Kotimaa

Malesiassa vangitut neljä suomalaista palasivat Suomeen – ”Se oli aivan karmea paikka”

Suomalaiset ehtivät olla vankeina kahdeksan vuorokautta.

Viime viikon tiistaina Malesiassa kiinni otetut kaksi suomalaista miestä ja kaksi naista palasivat keskiviikkona iltapäivällä Suomeen. He ehtivät olla malesialaisessa vankilassa kahdeksan päivää.

Suomalaiset pidätettiin, koska heidän epäiltiin jakaneen kristinuskoon liittyvää materiaalia julkisella paikalla, mikä on Malesiassa kiellettyä. Malesian poliisin julkaisemissa kuvissa näkyy heidän hallussaan olleita kyniä ja lentolehtisten pinoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisryhmää oli Helsinki-Vantaan lentoasemalla vastassa kymmeniä tuttavia ja viestimien edustajia. Vapauteen päästetyt suomalaiset otettiin vastaan yhteislaululla.

”Maailman vaarallisin kynä on tässä”, julisti vapautettujen puhemiehenä toiminut Timo Valtonen ja heilutti kynää, jollaisia hän oli jakanut Malesiassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Haluatteko ystävät tietää, mitä kynässä lukee? Siinä lukee, että Jeesus on tie, totuus ja elämä”, saarnasi Valtonen heti odotushalliin tullessaan.

”Hyvä Timo!”, huudettiin yleisön joukosta.

”Mistä tulee apu? Ylhäältä tulee. Olemme tulleet takaisin maanpäällisestä helvetistä. Se oli tuskaa. Kiitos Jumalalle”, Valtonen sanoi vastaanottajille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtonen on kristillisen järjestön Joosua Mission toiminnanjohtaja. Järjestö kertoo tavoitteekseen tukea nuoria terveelliseen elämäntapaan kristillisten arvojen kautta.

Kiihtynyt ja liikuttunut Valtonen kiitti Malesian hallitusta siitä, että heidät oli vapautettu.

”Me rakastamme Malesian kansaa ja he ovat hyviä ihmisiä”, hän sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Valtonen kiisti jyrkästi julkisuudessa olleet tiedot siitä, että suomalaiset olisivat olleet Malesiassa käännytysmatkalla. Hänen mukaansa he eivät jakaneet Malesiassa mitään muuta kuin kyniä.

Valtonen myönsi, että suomalaisilla oli mukanaan lentolehtisiä, mutta niitä ei ollut kirjoitettu malaijin kielellä. Hän sanoi niiden olleen tarkoitettu kolmanteen maahan, jonka nimeä hän ei turvallisuussyistä kertonut. Valtonen vakuutti, ettei niitä ollut tarkoitus jakaa ainuttakaan Malesiassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olimme tietoisia, että Raamattuja siellä ei voi jakaa. En lähde Malesiaan vaimoni kanssa jakamaan mitään Raamattuja, kun olen kuullut kaikenlaisia huhuja”, Valtonen kertoi.

Sen sijaan kyniä hän kertoi jakaneensa kymmeniä kappaleita lähinnä torimyyjille, joiden kanssa hän teki kauppaa.

Ryhmä kertoi tulleensa Thaimaasta Malesiaan kolmen päivän lomamatkalle, kun poliisi tuli yllättäen hotellihuoneen eteen.

”Ihmettelimme, miksi ovikello soi ja siinä vaiheessa tajusimme, että nyt on vakava tilanne.”

Valtosen mukaan heidät laitettiin käsirautoihin. ”Siitä se meidän painajainen alkoi.”

Valtonen syytti Malesian viranomaisia kidutuksesta, koska suomalaisille ei annettu vankeusaikana riittävästi vettä ja he kärsivät nestehukasta. Fyysisesti heitä ei pahoinpidelty, mutta kerran oli poliisi yrittänyt häntä potkaista.

Käsirautoja oli pidetty käsissä hyvin tiukalla.

”Raudat upposivat lihaan. Vielä kolmen päivän päästä näkyi käsiraudan jäljet kädessä. Yritin pyytää, että laittakaa vähän löysemmälle, että veri kiertää, kun alkoi sinertämään. Siinä vaiheessa murruin.”

Henkinen paine vankilassa pani vangitut koville, koska heille ei päiväkausiin kerrottu, mistä oli kysymys. Valtonen sanoi valvoneensa yöllä ja miettineensä, että millä tavalla heidät voitaisiin teloittaa: niskalaukaus vai hirttotuomio?

Ruoka ei suomalaisille maistunut ja he antoivat annoksiaan muille vangeille. Valtonen kuvaa vankilan oloja kauhistuttaviksi. Vangit nukkuivat likaisilla kivilattioilla.

”Ajatelkaa tytöt ja pojat, jos kymmenen torakkaa nousee vessanpöntöstä ja lähtee juoksemaan sinua kohti ja sinulla on vain kalsarit jalassa. Tapoin niitä kymmenen muovikupilla. Sen jälkeen minua rangaistiin niin, että muovikuppi piti ottaa pois”, Valtonen kuvasi oloja.

”Jouduin paljain jaloin tallaamaan torakoita. Siitä samasta vessanpöntöstä, mistä ne nousivat, siinä oli pieni hana, mistä tuli vettä. Sitä vettä joutuivat vaimoni ja hänen ystävänsä juomaan. Heidän piti juoda vessanpuhdistusvettä.”

Valtosen mukaan selleissä oli yli 30 astetta lämmintä. Viilentyäkseen vangit huuhtelivat itseään vessanpöntön huuhteluvedellä.

Kuri oli kova. Vankilassa olleita huumeiden käyttäjiä kohdeltiin kaltoin.

”Siellä käytetään bambukeppejä ja siellä lyödään lujaa. Se oli aivan karmea paikka. Se haju, mikä sieltä vessasta tuli, ne torakat ja kaikki se huuto, mitä yöllä tuli, kaikki se meteli. Ne olivat kuin kauhuelokuvasta.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Henna Poikonen ajatteli 2010, että liki purkukuntoisen puutalon ostaminen Korsosta olisi hyvä idea – Tältä talossa näyttää nyt

  2. 2

   ”Pakko olla ylpeä, jos pystyy tuhoamaan kymmeneksi vuodeksi kokonaisen musiikkityylin” – Näin suomiräpistä tuli ensimmäisen kerran hittimusiikkia, kunnes kaikki alkoivat vihata sitä

   Tilaajille
  3. 3

   Bussit ohittavat pikkukaupungit kovan hintakilpailun takia – ”Nyt ajetaan omalla autolla ja kärsitään”

  4. 4

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  5. 5

   Pako Britanniasta kiihtyy EU-eron alla

   Tilaajille
  6. 6

   ”Mummohypoteesi” sai vahvistuksen – Vaikutus lapsikuolleisuuteen riippui kuitenkin siitä, oliko kyseessä isän vai äidin äiti

  7. 7

   Helsinkiläinen kolmen lapsen perhe päätti siirtää ruokaostokset verkkoon, eikä arki enää ollut entisensä – näin rahankulutus muuttui

  8. 8

   Onko valkokankaalla koskaan nähty näin rujoa ja epäonnista naispoliisia? Lähes tunnistamaton Nicole Kidman hätkähdyttää synkässä rikosdraamassa

  9. 9

   Tässä ovat uudet Muumit – Historian kallein suomalaissarja alkaa Ylellä, ja meno Muumilaaksossa on hetkittäin hyytävä

   Tilaajille
  10. 10

   HS selvitti: Lapsen hyväksikäyttäjä voi selvitä useista kymmenistä sukupuoliyhteyksistä ehdollisella vankeustuomiolla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Oman työhakemuksen perään kannattaa soittaa vain yhdestä syystä – kolme rekrytoinnin ammattilaista kertoo, miten onnistut työnhaussa

  2. 2

   Seeprakuvion jättihyöty varmistui videolta, kun tutkijat pukivat seeproja ja hevosia valeasuihin

  3. 3

   Hätätilasketsistä katkeroitunut Donald Trump uhkaili Twitterissä ”seuraamuksilla”, ja nyt presidenttiä imitoinut näyttelijä Alec Baldwin pelkää perheensä turvallisuuden puolesta

  4. 4

   Kiltteydellään hurmannut kumppani alkoikin vähitellen kontrolloida kaikkea – sadat lukijat kertoivat, millaista on, kun puolison mieli järkkyy

   Tilaajille
  5. 5

   Lapset alkoivat ommella kestokasseja korvatakseen muovipussit ja se sai sosiaalisen median tolaltaan – ”Täytyypi alkaa käydä kaupassa naapurikunnissa”

  6. 6

   Perussuomalaisten kannatus nousee, ja kampanja tiivistyy Ouluun: ”Ihan tavalliset keski-ikäiset ihmiset ovat nyt vihaisia”

  7. 7

   Yli 2 300 suomalaista vastasi HS:n peltipoliisi­kyselyyn: Jaetuin tunnetila on raivo, ja jostain syystä se kohdistuu yhteen mieheen

  8. 8

   Barack Obama todisti katsomossa, kun Niken kenkä ”räjähti” – reaktiota katsottu jo yli 1,5 miljoonaa kertaa

  9. 9

   Maailmankuulu muotimerkki muutti päämyymälänsä Itä-Helsinkiin

  10. 10

   Shiar oli 15-vuotiaana jo päätynyt lastensuojelun asiakkaaksi – Sitten jostakin ilmestyi pankkimies Tuomas Plattonen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi puoliso pettää? Psykoterapeutti Annikki Kaikkonen tutki uskottomuutta ja löysi kaksi toistuvaa tarinaa

   Tilaajille
  2. 2

   Japanissa harvinaiset airokalat ovat nousseet pintaan – Myös tutkijat uskovat historiallisen suuren maanjäristyksen olevan vain ajan kysymys

  3. 3

   Hyvänä nukkujana pidetty voi kärsiä vakavasta sairaudesta – nämä merkit kielivät, että uni ei ole normaalia

   Tilaajille
  4. 4

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  5. 5

   Suvi Pitkänen sai huuliinsa pistoshoidosta kudosvaurion, eivätkä ne palaa koskaan ennalleen – ”Epäonnistuneiden hoitojen tuloksia näkee kadulla aivan liian usein”, sanoo plastiikkakirurgi

   Tilaajille
  6. 6

   Saturday Night Live pilkkasi hätätilajulistusta, ja Donald Trump sai tarpeekseen: ”Miten kanavat selviävät tästä ilman seuraamuksia?”

  7. 7

   Elina Mäkinen, 25, on poikkeusyksilö, joka pysyy hengissä jäisessä vedessä lähes puoli tuntia – ”Antureiden mukaan minun pitäisi olla kuollut”

  8. 8

   10 vuotta sitten maailma menetti musiikillisen neron, kun Miika Tenkula löytyi kotoaan kuolleena – Vain 34-vuotiaana kuollut hevikitaristi eli ristiriitaa, johon moni taiteilija on kaatunut

   Tilaajille
  9. 9

   Himoksella lasketellessa kuollut 15-vuotias oli rippileirillä Paraisilta – putosi kirkkoherran mukaan jyrkästä kohdasta

  10. 10

   Espooseen rakennettiin kauppakeskittymä, jonne ei pääse kävellen eikä polkupyörällä – Suojatie johtaa ojaan

  11. Näytä lisää