Kotimaa

Flippaus on yliopisto-opiskelijoiden uusin keino päästä läpi tentistä – Miten se tehdään?

Itä-Suomen yliopistossa on koulutettu jo sata opettajaa opettamaan uudella tavalla, flippaamalla. Sen seurauksena tenttien läpäisyprosentti on noussut jyrkästi.

Lehtori Markku Saarelainen ja tutkija Lasse Heikkinen ovat flippareita eli flippaavia opettajia Itä-Suomen yliopistossa sovelletun fysiikan laitoksella Kuopiossa. He ovat pelastaneet monen opiskelijan tenttimenestyksen – mitä he siis ovat tehneet?

Flippaus on uudenlainen opetus- ja oppimistapa, joka leviää myös Suomessa. Sana on syntynyt englanninkielisistä termeistä flipped learning (käänteinen opetus) ja flipped classroom (käänteinen luokkahuone).
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Perinteisessä yliopisto-opetuksessa opettaja luennoi. Opiskelija kuuntelee ja tekee muistiinpanoja, joiden avulla hän jatkaa itse asian oppimista.

Käänteinen opetus tarkoittaa, että opiskelijat perehtyvät opetettavaan asiaan itsenäisesti jo etukäteen. He tulevat kurssitapaamisiin valmistautuneina ja saavat siten enemmän irti opetustilanteista.

”Opiskelija opettelee itse niin sanotusti kävelemään, ja opettaja opettaa juoksemisen huipputasolla”, Markku Saarelainen sanoo.


Käytännössä opettaja tekee omalla koneellaan 5–10 minuutin videoita. Niissä hän selittää ja havainnollistaa erilaisin keinoin ydinasioita, jotka kurssilla pitää oppia. Opiskelijat katsovat videoita, lukevat kurssimateriaalia ja tekevät ennakkotehtäviä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun opiskelijat tapaavat opettajan lähiopetuksessa, heillä on jo perusasiat hallussa ja aikaa jää vaikeiden asioiden käsittelyyn. Ennakkotehtävien avulla myös opettajat saavat käsityksen siitä, miten hyvin opiskelijat ovat perillä kurssin sisällöstä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Itä-Suomen yliopistossa flippaamiseen kuuluu sekin, että perinteisistä kurssien lopputenteistä luovutaan. Oppimista arvioidaan koko kurssin aikaisesta tekemisestä.

Uusista opetusmenetelmistä on keskusteltu viime aikoina runsaasti. HS kertoi aiemmin marraskuussa tuoreesta tutkimuksesta, jonka mukaan peruskoulujen uudet menetelmät ovat voineet jopa heikentää koululaisten oppimista.

Sunnuntaina HS haastatteli nuorisopsykiatria, joka ilmaisi huolensa itsenäisen opiskelun vaatimuksista: nuoren kehittyvät aivot eivät välttämättä pysty sen vaatimuksiin.

Flippaamalla opetetaan eri koulutusasteilla Suomessa ja maailmalla, ja se on saanut menestystä ainakin yliopistoissa. Suomen yliopistoista flippaamiseen on panostanut erityisesti Itä-Suomen yliopisto, jossa flippareiksi on koulutettu jo sata opettajaa.

Marraskuussa Itä-Suomen yliopiston Flipping Finland -hanke valittiin parhaaksi eurooppalaiseksi tutkimuksen ja käytännön opetuksen ja oppimisen projektiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tiedämme, että perinteinen luento-opetus ei pysty suoraan vastaamaan niihin taitoihin, joita tulevaisuuden yhteiskunnassa tarvitaan, kuten yhteistyötaitoihin tai teknologian käyttötaitoihin. Opetuksessa on kehitetty eri vaihtoehtoja, mutta flippaus on yksi lupaava vaihtoehto”, sanoo tutkijatohtori Erkko Sointu Itä-Suomen yliopistosta.

Lehtori Markku Saarelainen otti yliopiston ensi askeleet flippauksen suuntaan 2000-luvun alussa sovelletun fysiikan laitoksella. Hän teki väitöskirjaa sähkömagneettisen kenttäteorian opetuksen ja oppimisen problematiikasta.

Teoria on yksi fysiikan vaikeimmista aihepiireistä. Monella opiskelijalla on suuria vaikeuksia päästä läpi sen kursseista.

Saarelainen alkoi kokeilla uusia oppijakeskeisiä opetustapoja. Samaan aikaan maailmalta alkoi tihkua tietoa flippauksesta. Myös kollega Lasse Heikkinen innostui uudenlaisesta opetuksesta, ja kaksikko alkoi kehittää flippausta toden teolla. Uudenlaiset tekniset mahdollisuudet lisäsivät flippauksenkin mahdollisuuksia.

Tuloksia alkoi näkyä.

”Kun aiemmin perinteisessä opetuksessa sähköopin kurssin lopputentin oli läpäissyt noin 20 prosenttia opiskelijoista, nyt läpäisyprosentti nousi 80:een tai jopa 90 prosenttiin”, Saarelainen sanoo.

”Tietyt opiskelijat, jotka eivät olisi menestyneet perinteisessä opetuksessa kovin hyvin, löysivät flippauksesta voimavaroja. He saivat huomattavasti enemmän opettajan aikaa oppimiskysymystensä äärellä.”


Nyt flippaaminen on sovelletun fysiikan laitoksella arkipäivää.

Viisi vuotta sitten opintonsa aloittaneet Samu Kainulainen, Tuukka Heiskanen ja Piia Lesonen aloittivat yliopisto-opintonsa perinteiseen tapaan, mutta opetus vaihtui flippaavaksi jo toisena vuonna. Se tuntui opiskelijoista aluksi työläältä, mutta vähitellen edut valkenivat heille.

”Perinteisillä luennoilla tulee kalvosulkeiset ja opettaja kysyy lopuksi, onko jotain kysyttävää. Ei ole kysyttävää, jos ei ole edes tajunnut, mistä on puhuttu”, Samu Kainulainen sanoo.

Hänen mukaansa oppiminen saattaa joskus tyssätä pieneen yksityiskohtaan, joka jää ymmärtämättä. Flippaavassa opetuksessa saa opettajalta nopeasti avun vaikeisiin asioihin ja oppiminen voi jatkua.

”Kontaktiopetuksessa opettaja täyttää ne tyhjät aukot, jotka ovat jääneet ymmärtämättä. Ne saa käytyä läpi paremmin, kun ei tarvitse käyttää aikaa perusasioihin”, Tuukka Heiskanen sanoo.

Flippauksessa materiaaleja voi katsoa milloin vain, missä vain, omaan tahtiin ja kenen kanssa tahansa. Videoita pystyy katselemaan uudelleen ja uudelleen.

”Materiaalit ovat tosi tärkeitä, mutta niiden pitää olla kunnolla tehtyjä. Muuten opiskelija ei saa niistä mitään hyötyä”, Piia Lesonen sanoo.

”Ja opiskelijalta tarvitaan myös oikeaa motivaatiota opiskella, että flippaus toimii.”


Kolmikko huomauttaa, että opiskelu on muuttunut myös laitoksen uudenlaisten tilojen ansiosta. Ne mahdollistavat erilaisen työskentelyn.

Sovelletun fysiikan laitosta halkoi aiemmin käytävä, jonka varrella oli laboratorio- ja luokkahuoneita. Opiskelijat eivät päässeet huoneisiin milloin tahansa, joten he opiskelivat kahvilassa, kirjastossa tai kotona, kuka missäkin.

Nyt väliseiniä on purettu. Opiskelijoiden käytössä on iso avoin tila, jossa on laboratoriolaitteita, erilaisia pöytiä, tuoleja ja sohvia sekä valkotauluja. Opiskelijat tulevat tiloihin opiskelemaan yhdessä. Samoissa tiloissa opettajat antavat lähiopetusta ja pyörivät muutenkin lähellä hihasta vedettävinä.

”Täällä on aina joku”, Tuukka Heiskanen sanoo.

Nykyään Itä-Suomen yliopistossa toimii Ameba-tiimi, joka levittää ja kehittää flippausta sekä tutkii sen vaikutuksia. Flippausta ollaan levittämässä ainakin Taideyliopistoon sekä Turun, Jyväskylän ja Tampereen yliopistoihin.

Itä-Suomen yliopistossa jo sata opettajaa opettaa flippaamalla kursseja ortodoksisesta teologiasta lääketieteeseen. Saarelaisen mukaan opettajat tarvitsevat flippaamiseen työnantajan tuen ja riittävästi aikaa muuttaa opetustaan.

”Niin kauan kuin flippaaminen on oman työajan ylittävää työtä, harva jaksaa tehdä sitä, vaikka näkisikin sen mielekkääksi. Tästä syystä flippaus ei leviä nopeasti.”

Tutkijatohtori Erkko Soinnun mukaan lähes 80 prosenttia toivoo voivansa opiskella flippaamalla jatkossakin mutta lähes kolmannes ilmoittaa käyvänsä mieluummin perinteisessä opetuksessa.

”Sekin on muistettava, että uusien oppimismenetelmien laiva kääntyy hitaasti. Ja on ihmisiä, jotka tykkäävät perinteisistä luennoista. Kaiken ei pidä olla flipattua. Monipuolisuus ja joustavuus ovat avaimia.”

Fakta

Flippauksen tulokset näkyvät


 Flippaavan opetuksen kursseilla on käynyt 8 000 Itä-Suomen yliopiston opiskelijaa.

 Lähes 90 prosenttia opiskelijoista kertoo flippaavan opetuksen sopivan heille hyvin tai erittäin hyvin.

 Tuoreen tutkimuksen mukaan esimerkiksi lääkäriopiskelijat, jotka olivat osallistuneet flippaavalle kurssille, kirjoittivat 85 prosentin todennäköisyydellä parempia Kelan B-lausuntoja kuin perinteiseen opetukseen osallistuneet. B-lausuntoa tarvitaan esimerkiksi lääkkeiden erityiskorvausoikeuden hakuun.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  6. 6

   Kaksinkertainen palkkamurhaaja jäi kiinni Britanniassa – tallensi pakoreittinsä urheilukelloon

  7. 7

   Entisen puhemiehen loikka varmisti, että soten takana on enää niukin mahdollinen enemmistö – mutta se ei ole enää edes suurin ongelma

  8. 8

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  9. 9

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  10. 10

   Ihmiset oikaisevat pysäköintitalon hätäpoistumistien kautta metrolle – Espoo antoi periksi ja nyt siihen tehdään virallinen kulkureitti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  2. 2

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  3. 3

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  6. 6

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  7. 7

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  8. 8

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  9. 9

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  10. 10

   Suomi laittoi miljoonia euroja saksalaisiin ruoka­messuihin – HS kiersi Suomen osaston berliiniläisen ruoka­gurun kanssa, ja tämä yllättyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  9. 9

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Pääministeri Theresa May pitää yhä kiinni äkkieron pelotteesta: ”Jos haluaa rajata äkkieron pois, alahuoneen tulee äänestää brexit-sopimuksen puolesta”
  3. Venäjä: Kymmenen ihmistä on kuollut tulipalossa Kertšinsalmessa – kahden laivan epäillään syttyneen tuleen polttoainetta siirrettäessä
  4. Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään Tilaajille
  5. Ulosteensiirto parantaa antibioottiripulin tehokkaasti, mutta toimisiko se myös Alzheimerin taudin hoidossa? Tutkijat toivovat, että ”superulosteella” voisi hoitaa vaikeitakin sairauksia
  6. Tunti sitten
  7. WHO listasi maailmanlaajuiset terveysuhat: Rokotevastaisuus nousi listalle ensi kertaa hiv:n ja ebolan rinnalle
  8. Yritystuet saivat jälleen lujan puolustajan, nyt vientialoista Tilaajille
  9. Levottomassa Zimbabwessa netti palaa jälleen käyttöön – Korkeimman oikeuden mukaan hallituksella ei ollut oikeutta sulkea internetiä
  10. Suomalaisella lääke­reseptillä voi ostaa lääkkeitä nyt myös Virosta – Myöhemmin myös potilas­kertomukset kulkeutuvat EU-maasta toiseen
  11. Pohjois-Irlannissa jälleen kaksi hälytystä kaapattujen autojen takia – lauantaina Londonderryssa räjähti autopommi kaapatussa autossa
  12. Ihmiset oikaisevat pysäköintitalon hätäpoistumistien kautta metrolle – Espoo antoi periksi ja nyt siihen tehdään virallinen kulkureitti
  13. Näytä lisää