Kotimaa

Linnan juhliin osallistuva taiteilija Sonya Lindfors moittii perinnettä eriarvoistamisesta: ”Tämä voisi olla hetki, jona mietimme suomalaisuutta uudelleen”

”On valtavan tärkeää, että erinäköisiä suomalaisia näkyy edustettuina”, Lindfors sanoo.

Kun koreografi Sonya Lindforsin postiluukusta kolahti syksyllä kutsu Linnan juhliin, hän oli otettu kunniasta – mutta olo oli samalla ristiriitainen.

”Kutsu on hieno tunnustus tehdystä työstä ja on valtavan tärkeää, että erinäköisiä suomalaisia näkyy edustettuina. Samaan aikaan juhlien kulttuuri tuntuu eriarvoistavalta”, Lindfors kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulttuurilla hän viittaa siihen, että itsenäisyyspäivän iltana suuri joukko suomalaisia istuu kotisohvillaan ja katsoo, kun pieni joukko suomalaisia juhlii Presidentinlinnassa. Linnan juhliin liittyy kiinteästi myös ulkonäkökeskeisyys, joka korostuu mediassa.

”Olen taiteilijana kritisoinut juuri kaikkea tuollaista”, tänä vuonna kansainvälisen Anti-festivaalin taidepalkinnon saanut Lindfors sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindfors kertoo miettineensä juhlien alla erityisen paljon yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

Itsenäisyyspäivän rituaalit ovat rakkaita lukuisille suomalaisille, minkä vuoksi niitä on vaikea ravistella. Juhlavastaanoton arvostelu herättää ihmisissä voimakkaita tunteita.

”Itsenäisyyspäivä on ollut tärkeä muistojuhla niin pitkään”, Lindfors toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kuitenkin kysyy, miten voisimme siirtyä kohti riemukkaampaa muistelua. Monessa muussa maassa itsenäisyyspäivä on koko kansan iloinen juhla.

”Tämä voisi olla hetki, jona mietimme suomalaisuutta uudelleen. Miten suomalaisuuden käsitystä voisi laajentaa?”


Teoksissaan valtarakenteita ja yhteisöllisyyttä käsittelevä Lindfors on huolissaan siitä, että Suomen ilmapiiri vähemmistöjä kohtaan on muuttunut aiempaa tukalammaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Euroopan unionin perusoikeusviraston FRA:n hiljattain julkaisemassa tutkimuksessa Suomi koettiin 12 tutkitusta EU-maasta rasistisimmaksi. Haastatelluista afrosuomalaisista 63 prosenttia kertoi kokeneensa rasistista häirintää, kuten loukkaavia eleitä, kommentteja, uhkauksia tai väkivaltaa.

Helsingissä syntynyt Lindfors painottaa, että rasismi on ennen kaikkea valtarakenne, ei pelkästään huutelua kaduilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rasismi aiheuttaa syrjäytymistä, pahoinvointia ja mielenterveysongelmia ihan samalla tavalla kuin mikä vain rakenteellinen syrjintä.”

Lindfors kertoo haastatelleensa vapaan kirjoittajan Maryan Abdulkarimin kanssa uutta projektiaan varten muun muassa rasismia vastaan taistelevia aktivisteja ja taiteilijoita niin Suomessa kuin maailmallakin.

”Aktivistit ovat niin uupuneita. Monelle tuntuu mahdottomalta kuvitella tulevaisuus, jossa ihmiset ovat yhdenvertaisia ilman, että heidän identiteettinsä on täytynyt mahtua johonkin tiettyyn lokeroon.”

 

”Jos sisällissodan jälkeen onnistuttiin rakentamaan kivusta, surusta ja raivosta huolimatta tarina yhtenäisestä Suomesta, miksi emme pystyisi siihen nytkin?”

Lindfors huomauttaa, että Suomi on kuitenkin aina ollut monikulttuurinen maa. Hän viittaa esimerkiksi saamelaisiin, karjalaisiin ja hämäläisiin sekä eri maantieteellisten alueiden omiin vahvoihin perinteisiin.

Nyt olisikin hänen mukaansa aika alkaa toistaa tarinaa Suomesta, joka perustuu monimuotoisuuteen.

”Jos sisällissodan jälkeen onnistuttiin rakentamaan kivusta, surusta ja raivosta huolimatta tarina yhtenäisestä Suomesta, miksi emme pystyisi siihen nytkin?” Lindfors kysyy.

Linnan juhlien teema on tänä vuonna ilmasto. Lindfors kertoo kieriskelevänsä monen muun tavoin ilmastoahdistuksessa, joka vaikuttaa jopa ammatilliseen identiteettiin.

Monen taiteilijan iso unelma on kansainvälinen menestys ja se, että lennetään ympäri maailmaa esittämässä omia teoksia.

”Yhtäkkiä sitä ymmärtää, että se onkin todella ongelmallista.”

Etuuksista luopuminen on kuitenkin länsimaissa äärimmäisen vaikeaa.

”Elämme yhteiskunnassa, jossa kehotetaan vähentämään kulutusta, mutta samaan aikaan länsimaissa menestys pohjautuu vaurauteen, kuluttamiseen ja omistamiseen.”

 

”Voisimmeko me unelmoida jostain, mikä ei tuhoaisi meidän maailmaamme?”

Lindforsin mielestä tätäkin tarinaa tulisi muuttaa ja määritellä uudestaan.

”Voisimmeko me unelmoida jostain, mikä ei tuhoaisi meidän maailmaamme – esimerkiksi huolenpidosta, yhteisöllisyydestä tai inhimillisyydestä?”

Ilmastonmuutoksen hidastamiseen tarvitaan isoja poliittisia linjauksia, ja niistä tulisikin Lindforsin mielestä haastaa Presidentinlinnaan saapuvia päättäjiä.

”Paikka, johon kaikki valtaapitävät kokoontuvat samaan aikaan toimittajien kanssa, voisi olla tilaisuus nostaa esiin vaikeitakin asioita”, hän sanoo.


Lindfors on koonnut ympärilleen Linnaan valmistautuessaan ison tiimin ammattilaisia. Puvun on tehnyt muotisuunnittelija Ervin Latimer, meikistä vastaa Keiku Borgström, kampauksen laatii afrohiuksiin erikoistunut kampaaja Meron Laine ja tyylin viimeistelee stylisti Patisse A Lody.

Lindfors liikuttuu kyyneliin katsoessaan ympärillään hääriviä ammattilaisia.

”Tässä mua nyt stailaa kokonaan ruskeista tyypeistä koottu tiimi. Representaation merkitys on valtava. Tuntuu tärkeältä, että eri yhteiskunnan osa-alueilla näkyy ruskeita ihmisiä.”

Lindfors haluaa ottaa kantaa asuvalinnallaan. Ranteessa roikkuu Suomen naarasleijona -riipus, ja puku on väriltään kantajansa ihon sävyinen.

”Halusimme valita sävyn, joka sopii nimenomaan ruskealle iholle. Tämä on tapa juhlistaa suomalaista moninaisuutta.”

Kuka?

Sonya Lindfors


 33-vuotias helsinkiläinen koreografi ja taiteellinen johtaja.

 Valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2013.

 Urbanapa-yhteisön toinen perustaja.

 Tehnyt muun muassa Uuden tanssin keskus Zodiakille teokset Noir? (2013), Noble Savage (2016) ja Cosmic Latte (2018).

 Vetää vapaan kirjoittajan Maryan Abdulkarimin kanssa We Should All Be Dreaming -projektia, jossa käsitellään unelmointia vallankumouksen välineenä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Linnan juhlat
 • Linnan juhlat 2018
 • Taide
 • Tanssi
 • Tasa-arvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  8. 8

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  9. 9

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  10. 10

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää