Kotimaa

Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

MTV Uutisten mukaan molemmat tekijät ovat kielteisen päätöksen saaneita turvapaikanhakijoita, tutkinnanjohtaja ei ota kantaa.

Matkustajien epäillään yrittäneen suistaa linja-autot tieltä tai vaikuttaa muuten niiden kulkuun kahdella eri paikkakunnalla tällä viikolla.

Poliisi on käynnistänyt molemmista tapauksista esitutkinnat ja alkanut selvittää, liittyvätkö ne toisiinsa. Tuoreempi tapaus sattui varhain keskiviikkona Uuraisilla Keski-Suomessa ja aiempi tapaus tiistaina Loimaalla Varsinais-Suomessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Molemmissa tapauksissa teoista epäillään keskusrikospoliisin mukaan noin 30-vuotiaita miehiä, jotka eivät ole Suomen kansalaisia. Poliisi on ottanut molemmat miehet kiinni.

MTV Uutisten tietojen mukaan molemmissa bussihyökkäyksissä tekijänä on turvapaikanhakija, joka on saanut kielteisen päätöksen. Keskusrikospoliisi ei tätä tietoa kommentoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Turvapaikkastatukseen emme ota mitään kantaa”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare keskusrikospoliisista HS:lle.

Poliisi selvittää nyt, tuntevatko miehet toisiaan. Tekojen motiivit ovat epäselviä, mutta mikään ei tällä hetkellä viittaa terroristiseen tekoon.

”Mutta toki sitä selvitetään, koska asia käydään perinpohjin läpi ja koska on kaksi vastaavantyyppistä tapausta. Selvitetään, liittyvätkö nämä toisiinsa ja mitä on motiiveissa on”, Springare sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Uuraisten tapauksessa linja-auton matkustajan epäillään hyökänneen bussinkuljettajan kimppuun tiistain ja keskiviikon välisenä yönä kello yhden aikaan Helsingistä Ouluun matkalla olleessa autossa. Autossa oli noin 15 matkustajaa.

Poliisin saaman tiedon mukaan välikohtauksen aiheuttanut mies oli yllättäen noussut istuimeltaan ja käynyt käsiksi kuljettajaan.

”Hän yritti ilmeisesti ohjata auton pois tieltä. Tietojemme mukaan linja-auto kulki noin 80 kilometriä tunnissa. Se pysyi tiellä ja kuskin hallinnassa”, Springare kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etummaisilla penkkiriveillä matkustaneet henkilöt olivat poliisin mukaan huomanneet tilanteen välittömästi ja onnistuneet taltuttamaan epäillyn. Häirikkö painettiin lattiaan ja pidettiin paikoillaan poliisipartion saapumiseen saakka.

Keskusrikospoliisi tutkii asiaa muun muassa epäiltynä liikennetuhotyön yrityksenä ja epäiltynä lievänä pahoinpitelynä. Tutkinta on alkuvaiheessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi selvittää myös mahdollista yhteyttä Loimaan linja-autoaseman alueella tiistain iltapäivällä tapahtuneeseen vastaavan luonteiseen välikohtaukseen, jossa matkustajan epäillään puuttuneen linja-auton kulkuun.

Miehen epäillään vääntäneen linja-auton rattia, minkä seurauksena se osui toiseen ajoneuvoon. Linja-auto kulki tuolloin hiljaista vauhtia, eikä merkittäviä vahinkoja syntynyt.

Poliisi ei kommentoi sitä, mistä maasta tai maista Uuraisten ja Loimaan teoista epäillyt ovat kotoisin. Springare luonnehtii epäiltyjä rikoksia varsin harvinaisiksi.

”Tällaiset eivät ole tietojeni mukaan tyypillisiä tapauksia. Niitä ei voi pitää yleisinä”.

Toinen välikohtaus tapahtui Koiviston Auton bussissa, kun se oli Uuraisten kohdalla matkalla Ouluun. Yhtiön toimitusjohtaja Mikko Markkula on kuullut tapahtumista kuljettajalta, joka tilanteen koki. Bussissa oli noin viisitoista matkustajaa.

”Se oli meidän yöpikavuoro Helsingistä Ouluun. Yövuorolla kesken ajon on tartuttu kuljettajaa ranteesta tarkoituksella vaikuttaa linja-auton ohjaukseen. Sitä tilannetta on edeltänyt se, että käytävältä on kuulunut kovaa huutoa, joka sai kuljettajan reagoimaan jarruttamalla”, Markkula sanoo HS:lle.

Vauhti putosi tällöin 85 kilometristä selvästi alemmas.

”Hän itse kertoi, että kuultuaan huutoa hän oli arvionsa mukaan ehtinyt jarruttaa nopeuden neljän, viidenkymmenen väliin, kun se ranteeseen tarttuminen tapahtui”, Markkula kertoo. Tarttuminen oli voimakas, mutta samalla auton vauhti hidastui merkittävästi.

”Siitä on selvitty kuljettajan hyvän toiminnan ansiosta. On saatu bussi pysäytetyksi ja muut matkustajat sitten taltuttivat tekijän linja-auton lattialle”, hän kiittelee toimintaa.

”Sitten on vieläpä käynyt niin, että poliisipartio oli verrattain lähellä Hirvaskankaalla ja he olivat hyvin nopeasti paikalla. Bussi seisoi tapahtumapaikalla vain 50 minuuttia.”

Markkula kertoo itsekin juuri kuulleensa vastaavasta tapauksesta Loimaalla, jossa tekijä oli ulkomaalaistaustainen.

Hänen mukaansa muut matkustajat reagoivat tilanteessa nopeasti. Tekijän kimppuun kävi hänen lähellään tai kanssaan matkustaneet matkustajat.

”Muut matkustajat ovat hänet taltuttaneet, mutta en tiedä, kuka on mistäkin kotoisin.”

Yle ja IS ovat molemmat haastatelleet myös bussinkuljettajaa, joka kertoi tapahtumista Loimaalla. Kuljettaja kertoi, että ulkomaalaistaustainen mies tuli kyytiin Loimaan asemalta. Miehellä ei ollut rahaa eikä kuljettaja saanut selvää, mihin tämä oli menossa. Kuski pyysi miestä poistumaan, mutta lähti lopulta ajamaan autoa, kun mies ei poistunut.

”Hän oli aggressiivisen tuntuinen ja yhtäkkiä hyökkäsi, tuli ja väänsi rattia, mutta sain auton vedettyä takaisin omalle kaistalle”, kuljettaja kertoi Ylelle. Linja-auton peili osui vastaan tulleen linja-auton takakulmaan. Sitten mies rauhoittui. kuljettaja ajoi takaisin asemalle ja soitti poliisit.

Linja-autoalalta kerrotaan nimettömänä, että tapaukset eivät täysin yllätyksenä tullut.

Alalla on varauduttu tällaisten tilanteiden hoitoon ja niistä on myös kuljettajille tiedotettu, kertoo yksi linja-autoalan johtohahmo. Ala on tiedostanut riskin ja ottanut sen huomioon, hän sanoo. Riskistä on myös keskusteltu poliisin kanssa ja näissä keskusteluissa on tuotu esiin mahdollisuus, että bussia saatettaisiin käyttää jopa terroristisessa teossa.

Onnibusin toimitusjohtaja Lauri Helke puolestaan sanoo, että kyse on huolestuttavasta uudesta ilmiöstä, jos tapauksilla on yhteys toisiinsa. Tapaus ei sattunut Onnibusin bussissa.

”Tulemme laittamaan sisäistä ohjeistusta kuljettajille siitä, että nyt kehotetaan valppautta. Näissä kaksikerrosbusseissa operaation toteuttaminen ei ole ihan yhtä helppoa kuin tavallisissa busseissa, koska kuljettajan kohdalla käytävä on ahtaampi ja suojaisampi”, Helke sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Redin kävijäkato ei ole hellittänyt – Ravintolan omistaja: ”Toivo on loppumassa”

  2. 2

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  3. 3

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  4. 4

   Maailman arvokkain yhtiö Amazon on noussut asemaan, jossa se voi kilpailuttaa kaupunkeja kuin Rooman imperiumi gladiaattoreita – New Yorkissa yhtiö sai arvostelijat kimppuunsa

  5. 5

   Helsinki Seagullsin entinen tähtipelaaja Jermaine Marshall löytyi kuolleena

  6. 6

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  7. 7

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  8. 8

   Suomen eri alueilla on valtavat erot matkailussa talvella ja kesällä – HS vieraili tammikuisessa Fiskarsissa, ero ruukkikylän kesävilinään on huima

  9. 9

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  10. 10

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  4. 4

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  7. 7

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  8. 8

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  9. 9

   Anu Valkeajärvi meni 22-vuotiaana opiskelijana asumisoikeusjonoon ”varmuuden vuoksi” – 18 vuotta myöhemmin tärppäsi

  10. 10

   Muistatko nämä tavat, jotka eivät tulisi lentokoneessa enää kuuloonkaan? 1950-luvulla matka Kanarialle vei neljä päivää, mutta sitten seuramatkoilla alettiin käydä kuin lähiökapakassa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää