Kotimaa

Käräjäoikeus erotti Ilja Janitskinia näkyvästi tukeneen lautamiehen – Mies kutsui julkisuudessa MV-lehden perustajan oikeudenkäyntiä ”ihan täysin poliittiseksi”

Käräjäoikeus muistutti lautamiehen toimivan tuomarin tehtävissä.

Helsingin käräjäoikeus vapautti keskiviikkona tehtävistään lautamiehen, joka on arvostellut julkisesti MV-lehden perustajan Ilja Janitskinin saamaa vankeustuomiota. Lautamies myös osallistui Janitskinin tukimielenilmauksiin käräjäoikeudessa ja sen edustalla.

Oikeuden päätöksen mukaan miehen käytös sosiaalisessa mediassa ei ole ollut tasapuolista ja puolueetonta. Hänen suhtautumisensa Janitskin-oikeudenkäynnin osallisiin ja puheenjohtajaan on ollut asiatonta ja epäkunnioittavaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”[Miehen] käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa on lautamiehen asema ja tehtävä samoin kuin koko tuomioistuinlaitoksen arvovalta ja uskottavuus huomioon ottaen ollut kokonaisuutena arvostellen sopimatonta.”

Oikeus päätti, ettei mies enää ole sopiva toimimaan lautamiehenä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lautamies on kunnanvaltuuston nimittämä maallikkotuomari.

Lautamiestä kuultiin käräjäoikeuden istunnossa viikko sitten. Mies ilmoitti silloin kokevansa, että hänen sananvapauttaan rajoitetaan. Lisäksi hän koki olevansa poliittisen ajojahdin uhri.

Kun lautamies kutsuttiin vajaa kuukausi sitten käräjäoikeuden kuultavaksi erottamisasiassa, laamanni Tuomas Nurmi muistutti, että lautamies toimii tuomarin tehtävässä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tuomioistuimen jäsenen on tehtävässään toimittava perustuslakia ja lakia noudattaen, tuomittava oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti sekä kunnioittaen ihmisten yhdenvertaisuutta lain edessä”, Nurmi totesi kutsussa.

Kutsun liitteenä oli oikeuden laatima kooste muun muassa miehen Twitter-viesteistä. Hän oli lukuisissa viesteissä ottanut kantaa Janitskinin puolesta.

Miehen some-käyttäytyminen antoi laamannin mielestä aiheen epäillä, onko mies ymmärtänyt asemansa lautamiehenä ja onko hän sovelias tehtävään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mies ei istunnossa myöntänyt, että hänen nimissään oleva Twitter-tili olisi hänen, muttei toisaalta myöskään kiistänyt sitä. Materiaali ei hänen mukaansa kuitenkaan sisältänyt mitään sellaista, joka asettaisi hänen asemansa lautamiehenä kyseenalaiseksi. Hänen mukaansa twiitit sisälsivät sarkasmia ja huumoria.

Oikeus päätyi siihen, että tili on miehen oma.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun Janitskin vapautettiin tutkintavankeudesta kesäkuussa, miehen Twitter-tili viestitti: ”Kommareiden itku Iljan vapauttamisen johdosta on musiikkia korvilleni.”

Janitskinin yhden vuoden ja kymmenen kuukauden ehdotonta vankeustuomiota mies kutsui ”mielenvikaiseksi” ja jatkoi, ettei Janitskinilla ollut ”pienintäkään mahdollisuutta oikeudenmukaiseen oikeudenkäyntiin”.

Kun toinen twiittaaja kyseenalaisti miehen sopivuuden lautamieheksi, tämä vastasi toimivansa aina oikeudenmukaisesti ja ilman politikointia.

”Siksi voin arvostella henkilöitä jotka eivät osaa eristää henkilökohtaisia mielipiteitään tehtävistään. Ei se vaikeaa ole.”

Janitskinin oikeudenkäyntipäivänä mies kuvasi yli tunnin videon nettiin oikeustalon ulkopuolella ja käräjäsalin edustalla. Videolla hän kutsuu Janitskin-oikeudenkäyntiä ”ihan täysin poliittiseksi”.

”Poliittinen paine, poliittinen tuomio, poliittinen poliisitutkinta, poliittinen syyttäjä. Tää on ihan poliittista hommaa koko juttu.”

Mies myös arvioi Janitskinin rikkeiden olevan mitättömiä ja koko prosessin ylimitoitettu. Hänen mukaansa kyseessä on klassinen tapaus, että kun ”tiedetään rikollinen, etsitään syytteet häntä kohtaan”.

Oikeudelle mies kertoi videon olleen kansalaisjournalismia eikä hänen mielestään loukannut tuomioistuimen arvovaltaa.

Syyttäjän lisäksi mies arvosteli videolla jutun asianomistajaa, Ylen toimittajaa Jessikka Aroa.

Käräjäoikeus huomautti päätöksessään, että Aroa arvosteltiin myös henkilönä.

”Tällainen puolueellinen ja asenteellinen sekä osittain henkilöön kohdistuva kommentointi ja arvostelu julkisessa mediassa ei ole lautamiehen arvolle sopivaa, ja sen on katsottava vaarantaneen kansalaisten näkemyksen oikeudenmukaisesta, puolueettomasta ja tasapuolisesta tuomioistuimesta”, oikeus totesi.

Oikeus piti sopimattomana, että lautamies kuvasi ja arvosteli julkisesti vireillä olevaa oikeudenkäyntiä käräjäoikeuden käytävällä kuvaamassaan Youtube-videossa.

Mies oli myös julkaissut Janitskin-oikeudenkäynnin puheenjohtajan kuvan. Oikeus huomautti, että kuva on selvästi otettu tuomarin vapaa-ajalla.

Kuva ei liittynyt millään tavoin tuomarin työhön, vaan se kohdistui tuomariin henkilönä ja hänen yksityisyyteensä, oikeus totesi. Kuvan päälle kirjoitettu teksti oli sävyltään pilkallinen.

”Käräjäoikeus katsoo kuvan julkaisemisen osoittavan, ettei [mies] ole ymmärtänyt asemaansa lautamiehenä ja lautamiestehtävän mukanaan tuomia vastuita.”

Käräjäoikeus muistutti erottamispäätöksessään, ettei lautamies toimi poliittisella valtakirjalla vaan hänen tulee olla riippumaton. Lautamiehen tulee myös olla tehtävään sopiva.

”Sopivuuden arviointi edellyttää yleensä ehdokkaan kokonaisvaltaista arviointia, jonka lopputuloksena tulisi olla johtopäätös siitä, että asianomaisen henkilön valinnalla ei horjuteta tuomioistuinta kohtaan tunnettua luottamusta”, oikeus huomautti.

Oikeus muistutti, että Euroopan ihmisoikeussopimuksen mukaan sananvapaudelle voidaan asettaa rajoituksia, jotka ovat välttämättömiä muun muassa tuomioistuinten arvovallan ja puolueettomuuden varmistamiseksi.

Päätöksessä viitattiin myös tuomarin eettisiin periaatteisiin. Sen mukaan sananvapautta käyttäessään tuomari ottaa huomioon virkansa vastuullisuuden sekä tuomioistuimen riippumattomuuden, puolueettomuuden ja tasapuolisuuden.

Myös Maallikkotuomarit ry:n hyväksymissä eettisissä ohjeissa korostetaan samoja arvoja.

”Lautamiehen tehtävä on tärkeä. Toimiessaan käräjäoikeuden kokoonpanossa lautamies toimii tuomarina ja hänellä on yksilöllinen äänioikeus. Käyttäessään sananvapautta lautamiehen tulee käyttäytyä asemansa ja tehtäviensä edellyttämällä tavalla siten, ettei hän vaaranna lautamiestehtävän arvoa eikä tuomioistuimen riippumattomuutta, puolueettomuutta ja tasapuolisuutta. Tämä koskee myös lautamiehen vapaa-aikana tapahtuvaa toimintaa”, oikeus painotti.

Lautamiehen vapauttaminen tehtävästään on erittäin harvinaista.

Vajaa kolme vuotta sitten Varsinais-Suomen käräjäoikeus vapautti tehtävistä lautamiehen solvaavien nettikirjoitusten takia.

Oulussa erotettiin viisi vuotta sitten lautamies, jolta paljastui huumerikostausta, kertoi sanomalehti Kaleva.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  4. 4

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  7. 7

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  8. 8

   ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan

  9. 9

   Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”

  10. 10

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  9. 9

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  10. 10

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista
  3. Tunti sitten
  4. Huikeaa draamaa Mestarien liigassa – Liverpool ja Tottenham pudottivat italialaisjoukkueet jatkosta
  5. ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan
  6. Norjan TV2: Kaksinkertainen hiihdon olympiavoittaja Petter Northug lopettaa hiihtouransa – ilmoittaa päätöksestään keskiviikkona
  7. 2 tuntia sitten
  8. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  9. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  10. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  11. 4 tuntia sitten
  12. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  13. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  14. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  15. Näytä lisää