Kotimaa

Linnan juhliin osallistuva taiteilija Sonya Lindfors moittii perinnettä eriarvoistamisesta: ”Tämä voisi olla hetki, jona mietimme suomalaisuutta uudelleen”

”On valtavan tärkeää, että erinäköisiä suomalaisia näkyy edustettuina”, Lindfors sanoo.

Kun koreografi Sonya Lindforsin postiluukusta kolahti syksyllä kutsu Linnan juhliin, hän oli otettu kunniasta – mutta olo oli samalla ristiriitainen.

”Kutsu on hieno tunnustus tehdystä työstä ja on valtavan tärkeää, että erinäköisiä suomalaisia näkyy edustettuina. Samaan aikaan juhlien kulttuuri tuntuu eriarvoistavalta”, Lindfors kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kulttuurilla hän viittaa siihen, että itsenäisyyspäivän iltana suuri joukko suomalaisia istuu kotisohvillaan ja katsoo, kun pieni joukko suomalaisia juhlii Presidentinlinnassa. Linnan juhliin liittyy kiinteästi myös ulkonäkökeskeisyys, joka korostuu mediassa.

”Olen taiteilijana kritisoinut juuri kaikkea tuollaista”, tänä vuonna kansainvälisen Anti-festivaalin taidepalkinnon saanut Lindfors sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lindfors kertoo miettineensä juhlien alla erityisen paljon yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa.

Itsenäisyyspäivän rituaalit ovat rakkaita lukuisille suomalaisille, minkä vuoksi niitä on vaikea ravistella. Juhlavastaanoton arvostelu herättää ihmisissä voimakkaita tunteita.

”Itsenäisyyspäivä on ollut tärkeä muistojuhla niin pitkään”, Lindfors toteaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän kuitenkin kysyy, miten voisimme siirtyä kohti riemukkaampaa muistelua. Monessa muussa maassa itsenäisyyspäivä on koko kansan iloinen juhla.

”Tämä voisi olla hetki, jona mietimme suomalaisuutta uudelleen. Miten suomalaisuuden käsitystä voisi laajentaa?”


Teoksissaan valtarakenteita ja yhteisöllisyyttä käsittelevä Lindfors on huolissaan siitä, että Suomen ilmapiiri vähemmistöjä kohtaan on muuttunut aiempaa tukalammaksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Esimerkiksi Euroopan unionin perusoikeusviraston FRA:n hiljattain julkaisemassa tutkimuksessa Suomi koettiin 12 tutkitusta EU-maasta rasistisimmaksi. Haastatelluista afrosuomalaisista 63 prosenttia kertoi kokeneensa rasistista häirintää, kuten loukkaavia eleitä, kommentteja, uhkauksia tai väkivaltaa.

Helsingissä syntynyt Lindfors painottaa, että rasismi on ennen kaikkea valtarakenne, ei pelkästään huutelua kaduilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Rasismi aiheuttaa syrjäytymistä, pahoinvointia ja mielenterveysongelmia ihan samalla tavalla kuin mikä vain rakenteellinen syrjintä.”

Lindfors kertoo haastatelleensa vapaan kirjoittajan Maryan Abdulkarimin kanssa uutta projektiaan varten muun muassa rasismia vastaan taistelevia aktivisteja ja taiteilijoita niin Suomessa kuin maailmallakin.

”Aktivistit ovat niin uupuneita. Monelle tuntuu mahdottomalta kuvitella tulevaisuus, jossa ihmiset ovat yhdenvertaisia ilman, että heidän identiteettinsä on täytynyt mahtua johonkin tiettyyn lokeroon.”

 

”Jos sisällissodan jälkeen onnistuttiin rakentamaan kivusta, surusta ja raivosta huolimatta tarina yhtenäisestä Suomesta, miksi emme pystyisi siihen nytkin?”

Lindfors huomauttaa, että Suomi on kuitenkin aina ollut monikulttuurinen maa. Hän viittaa esimerkiksi saamelaisiin, karjalaisiin ja hämäläisiin sekä eri maantieteellisten alueiden omiin vahvoihin perinteisiin.

Nyt olisikin hänen mukaansa aika alkaa toistaa tarinaa Suomesta, joka perustuu monimuotoisuuteen.

”Jos sisällissodan jälkeen onnistuttiin rakentamaan kivusta, surusta ja raivosta huolimatta tarina yhtenäisestä Suomesta, miksi emme pystyisi siihen nytkin?” Lindfors kysyy.

Linnan juhlien teema on tänä vuonna ilmasto. Lindfors kertoo kieriskelevänsä monen muun tavoin ilmastoahdistuksessa, joka vaikuttaa jopa ammatilliseen identiteettiin.

Monen taiteilijan iso unelma on kansainvälinen menestys ja se, että lennetään ympäri maailmaa esittämässä omia teoksia.

”Yhtäkkiä sitä ymmärtää, että se onkin todella ongelmallista.”

Etuuksista luopuminen on kuitenkin länsimaissa äärimmäisen vaikeaa.

”Elämme yhteiskunnassa, jossa kehotetaan vähentämään kulutusta, mutta samaan aikaan länsimaissa menestys pohjautuu vaurauteen, kuluttamiseen ja omistamiseen.”

 

”Voisimmeko me unelmoida jostain, mikä ei tuhoaisi meidän maailmaamme?”

Lindforsin mielestä tätäkin tarinaa tulisi muuttaa ja määritellä uudestaan.

”Voisimmeko me unelmoida jostain, mikä ei tuhoaisi meidän maailmaamme – esimerkiksi huolenpidosta, yhteisöllisyydestä tai inhimillisyydestä?”

Ilmastonmuutoksen hidastamiseen tarvitaan isoja poliittisia linjauksia, ja niistä tulisikin Lindforsin mielestä haastaa Presidentinlinnaan saapuvia päättäjiä.

”Paikka, johon kaikki valtaapitävät kokoontuvat samaan aikaan toimittajien kanssa, voisi olla tilaisuus nostaa esiin vaikeitakin asioita”, hän sanoo.


Lindfors on koonnut ympärilleen Linnaan valmistautuessaan ison tiimin ammattilaisia. Puvun on tehnyt muotisuunnittelija Ervin Latimer, meikistä vastaa Keiku Borgström, kampauksen laatii afrohiuksiin erikoistunut kampaaja Meron Laine ja tyylin viimeistelee stylisti Patisse A Lody.

Lindfors liikuttuu kyyneliin katsoessaan ympärillään hääriviä ammattilaisia.

”Tässä mua nyt stailaa kokonaan ruskeista tyypeistä koottu tiimi. Representaation merkitys on valtava. Tuntuu tärkeältä, että eri yhteiskunnan osa-alueilla näkyy ruskeita ihmisiä.”

Lindfors haluaa ottaa kantaa asuvalinnallaan. Ranteessa roikkuu Suomen naarasleijona -riipus, ja puku on väriltään kantajansa ihon sävyinen.

”Halusimme valita sävyn, joka sopii nimenomaan ruskealle iholle. Tämä on tapa juhlistaa suomalaista moninaisuutta.”

Kuka?

Sonya Lindfors


 33-vuotias helsinkiläinen koreografi ja taiteellinen johtaja.

 Valmistunut Taideyliopiston Teatterikorkeakoulusta vuonna 2013.

 Urbanapa-yhteisön toinen perustaja.

 Tehnyt muun muassa Uuden tanssin keskus Zodiakille teokset Noir? (2013), Noble Savage (2016) ja Cosmic Latte (2018).

 Vetää vapaan kirjoittajan Maryan Abdulkarimin kanssa We Should All Be Dreaming -projektia, jossa käsitellään unelmointia vallankumouksen välineenä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Linnan juhlat
 • Taide
 • Tanssi
 • Tasa-arvo

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Verkkokauppa Asoksen epätoivoisesta joulukaupasta on tullut vaateketjujen kannalta painajaismainen näytelmä – tästä siinä on kyse

  2. 2

   Viron poliisi otti kiinni kymmenen Danske Bankin työntekijää

  3. 3

   NYT: Facebook antoi Netflixille ja Spotifylle vapaan pääsyn käyttäjien yksityis­viesteihin

  4. 4

   Uutta tietoa noin 10-vuotiaan espoolaistytön epäillystä pahoinpitelystä: Väkivalloin kaadettu tyttö iski päänsä maahan, vietti yön sairaalassa

  5. 5

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Facebookin uusimmasta skandaalista pitäisi ajatella? Yritys meni taas yhden rajan yli ja teki jopa yksityisistä viesteistämme kauppa­tavaraa

  7. 7

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  8. 8

   Tullin salainen ase: Helsinki-Vantaalle koulutetaan huippuunsa viritetty makkarakoira

  9. 9

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  10. 10

   Viikingit kasvattivat kissoja turkiseläiminä, mutta keskiajalla kissojen koossa tapahtui poikkeuksellinen muutos

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Punaisten hiusten syy selvisi

  3. 3

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  4. 4

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  5. 5

   Ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskinen ajoi Namuravintolan konkurssiin saadakseen verovähennyksiä – Verottajalle jäämässä 29 000 euron saatavat

  6. 6

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  7. 7

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  8. 8

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  9. 9

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää