Kotimaa

Mitä isänmaallisuus on vuoden 2018 Suomessa? ”Jokaisella, joka kokee olevansa suomalainen ja rakastaa omaa maataan, on oikeus siihen”

Entinen diplomaatti ja siviilipalveluksen suorittanut suomalainen kertovat omasta isänmaallisuudestaan.

Isänmaallisuus kytkeytyy puheissa monesti yhteen maanpuolustuksen kanssa. Viime vuosien aikana isänmaallisuudesta on myös tullut jonkinlainen oikeutus rasismille ja rajojen sulkemiselle.

Mutta mitä muuta isänmaallisuus on? Kuinka olla isänmaallinen Suomessa vuonna 2018? Näihin kysymyksiin Helsingin Sanomat pyysi vastauksia kahdelta suomalaiselta, joiden kokemukset isänmaallisuudesta liittyvät muuhun kuin maanpuolustukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nationalismin nousua on vaikea katsoa”

Marjatta Rasi, 73, entinen suurlähettiläs ja Suomen pysyvä edustaja YK:ssa:

”Tämä on ehkä vähän naiivia, mutta mitä enemmän olen asunut kaukana Suomesta, sitä enemmän olen alkanut nähdä, mitä tämä maa antaa. Minulla voi olla vähän vanhanaikainen isänmaallisuuskäsitys, koska isäni oli sotaveteraani ja äiti oli lotta, mutta olen nähnyt sen, miten se oikeasti on lottovoitto syntyä Suomeen ja Pohjoismaihin.

Olen sen verran vanha, etten ole saanut ilmaista koulutusta enkä opintotukia, mutta tämän hetken Suomessa on jotakin sellaista, mitä muut meiltä kadehtivat. Meillä on ilmainen koulutus, terveydenhuolto ja turvallisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eräs ystäväni ihmetteli sitä, että kävelen täällä Helsingissä yksin pimeässä esimerkiksi oopperaan. Hän kysyi, onko se turvallista. Sanoin, että tietenkin on, ja turvalliseksi sen koen. Nainen ei monessa paikassa maailmalla voi kulkea yksin.

Suomi on tietenkin pienenä maana aina tuonut voimakkaasti esiin monenkeskeistä järjestelmää, koska pienen maan etu on kansainvälinen oikeus.

Kansallismielisyys on ollut viime vuosina nousussa ympäri maailmaa, ja monenkeskisyyden rapautuminen on mielestäni yksi isoimmista uhkakuvista maailmassa. YK:n sopimuksia rikotaan, niihin ei mennä mukaan ja Euroopan unionin arvoilla pyyhitään pöytää. Se on minusta äärettömän huolestuttavaa ja surullista.


Nationalismi on esimerkiksi Unkarissa ja Puolassa aiheuttanut rajojen sulkemista. Sitä on vaikea katsoa, koska olemme aina katsoneet Unkaria jonkinlaisena veljeskansana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mietin, mikä saa maan unohtamaan niin täydellisesti oman historiansa. Unkarilaisia lähti vuoden 1956 kansannousun aikaan paljon Itävaltaan. Se on heidän lähihistoriaansa.

Viimeisellä ulkomaankomennuksellani YK:n Wienin-toimistossa Itävallassa näin jo, että [natseja myötäilevistä ulostuloistaan tunnetuksi tullut] vapauspuolue FPÖ oli nousussa. Nyt se on taas mukana hallituksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On aika hämmentävää seurata Itävallan tilannetta ja sitä, kuinka nationalistisella ja maahanmuuttovastaisella ohjelmalla vaalit vuonna 2017 voittaneen kansanpuolueen ÖVP:n puheenjohtaja Sebastian Kurz kalasteli kansallismielisten ääniä. Muistan kolmelta eri YK-aikakaudelta, kuinka Itävalta teki meidän Pohjoismaiden kanssa läheistä yhteistyötä. Nyt en usko, että niin on.

Tietysti erilaiset liikehdinnät ovat nimenomaan liikettä. Vaikea arvioida, kauanko tämä nykyinen liike jatkuu.

Suomi on nyt vauras maa. Mielestäni on moraalisen ja eettisen kasvatuksemme mukaista, että autamme muita. Monesti kuulee sanottavan, että ’miksi ei auteta ensin suomalaisia’. En näe, että jemeniläisten lasten auttaminen sulkee millään tavalla pois suomalaisten auttamista. Meillä on Suomessa myös hyvä, veroeuroilla tuotettu sosiaaliturva. Ei meillä sellaisessa kunnossa olevia lapsia täällä ole kuin Jemenissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihmiset eivät aina muista, että suomalaiset saivat sodan jälkeen hirmuisesti tukea esimerkiksi Unicefilta ja Maailmanpankilta.

Olen urani loppupuolella matkustanut kehitysyhteistyöasioissa Afrikassa ja Aasiassa ja ajatellut, että kaikkien suomalaisten pitäisi jossain vaiheessa elämäänsä asua vähän aikaa jossakin pöpelikössä. Silloin näkisi, minkälaista taistelua elämä on – että on ihmisiä, joilla ei ole oikeasti mitään.

Maailma on pienentynyt, emmekä me voi tänne linnoittautua.”


”Maanpuolustus on vain yksi osa turvallisuutta”

Nicholas Kujala, 23, siviilipalveluksensa Ilmatieteen laitoksella suorittanut Varusmiesliiton hallituksen jäsen:

”Ajattelen, että se, kuinka ihminen omaa maataan rakastaa ja mitä hän siitä ajattelee, on aika yksilöllinen asia. Isänmaallisuus voi jollekin olla kesämökki ja toiselle aamukahvi. Minulle on aika tärkeä asia, että jokainen saa olla isänmaallinen omalla tavallaan eikä ovea suljeta keneltäkään.

Jokaisella, joka kokee olevansa suomalainen ja rakastaa omaa maataan, on oikeus siihen. Sitä ei voida ottaa keneltäkään pois.

Isänmaallisuus on terminä ehkä mennyt vähän väärään suuntaan. Se on sekoittunut nationalismiin, ja isänmaallisuutta on yritetty rajata pois joiltakin ihmisryhmiltä. Isänmaallisena itseään pitävä alle kolmekymppinen mies halutaan helposti nähdä se kiitospaita ja maiharit päällään ja kaulassaan leijonariipus. Siinä sekoitetaan keskenään omenat ja päärynät. Uskon, että suurin osa meistä on isänmaallisia.

Meitä isänmaallisia on myös tällaisia, jotka emme ole käyneet Reserviupseerikoulua. Siviilipalveluksen kehittäminen on yksi Varusmiesliiton tavoitteista.

Siviilipalvelus on edelleen jonkinlainen tabu. Olen itsekin kohdannut sellaisia ihmisiä, joiden mielestä mies, joka ei tartu isänmaan puolesta aseisiin, on suunnilleen maanpetturi. Sellainen puhe on onneksi vähenemään päin, ja esimerkiksi sotaveteraanien puolelta en ole koskaan sellaista kuullut.

Suomessa maanpuolustustahto on Euroopan vahvimpia, vaikka se on heikentynyt. Se on varmasti ollut ihan odotettavissa, kun ottaa huomioon, että esimerkiksi naisten varusmiespalvelukseen kohdistuu yhä paljon ennakkoluuloja ja asenteita aina puolustusministeriä myöten. Uskon, että suurin osa suomalaisista on silti valmis puolustamaan maataan ja että yhteiskunnasta löytyy paikka myös niille, jotka eivät ole valmiita tarttumaan aseisiin.

Valitsin itse siviilipalveluksen palveluspaikan perusteella. Kyseessä ei ollut mikään yhdessä yössä syntynyt päätös, eikä minulla ei ole ideologisia syitä kieltäytyä aseista. Olin jo menossa suorittamaan asepalvelustani Uudenmaan prikaatiin, kun paikka löytyi.

Ilmatieteen laitoksella koin voivani tehdä hyvää yhteiskunnalle, mutta sain samalla hyötyä itsellenikin. Olen aina halunnut tehdä töitä sään parissa.

Itsenäisyys- ja turvallisuuskeskustelun yhteydessä keskitytään liikaa puhumaan maanpuolustuksesta. Ennemmin pitäisi puhua kokonaisturvallisuudesta. Se antaa laajemman kuvan siitä, mikä meitä todellisuudessa uhkaa.

Pelkkä sotilaallinen varautuminen ei riitä. Meillä on vastassamme kyberuhkia, sähköverkkoihin, veden ja ruoan saantiin liittyviä uhkia ja esimerkiksi globaalin ilmastonmuutoksen aiheuttamia uhkia.

Meillä Suomessa itsenäisyyden arvoa nostaa varmaan se, että Suomi on käytännössä, esimerkiksi Latviaan, Liettuaan ja Viroon verrattuna, harvoja maita, joka on säilyttänyt itsenäisyytensä jo sadan vuoden ajan.

Etenkin me nuoremmat suomalaiset näemme itsemme myös eurooppalaisina. Niin kauan kuin se antaa meille mahdollisuuden liikkua vapaasti, tehdä työtä ja saada turvaa, se toimii. Uskon sillä olevan kuitenkin iso merkitys, että meillä on oma valtio.”

Ketkä?

Rasi ja Kujala


Marjatta Rasi

 Syntyi Punkalaitumella maanviljelijäperheeseen vuonna 1945.

 Opiskellut oikeustieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistossa.

 Toiminut muun muassa Suomen suurlähettiläänä New Delhissä Intiassa ja Itävallassa sekä Suomen pysyvänä edustajana YK:ssa New Yorkissa.

 Kuuluu kehitysmaiden naisten toimeentulon parantamiseksi perustetun Naisten pankki -verkoston perustajajäseniin.

 Toiminut eläkkeelle jäätyään muun muassa Suomen pakolaisavun hallituksen puheenjohtajana.

Nicholas Kujala

 Syntyi vuonna 1995 Espoossa amerikkalais-suomalaiseen perheeseen.

 Opiskelee Helsingin yliopistossa geologiaa, on aiemmin opiskellut myös sosiologiaa.

 Suoritti siviilipalveluksensa Ilmatieteen laitoksella vuosina 2017–2018 ja toimii kaudella 2018 Varusmiesliiton hallituksessa.

 Toiminut myös muun muassa Espoon nuorisovaltuustossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itsenäisyyspäivä
 • Elisa Rimaila
 • Nationalismi
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tanskalainen ja norjalainen nainen löytyivät kuolleena syrjäisestä vuoristosta Marokossa – ruumiissa väkivallan merkkejä

  2. 2

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  3. 3

   Aktivisti­sijoittajan huhutaan astuvan Björn Wahlroosin varpaille – Onko Nordeassa edessä titaanien taisto?

  4. 4

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  5. 5

   Onko kynttilöiden poltto jopa yhtä haitallista kuin passiivinen tupakointi? Selvitimme

  6. 6

   Helsinki-Vantaalla sekavasti lauantaina käyttäytynyt mies uhkasi rajavartijoiden perheitä ”poloniumin 210-isotoopilla”

  7. 7

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  8. 8

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  9. 9

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  10. 10

   NBA-seuran omistajan väitetään uhanneen siirtää joukkueensa toiseen kaupunkiin, jos halliremonttiin ei löydy rahaa – sitten 90-vuotias mummo sanoi suorat sanat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   17-vuotiaana Sini Pyy käytännössä katkesi vyötärön kohdalta – nyt hän kehittää yliopisto­ihmisten kanssa sopivaa hiihtokelkkaa paralympialaisia varten

  2. 2

   Jos kävelen autiolla kadulla naisen perässä, en missään nimessä ota juoksu­askelia, vaikka olisi kiire

  3. 3

   Kodin murtosuojaa myyvien yritysten mainoskikka ärsyttää monia – ”Varkaathan näkevät postilaatikko­rivistä, mihin taloihin kannattaa mennä”

  4. 4

   Moni syö itsensä väsyksiin, ja vireys voi hävitä tunneiksi – näillä ravinto-ohjeilla vältät ilta­päivän uupumuksen

   Tilaajille
  5. 5

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  6. 6

   Poikkeuksellinen poliisi­tiedote: Itä-Uudenmaan poliisi nappasi kauppa­keskus Jumbosta keski-ikäisen tillin­haistelijan

  7. 7

   Kauppakeskushanke ajautui vaikeuksiin Vantaalla: ”Joudumme miettimään eri vaihtoehtoja”

  8. 8

   ”Entä jos Sale twiittailisi kuin Trump?” – sometili laittaa Trumpin sanat Sauli Niinistön suuhun, tehden USA:n presidentin öykkäröinnistä näkyvämpää

  9. 9

   Pankkiiriliike ei korvaa 14 400 euron virheitään eläkeläiselle, mutta Finanssiala ja valvoja uskovat yhä itsesääntelyyn – ”Valitettava yksittäistapaus”

  10. 10

   Yksi tiedostamaton viestimme muuttaa keskustelu­kumppanin vähäpuheiseksi ja kertoo, olemmeko oikeita ihmisiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  3. 3

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  4. 4

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  5. 5

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  6. 6

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  7. 7

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  8. 8

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  9. 9

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  10. 10

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  11. Näytä lisää