Kotimaa

Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

MTV Uutisten mukaan molemmat tekijät ovat kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, tutkinnanjohtaja ei ota kantaa.

Matkustajien epäillään yrittäneen suistaa linja-autot tieltä tai vaikuttaa muuten niiden kulkuun kahdella eri paikkakunnalla tällä viikolla.

Poliisi on käynnistänyt molemmista tapauksista esitutkinnat ja alkanut selvittää, liittyvätkö ne toisiinsa. Tuoreempi tapaus sattui varhain keskiviikkona Uuraisilla Keski-Suomessa ja aiempi tapaus tiistaina Loimaalla Varsinais-Suomessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Molemmissa tapauksissa teoista epäillään keskusrikospoliisin mukaan noin 30-vuotiaita miehiä, jotka eivät ole Suomen kansalaisia. Poliisi on ottanut molemmat miehet kiinni.

MTV Uutisten tietojen mukaan molemmissa bussihyökkäyksissä tekijänä on turvapaikanhakija, joka on saanut kielteisen päätöksen. Keskusrikospoliisi ei tätä tietoa kommentoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Turvapaikkastatukseen emme ota mitään kantaa”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare keskusrikospoliisista HS:lle.

Poliisi selvittää nyt, tuntevatko miehet toisiaan. Tekojen motiivit ovat epäselviä, mutta mikään ei tällä hetkellä viittaa terroristiseen tekoon.

”Mutta toki sitä selvitetään, koska asia käydään perinpohjin läpi ja koska on kaksi vastaavantyyppistä tapausta. Selvitetään, liittyvätkö nämä toisiinsa ja mitä on motiiveissa on”, Springare sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uuraisten tapauksessa linja-auton matkustajan epäillään hyökänneen bussinkuljettajan kimppuun tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello yhden aikaan Helsingistä Ouluun matkalla olleessa autossa. Autossa oli noin 15 matkustajaa.

Poliisin saaman tiedon mukaan välikohtauksen aiheuttanut mies oli yllättäen noussut istuimeltaan ja käynyt käsiksi kuljettajaan.

”Hän yritti ilmeisesti ohjata auton pois tieltä. Tietojemme mukaan linja-auto kulki noin 80 kilometriä tunnissa. Se pysyi tiellä ja kuskin hallinnassa”, Springare kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etummaisilla penkkiriveillä matkustaneet henkilöt olivat poliisin mukaan huomanneet tilanteen välittömästi ja onnistuneet taltuttamaan epäillyn. Häirikkö painettiin lattiaan ja pidettiin paikoillaan poliisipartion saapumiseen saakka.

Keskusrikospoliisi tutkii asiaa muun muassa epäiltynä liikennetuhotyön yrityksenä ja epäiltynä lievänä pahoinpitelynä. Tutkinta on alkuvaiheessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi selvittää myös mahdollista yhteyttä Loimaan linja-autoaseman alueella tiistain iltapäivällä tapahtuneeseen vastaavan luonteiseen välikohtaukseen, jossa matkustajan epäillään puuttuneen linja-auton kulkuun.

Miehen epäillään vääntäneen linja-auton rattia, minkä seurauksena se osui toiseen ajoneuvoon. Linja-auto kulki tuolloin hiljaista vauhtia, eikä merkittäviä vahinkoja syntynyt.

Poliisi ei kommentoi sitä, mistä maasta tai maista Uuraisten ja Loimaan teoista epäillyt ovat kotoisin. Springare luonnehtii epäiltyjä rikoksia varsin harvinaisiksi.

”Tällaiset eivät ole tietojeni mukaan tyypillisiä tapauksia. Niitä ei voi pitää yleisinä”.

Toinen välikohtaus tapahtui Koiviston Auton bussissa, kun se oli Uuraisten kohdalla matkalla Ouluun. Yhtiön toimitusjohtaja Mikko Markkula on kuullut tapahtumista kuljettajalta, joka tilanteen koki. Bussissa oli noin viisitoista matkustajaa.

”Se oli meidän yöpikavuoro Helsingistä Ouluun. Yövuorolla kesken ajon on tartuttu kuljettajaa ranteesta tarkoituksella vaikuttaa linja-auton ohjaukseen. Sitä tilannetta on edeltänyt se, että käytävältä on kuulunut kovaa huutoa, joka sai kuljettajan reagoimaan jarruttamalla”, Markkula sanoo HS:lle.

Vauhti putosi tällöin 85 kilometristä selvästi alemmas.

”Hän itse kertoi, että kuultuaan huutoa hän oli arvionsa mukaan ehtinyt jarruttaa nopeuden neljän, viidenkymmenen väliin, kun se ranteeseen tarttuminen tapahtui”, Markkula kertoo. Tarttuminen oli voimakas, mutta samalla auton vauhti hidastui merkittävästi.

”Siitä on selvitty kuljettajan hyvän toiminnan ansiosta. On saatu bussi pysäytetyksi ja muut matkustajat sitten taltuttivat tekijän linja-auton lattialle”, hän kiittelee toimintaa.

”Sitten on vieläpä käynyt niin, että poliisipartio oli verrattain lähellä Hirvaskankaalla ja he olivat hyvin nopeasti paikalla. Bussi seisoi tapahtumapaikalla vain 50 minuuttia.”

Markkula kertoo itsekin juuri kuulleensa vastaavasta tapauksesta Loimaalla, jossa tekijä oli ulkomaalaistaustainen.

Hänen mukaansa muut matkustajat reagoivat tilanteessa nopeasti. Tekijän kimppuun kävi hänen lähellään tai kanssaan matkustaneet matkustajat.

”Muut matkustajat ovat hänet taltuttaneet, mutta en tiedä, kuka on mistäkin kotoisin.”

Yle ja IS ovat molemmat haastatelleet myös bussinkuljettajaa, joka kertoi tapahtumista Loimaalla. Kuljettaja kertoi, että ulkomaalaistaustainen mies tuli kyytiin Loimaan asemalta. Miehellä ei ollut rahaa eikä kuljettaja saanut selvää, mihin tämä oli menossa. Kuski pyysi miestä poistumaan, mutta lähti lopulta ajamaan autoa, kun mies ei poistunut.

”Hän oli aggressiivisen tuntuinen ja yhtäkkiä hyökkäsi, tuli ja väänsi rattia, mutta sain auton vedettyä takaisin omalle kaistalle”, kuljettaja kertoi Ylelle. Linja-auton peili osui vastaan tulleen linja-auton takakulmaan. Sitten mies rauhoittui. kuljettaja ajoi takaisin asemalle ja soitti poliisit.

Linja-autoalalta kerrotaan nimettömänä, että tapaukset eivät täysin yllätyksenä tullut.

Alalla on varauduttu tällaisten tilanteiden hoitoon ja niistä on myös kuljettajille tiedotettu, kertoo yksi linja-autoalan johtohahmo. Ala on tiedostanut riskin ja ottanut sen huomioon, hän sanoo. Riskistä on myös keskusteltu poliisin kanssa ja näissä keskusteluissa on tuotu esiin mahdollisuus, että bussia saatettaisiin käyttää jopa terroristisessa teossa.

Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke puolestaan sanoo, että kyse on huolestuttavasta uudesta ilmiöstä, jos tapauksilla on yhteys toisiinsa. Tapaus ei sattunut Onnibusin bussissa.

”Tulemme laittamaan sisäistä ohjeistusta kuljettajille siitä, että nyt kehotetaan valppautta. Näissä kaksikerrosbusseissa operaation toteuttaminen ei ole ihan yhtä helppoa kuin tavallisissa busseissa, koska kuljettajan kohdalla käytävä on ahtaampi ja suojaisampi”, Helke sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Väkivaltarikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  8. 8

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää