Kotimaa

Teijo Kontio oli pudota ”miesansaan”, koska eron jälkeen kaverit olivat kaikonneet – nyt hän tukee muita samassa tilanteessa olevia miehiä

Yksinäisyys on riski miesten hyvinvoinnin kannalta. Miesten yksinäisyyttä lisää usein etenkin ero, sairaus, köyhyys tai työttömyys.

Eräänä päivänä uimahallissa Teijo Kontion, 49, kymmenvuotias tytär kysyi: ”Isä, mitä sinä teit ennen kuin tapasit äidin?”

Isä vastasi, että hän retkeili ja kalasti. Tytär totesi: ”Hyvä, nyt me aletaan tehdä sitten niitä yhdessä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kommentti pysäytti. Tytär kantoi huolta isänsä yksinäisyydestä. Teijo ymmärsi, että oli jäänyt eron jälkeen sosiaalisesti tyhjän päälle.

”Olin elänyt vain perheelle. Ei minulla ollut mitään muuta kuin perhe ja työ.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kontio on kotoisin Kajaanista. Sieltä hän muutti etelään opintojen perässä ja myöhemmin Helsinkiin töihin. Pohjoiseen jäivät suku ja vanhat ystävät. Heihin ei juuri ole tullut pidettyä yhteyttä.

Helsingissä Kontio tapasi vaimonsa ja sai esikoistyttärensä. Pariskunta muutti Mustiolle Länsi-Uudellemaalle. Samana vuonna syntyi toinen tytär.

”Emme me tunteneet sieltä ennestään ketään. Arki pyöri perheen ympärillä. Ajattelin, että jatkan samalla tapaa vanhaksi asti. Ostan omakotitalon, ja elämä on siinä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toisin kävi. Kontion mukaan vaimo ilmoitti eräänä päivänä haluavansa erota. Se oli järkytys. Erossa Kontiosta tuntui, että hän menetti puolison ja parhaan ystävänsä.

 

”Jos suhde päättyy eroon, mies jää helposti vanhan verkoston ulkopuolelle.”

Ruotsalaisilla on ilmiölle oma nimityskin: miesansa (mansfälla).

Ruuhkavuosina naiset pitävät miehiä paremmin yhteyttä ystäviinsä tai osaavat verkostoitua löytääkseen myös uusia ystäviä. Miehet taas usein etääntyvät pikkuhiljaa vanhasta kaveripiiristään, jolloin heillä ei ole läheisiä arjen jakamiseksi tai vertaistuen saamiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Siitä on paljon tutkimustietoa, että miesten sosiaaliset verkostot ovat suppeammat kuin naisten. Pariskuntien yhteinen ystäväpiiri koostuu usein naisen ystävistä ja sukulaisista”, sanoo tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliitosta.

”Jos suhde päättyy eroon, mies jää helposti vanhan verkoston ulkopuolelle. Se tuottaa konkreettista yksinäisyyttä.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Miesansa” näkyy yksinäisyyden kokemuksia selvittäneissä laadullisissa tutkimuksissa. Niiden mukaan miehet ovat yksinäisempiä kuin naiset.

Esimerkiksi HS:n neljän vuoden takaiseen verkkokyselyyn perustuneessa noin 10 000 ihmisen tutkimusaineistossa yksinäisyyttä ilmoitti kokevansa 45 prosenttia yksin asuvista miehistä ja 35 prosenttia yksin asuvista naisista.

Keski-ikäisistä yksin asuvista miehistä yksinäisyyttä tuntee jopa puolet. Heille myös kasautuu yksin asuminen: nelikymppisistä yksin asuvista ihmisistä kaksi kolmasosaa on miehiä.

Monet eronneet naiset eivät näy tilastoissa yksin asuvina, koska lapset jäävät asumaan useimmiten äitinsä luo.

”Naiset myös pariutuvat nopeammin uuteen suhteeseen”, Kontula sanoo.

Moni mies tuntee yksinäisyydestään häpeää. Teijo Kontio on nähnyt tämän joissain työkavereissaan. Hän itse halusi toimia eron jälkeen toisin.

”Kirjoitin itselleni seitsemän mahdollista skenaariota. Yksi oli, että muutan jonnekin korpeen ja erakoidun sinne yksinäni.”

Kontion mielestä juuri lapsista huolehtiminen piti hänet kiinni arjessa. Alakouluikäiset lapset asuivat eron jälkeen ensimmäisen vuoden isänsä luona ja sen jälkeen vuoroviikoin molempien vanhempien luona.

 

”Puhuin melkein kaikille, jotka vain sattuivat tulemaan vastaan.”

Kontio käsitteli eroaan kävelylenkeillä. Jos kotona alkoi ahdistaa niin, ettei paikallaan osannut olla, hän meni kuntosalille. Ja hän puhui.

”Puhuin melkein kaikille, jotka vain sattuivat tulemaan vastaan. Näin jälkikäteen olen miettinyt, miten he jaksoivat kuunnella minua.”

Erokriisistä selvittyään Kontio alkoi miettiä, että hänellä voisi olla annettavaa muille. Niin hän meni mukaan Miessakit ry:n vapaaehtoistoimintaan ja alkoi päivystää kerran viikossa miehille tarkoitetussa Miesluurissa.

”Kyllä niissä puheluissa huomaa, että aika monella siinä on myös yksinäisyyttä taustalla.”

Tänä vuonna Miessakit aloitti myös Toiminnan miehet -hankkeen, joka tarjoaa miehiltä miehille vapaa-ajan tekemistä ja samalla vertaistukea.

Tilastojen valossa yksinäisyys on miesten hyvinvoinnin riskitekijä, kertoo Miessakit ry:n hankekoordinaattori Visa Kuusikallio. Miesten yksinäisyyttä lisääviä seikkoja ovat etenkin ero, sairaus, köyhyys, elämänhallinnan ongelmat, työttömyys ja muu merkityksellisen tekemisen puuttuminen.

Väestöliiton Osmo Kontulan mukaan yksin asuminen on kovempi paikka miehille kuin naisille. Ensinnäkin se aiheuttaa terveysriskejä. Jos yksin asumiseen liittyy muita ongelmia, kuten päihteitä, työttömyyttä ja velkaantumista, keski-ikäiset miehet ovat jopa syrjäytymisvaarassa.

”Syrjäytymisen sijaan monet kokevat olevansa syrjäytettyjä yhteiskunnan ulkopuolelle tai sysättyjä marginaaliin. Se liittyy yksinäisyyteen ja siihen, miten kokee jääneensä ulkopuoliseksi suhteessa muihin.”

Yksinäisyys aiheuttaa monia kielteisiä tuntemuksia ja kokemuksia. Yksin asuvat miehet eristäytyvät naisia useammin kotiin sekä tuntevat sosiaalisia pelkoja ja elämässä epäonnistumista, Kontula kertoo.

Hänen mukaansa myös keinot karistaa yksinäisyyden tunteita eroavat toisistaan.

”Jos naiset lievittävät yksinäisyyttään lohtusyömisellä ja turhalla shoppailulla, miehillä päihteiden käyttö on selvästi yleisempää.”

Yksinäisyyttä ja kaipuuta johonkin yhteisöön voi toisaalta kokea, vaikka olisi työyhteisö ja perhe, Miessakkien Kuusikallio muistuttaa.

”Miehille on yhteiskunnassa tarjolla ahtaita rooleja, jotka ovat aika ääripäitä: menestyneet ja syrjäytyneet. Niihin on kuitenkin monen vaikea samaistua. Olemme pyrkineet toiminnassa tarjoamaan tilan ja toimintaa, jonne jokainen voi tulla sellaisena kuin on.”


Yhdistyksessä Teijo Kontio on tutustunut myös helsinkiläiseen Juha Liukkoseen, 49, jolla on niin ikään takanaan avioero. Sen seurauksena hän muutti kotipaikkakunnaltaan Jaalasta Porvooseen vanhemman tyttärensä kanssa.

Jaalaan jäivät sekä kotipaikka että tuttavat ja urheiluseura, jossa hän toimi aktiivisesti.

”Porvoossa elettiin ensin aika kaksistaan, mutta pikkuhiljaa tuli muutakin sosiaalista toimintaa, työpaikan porukoiden saunailtoja ja urheilukerhoa.”

Nyt Liukkonen asuu Helsingissä ja hänellä on uusperhe. Vanhin tytär on jo täysi-ikäinen ja asuu omillaan.

Nuorempi tytär Sofia syntyi kuusi vuotta sitten. Sofian kanssa Liukkonen pystyi vuorotyönsä ansiosta viettämään paljon aikaa perhekerhoissa, mutta samalla hän huomasi olevansa niissä usein ainoa mies.

Niinpä Liukkonen ryhtyi vetämään kerran viikossa Mannerheimin lastensuojeluliiton isä–lapsi-kerhoja.

”Miesten kaveruus ja sosiaaliset suhteet syntyvät helpommin toiminnan kautta.”

Liukkonen on tottunut järjestämään tapaamisia ja sosiaalista toimintaa. Entisen luokkakavereiden kanssa hän järjesti luokkakokouksen.

”Jutut jatkuivat samasta, mihin ne olivat jääneet 30 vuotta sitten.”

Nyt Liukkonen suunnittelee vastaavaa tapaamista vanhojen armeijakavereidensa kanssa.

”Armeija on monille miehille – ja miksei tänä päivänä naisillekin – yhdistävä kokemus, ja vanhaan armeijakaveriin on luonteva ottaa aina yhteyttä.”

Näin miehet kertovat yksinäisyyden kokemuksistaan

”Kumppanilla on enemmän kavereita. Niin kauan kuin yhteistä aikaa löytyy, minulle ei ole ongelma, vaikka kumppani viettää aikaa kavereidensa kanssa. Viihdyn hyvin yksinkin. Minulla ei ole sellaisia kavereita, joiden kanssa viettää aikaa.”

Mies, 32 vuotta

”Ei ole ketään, kenen kanssa jutella. Kaikki huolet on itse pohdittava. Kukaan ei jaa iloja eikä runsaita huolia. Yksin on raskasta olla. Tuntuu välillä, etten kohta enää jaksa.”

Mies, 49 vuotta

”Ei vaan enää ole ystäviä, joihin pitäisi yhteyttä, tai kukaan ei pidä minuunkaan. Yksinäisyys on ajoittain hyvin musertavaa ja ahdistavaa, koen välillä suhteissakin yksinäisyyttä.”

Mies, 45 vuotta

”Kokonaisvaltaista yksinäisyyden tuntoa on vaikea kuvailla. Useimmiten huomaan vain kaipaavani jotakuta lähelle, puhua miten töissä on päivällä mennyt ja edes neuvotella, mitä söisi illalliseksi.”

Mies, 26 vuotta

”Sanotaan, että yksinäisyys voi olla hyvin julmalta tuntuva kokemus. Kuin olisi jäänyt yksin ydinsodan jälkeen eikä olisi enää ketään, jonka kanssa jakaa kokemuksia. Kuin peruskallio halkeaisi yksinäisyyden voimasta.”

Mies, 60 vuotta

”Jokainen haluaa olla pidetty, hyväksytty, kaivattu, haluttu, merkityksellinen jne. Tiivistettynä yksinäisyyden tunteessani on kyse siitä, etten koe olevani kovinkaan merkityksellinen palanen kenenkään elämässä, vanhempiani lukuun ottamatta.”

Mies, 36 vuotta

”Ahdistusta, seinät kaatuvat päälle. Surua ja kaipuuta, ikävä hellyyttä. Toisen kosketusta ja aamuista hymyä ja pusua. Parisuhteessa ja toisen kanssa eläessä voi jakaa arkisia asioita. Yksin kun on, täytyy pärjätä kaikessa yksin.”

Mies, 37 vuotta

”Yksinäisyyden tunteita aiheuttaa lähinnä ulkopuolisuuden tunne sekä läheisten kaikkoaminen elämästä.”

Mies, 23 vuotta

”Juhlapyhät ja jopa aivan tavalliset viikonloput tuntuvat tosi yksinäisiltä. Olisi mukava viettää aikaa toisten ihmisten, erityisesti kumppanin, kanssa esimerkiksi ruokailun, ulkoilun tai vaikka elokuvan katsomisen parissa.”

Mies, 36 vuotta

”Kaikkeen hyvään elämässä liittyy kokemusten jakaminen, ja silloin kun tätä mahdollisuutta ei ole, kaikki on itse asiassa aika tylsää.”

Mies, 68 vuotta

”Teen vuorotyötä ja olen siksi usein vapaalla silloin kun muut ovat töissä. Juhlapyhinä on usein ontto olo, miten elämä meni näin. Yhden jouluaaton olin töissä. Se oli vieläkin pahempaa kuin olla aattona yksin kotona. Lapset ovat sen verran itsenäisiä, että eivät juuri isäänsä kaipaa, vaikka ei meillä mitään varsinaista riitaa tai eripuraa olekaan. Lisäksi toinen heistä asuu tilapäisesti ulkomailla. Arki vielä menee yksin, mutta yksin matkustaminen on suorastaan säälittävää. Olen tehnyt sitä paljon.”

Mies, 53 vuotta

”Turhautumista, kun ei ole ketään, kenen kanssa vaihtaa ajatuksia. Seksielämästä puhumattakaan.”

Mies, 55 vuotta

”Elokuvia katsellessa ainoat vaimeat naurut ovat omani, ja sohva tuntuu niin isolta yhdelle ihmiselle. Kukaan ei sano ’hei’ tai ’moi’, kun lähtee tai palaa asuntoon. Kaikki mitä asunnossasi teet ja kaikki mistä joudut siellä selviämään, joudut tekemään ja selviämään yksin. Jos en olisi työssäni ihmisten kanssa tekemisissä, viikoittain lausumieni lauseiden määrä olisi sormin laskettavissa.”

Mies, 37 vuotta

”Syrjäytyminen, työelämän ja yhteiskunnan ulkopuolella oleminen.”

Mies, 28 vuotta

”Illat on kauheita, kun elimistö ja mieli tottuivat pitkän liiton aikana toisten ihmisten läsnäoloon iltaisin työpäivän jälkeen.”

Mies, 54 vuotta

”Kotona ei ole ketään, jota rakastaa tai joka ymmärtäisi minua syvällisesti.”

Mies, 30 vuotta

”Erityisesti viikonloppuisin tulee podettua jonkinasteista läheisyydenkaipuuta ja silloin kun kaverit viettävät aikaa puolisoiden ja perheen kanssa.”

Mies, 28 vuotta

”Ikävä, joka ei tunnu hellittävän. Itsesääli. Motivaation puute, kun en ole enää tärkeä kenellekään. Tarpeettomuuden tunne.”

Mies, 52 vuotta

”Ne tulevat välähdyksittäin. Usein esimerkiksi sen jälkeen kun olen puhunut lasten kanssa Skypessä tai Whatsappissa. Havahdun siihen, että osuuteni heidän elämässään on niin paljon pienempi kuin haluaisin. Niinä päivinä, kun en ole saanut mitään tehtyä tai jos olen todella väsynyt, yksinäisyys tarraa kiinni tiukemmin. Elämä tuntuu laimealta, joskus turhaltakin. En kuitenkaan anna itseni hukuttautua ahdistuksen syövereihin, vaan lähinnä kastaudun siinä ja viimeistään seuraavana päivänä olo on taas parempi.”

Mies, 37 vuotta

Lähde: HS:n verkkokysely 2018

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yksinäisyys
 • Miehet
 • Pauliina Grönholm
 • Suvi Vihavainen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  3. 3

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  4. 4

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  7. 7

   ”Korjatkaa tämä lapsi” – Vantaan perhe­terapeutit keksivät uuden tavan vastata vanhempien hätään: he alkoivat tubettamaan

  8. 8

   Miten masentunut muka jaksaa lähteä Linnan juhliin? Se on kova ponnistus, ja siksi Touko Aaltoa tulisi juhlia

  9. 9

   Pitäisikö hoito maksaa itse, jos sairastuu ylipainon tai tupakoinnin takia? Tutkijan mielestä ei – ja hän pohtii, syyllistetäänkö seuraavaksi maratonin, triathlonin ja crossfitin harrastajia

   Tilaajille
  10. 10

   Kirjeenvaihtajan analyysi: Britannian kriisi syvenee silmissä, koska May ei voi voittaa brexit-haastettaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  4. 4

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  5. 5

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  6. 6

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  7. 7

   Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta

  8. 8

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  9. 9

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  10. 10

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Iina Puskala, 43, urakoi vuodessa 366 maratonia ja löysi juoksemisesta nuoruuden lähteen – hänen metabolinen ikänsä on nyt 28
  3. Mikko Rantanen iski maalin ja syötti kolme – vankisti asemaansa NHL:n pistepörssin kärjessä
  4. Joulumarkkinoiden ammuskelussa Strasbourgissa ainakin kolme kuollutta ja 12 loukkaantunutta – Tekijä jatkaa pakoaan, Ranska on hälytystilassa jatkoiskujen varalta
  5. Miten viilentää asuntoa, presidentinvaalit ja Avicii – Näitä Suomi googletti vuonna 2018
  6. Pitäisikö hoito maksaa itse, jos sairastuu ylipainon tai tupakoinnin takia? Tutkijan mielestä ei – ja hän pohtii, syyllistetäänkö seuraavaksi maratonin, triathlonin ja crossfitin harrastajia Tilaajille
  7. ”Automekaanikot” väittivät, että 86-vuotiaan miehen auto on räjähdysvaarassa, sitten katosi 14 000 euroa – Vanhusten petokset ovat yleistyneet ja monelta menevät koko elämän säästöt Tilaajille
  8. Vesa-Matti Loirin joulualbumi on suomalaiskotien aarre, jota ei viedä muiden vanhojen levyjen tavoin divariin
  9. Tunti sitten
  10. ”Huawein prinsessa” Meng Wanzhou vapautettiin takuita vastaan
  11. HS-raati löysi viiden tähden jouluviinin – Portugalin punaviineissä on joulupöytään sopivaa täyteläisyyttä ja kiehtovaa aromikkuutta Tilaajille
  12. Valkoiset heteromiehet eivät saa senttiäkään – Pääomasijoittaja Arlan Hamilton sijoittaa vain vähemmistöjen omistamiin yrityksiin
  13. Näytä lisää