Kotimaa

Tuhkarokkoon sairastunut esikoululainen oli tekemisissä rokottamattomien lasten kanssa – useita määrätty kotieristykseen

Luodon seudulla ei perjantaina todettu uusia tuhkarokkotapauksia. Alueen terveydenhuoltoon on tullut asiasta satoja yhteydenottoja. Myös ylimääräisiä rokotustilaisuuksia on järjestetty.

Pohjanmaalla tällä viikolla vahvistuneessa tuhkarokkotapauksessa virukselle on altistunut myös rokottamattomia lapsia.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiedotti torstaina, että esikouluikäisellä lapsella oli todettu tuhkarokkotartunta Luodon kunnassa. Lapsen päiväkoti- ja esikouluryhmässä on ollut yhteensä kymmenkunta rokottamatonta lasta, kertoo johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström Pietarsaaren sosiaali- ja terveysvirastosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Heille on tarjottu vasta-aineita, ja suurin osa on ottanut ne vastaan”, Sjöström kertoo.

Lapsi oli ollut tartuttavuusaikana myös ainakin Kokkolan sairaalan päivystyksessä ja Luodossa sijaitsevalla rukoushuoneella. Häntä ei ollut rokotettu tuhkarokkoa vastaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun rokottamaton henkilö altistuu tuhkarokkovirukselle, hänelle voidaan antaa taudilta suojaava mpr-rokote tai immunoglobuliini-nimistä vasta-ainetta. Tämä estää taudin puhkeamisen sitä todennäköisemmin, mitä pikemmin ainetta annetaan altistuksen jälkeen, kertoo THL:n erityisasiantuntija Mia Kontio.

”Jos rokottamaton henkilö saa mpr-rokotteen kolmen vuorokauden sisällä altistuksesta, rokote estää taudin”, Kontio kertoo.

Tuhkarokko luokitellaan yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi. Näin ollen altistunut henkilö voidaan määrätä myös kotieristykseen eli karanteeniin, jos hänen pelätään tartuttavan tautia eteenpäin. Päätöksen tekee kunnan tartuntataudeista vastaava lääkäri.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän mennessä karanteeniin on Kontion mukaan määrätty ainakin ne sairastuneen lapsen perheenjäsenet ja muu lähipiiri, joita ei ole rokotettu.

Tuhkarokon itämisaika eli tartunnasta taudin puhkeamiseen kuluva aika on 7–21 vuorokautta.

”Kolme viikkoa on aika pitkä aika, ja käytännössä yleisin sairastumisaika on 9–11 vuorokautta, joten voi hyvinkin olla todennäköistä, että karanteeniaika on noin kaksi viikkoa altistuksesta”, Kontio pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihminen voi levittää tuhkarokkovirusta eteenpäin, vaikka hän ei itse saisikaan oireita. Kontion mukaan mpr-rokote estää tällaisia tartuntoja tehokkaammin kuin immunoglobuliini. Rokotuksen lisäksi myös aiemmin sairastettu tuhkarokko antaa suojan tautia vastaan.

Pia-Maria Sjöström suosittelee, että rokottamattomat ja immuunipuolustukseltaan voimakkaasti heikentyneet ihmiset välttävät väkijoukkoja viikonloppuna ja tulevalla viikolla Pietarsaaren seudulla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Osallistuminen on turvallista, jos olet terve ja rokotettu. Muussa tapauksessa suosittelemme kotiin jäämistä. Tuhkarokon itämisaika on yleensä 9-11 päivää, ja henkilö voi tartuttaa tautia jopa neljä päivää ennen ihottuman puhkeamista. Tästä viikonlopusta alkaen on siis riski, että tartunnan saaneet tartuttavat tautia edelleen”, Sjöström sanoo tiedotteessa.

Pietarsaaren terveydenhuoltoon on tullut runsaasti yhteydenottoja tapauksen vuoksi. Sjöströmillä ei perjantaina päivällä ollut tarkkaa tietoa esimerkiksi terveyskeskukseen tulleiden puheluiden määrästä.

”Yhteydenottoja on ollut todella paljon”, hän kuitenkin kertoo. ”Luulisin, että satoja.”

Altistuneiden lisäksi yhteydenottoja on tullut myös muilta tilanteesta huolestuneilta. Terveyskeskuksen neuvontaan on lisätty resursseja tapauksen vuoksi, ja Pietarsaaressa on järjestetty ylimääräisiä rokotustilaisuuksia, koska useat aiemmin rokottamattomat haluavat nyt rokotuksen.

”Tänään [tilaisuuteen] on tulossa ainakin 20”, Sjöström sanoi perjantaina puoliltapäivin.

Sjöström ei osannut kommentoida sitä, ketkä rokotuksia ovat pyytäneet tai halutaanko niitä aikuisille vai lapsille. Tuhkarokko tuli kansalliseen rokotusohjelmaan 70-luvun puolivälissä, joten joukossa voi olla esimerkiksi tätä ennen syntyneitä aikuisia, jotka eivät lapsuudessaan saaneet rokotetta.

Pohjanmaan rannikko ja etenkin Pietarsaaren seutu kuuluvat niihin alueisiin, joilla rokotuskattavuus on keskimääräistä matalampi. Syynä on muun muassa se, että alueella asuu paljon ihmisiä, jotka suhtautuvat rokotteisiin kriittisesti maailmankatsomuksellisista syistä.

Luodossa pikkulasten rokotuskattavuus on mpr-rokotteen osalta ollut viime vuosina keskimäärin 75 prosenttia. Toisin sanoen yksi neljästä lapsesta jää rokottamatta.

Tuhkarokkopotilas tartuttaa virusta noin viikon ajan, neljä vuorokautta ennen taudille tyypillisen ihottuman puhkeamista ja neljä vuorokautta sen jälkeen. Tässä vaiheessa tauti tarttuu hyvin herkästi.

Muita Luodon tapaukseen liittyviä tuhkarokkotapauksia ei perjantaina päivällä ollut ilmennyt. Pitkähkön itämisajan vuoksi perheen ulkopuolisia tapauksia ei Sjöströmin mukaan ole odotettukaan näin pian.

”Menee varmasti ensi viikon puolelle, ennen kuin [mahdollisista uusista tapauksista] saadaan tietää.”

Yhteensä altistuneita on Sjöströmin arvion mukaan noin 150–200.

”Samassa päiväkoti- ja esikouluryhmässä olleet on melkein kaikki saatu kiinni. Tämän päivän haaste on saada yhteys niihin, jotka olivat viime sunnuntaina mukana rukoushuoneen pyhäkoulussa ja seuroissa. Heitä oli jopa 150”, Sjöström kertoi perjantaina puoliltapäivin HS:lle.

STT uutisoi perjantaina, että pääministeri Juha Sipilä vetoaa vanhempia rokottamaan lapsensa.

Lue lisää: Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tuhkarokko
 • Rokotukset
 • Pietarsaari
 • Pohjanmaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  3. 3

   Varkaat iskivät Helsingin sairaaloihin – Poliisi etsii valvontakameroihin tallentuneita henkilöitä

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Miestä epäillään lapsen murhasta Nurmijärvellä

  6. 6

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsi on saamassa oikeistolaisen budjetin suurine veronalennuksineen, vaikka hallituksesta ei ole tietoakaan – Demarijohtaja Löfven: ”Maata ei voi johtaa lautasliinaluonnoksella”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Koiran käytöshäiriöillä ja ihmisen mielen­terveysongelmilla on yllättävä yhteys, paljastaa väitöstutkimus

  10. 10

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Tämä Strasbourgin ammuskelusta tiedetään: Kuolonuhreja on kolme, tekijää etsitään yhä ja pormestarin mukaan kyseessä oli ”kiistatta terrori-isku”

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  10. 10

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää