Kotimaa

Krp aloittaa tutkinnan lippueamiraalista ja everstistä – rikosnimikkeenä virkavelvollisuuden rikkominen

Toinen rikosepäily liittyy Merivoimissa ja toinen Ilmasotakoulussa työskentelevään henkilöön.

Keskusrikospoliisi on aloittanut esitutkinnan kahden korkean Puolustusvoimien upseerin toiminnasta. Kummankin kohdalla rikosnimikkeenä on virkavelvollisuuden rikkominen.

Krp tiedotti torstaina, että toinen rikosepäily liittyy Merivoimissa ja toinen Ilmasotakoulussa työskentelevään henkilöön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi aloitti tapauksia koskevan esiselvityksen sen jälkeen, kun Puolustusvoimat teki niistä tutkintapyynnöt poliisille lokakuussa.

Puolustusvoimat tiedotti tuolloin, että Pääesikunnan oikeudellinen osasto oli selvittänyt sisäisenä laillisuusvalvonta-asiana ”muun muassa virkamiesten väitettyä esteellisyyttä kahdessa eri tapauksessa”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Virkavelvollisuuden rikkominen on virkarikos, josta voidaan tuomita sakkoon tai vankeuteen enintään vuodeksi. Virkamies voidaan myös panna viralta.

Pääesikunnan viestinnästä kerrottiin torstaina, että tämän hetken tiedon mukaan epäillyt jatkavat nykyisissä tehtävissään.

Julkisuudessa on ollut syksyn aikana esillä kaksi Puolustusvoimien esteellisyys- eli jääviysepäilyä. Toinen on liittynyt Merivoimien esikuntapäällikköön, lippueamiraali Timo Hirvoseen ja toinen Ilmasotakoulun johtajaan, eversti Mikko Punnalaan. Molempien on epäilty suosineen läheisiään virassa toimiessaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lain mukaan virkamies ei saa osallistua asian käsittelyyn, jos hän on esteellinen. Esteellisyys syntyy esimerkiksi silloin, kun asianosaisena on virkamiehen lähisukulainen. Hallintolain esteellisyyttä koskevat määräykset ovat tärkeä osa viranomaistoiminnan uskottavuutta ja luotettavuutta.

Kolme viikkoa sitten Puolustusvoimat tiedotti yllättäen, että Hirvonen siirretään esikuntapäällikön toimestaan Pääesikuntaan erityistehtävään. Hänen uusi tehtävänsä on koordinoida Puolustusvoimien valmistautumista Suomen EU-puheenjohtajuuskauteen ensi vuonna.

Hirvonen oli ennen siirtoaan ennakkosuosikki Merivoimien uudeksi komentajaksi. Tehtävään valittiin kuitenkin kommodori Jori Harju.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Merivoimien kakkosmiestä Hirvosta koskevat tutkimukset saivat alkunsa nimettömistä ilmiantokirjeistä.

Pääesikuntaan saapui kesällä kolme kirjettä, joissa Hirvosen väitettiin toimineen esteellisenä joko nykyisessä virassaan tai edellisessä tehtävässään Rannikkolaivastossa. Hänen väitettiin olleen päättämässä kahden hänen läheisensä asioista Puolustusvoimissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pääesikunnan oikeudellinen osasto tutki Hirvosta koskevat väitteet. Tutkimuksessa selvisi, että Hirvonen oli toiminut vastoin hallintolakia kahdesti.

Toisessa tapauksessa jääviydessä oli kyse hänen läheisensä palkka-asiasta ja toisessa erään toisen läheisen kehityskeskustelusta ja suoritusarvioinnin laatimisesta.

Jostain syystä Merivoimien komentaja Veijo Taipalus ei käynnistänyt havaituista jääviyksistä tutkintaa.

Ilmasotakoulun johtajaa Mikko Punnalaa koskevat epäilyt tulivat julkisuuteen elokuussa, kun HS kertoi suosimisepäilystä Ilmavoimien lentoreserviupseerikurssin (lento-ruk) oppilasvalinnoissa. Ilmasotakoulu on Ilmavoimien puolustushaarakoulu Tikkakoskella.

Valintakohu oli äitynyt Ilmavoimien sisällä niin pahaksi, että Ilmavoimat joutui julkaisemaan elokuussa hyvin erikoisen ja poikkeuksellisen tiedotteen lentoreserviupseerikussi 93:n oppilasvalinnoista. Siinä kerrottiin yksityiskohtaisesti kurssivalintojen kulusta.

Punnalan väitetään suosineen kahta läheistään kurssivalinnoissa. Kurssille pääsystä on kova kilpailu, koska vain sen kautta on mahdollista päästä Ilmavoimien, Maavoimien tai Rajavartiolaitoksen lentäjäksi.

Suosimisepäilyt saivat alkunsa siitä, että lento-rukiin järjestettiin nopealla aikataululla lisävalinta, jossa kurssin kokoa kasvatettiin. Haku suunnattiin poikkeuksellisen pienelle joukolle. Monivaiheisen karsinnan jälkeen viidestä kurssille valitusta ylimääräisestä oppilaasta kaksi oli Punnalan läheisiä.

Lisähaussa oli kuitenkin poistettu psykologisia testejä koskeva kahden vuoden karenssi. Karenssi tarkoittaa sitä, että jos ei ole ensimmäisellä kerralla päässyt psykologisista testeistä läpi, niin toisen kerran saa yrittää vasta kahden vuoden päästä. Näin pyritään poistamaan oppimisvaikutus.

Punnalan läheinen oli pudonnut juuri psykologisissa testeissä ja sai yrittää testeissä uudelleen ilman karenssia. HS:n hankkiman Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen laatiman tuoreen raportin mukaan karenssin poisto suosii niitä, jotka saavat yrittää uudelleen ilman karenssia.

Punnalan mukaan hän oli jäävännyt itsensä kurssivalintoja koskevasta päätöksenteosta. Punnala kertoi HS:lle, että ajatus karenssin poistosta tuli Ilmavoimien komentajalta, kenraalimajuri Sampo Eskeliseltä.

Keskusrikospoliisin mukaan Meri- ja Ilmavoimien jääviysepäilyjä koskevien esitutkintojen arvioidaan kestävän kuukausia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  4. 4

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  5. 5

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia: ”Mukautuvat hydridi-infrastruktuurit, jotka pohjautuvat johtaviin teknologia-alustoihin ja -kumppanuuksiin, takaavat liiketoiminnan ketteryyden”, totesi Tieto

   Tilaajille
  6. 6

   Varusmiespalvelussa suurin uudistus vuosikymmeniin: alokasajasta tehdään entistä kevyempi, taistelua harjoitellaan virtuaaliympäristössä

  7. 7

   Texas ja Kalifornia sekä kolme maanomistajaa riitauttivat heti Trumpin hätätilan

  8. 8

   Ruotsi antoi pullan, Suomi lisäsi hillon – Miksi Ruotsissa ei ole kuultukaan meidän tavastamme syödä laskiaispullia?

  9. 9

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  10. 10

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  2. 2

   3 000 opiskelijan kampus vajoaa Espoossa ja suljetaan pika­vauhtia

  3. 3

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta lopullisesti kahden viikon päästä – Näin historiallinen liikennemullistus etenee

  5. 5

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  6. 6

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  7. 7

   Mitä tehdä, kun lapsi muuttuu yhdessä yössä vieraaksi ihmiseksi? Kirsi Könösen ympärille kokoontuu voipuneita äitejä

   Tilaajille
  8. 8

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  9. 9

   Käytä pieniä tukisanoja kehuessasi itseäsi – näistä ilmaisuista muut eivät ärsyynny

   Tilaajille
  10. 10

   Mitä Trumpin julistus käytännössä tarkoittaa? Seuraavaksi muurista kiistellään luultavasti oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  3. 3

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää