Kotimaa

Tätä on yksinäisyys Suomessa: Hannamari Viitanen jäi ”sinkkutyhjiöön” ja joutuu nyt etsimään Helsingin pisintä baaritiskiä

Yksin asuvien osuus on Suomessa Euroopan kärkiluokkaa ja kasvaa entisestään. Useimmilla yksin asuminen kuuluu tavalliseen elämänkaareen, mutta toisilla se kestää jopa vuosikymmeniä, kertoo tuore selvitys. Yksin asuminen ei tarkoita yksinäisyyttä mutta lisää sen riskiä.

Kuinka usein olet baariin mennessä mitannut katseellasi, miten pitkä baaritiski on? Helsingin Kalliossa yksin asuva Hannamari Viitanen, 53, tekee niin joka kerta.

Baaritiski olisi paikka, jossa yksin oluelle tuleva voisi istua tuntematta oloaan liian ulkopuoliseksi. Kantakaupungin ravintolat ovat täynnä nauravia kaveriporukoita, joiden pöytiin on vaikea tunkea. Mutta myös baaritiskit ovat lyhyitä, eikä niiden ääreen mahdu istumaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Sitten hengaan siinä baarin läheisyydessä älyttömän kalliin erikoisoluttuoppini kanssa ja baarimikko tulee sanomaan, että ei siinä saa seisoa. Juon oluen ja lähden kotiin.”

Muun muassa tällaista on Viitasen yksinäisyys keskellä Helsinkiä, jossa maailma tuntuu olevan kolmekymppisten. Aamulla hän lähtee kotoa metrolla töihin toimistoon, jossa hän on työnantajansa yrityksen ainoa työntekijä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Lähden yksiöstä ja menen töihin olemaan yksin. Olen miettinyt, mistä on kysymys, miksi en löydä omaa kaveriporukkaa.”

Hän ei kuitenkaan halua alistua kohtaloonsa.

Yksin asuminen lisääntyy Suomessa. Jo 1,16 miljoonaa ihmistä asuu ilman kumppania, lasta, kämppäkaveria tai muuta sukulaista tai tuttavaa. Se tarkoittaa joka viidettä suomalaista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kotitalouksista 43 prosenttia on yhden hengen talouksia. Se on neljänneksi eniten koko Euroopassa. Yksin asuvien määrä on kaksinkertaistunut 1980-luvun puolivälistä, ja sen odotetaan nousevan 1,5 miljoonaan vuonna 2030.

Yksin asuminen kuuluu tavanomaiseen elinkaareen. Useimmilla se kestää vain muutamia vuosia, mutta pienelle osalle se kasautuu ja jatkuu vuosikymmeniä tai jopa läpi aikuiselämän. Tämä selviää valtioneuvoston teettämän Yksin osana elinkaarta -hankkeen tiistaina ilmestyneestä selvityksestä.

Yksin asuminen on lisääntynyt elinajan pidentyessä paitsi vanhuksilla myös nuorilla ja keski-ikäisillä. Niissä ovat kasvaneet eniten noin 20–40-vuotiaiden ja noin 50–70-vuotiaiden yksinasujien osuudet.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Se, että ihmisillä on mahdollisuus valita yksin asuminen, kertoo vaurastumisesta, sanoo johtaja Emma Terämä Suomen ympäristökeskuksesta (Syke).

”Toisaalta se voi kertoa myös parisuhteiden ja perheellistymisen muutoksesta. Pariskunnat asuvat entistä pidempään yksin ennen yhteen muuttoa. Ja ne, jotka eivät ole tyytyväisiä parisuhteeseensa, voivat tehdä entistä nopeammin ratkaisuja ja muuttaa eri paikkoihin.”

Läheskään kaikki yksin asuvat eivät ole perheettömiä, sillä lapset voidaan toistaiseksi kirjata asumaan vain toisen vanhemman luokse. Tilastoissa näkyvät sukupuolierot: naiset asuvat miehiä useammin yksin varhaisaikuisuudessa ja iäkkäänä, miehet taas 25–54-vuotiaana.


Helsinkiläisen Hannamari Viitasen yksin asumisen taustalla on ”se perinteinen tarina”. Hänen avioliittonsa päättyi vajaat kymmenen vuotta sitten, jolloin hän muutti jo aiemmin sijoitusasunnoksi ostamaansa yksiöön Kallioon. Siihen asti parikymmentä vuotta oli kulunut parisuhteissa tai niiden välillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olin asunut välissä lyhyitä pätkiä yksin. Aina silloin ajattelin, että tulee seuraava suhde ja vielä lopullinen perhe.”

Perhettä ei tullut, ja yksinäisyys on tuntunut viisikymppisenä hätkähdyttävältä. Eron jälkeen ei ollutkaan enää kaveriporukkaa, joka soittelisi toisilleen. Muutamat ystävät asuivat muualla, ja heidän kuvionsa lapsineen tai lapsenlapsineen erosivat omista.

Viisikymppisillä miehillä on Viitasen mielestä taipumusta alkoholisoitua – tai sitten he hakevat nuorempaa naista perustaakseen vielä perheen. Naisista taas kuoriutuu kulttuurin suurkuluttajia: he alkavat käydä oopperassa tai marttatapahtumissa.

”Siihenkään en tunnu sopeutuvan. Olen jäänyt sellaiseen sinkkutyhjiöön. Ydinkysymys ei ole kuitenkaan se, mistä löytäisin parisuhteen, vaan mistä löytäisin kaveripiirin. Meitä on täällä varmasti muitakin, mutta me emme vain kohtaa.”

Yksin asuminen sinänsä ei merkitse yksinäisyyttä. Toisilla yksin asuvilla on tutkimusten mukaan laajemmat sosiaaliset verkostot ja tiheämpää yhteydenpitoa tuttaviin kuin niillä, jotka asuvat avo- tai avioliitossa.

Kyselytutkimuksissa yksin asuvat ilmoittavat kuitenkin tuntevansa itsensä huomattavasti useammin yksinäisiksi kuin parisuhteessa asuvat, kertoo tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta.

Yksin asuvista keski-ikäisistä miehistä jopa 50 prosenttia ja naisista 40 prosenttia tuntee itsensä toistuvasti yksinäiseksi. Noin 10 000 ihmisen kyselyaineistossa yksinäisyyttä ilmoitti kokevansa 35 prosenttia yksin asuvista naisista ja 45 prosenttia yksin asuvista miehistä.

Hyvin karkeasti arvioituna se tarkoittaa koko maassa jopa yli 400 000:ta ihmistä.

”Yksin asuminen ei tuota yksinäisyyttä mutta lisää sen riskiä”, Kontula sanoo.

Yksinäisyyttä kokevat yksin asuvat tuntevat tutkimusten mukaan tulevaisuuden pelkoa, masentuneisuutta, velkaantumista ja köyhtymistä.

Yksinäisyys aiheuttaa muutenkin monia kielteisiä tuntemuksia ja seurauksia: kotiin eristäytymistä, epäonnistumisen tunnetta, aloitekyvyttömyyttä ja sosiaalisten tilanteiden pelkoa. Elämä voi tuntua yksin tylsältä ja arvottomalta.

”Ne ovat aitoja tunteita, joista ihmiset ovat kertoneet omasta elämästään. Tunne, että kukaan ei minua kaipaa, on todellista ulkopuolisuutta.”


Kontulan mukaan yksinäisyyden kokemuksiin vaikuttavat myös yhteiskunnan odotukset siitä, millaista elämän pitäisi olla.

Iäkkäät yksin asuvat eivät välttämättä koe yksinäisyyttä samalla tapaa kuin nuoremmat, sillä he sopeutuvat tilanteeseen eivätkä edes odota, että muut huomioisivat heitä usein.

Nuorena taas haetaan muilta hyväksyntää ja ilman läheisyyttä jääminen voi tuottaa kovia pettymyksiä.

”Silloin alkaa miettiä, onko minussa jokin vika ja meneekö elämäni hukkaan. Jos yhteiskunta odottaa, että ihmisellä pitäisi olla perhe, eikä sitä olekaan, ollaan harmissaan ja masentuneita, kun oma elämä ei kulje niin kuin se tuntuu muilla kulkevan.”

Kalliossa asuvaa Hannamari Viitasta ei voi syyttää kotiin eristäytymisestä tai siitä, ettei hän yrittäisi karistaa yksinäisyyttä. Hän tekee joka viikonloppu jotakin: käy syömässä, tapahtumissa, elokuvissa ja taidenäyttelyissä. Yksin tuleva voi tosin saada osakseen tylyä kohtelua muuallakin kuin baarissa.

”Kerran olin varannut pöydän brunssilta, jonne oli hirveä jono. Kun tuli minun vuoroni, työntekijä sanoi että ’ai niin, sä olet se, joka tulee yksin – me ei oikein tiedetä, mihin me sut laitettaisiin’. Aioin jo lähteä kotiin, mutta sitten pari nuorempaa naista pyysi minut heidän pöytäänsä.”

Viitanen on reissannut esimerkiksi Balilla ja ulkomaisilla rockabillyfestivaaleilla. Nytkin hän haluaisi lähteä Islantiin tai New Yorkiin, mutta yksin matkustaminen on alkanut tympiä, sillä kokemuksia ei voi jakaa.

Myös haltioitunut tunnelma hienon elokuvan jälkeen lässähtää, kun ei voi mennä poksauttamaan kuohuviiniä ja juttelemaan kokemuksesta kenenkään kanssa.

”En ole totaalisen yksin, sillä voin vaihtaa ajatuksiani viesteillä muualla asuvien kavereiden kanssa. Mutta jos on avattu vaikka uusi kahvila, minulta puuttuu kaveri, jonka kanssa voisin sinne mennä.”


Viitanen syyttää yksinäisyydestä myös omaa valikoivuuttaan ja introverttiyttään. Hän esimerkiksi järjesti Facebookin Uusia ystäviä -ryhmässä tapahtuman neli–viisikymppisten naisten ystävystymistä varten. Lopulta hän ei kuitenkaan itse mennyt paikalle.

”Minulle tuli olo, että entä jos en tykkääkään muista, eikä se tuntunutkaan enää minun jutultani. Sitten kun muut olivat jo tavanneet toisensa, ajattelin, että he tuntevat jo ja minä olen ulkopuolinen.”

Onko yksin asuminen ja sen lisääntyminen sitten ongelma?

Yksin asuvat eivät ole yhtenäinen ryhmä, eikä yksin eläminen aseta ihmisiä huonompaan asemaan, Syken Terämä sanoo. Se voi kuitenkin olla ongelma niille, joille kasautuu muitakin ongelmia.

Toimeentulovaikeudet ja työttömyys yhdistyvät terveysongelmiin useammin yksin asuvilla kuin niillä, jotka eivät asu yksin.

”Jos olet pitkäaikaisesti sairas, olet yksin asuvana muita heikommassa asemassa”, Terämä vertaa.

Noin 30 prosenttia yksin asuvista jää köyhyysrajan alle. Yksin asuvilla ei kuitenkaan ole keskimäärin muita huonompi tulokehitys.

”Jos katsoo koko elinkaaren aikaista tulokertymää, naisilla yksin asuminen yhdistyy muita hieman korkeampiin tuloihin. Miehillä asia menee päinvastoin.”

Toisaalta yksin asuvien asumiskustannukset ovat suuret, mitä pidetään ongelmallisena. Terämän mukaan tähän vaikuttaa osaltaan asuinpaikan valinta: yksin asutaan mielellään kaupunkien keskusta-alueilla hyvien palvelujen ääressä.

”Toiset yksin asuvat kokevat, ettei heillä riitä rahaa asumiseen ja lääkkeisiin”, Kontula sanoo.

Myös käytännön avunsaanti voi olla ongelma. Vaikka valtaosa yksin asuvista saa apua läheisiltä tai tuttavilta, on olemassa niitäkin, jotka eivät saa apua keneltäkään.


Hannamari Viitanen on asunut omissa oloissaan niin pitkään, ettei tilanteen muutos tunnu hänestä kovin todennäköiseltä.

”Tyypin pitäisi olla aika ihmeellinen, että lähtisin vanhanaikaiseen parisuhteeseen. Mutta eihän sitä tarvitsekaan.”

Yksin asuminen ei ole Viitaselle ongelma, vaikka kaikki pitää tosiaan maksaa yksin. Ongelma on se, ”ettei koe olevansa tervetullut”. Sellaiselta yksinäisistä alkaa usein tuntua, jos on kokenut tulleensa hylätyksi tarpeeksi monta kertaa.

Ihminen muodostaa ympärilleen ikään kuin suojakalvon ja selittää tapahtumia oman yksinäisyytensä kautta.

Aikuisena ystävystyminen ei olekaan erityisen helppoa. Steppaustunnilla on ihmisiä, mutta siellä stepataan ja lähdetään pois. Dekkarit ja kutomisen yhdistävässä kirjaston tapahtumassa kuunnellaan kirjaa, mutta kun tarina loppuu, puikot pakataan laukkuun ja mennään kotiin.

”Jos on jutellut jonkun kanssa, niin annetaanko puhelinnumero, että soitatko sä mulle? Kysytäänkö, että rupeatko mun kaveriksi?” Viitanen pohtii ja naurahtaa.

Viitanen ei ole surullinen tai masentunut vaan ottaa yksinäisyyden asiana, jota haluaa tutkia. Hän on käsitellyt yksinäisyyttä myös Helsinki Mission Näkemys-ohjelmassa.

Enää hän ei ole loukkaantunut vanhoille kavereilleen, jotka eivät ole aktiivisesti yhteydessä.

”Tein itse parisuhteeni aikana samalla tavoin. En ole myöskään enää niin tiukkapipoinen itseäni kohtaan ja ajattele, että kukaan ei halua olla kaverini, koska olen ’tällainen’.”

Eikä hän aio edelleenkään luovuttaa. Se on tärkeää: toiset ihmiset tarjoavat ulospääsyn yksinäisyydestä, Kontula korostaa.

”Ihmisille on tärkeää saada kokea tulleensa kuulluksi ja ymmärretyksi, jopa rakastetuksi. On hirveän iso asia, jos löytää toisen ihmisen ja kokee, että joku välittää minusta.”

Näin yksin asuvat kertovat yksinäisyyden kokemuksistaan

”Välttelen yksin asioihin tarttumista. Makaan sohvalla puhelin kädessä tai Netflixin parissa. On vaikeaa pitää itseään niin arvokkaana, että jaksaisi pitää kodin siistinä ja laittaa hyvää ruokaa vain itselleen.”

Nainen, 29, asunut 2 vuotta yksin

”Olen aika kova puhumaan, ei ole ketään kelle kommentoida asioita. Koira kuuntelee, mutta ei osaa vastata.”

Nainen, 73, asunut 18 vuotta yksin

”Muiden sosiaalinen elämä / perhe-elämä ja somepäivitykset lisäävät yksinäisyyden kokemuksia. Yksinäistä on, kun ei ole ketään, jonka kanssa jutella asioista ja tehdä asioita yhdessä.”

Nainen, 37, asunut 7 vuotta yksin

”Ei ole ketään, kenen kanssa jutella. Kaikki huolet on itse pohdittava. Kukaan ei jaa iloja eikä runsaita huolia. Yksin on raskasta olla. Tuntuu välillä, etten kohta enää jaksa.”

Mies, 49, asunut 6 vuotta yksin

”En oikeastaan useinkaan koe arjessa olevani yksinäinen, mutta ajatus yksin jäämisestä koko loppuelämäksi, eli etten koskaan löydä kumppania, on tuntunut joskus todella pelottavalta ja ahdistavalta.”

Nainen, 30, asunut 4 vuotta yksin

”Jos en olisi työelämässä, ottaisin koiran. Siivoaminen auttaa ja sellaisten asioiden tekeminen, joita olen lykännyt. Joskus juon alkoholia vain saadakseni unta ja jotta huominen tulisi nopeammin.”

Nainen, 57, asunut 16 vuotta yksin

”Ei vaan enää ole ystäviä, joihin pitäisi yhteyttä, tai kukaan ei pidä minuunkaan. Yksinäisyys on ajoittain hyvin musertavaa ja ahdistavaa, koen välillä suhteissakin yksinäisyyttä.”

Mies, 45, asunut 6 vuotta yksin

”Työttömänä ollessa elämä oli yksinäistä, kun päivät olivat täynnä hiljaisuutta ja tyhjyyttä. Töihin päästyäni olen nauttinut puheliaiden työkavereiden seurasta, ja silloin kotonakaan ei enää tunnu yksinäiseltä.”

Nainen, 36, asunut 7 vuotta yksin

”Kokonaisvaltaista yksinäisyyden tuntoa on vaikea kuvailla. Useimmiten huomaan vain kaipaavani jotakuta lähelle, puhua miten töissä on päivällä mennyt ja edes neuvotella, mitä söisi illalliseksi.”

Mies, 26, asunut 8 vuotta yksin

”Kun tekee kaikki asiat yksin ja asuu yksin, niin päivät on pitkiä. Ei oikein tahdo löytyä tarkoitusta elämälle.”

Nainen, 51, asunut 4 vuotta yksin

”Sanotaan, että yksinäisyys voi olla hyvin julmalta tuntuva kokemus. Kuin olisi jäänyt yksin ydinsodan jälkeen eikä olisi enää ketään, jonka kanssa jakaa kokemuksia. Kuin peruskallio halkeaisi yksinäisyyden voimasta.”

Mies, 60, asunut 19 vuotta yksin

”Aiemmin heti eron jälkeen pelkäsin kuollakseni yksin jäämistä ja ulkopuolisuutta. Onneksi lapsi asui vielä kotona jonkin aikaa, joten se sekä terapiassa asian käsittely auttoivat. Eniten murehdin sitä, jäänkö ikuisesti yksin ja uskallanko elää ja matkustaa yksin. Nykyään tunnen yksinäisyyttä tosi harvoin.”

Nainen, 42, asunut 8 vuotta yksin

”Jokainen haluaa olla pidetty, hyväksytty, kaivattu, haluttu, merkityksellinen jne. Tiivistettynä yksinäisyyden tunteessani on kyse siitä, etten koe olevani kovinkaan merkityksellinen palanen kenenkään elämässä, vanhempiani lukuun ottamatta.”

Mies, 36, asunut 14 vuotta yksin

”Kelpaamattomuuden ja huonouden tunne nostaa häpeän, etten helposti puhu kenellekään siitä, että elän yksin puhumattakaan siitä, että olen yksinäinen. Tunnistan herkästi, että ihmiset pitävät yksinäisyyttäni omana syynäni, ja olen alkanut syyllistää myös itse itseäni.”

Nainen, 64, asunut 44 vuotta yksin

”Olen tuntenut olevani maailman yksinäisin ihminen. Kukaan ei rakasta minua, ei edes äitini. Se on hyvin raastavaa ja lamaannuttavaa. Pitkäaikaiset kaverini ovat hylänneet, kun puhuin yksinäisyyden tuntemuksistani. He kokivat sen syyllistävänä.”

Nainen, 37, asunut 4 vuotta yksin

”Ahdistusta, seinät kaatuvat päälle. Surua ja kaipuuta, ikävä hellyyttä. Toisen kosketusta ja aamuista hymyä ja pusua. Parisuhteessa ja toisen kanssa eläessä voi jakaa arkisia asioita. Yksin kun on, täytyy pärjätä kaikessa yksin.”

Mies, 37, asunut 22 vuotta yksin

”Jatkuva yksinolo on muuttanut minua jollain lailla, mitä en oikein osaa kuvailla. Toivoton olisi liian vahva sana, mutta ehkä lannistunut. Ajattelen, että hyvä tyyppi menee tässä kyllä hukkaan.”

Nainen, 53, asunut 13 vuotta yksin

Lähde: HS:n verkkokysely 2018

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yksinäisyys
 • Asuminen
 • Yksin
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  3. 3

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  4. 4

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Miten masentunut muka jaksaa lähteä Linnan juhliin? Se on kova ponnistus, ja siksi Touko Aaltoa tulisi juhlia

  7. 7

   Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28

  8. 8

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  9. 9

   ”Korjatkaa tämä lapsi” – Vantaan perhe­terapeutit keksivät uuden tavan vastata vanhempien hätään: he alkoivat tubettamaan

  10. 10

   Pitäisikö hoito maksaa itse, jos sairastuu ylipainon tai tupakoinnin takia? Tutkijan mielestä ei – ja hän pohtii, syyllistetäänkö seuraavaksi maratonin, triathlonin ja crossfitin harrastajia

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  8. 8

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28
  3. Mikko Rantanen iski maalin ja syötti kolme – vankisti asemaansa NHL:n pistepörssin kärjessä
  4. Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta
  5. Miten viilentää asuntoa, presidentinvaalit ja Avicii – Näitä Suomi googletti vuonna 2018
  6. Pitäisikö hoito maksaa itse, jos sairastuu ylipainon tai tupakoinnin takia? Tutkijan mielestä ei – ja hän pohtii, syyllistetäänkö seuraavaksi maratonin, triathlonin ja crossfitin harrastajia Tilaajille
  7. ”Automekaanikot” väittivät, että 86-vuotiaan miehen auto on räjähdysvaarassa, sitten katosi 14 000 euroa – Vanhusten petokset ovat yleistyneet ja monelta menevät koko elämän säästöt Tilaajille
  8. Vesa-Matti Loirin joulualbumi on suomalaiskotien aarre, jota ei viedä muiden vanhojen levyjen tavoin divariin
  9. Tunti sitten
  10. ”Huawein prinsessa” Meng Wanzhou vapautettiin takuita vastaan
  11. HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta Tilaajille
  12. Valkoiset heteromiehet eivät saa senttiäkään – Pääomasijoittaja Arlan Hamilton sijoittaa vain vähemmistöjen omistamiin yrityksiin
  13. Näytä lisää