Kotimaa

Linnan juhliin osallistuva taiteilija Sonya Lindfors moittii perinnettä eriarvoistamisesta: ”Tämä voisi olla hetki, jona mietimme suomalaisuutta uudelleen”

”On valtavan tärkeää, että erinäköisiä suomalaisia näkyy edustettuina”, Lindfors sanoo.

Kun koreografi Sonya Lindforsin postiluukusta kolahti syksyllä kutsu Linnan juhliin, hän oli otettu kunniasta – mutta olo oli samalla ristiriitainen.

”Kutsu on hieno tunnustus tehdystä työstä ja on valtavan tärkeää, että erinäköisiä suomalaisia näkyy edustettuina. Samaan aikaan juhlien kulttuuri tuntuu eriarvoistavalta”, Lindfors kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulttuurilla hän viittaa siihen, että itsenäisyyspäivän iltana suuri joukko suomalaisia istuu kotisohvillaan ja katsoo, kun pieni joukko suomalaisia juhlii Presidentinlinnassa. Linnan juhliin liittyy kiinteästi myös ulkonäkökeskeisyys, joka korostuu mediassa.

”Olen taiteilijana kritisoinut juuri kaikkea tuollaista”, tänä vuonna kansainvälisen Anti-festivaalin taidepalkinnon saanut Lindfors sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindfors kertoo miettineensä juhlien alla erityisen paljon yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

Itsenäisyyspäivän rituaalit ovat rakkaita lukuisille suomalaisille, minkä vuoksi niitä on vaikea ravistella. Juhlavastaanoton arvostelu herättää ihmisissä voimakkaita tunteita.

”Itsenäisyyspäivä on ollut tärkeä muistojuhla niin pitkään”, Lindfors toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kuitenkin kysyy, miten voisimme siirtyä kohti riemukkaampaa muistelua. Monessa muussa maassa itsenäisyyspäivä on koko kansan iloinen juhla.

”Tämä voisi olla hetki, jona mietimme suomalaisuutta uudelleen. Miten suomalaisuuden käsitystä voisi laajentaa?”


Teoksissaan valtarakenteita ja yhteisöllisyyttä käsittelevä Lindfors on huolissaan siitä, että Suomen ilmapiiri vähemmistöjä kohtaan on muuttunut aiempaa tukalammaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Euroopan unionin perusoikeusviraston FRA:n hiljattain julkaisemassa tutkimuksessa Suomi koettiin 12 tutkitusta EU-maasta rasistisimmaksi. Haastatelluista afrosuomalaisista 63 prosenttia kertoi kokeneensa rasistista häirintää, kuten loukkaavia eleitä, kommentteja, uhkauksia tai väkivaltaa.

Helsingissä syntynyt Lindfors painottaa, että rasismi on ennen kaikkea valtarakenne, ei pelkästään huutelua kaduilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rasismi aiheuttaa syrjäytymistä, pahoinvointia ja mielenterveysongelmia ihan samalla tavalla kuin mikä vain rakenteellinen syrjintä.”

Lindfors kertoo haastatelleensa vapaan kirjoittajan Maryan Abdulkarimin kanssa uutta projektiaan varten muun muassa rasismia vastaan taistelevia aktivisteja ja taiteilijoita niin Suomessa kuin maailmallakin.

”Aktivistit ovat niin uupuneita. Monelle tuntuu mahdottomalta kuvitella tulevaisuus, jossa ihmiset ovat yhdenvertaisia ilman, että heidän identiteettinsä on täytynyt mahtua johonkin tiettyyn lokeroon.”

 

”Jos sisällissodan jälkeen onnistuttiin rakentamaan kivusta, surusta ja raivosta huolimatta tarina yhtenäisestä Suomesta, miksi emme pystyisi siihen nytkin?”

Lindfors huomauttaa, että Suomi on kuitenkin aina ollut monikulttuurinen maa. Hän viittaa esimerkiksi saamelaisiin, karjalaisiin ja hämäläisiin sekä eri maantieteellisten alueiden omiin vahvoihin perinteisiin.

Nyt olisikin hänen mukaansa aika alkaa toistaa tarinaa Suomesta, joka perustuu monimuotoisuuteen.

”Jos sisällissodan jälkeen onnistuttiin rakentamaan kivusta, surusta ja raivosta huolimatta tarina yhtenäisestä Suomesta, miksi emme pystyisi siihen nytkin?” Lindfors kysyy.

Linnan juhlien teema on tänä vuonna ilmasto. Lindfors kertoo kieriskelevänsä monen muun tavoin ilmastoahdistuksessa, joka vaikuttaa jopa ammatilliseen identiteettiin.

Monen taiteilijan iso unelma on kansainvälinen menestys ja se, että lennetään ympäri maailmaa esittämässä omia teoksia.

”Yhtäkkiä sitä ymmärtää, että se onkin todella ongelmallista.”

Etuuksista luopuminen on kuitenkin länsimaissa äärimmäisen vaikeaa.

”Elämme yhteiskunnassa, jossa kehotetaan vähentämään kulutusta, mutta samaan aikaan länsimaissa menestys pohjautuu vaurauteen, kuluttamiseen ja omistamiseen.”

 

”Voisimmeko me unelmoida jostain, mikä ei tuhoaisi meidän maailmaamme?”

Lindforsin mielestä tätäkin tarinaa tulisi muuttaa ja määritellä uudestaan.

”Voisimmeko me unelmoida jostain, mikä ei tuhoaisi meidän maailmaamme – esimerkiksi huolenpidosta, yhteisöllisyydestä tai inhimillisyydestä?”

Ilmastonmuutoksen hidastamiseen tarvitaan isoja poliittisia linjauksia, ja niistä tulisikin Lindforsin mielestä haastaa Presidentinlinnaan saapuvia päättäjiä.

”Paikka, johon kaikki valtaapitävät kokoontuvat samaan aikaan toimittajien kanssa, voisi olla tilaisuus nostaa esiin vaikeitakin asioita”, hän sanoo.


Lindfors on koonnut ympärilleen Linnaan valmistautuessaan ison tiimin ammattilaisia. Puvun on tehnyt muotisuunnittelija Ervin Latimer, meikistä vastaa Keiku Borgström, kampauksen laatii afrohiuksiin erikoistunut kampaaja Meron Laine ja tyylin viimeistelee stylisti Patisse A Lody.

Lindfors liikuttuu kyyneliin katsoessaan ympärillään hääriviä ammattilaisia.

”Tässä mua nyt stailaa kokonaan ruskeista tyypeistä koottu tiimi. Representaation merkitys on valtava. Tuntuu tärkeältä, että eri yhteiskunnan osa-alueilla näkyy ruskeita ihmisiä.”

Lindfors haluaa ottaa kantaa asuvalinnallaan. Ranteessa roikkuu Suomen naarasleijona -riipus, ja puku on väriltään kantajansa ihon sävyinen.

”Halusimme valita sävyn, joka sopii nimenomaan ruskealle iholle. Tämä on tapa juhlistaa suomalaista moninaisuutta.”

Kuka?

Sonya Lindfors


 33-vuotias helsinkiläinen koreografi ja taiteellinen johtaja.

 Valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2013.

 Urbanapa-yhteisön toinen perustaja.

 Tehnyt muun muassa Uuden tanssin keskus Zodiakille teokset Noir? (2013), Noble Savage (2016) ja Cosmic Latte (2018).

 Vetää vapaan kirjoittajan Maryan Abdulkarimin kanssa We Should All Be Dreaming -projektia, jossa käsitellään unelmointia vallankumouksen välineenä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  2. 2

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  3. 3

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  4. 4

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  5. 5

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  6. 6

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  7. 7

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  8. 8

   Tukholmaan valmistui ennätyksellisen korkea asuinkerrostalo, joka on kuin veistos – Kalasataman torneista yksi yltää pari kerrosta korkeammalle

  9. 9

   Uutissivusto: Trump määräsi asian­ajajansa valehtelemaan kongressille Venäjä-hankkeista

  10. 10

   Vantaalla hyvätuloinen eläkeläinen voi maksaa hoivasta satoja euroja enemmän kuin Porvoossa – uusi laki panee kaikki samalle viivalle, katso HS:n laskurilla mitä itse maksaisit

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman suurin tietovuoto: Yli 770 miljoonaa osoitetta ja salasanaa löytyi hakkeripalstalta

  6. 6

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  7. 7

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  8. 8

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  9. 9

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  10. 10

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää
  Uusimmat