Anna joululahja, joka on aina ajankohtainen

– Tilaa lahjaksi Hesari

Kotimaa

Jenniltä, 30, menee puoli vuotta, että hän päästää uuden ihmisen lähelleen – asumisyksikön henkilökunta vaihtuu silti usein

Jenni Matihaldin asumisyksikköä pyörittää jo kolmas yritys kahdeksan vuoden kuluessa. Vammaisjärjestöt yrittävät irrottaa vammaisten palvelut hankintalaista eduskunnan ja Euroopan parlamentin avulla.

Huone on tilava ja valoisa: sohva, nojatuoli, vuode, iloiset verhot. Tämä on ollut 30-vuotiaan Jenni Matihaldin koti kahdeksan vuotta.

Sinä aikana kehitysvammaisten asumisyksikköä pyörittävä yritys on vaihtunut useaan kertaan, kun kunta on kilpailuttanut palvelut. Ja kun yritys vaihtuu, myös työntekijät vaihtuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toistuvia muutoksia on tullut asukkaille, jotka kestävät niitä huonosti. Jenniltä menee puoli vuotta, että hän päästää uuden ihmisen lähelleen, äiti Pia Matihaldi kertoo.

Muutokset heijastuvat myös asukkaiden muuhun elämään, esimerkiksi lääkitykseen. Kilpailutuksista saatu säästö voikin tuottaa isomman laskun toisaalle. Pia Matihaldi jäi pois työelämästä etuajassa, koska Jennin asioiden hoitaminen vie niin paljon aikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Kun tulee muutoksia, meidän pitää käydä Jennin tarpeet läpi jokaisen instanssin kanssa”, hän sanoo.

”Mitä tapahtuu sitten, kun emme ole enää katsomassa perään?”

Näin on käynyt siksi, että Suomi tulkitsee julkisista hankinnoista annettua EU:n kilpailutusdirektiiviä tiukasti. Direktiivin perusteella laadittu hankintalaki määrää, että tietyn rajan ylittävät julkiset hankinnat on kilpailutettava.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomi tulkitsee, että myös asumispalvelut pitää kilpailuttaa, ja väittää sitkeästi, että EU pakottaa siihen.

Ei pakota, direktiiviä uudistamassa ollut europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen (kok) sanoo. Sen sijaan Suomi tulkitsee direktiiviä sen hengen vastaisesti, hän korostaa.

”Direktiivi koskee menettelytapaa eli sitä, että kaikkia toimijoita on kohdeltava samoin kilpailutettaessa. Se ei ota kantaa siihen, mitä kilpailutetaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Moni maa on päättänyt, että haavoittuvassa asemassa olevien palveluja ei saa kilpailuttaa. Niin tekee esimerkiksi Ranska.

Kilpailutus voi johtaa siihen, että hyviksi todettuja ja vammaisten tarpeisiin luotuja palveluja katoaa, kun kunnat katsovat ensisijaisesti hintaa, Pietikäinen pohtii. Jos valittu palvelu osoittautuu kehnoksi, tarjolla ei ole enää muuta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jenni syntyi terveenä. Vanhemmat kuitenkin epäilivät, että kaikki ei ole kunnossa, ja epäily vahvistui, kun tytär oli yksivuotias.

Hänellä on harvinainen kromosomipoikkeama, jonka takia hän kehittyi muita hitaammin. Jenni oppi kävelemään kolmevuotiaana ja aikanaan myös juoksemaan, hiihtämään ja keinumaan. Hän ajoi kolmipyöräisellä, piirteli ja sanoi joitakin sanoja.

Sitten kehitys kääntyi toiseen suuntaan. Jenni on puolitoistavuotiaan tasolla: hän syö ja kävelee itse mutta tarvitsee apua kaikkeen muuhun. Puhetta ei tule enää, vain joitakin äänteitä.

Liikkumiskyky on heikentynyt hiljalleen, isä Tapani Matihaldi kertoo.

”Jenni kulki mökillä ennen itse polkuja pitkin, mutta tarvitsee nyt tukijan.”

Jenni Matihaldi muutti omaan kotiin 18-vuotiaana. Ensimmäinen asumisyksikkö oli kaukana kotoa ja muut asukkaat iäkkäitä.

Sitten kodin lähelle valmistui uusi yksikkö, jossa oli tuttuja koulukavereita. Muutto oli iso virhe, vanhemmat sanovat kahdeksan vuoden kokemuksella.

Välillä ruokaa oli niin vähän, että asukkaat ahmivat ollessaan lomalla kotona ja kysyivät, saisivatko ottaa toisenkin voileivän, vanhemmat muistelevat.

Välillä hoitopaikassa laskettiin heidän mukaansa maitolasillisia ja vessapaperirullia. Joskus tarjolla oli lähinnä pastaa. Kerran henkilökunta lainasi ruokarahaa asukkaiden kukkaroista, vanhemmat kertovat.

Tapani ja Pia Matihaldi kertovat asukkaiden oireilleen. Jotkut eivät halunneet palata asumisyksikköön kotilomilta. Jenni sai isoja itkukohtauksia, vanhemmat muistelevat.

Ne olivat henkisesti raskaita vuosia, Pia Matihaldi sanoo.

”Tein matkatyötä ja vietin hotelleissa unettomia öitä, kun mietin Jennin pärjäämistä.”

Nyt tilanne on hyvä, mutta uusi kilpailutus on edessä muutaman vuoden kuluttua.


Kilpailuttaminen rikkoo vammaisten ihmisoikeuksia, 30 vammaisjärjestön Vammaisfoorumi totesi jo kaksi vuotta sitten.

Suomi oli silloin juuri ratifioinut YK:n sopimuksen vammaisten oikeuksista. Sopimuksen mukaan vammaista pitää kuulla häntä koskevissa asioissa ja vammainen voi valita itse, missä asuu ja kenen kanssa.

Kunnat alkoivat kilpailuttaa vammaisten asumista kysymättä asukkailta mitään jo ennen kuin sopimus tuli voimaan. Ne eivät kuule myöskään vammaisten vanhempia.

Se ilmeni oikeusprosessissa, jossa viisi kehitysvammaista ja heidän vanhempansa valittivat kilpailutuksen seurauksista. Asumisyksiköstä oli vähennetty kaksi työntekijää kilpailutuksen jälkeen, vaikka asukkaiden avuntarve ei muuttunut.

Valitukset hylättiin, koska valittajat eivät olleet asianosaisia. ”Juuri heidän elämäänsä kilpailutus vaikutti eniten”, Kehitysvammaisten palvelusäätiön toimitusjohtaja Markku Virkamäki ihmettelee.

Vanhempiaan tarvitsee edelleen myös Jenni. Hänen eläkkeensä ja asumistukensa eivät riitä menoihin, vaan vanhempien pitää kustantaa erotus.

Heitä on tarvittu myös varmistamaan, että palvelut toteutuvat. Palveluja ostaneella kunnalla ei ole ollut aikaa valvoa sitä.

”Ihan kuin pitäisi huolehtia huutolaisista”, Pia Matihaldi sanoo.

Taistelu on vienyt paljon aikaa, jonka olisi voinut käyttää muuhunkin. Toisaalta se on luonut yhteishenkeä vanhempien kesken.

”Monet itkut on itketty yhdessä”, Pia Matihaldi sanoo.

”Kukaan ei jaksa taistella yksin.”

Vammaisjärjestöt yrittävät lopettaa palvelujen kilpailuttamisen yhteisellä Ei myytävänä -kansalaisaloitteellaan, jonka allekirjoitti yli 72 000 ihmistä. Aloite on eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan pöydällä ja pysyy siellä todennäköisesti ensi vuoteen.

Järjestöjä huolestuttaa, että aloitetta ei ehditä käsitellä ennen seuraavia eduskuntavaaleja. Sosiaali- ja terveysministeriö yrittää kohentaa tilannetta koulutushankkeella, joka lisää kuntien osaamista palvelujen hankinnassa.

Se ei riitä järjestöille.

”Kyse ei ole osaamisesta”, sanoo Kehitysvammaisten palvelusäätiön kumppanuusjohtaja Petra Rantamäki.

”Koulutus ei estä huonoa kilpailuttamista.”

Järjestöt haluavat, että palvelujen käyttäjälläkin on oikeuksia. Nyt käyttäjä voi vain valittaa jälkikäteen, jolloin uusi kilpailutus voi olla jo tulossa.

Muutosta haetaan myös EU:n kautta. Jokaisella EU:n kansalaisella on oikeus esittää Euroopan parlamentille pyyntö tai valitus puuttua asiaan, jos jäsenvaltio, viranomainen tai instituutio loukkaa kansalaisen oikeuksia.

Kolme perhettä lähetti kaksi vuotta sitten parlamentin vetoomusvaliokunnalle kirjelmän, jonka mukaan hankintalain mukainen menettely loukkaa perus- ja ihmisoikeuksia. Kirjelmä koski kahta paikkakuntaa, ja sittemmin Suomesta on lähtenyt kirjelmät vielä neljältä muulta paikkakunnalta.

Pia Matihaldi käytti puheenvuoron ensimmäisen kirjelmän suullisessa käsittelyssä vuosi sitten. ”Parlamentissa ihmeteltiin, että sivistysvaltiona pidetty Suomi menettelee näin”, hän kertoo.

”Toivoisin, että yhteiskunta oppisi huolehtimaan vähäosaisista.”

Kirjelmiin odotetaan vastausta loppuvuonna.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vammaiset
 • Asumispalvelut
 • EU
 • Päivi Repo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  2. 2

   Se, että ihmiset tuijottavat, on Julia Fonsenista alentavaa – mutta sitten vastaan tuli mies, joka katsoi juuri oikealla tavalla

  3. 3

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  4. 4

   Mitä ihmettä Euroopassa oikein tapahtuu? ”Hallitseminen on käymässä lähes mahdottomaksi”, sanoo Matti Vanhanen

  5. 5

   Helsingissä kasvanut Joy Wolfram, 29, nostettiin maailman lupaavimpien tutkijoiden listalle – Nyt hän aikoo nyt kitkeä syövän maailmasta

   Tilaajille
  6. 6

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  7. 7

   Angela Merkelin seuraaja Annegret Kramp-Karrenbauer näytti heti, mistä arvokonservatiivin aakkoset alkavat: abortista

  8. 8

   Eduskunta hyväksyi juuri kiistellyn irtisanomispykälän – nyt lakiehdotus ei enää herättänyt intohimoja eduskunnassa

   Tilaajille
  9. 9

   Joidenkin nykyeurooppalaisten kallo on litistynyt, ja se vaikuttaa hieman myös aivojen suorituskykyyn – syynä ovat neandertalien geenit

  10. 10

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  2. 2

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  3. 3

   Ahdistaako tavara, mutta joulu­lahjat pitäisi hankkia? Tässä 86 erinomaista vinkkiä aineettomaksi joululahjaksi

  4. 4

   ”Onnistuuko huomenna käteistä 4 000?” – Karhu-ryhmän yli­konstaapelin ja Finnrappel-yhtiön johto­hahmon viestit kertovat vilkkaasta ”säädöstä”

  5. 5

   Intialainen mies työnsi kätensä nukkuvan naisen alus­housuihin yölennolla – sai yhdeksän vuoden vankeus­tuomion Yhdysvalloissa

  6. 6

   Helsingistä saa vihdoin kunnon pastaa – testasimme annoksen kuudessa ravintolassa, ja yksi ylsi viiteen tähteen

   Tilaajille
  7. 7

   Itäkeskuksen neulanvaihtopisteen ympärillä pyörii huumehulabaloo kaikkine lieveilmiöineen, väittävät hermostuneet yrittäjät – ”Minut on uhattu ampua ja hakata”

  8. 8

   Suomen kieli on uhattuna, tällaisia keinoja poliitikot tarjoavat – Testaa, ymmärrätkö uussuomen lainasana­hirviöitä

  9. 9

   Postinjakajat pystyttivät valepostilaatikoita ja tilasivat niihin heroiinia – Tuomittiin huumerikoksista

  10. 10

   EU:n kunnianhimoinen maahan­muutto­politiikan uudistus ei etene: Suomi haraa vastaan rajavalvojien lisäämisessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  7. 7

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  8. 8

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  9. 9

   Helsinkiläismiehet kehittivät päivässä takuuvarman ratkaisun kauppakeskus Rediin eksyneille

  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää