovat flippareita eli flippaavia opettajia Itä-Suomen yliopistossa sovelletun fysiikan laitoksella Kuopiossa. He ovat pelastaneet monen opiskelijan tenttimenestyksen – mitä he siis ovat tehneet?

Flippaus on uudenlainen opetus- ja oppimistapa, joka leviää myös Suomessa. Sana on syntynyt englanninkielisistä termeistä flipped learning (käänteinen opetus) ja flipped classroom (käänteinen luokkahuone).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perinteisessä yliopisto-opetuksessa opettaja luennoi. Opiskelija kuuntelee ja tekee muistiinpanoja, joiden avulla hän jatkaa itse asian oppimista.

Käänteinen opetus tarkoittaa, että opiskelijat perehtyvät opetettavaan asiaan itsenäisesti jo etukäteen. He tulevat kurssitapaamisiin valmistautuneina ja saavat siten enemmän irti opetustilanteista.

”Opiskelija opettelee itse niin sanotusti kävelemään, ja opettaja opettaa juoksemisen huipputasolla”, Markku Saarelainen sanoo.


Käytännössä opettaja tekee omalla koneellaan 5–10 minuutin videoita. Niissä hän selittää ja havainnollistaa erilaisin keinoin ydinasioita, jotka kurssilla pitää oppia. Opiskelijat katsovat videoita, lukevat kurssimateriaalia ja tekevät ennakkotehtäviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun opiskelijat tapaavat opettajan lähiopetuksessa, heillä on jo perusasiat hallussa ja aikaa jää vaikeiden asioiden käsittelyyn. Ennakkotehtävien avulla myös opettajat saavat käsityksen siitä, miten hyvin opiskelijat ovat perillä kurssin sisällöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itä-Suomen yliopistossa flippaamiseen kuuluu sekin, että perinteisistä kurssien lopputenteistä luovutaan. Oppimista arvioidaan koko kurssin aikaisesta tekemisestä.

Uusista opetusmenetelmistä on keskusteltu viime aikoina runsaasti. HS kertoi aiemmin marraskuussa tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan peruskoulujen uudet menetelmät ovat voineet jopa heikentää koululaisten oppimista.

Sunnuntaina HS haastatteli nuorisopsykiatria, joka ilmaisi huolensa itsenäisen opiskelun vaatimuksista: nuoren kehittyvät aivot eivät välttämättä pysty sen vaatimuksiin.

Flippaamalla opetetaan eri koulutusasteilla Suomessa ja maailmalla, ja se on saanut menestystä ainakin yliopistoissa. Suomen yliopistoista flippaamiseen on panostanut erityisesti Itä-Suomen yliopisto, jossa flippareiksi on koulutettu jo sata opettajaa.

Marraskuussa Itä-Suomen yliopiston Flipping Finland -hanke valittiin parhaaksi eurooppalaiseksi tutkimuksen ja käytännön opetuksen ja oppimisen projektiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tiedämme, että perinteinen luento-opetus ei pysty suoraan vastaamaan niihin taitoihin, joita tulevaisuuden yhteiskunnassa tarvitaan, kuten yhteistyötaitoihin tai teknologian käyttötaitoihin. Opetuksessa on kehitetty eri vaihtoehtoja, mutta flippaus on yksi lupaava vaihtoehto”, sanoo tutkijatohtori Erkko Sointu Itä-Suomen yliopistosta.

Lehtori Markku Saarelainen otti yliopiston ensi askeleet flippauksen suuntaan 2000-luvun alussa sovelletun fysiikan laitoksella. Hän teki väitöskirjaa sähkömagneettisen kenttäteorian opetuksen ja oppimisen problematiikasta.

Teoria on yksi fysiikan vaikeimmista aihepiireistä. Monella opiskelijalla on suuria vaikeuksia päästä läpi sen kursseista.

Saarelainen alkoi kokeilla uusia oppijakeskeisiä opetustapoja. Samaan aikaan maailmalta alkoi tihkua tietoa flippauksesta. Myös kollega Lasse Heikkinen innostui uudenlaisesta opetuksesta, ja kaksikko alkoi kehittää flippausta toden teolla. Uudenlaiset tekniset mahdollisuudet lisäsivät flippauksenkin mahdollisuuksia.

Tuloksia alkoi näkyä.

”Kun aiemmin perinteisessä opetuksessa sähköopin kurssin lopputentin oli läpäissyt noin 20 prosenttia opiskelijoista, nyt läpäisyprosentti nousi 80:een tai jopa 90 prosenttiin”, Saarelainen sanoo.

”Tietyt opiskelijat, jotka eivät olisi menestyneet perinteisessä opetuksessa kovin hyvin, löysivät flippauksesta voimavaroja. He saivat huomattavasti enemmän opettajan aikaa oppimiskysymystensä äärellä.”


Nyt flippaaminen on sovelletun fysiikan laitoksella arkipäivää.

Viisi vuotta sitten opintonsa aloittaneet Samu Kainulainen, Tuukka Heiskanen ja Piia Lesonen aloittivat yliopisto-opintonsa perinteiseen tapaan, mutta opetus vaihtui flippaavaksi jo toisena vuonna. Se tuntui opiskelijoista aluksi työläältä, mutta vähitellen edut valkenivat heille.

”Perinteisillä luennoilla tulee kalvosulkeiset ja opettaja kysyy lopuksi, onko jotain kysyttävää. Ei ole kysyttävää, jos ei ole edes tajunnut, mistä on puhuttu”, Samu Kainulainen sanoo.

Hänen mukaansa oppiminen saattaa joskus tyssätä pieneen yksityiskohtaan, joka jää ymmärtämättä. Flippaavassa opetuksessa saa opettajalta nopeasti avun vaikeisiin asioihin ja oppiminen voi jatkua.

”Kontaktiopetuksessa opettaja täyttää ne tyhjät aukot, jotka ovat jääneet ymmärtämättä. Ne saa käytyä läpi paremmin, kun ei tarvitse käyttää aikaa perusasioihin”, Tuukka Heiskanen sanoo.

Flippauksessa materiaaleja voi katsoa milloin vain, missä vain, omaan tahtiin ja kenen kanssa tahansa. Videoita pystyy katselemaan uudelleen ja uudelleen.

”Materiaalit ovat tosi tärkeitä, mutta niiden pitää olla kunnolla tehtyjä. Muuten opiskelija ei saa niistä mitään hyötyä”, Piia Lesonen sanoo.

”Ja opiskelijalta tarvitaan myös oikeaa motivaatiota opiskella, että flippaus toimii.”


Kolmikko huomauttaa, että opiskelu on muuttunut myös laitoksen uudenlaisten tilojen ansiosta. Ne mahdollistavat erilaisen työskentelyn.

Sovelletun fysiikan laitosta halkoi aiemmin käytävä, jonka varrella oli laboratorio- ja luokkahuoneita. Opiskelijat eivät päässeet huoneisiin milloin tahansa, joten he opiskelivat kahvilassa, kirjastossa tai kotona, kuka missäkin.

Nyt väliseiniä on purettu. Opiskelijoiden käytössä on iso avoin tila, jossa on laboratoriolaitteita, erilaisia pöytiä, tuoleja ja sohvia sekä valkotauluja. Opiskelijat tulevat tiloihin opiskelemaan yhdessä. Samoissa tiloissa opettajat antavat lähiopetusta ja pyörivät muutenkin lähellä hihasta vedettävinä.

”Täällä on aina joku”, Tuukka Heiskanen sanoo.

Nykyään Itä-Suomen yliopistossa toimii Ameba-tiimi, joka levittää ja kehittää flippausta sekä tutkii sen vaikutuksia. Flippausta ollaan levittämässä ainakin Taideyliopistoon sekä Turun, Jyväskylän ja Tampereen yliopistoihin.

Itä-Suomen yliopistossa jo sata opettajaa opettaa flippaamalla kursseja ortodoksisesta teologiasta lääketieteeseen. Saarelaisen mukaan opettajat tarvitsevat flippaamiseen työnantajan tuen ja riittävästi aikaa muuttaa opetustaan.

”Niin kauan kuin flippaaminen on oman työajan ylittävää työtä, harva jaksaa tehdä sitä, vaikka näkisikin sen mielekkääksi. Tästä syystä flippaus ei leviä nopeasti.”

Tutkijatohtori Erkko Soinnun mukaan lähes 80 prosenttia toivoo voivansa opiskella flippaamalla jatkossakin mutta lähes kolmannes ilmoittaa käyvänsä mieluummin perinteisessä opetuksessa.

”Sekin on muistettava, että uusien oppimismenetelmien laiva kääntyy hitaasti. Ja on ihmisiä, jotka tykkäävät perinteisistä luennoista. Kaiken ei pidä olla flipattua. Monipuolisuus ja joustavuus ovat avaimia.”

Fakta

Flippauksen tulokset näkyvät


 Flippaavan opetuksen kursseilla on käynyt 8 000 Itä-Suomen yliopiston opiskelijaa.

 Lähes 90 prosenttia opiskelijoista kertoo flippaavan opetuksen sopivan heille hyvin tai erittäin hyvin.

 Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi lääkäriopiskelijat, jotka olivat osallistuneet flippaavalle kurssille, kirjoittivat 85 prosentin todennäköisyydellä parempia Kelan B-lausuntoja kuin perinteiseen opetukseen osallistuneet. B-lausuntoa tarvitaan esimerkiksi lääkkeiden erityiskorvausoikeuden hakuun.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Opiskelu
 • Opetus
 • Oppiminen
 • Minna Pölkki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  4. 4

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  5. 5

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  6. 6

   Vasemmistoliiton entinen kansanedustaja Pentti Tiusanen on kuollut

  7. 7

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  8. 8

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  9. 9

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  10. 10

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  9. 9

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää