Kotimaa

Rokottamaton esikoulu­ikäinen sairastui tuhka­rokkoon Pohjan­maalla, THL:n mukaan tartuntoja tulee varmasti – ministeri Saarikko pitää tapausta erityisen vakavana

Tartunnan saanut lapsi on oleskellut tartuttavuusaikana ainakin päiväkodissa, Kokkolan sairaalan päivystyksessä ja hengellisessä yleisötapahtumassa.

Pohjanmaalla Luodon kunnassa on todettu tuhkarokkotartunta esikouluikäisellä lapsella, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotteessa torstaina.

Tuhkarokolle altistuneiden joukossa ovat esimerkiksi lapsen perhe ja osa perheen lähipiiristä, THL kertoi. Tämän lisäksi lapsi on oleskellut tartuttavuusaikana ainakin päiväkodissa, Kokkolan sairaalan päivystyksessä ja hengellisessä yleisötapahtumassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

THL:n erityisasiantuntija Mia Kontion mukaan uudet tartunnat ovat mahdollisia, koska tartunnan saanut lapsi on oleskellut samassa tilassa rokottamattomien ihmisten kanssa.

”Kaikki on mahdollista. Varmasti lisätartuntoja tulee, mutta niiden määrää on vaikea arvioida”, Kontio sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaan tässä vaiheessa on vaikea arvioida tuhkarokolle altistuneiden tarkkaa määrää, koska esimerkiksi yleisötapahtumaan osallistuneiden määrä ei ole selvillä.

”Puhutaan varmasti yli sadasta altistuneesta henkilöstä.”

Kontion mukaan tartunnan saanutta esikouluikäistä ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lapsi oli ollut perheensä kanssa matkalla ulkomailla, missä hän on todennäköisesti altistunut tuhkarokolle.

Mahdollisia altistuneita on kartoitettu keskiviikosta lähtien ja työ jatkuu edelleen, THL kertoi.

Saarikko vetoaa vanhempiin: Luottakaa ammattilaisiin

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) pitää Luodon tuhkarokkotapausta erityisen vakavana, koska tartunta tunnistettiin alueella, jossa on keskivertoa alhaisempi rokotekattavuus.

”Jotta leviämisriski olisi mahdollisimman vähäinen, tarvitaan noin 95 prosentin rokotekattavuus. Kyseisellä alueella ei tällaista ole”, Saarikko sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa THL on tehnyt pitkään töitä sen eteen, että rokotekielteisyydestä saataisiin alueella niskalenkki.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tunnistamme suoranaisia tuhkarokkoepidemioita maissa, joissa on alhainen rokotekattavuus. Ihmiset matkustavat ja liikkuvat paljon, joten riskeiltä ei voida välttyä. Mutta siltä voidaan välttyä, että nämä tarttuvat taudit leviävät. Siihen tarvitaan riittävän kattava rokotesuoja.”

Saarikko kuvailee itseään vahvaksi suomalaisen rokotejärjestelmän puolustajaksi, mutta ei kannata rokotuspakkoa. Hän uskoo neuvolajärjestelmään ja toivoo, että vanhemmille kerrottaisiin ensin tautien haitoista eikä rokotehaitoista.

”Vetoan kaikkiin suomalaisiin äiteihin ja isiin, että valinta oman lapsen ja muun yhteisön puolesta olisi se, että luotetaan lääketieteen ammattilaisiin ja suomalaiseen rokoteohjelmaan.”

Saarikko muistuttaa, että lastensa rokottamisesta kieltäytyvät vanhemmat tekevät samalla valinnan myös jonkun toisen lapsen tai aikuisen puolesta, koska kaikki eivät esimerkiksi terveydellisten syiden takia voi ottaa rokotetta.

Ensioireita korkea kuume ja hengitystieoireet

Tuhkarokko on poikkeuksellisen tarttuva sairaus. Se tarttuu huoneilman välityksellä ja tartuntaan voi riittää samassa tilassa oleskelu.

Tuhkarokkoon sairastuneen ensioireita ovat korkea kuume ja hengitystieoireet. Ihottuma alkaa 3–5 vuorokauden kuluttua ja kestää runsaan viikon. Jälkitauteina voi ilmaantua bakteerin aiheuttama keuhkokuume tai harvinainen aivotulehdus.

Tuhkarokkoa ehkäistään MPR-yhdistelmärokotteella, joka on osa kansallista rokotusohjelmaa. Myös kerran sairastettu tauti antaa vastustuskyvyn.

Tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla yli 41 000 lasta ja aikuista sairastui tuhkarokkoon Euroopassa. Heistä 37 kuoli tautiin.

Tuhkarokkotartunnat voi käytännössä estää lähes kokonaan rokotuksilla, mutta rokotevastaisuus on yleistynyt monissa Euroopan maissa viime vuosina.

HS uutisoi vuoden alussa, että tuhkarokon leviäminen on Suomessa tänä vuonna todennäköisempää kuin viime vuonna. Syynä on se, että aiempaa harvempi lapsi saa rokotuksen tuhkarokkoa vastaan. Asia kävi ilmi THL:n tilastoista.

Toukokuussa uutisoitiin, että neljä suomalaista sairastui Thaimaasta tuotuun tuhkarokkoon. Kaksi sairastunutta oli maassa matkailleita, kaksi muuta toisen matkailijan perheenjäseniä.

Ketään sairastuneista ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan.

Lue lisää: Maailman tuhkarokkotartunnat kasvoivat viime vuonna kolmanneksella – Euroopan rokotevastaisuus merkittävä syy kasvuun

Fakta

Tuhkarokko


 Tuhkarokko eli morbilli on herkästi tarttuva virustauti. Se leviää kosketus- ja pisaratartuntana sekä ilmateitse.

 Tuhkarokkoon sairastunut levittää tautia neljä vuorokautta ennen ihottumaa ja neljä vuorokautta ihottuman puhkeamisen jälkeen.

 Taudin itämisaika tartunnasta ensioireiden alkuun on yleensä 9–11 vuorokautta. Itämisaika voi kuitenkin vaihdella viikosta jopa kolmeen viikkoon.

 Oireita ovat muun muassa korkea kuume, hengitystieoireet ja ihottuma. Tauti todetaan näytteellä verestä, syljestä, nielusta tai virtsasta.

 Tuhkarokko voi aiheuttaa vaikeita jälkitauteja. Yleisimpiä jälkitauteja ovat kuumekouristus, korvatulehdus, ripuli, keuhkokuume ja hengitysteiden bakteeri-infektiot.

 Tuhkarokkoa ehkäistään MPR-yhdistelmärokotteella, joka on osa kansallista rokotusohjelmaa. Myös kerran sairastettu tauti antaa vastustuskyvyn.

Lähde: THL

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tuhkarokko
 • Pohjanmaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  6. 6

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  7. 7

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  8. 8

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  9. 9

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  10. 10

   Kanada on huolissaan kansalaisistaan Kiinassa – ulkoministeri: yksi pidätetty, toinen kadonnut Huawein talousjohtajan pidätyksen jälkeen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää