Kotimaa

Mitä isänmaallisuus on vuoden 2018 Suomessa? ”Jokaisella, joka kokee olevansa suomalainen ja rakastaa omaa maataan, on oikeus siihen”

Entinen diplomaatti ja siviilipalveluksen suorittanut suomalainen kertovat omasta isänmaallisuudestaan.

Isänmaallisuus kytkeytyy puheissa monesti yhteen maanpuolustuksen kanssa. Viime vuosien aikana isänmaallisuudesta on myös tullut jonkinlainen oikeutus rasismille ja rajojen sulkemiselle.

Mutta mitä muuta isänmaallisuus on? Kuinka olla isänmaallinen Suomessa vuonna 2018? Näihin kysymyksiin Helsingin Sanomat pyysi vastauksia kahdelta suomalaiselta, joiden kokemukset isänmaallisuudesta liittyvät muuhun kuin maanpuolustukseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Nationalismin nousua on vaikea katsoa”

Marjatta Rasi, 73, entinen suurlähettiläs ja Suomen pysyvä edustaja YK:ssa:

”Tämä on ehkä vähän naiivia, mutta mitä enemmän olen asunut kaukana Suomesta, sitä enemmän olen alkanut nähdä, mitä tämä maa antaa. Minulla voi olla vähän vanhanaikainen isänmaallisuuskäsitys, koska isäni oli sotaveteraani ja äiti oli lotta, mutta olen nähnyt sen, miten se oikeasti on lottovoitto syntyä Suomeen ja Pohjoismaihin.

Olen sen verran vanha, etten ole saanut ilmaista koulutusta enkä opintotukia, mutta tämän hetken Suomessa on jotakin sellaista, mitä muut meiltä kadehtivat. Meillä on ilmainen koulutus, terveydenhuolto ja turvallisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eräs ystäväni ihmetteli sitä, että kävelen täällä Helsingissä yksin pimeässä esimerkiksi oopperaan. Hän kysyi, onko se turvallista. Sanoin, että tietenkin on, ja turvalliseksi sen koen. Nainen ei monessa paikassa maailmalla voi kulkea yksin.

Suomi on tietenkin pienenä maana aina tuonut voimakkaasti esiin monenkeskeistä järjestelmää, koska pienen maan etu on kansainvälinen oikeus.

Kansallismielisyys on ollut viime vuosina nousussa ympäri maailmaa, ja monenkeskisyyden rapautuminen on mielestäni yksi isoimmista uhkakuvista maailmassa. YK:n sopimuksia rikotaan, niihin ei mennä mukaan ja Euroopan unionin arvoilla pyyhitään pöytää. Se on minusta äärettömän huolestuttavaa ja surullista.


Nationalismi on esimerkiksi Unkarissa ja Puolassa aiheuttanut rajojen sulkemista. Sitä on vaikea katsoa, koska olemme aina katsoneet Unkaria jonkinlaisena veljeskansana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mietin, mikä saa maan unohtamaan niin täydellisesti oman historiansa. Unkarilaisia lähti vuoden 1956 kansannousun aikaan paljon Itävaltaan. Se on heidän lähihistoriaansa.

Viimeisellä ulkomaankomennuksellani YK:n Wienin-toimistossa Itävallassa näin jo, että [natseja myötäilevistä ulostuloistaan tunnetuksi tullut] vapauspuolue FPÖ oli nousussa. Nyt se on taas mukana hallituksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On aika hämmentävää seurata Itävallan tilannetta ja sitä, kuinka nationalistisella ja maahanmuuttovastaisella ohjelmalla vaalit vuonna 2017 voittaneen kansanpuolueen ÖVP:n puheenjohtaja Sebastian Kurz kalasteli kansallismielisten ääniä. Muistan kolmelta eri YK-aikakaudelta, kuinka Itävalta teki meidän Pohjoismaiden kanssa läheistä yhteistyötä. Nyt en usko, että niin on.

Tietysti erilaiset liikehdinnät ovat nimenomaan liikettä. Vaikea arvioida, kauanko tämä nykyinen liike jatkuu.

Suomi on nyt vauras maa. Mielestäni on moraalisen ja eettisen kasvatuksemme mukaista, että autamme muita. Monesti kuulee sanottavan, että ’miksi ei auteta ensin suomalaisia’. En näe, että jemeniläisten lasten auttaminen sulkee millään tavalla pois suomalaisten auttamista. Meillä on Suomessa myös hyvä, veroeuroilla tuotettu sosiaaliturva. Ei meillä sellaisessa kunnossa olevia lapsia täällä ole kuin Jemenissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ihmiset eivät aina muista, että suomalaiset saivat sodan jälkeen hirmuisesti tukea esimerkiksi Unicefilta ja Maailmanpankilta.

Olen urani loppupuolella matkustanut kehitysyhteistyöasioissa Afrikassa ja Aasiassa ja ajatellut, että kaikkien suomalaisten pitäisi jossain vaiheessa elämäänsä asua vähän aikaa jossakin pöpelikössä. Silloin näkisi, minkälaista taistelua elämä on – että on ihmisiä, joilla ei ole oikeasti mitään.

Maailma on pienentynyt, emmekä me voi tänne linnoittautua.”


”Maanpuolustus on vain yksi osa turvallisuutta”

Nicholas Kujala, 23, siviilipalveluksensa Ilmatieteen laitoksella suorittanut Varusmiesliiton hallituksen jäsen:

”Ajattelen, että se, kuinka ihminen omaa maataan rakastaa ja mitä hän siitä ajattelee, on aika yksilöllinen asia. Isänmaallisuus voi jollekin olla kesämökki ja toiselle aamukahvi. Minulle on aika tärkeä asia, että jokainen saa olla isänmaallinen omalla tavallaan eikä ovea suljeta keneltäkään.

Jokaisella, joka kokee olevansa suomalainen ja rakastaa omaa maataan, on oikeus siihen. Sitä ei voida ottaa keneltäkään pois.

Isänmaallisuus on terminä ehkä mennyt vähän väärään suuntaan. Se on sekoittunut nationalismiin, ja isänmaallisuutta on yritetty rajata pois joiltakin ihmisryhmiltä. Isänmaallisena itseään pitävä alle kolmekymppinen mies halutaan helposti nähdä se kiitospaita ja maiharit päällään ja kaulassaan leijonariipus. Siinä sekoitetaan keskenään omenat ja päärynät. Uskon, että suurin osa meistä on isänmaallisia.

Meitä isänmaallisia on myös tällaisia, jotka emme ole käyneet Reserviupseerikoulua. Siviilipalveluksen kehittäminen on yksi Varusmiesliiton tavoitteista.

Siviilipalvelus on edelleen jonkinlainen tabu. Olen itsekin kohdannut sellaisia ihmisiä, joiden mielestä mies, joka ei tartu isänmaan puolesta aseisiin, on suunnilleen maanpetturi. Sellainen puhe on onneksi vähenemään päin, ja esimerkiksi sotaveteraanien puolelta en ole koskaan sellaista kuullut.

Suomessa maanpuolustustahto on Euroopan vahvimpia, vaikka se on heikentynyt. Se on varmasti ollut ihan odotettavissa, kun ottaa huomioon, että esimerkiksi naisten varusmiespalvelukseen kohdistuu yhä paljon ennakkoluuloja ja asenteita aina puolustusministeriä myöten. Uskon, että suurin osa suomalaisista on silti valmis puolustamaan maataan ja että yhteiskunnasta löytyy paikka myös niille, jotka eivät ole valmiita tarttumaan aseisiin.

Valitsin itse siviilipalveluksen palveluspaikan perusteella. Kyseessä ei ollut mikään yhdessä yössä syntynyt päätös, eikä minulla ei ole ideologisia syitä kieltäytyä aseista. Olin jo menossa suorittamaan asepalvelustani Uudenmaan prikaatiin, kun paikka löytyi.

Ilmatieteen laitoksella koin voivani tehdä hyvää yhteiskunnalle, mutta sain samalla hyötyä itsellenikin. Olen aina halunnut tehdä töitä sään parissa.

Itsenäisyys- ja turvallisuuskeskustelun yhteydessä keskitytään liikaa puhumaan maanpuolustuksesta. Ennemmin pitäisi puhua kokonaisturvallisuudesta. Se antaa laajemman kuvan siitä, mikä meitä todellisuudessa uhkaa.

Pelkkä sotilaallinen varautuminen ei riitä. Meillä on vastassamme kyberuhkia, sähköverkkoihin, veden ja ruoan saantiin liittyviä uhkia ja esimerkiksi globaalin ilmastonmuutoksen aiheuttamia uhkia.

Meillä Suomessa itsenäisyyden arvoa nostaa varmaan se, että Suomi on käytännössä, esimerkiksi Latviaan, Liettuaan ja Viroon verrattuna, harvoja maita, joka on säilyttänyt itsenäisyytensä jo sadan vuoden ajan.

Etenkin me nuoremmat suomalaiset näemme itsemme myös eurooppalaisina. Niin kauan kuin se antaa meille mahdollisuuden liikkua vapaasti, tehdä työtä ja saada turvaa, se toimii. Uskon sillä olevan kuitenkin iso merkitys, että meillä on oma valtio.”

Ketkä?

Rasi ja Kujala


Marjatta Rasi

 Syntyi Punkalaitumella maanviljelijäperheeseen vuonna 1945.

 Opiskellut oikeustieteiden kandidaatiksi Helsingin yliopistossa.

 Toiminut muun muassa Suomen suurlähettiläänä New Delhissä Intiassa ja Itävallassa sekä Suomen pysyvänä edustajana YK:ssa New Yorkissa.

 Kuuluu kehitysmaiden naisten toimeentulon parantamiseksi perustetun Naisten pankki -verkoston perustajajäseniin.

 Toiminut eläkkeelle jäätyään muun muassa Suomen pakolaisavun hallituksen puheenjohtajana.

Nicholas Kujala

 Syntyi vuonna 1995 Espoossa amerikkalais-suomalaiseen perheeseen.

 Opiskelee Helsingin yliopistossa geologiaa, on aiemmin opiskellut myös sosiologiaa.

 Suoritti siviilipalveluksensa Ilmatieteen laitoksella vuosina 2017–2018 ja toimii kaudella 2018 Varusmiesliiton hallituksessa.

 Toiminut myös muun muassa Espoon nuorisovaltuustossa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Itsenäisyyspäivä
 • Elisa Rimaila
 • Nationalismi
 • Suomi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  3. 3

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  4. 4

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  5. 5

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  6. 6

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  7. 7

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  8. 8

   Nick Ayers kieltäytyi Valkoisen talon kansliapäällikön virasta – Trump ilmoittaa valintansa vuoden loppuun mennessä

  9. 9

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  10. 10

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  9. 9

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää