Kotimaa

Uusi Merivoimien komentaja pääsee vastaan­ottamaan Suomen isoimmat sotalaivat – Katso HS:n hakukoneesta kaikki ylennyksen saaneet

Merivoimien uusi komentaja Jori Harju ei näe Itämerellä suurta vastakkainasettelua.

Merivoimien uusi komentaja Jori Harju, 54, saa komentoonsa puolustushaaran, joka on suurten uudistusten edessä. Hankinnassa on neljä uutta sotalaivaa eli Laivue 2020 -luokan monitoimikorvetit, samoin hankitaan pintatorjuntaohjuksia ja torpedoja.

Harju sanoo, että näiden uudistusten käyttöönoton varmistaminen onkin hänen ykköstehtäviänsä. Esimerkiksi torpedoja ei ole ollut Suomessa käytössä vuosikymmeniin, ja korveteista tulee isoimmat sotalaivat Suomessa koskaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yli satametriset laivat maksavat 1,2 miljardia euroa. Juuri koko on ihmetyttänyt kommentoijia – miksi Suomen mataliin ja saarien pilkkomiin vesiin tarvitaan niin järeitä aluksia?

”Tarvitsemme sellaista aluskalustoa, joka kykenee kaikissa sääoloissa olemaan läsnä Itämerellä. Sen aluksen pitää kyetä laskemaan miinoja, ampumaan ohjuksia, suojaamaan meidän meriliikennettä. Lisäksi sen on oltava riittävän nopea”, Harju perustelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kommodori Harju aloittaa uutena komentajana tammikuun alussa. Samalla hänet ylennetään amiraaliksi viiden vuoden määräajaksi. Nimitys oli monelle yllätys, sillä ennakkosuosikki oli esikuntapäällikkö Timo Hirvonen. Hänet kuitenkin määrättiin erityistehtäviin Pääesikuntaan, kun poliisi alkoi tutkia hänen jääviysepäilyään.

Yksi monia amiraaleja läheltä seurannut ihminen kertoo Harjun olevan kaukana etäisestä, julkisivua ylläpitävästä amiraalityypistä. Sen sijaan hänen mukaansa Harjussa näkee ihmisen, inhimillisyyden ja huumorintajun. Välillä kuuluu kirosanakin.


Maakrapu saattaisi sanoa, että Merivoimien hankintalistasta ei puutu kuin oma sukellusvene. Harju naurahtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olisi mahtava sanoa, että meiltä ei puutu sitten enää mitään, mutta eihän se näin ole. Toimintaympäristö muuttuu ja kehittyy, koko ajan mennään eteenpäin, liikkuvuus paranee, tulivoima paranee”, hän luettelee sotateknologian kehityspiirteitä. Mutta sukellusvene saa yhä odottaa, kun rahat eivät riitä.

”Ei sitä kukaan kiistä eikä kiellä, etteikö se olisi hyvä järjestelmä, mutta se on kallis”, hän pohtii.

Harju ei ole virkaurallaan kovin paljon laivoissa palvellut, sillä hänen taustansa on rannikkotykistössä. Sittemmin hän on tosin ollut muun muassa Merivoimien valmiuspäällikkönä ja operaatiopäällikkönä. Mutta kovin ruusuisesti armeijaura ei alkanut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Menin aikanaan Vaasan rannikkopatteristoon varusmieheksi. Kun ikkunasta katsoin ensimmäisenä päivänä ulos ja näin koiran kulkevan siellä, ajattelin, että tuo kulkukoirakin on paremmassa asemassa kuin itse, täältä pitää päästä nopeasti pois. Sitten kun toimintaan tottui, huomasin, että se on järjestelmällistä ja kivaa, enkä päässyt sieltä koskaan pois. Jäin sille tielle.”

Komentajaksi Harju tulee aikana, jolloin Itämerestä on muodostunut suurvaltajännitteiden meri. Tosin Harjun puheissa ei kovin paljon jännitteitä kuule.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jokaisella on oikeus harjoitella. Meillä ei ole ollut ongelmia, olemme saaneet harjoitella omat harjoituksemme niin kuin olemme halunneet. Harjoittelu ja läsnäolo kuuluvat jokaiselle valtiolle”, hän sanoo.

”Mitään uhittelua ei ole ollut ainakaan minun tietääkseni meidän rajoillamme. Venäjä on lisännyt aktiviteettia, sitä on ihan turha kiistää, mutta mitään vastakkainasettelua ei Itämerellä tälläkään hetkellä ole. Pientä voimannäyttöä on silloin tällöin, pyritään näpäyttämään. Toivotaan, ettei tapahdu provosoitumisia.”

Sen sijaan hän harmittelee tapahtumia pari viikkoa sitten Kertšinsalmella, kun Venäjä tulitti Ukrainan merivoimien aluksia. Hän muistuttaa, että sopimuksen mukaan Asovanmeri on niin Venäjän kuin Ukrainankin sisämeri, jossa rajoja ei ole määritelty.

”Se oli varsin valitettava tapahtuma. Se, että käytettiin niinkin vahvasti voimaa, että kuusi ihmistä haavoittui ja mentiin äärimmäisyyksiin, se on valitettavaa.”

Toinen tämän syksyn ajankohtainen, Merivoimiinkin liittyvä aihe on keskusrikospoliisin esitutkinta, joka koskee Airiston Helmeä. Yksi siihen liittyvä spekulaatio koski mahdollisuutta tukkia väyliä upottamalla niihin aluksia, mistä nähtiin oma versio myös Kertšinsalmessa, jossa Venäjä esti aluksilta kulun sillan alta parkkeeraamalla sinne rahtilaivan. Harju ei Airiston Helmessä uhkia näe.

”Olemme olleet tietoisia alueesta ja sen omistussuhteista. Nyt on oikeastaan yritetty julkisuudessa yhdistää kahta eri asiaa, talousrikosta ja uhkaa sisäiselle turvallisuudelle. Aikamoista spekulointia ja erilaisia arvioita on asian suhteen esitetty. Asiantuntijoita on ollut enemmän kuin riittämiin”, hän pohtii.

”Nyt kyseessä oli selkeä poliisioperaatio, jota muut viranomaiset tukivat.”

Merivoimissa on myös tänä syksynä pienellä tai vähän isommalla hämmästelyllä seurattu kahden naapurivaltion epäonnea ja sähläystä oman kalustonsa kanssa. Ensin Venäjä onnistui upottamaan uivan telakkansa, jossa oli parhaillaan korjattavana sen ainoa lentotukialus Admiral Kuznetsov. Telakan uppoaminen vaurioitti myös itse alusta.

Seuraavaksi Norjassa tapahtui erikoinen rahtilaivan ja sotalaivan törmäys, jossa lopulta upposi kokonaan vuonoon Norjan uusi ja kallis fregatti Helge Ingstad, ilmeisesti sotalaivan virheen vuoksi.

”Jos tuollainen pääsee tapahtumaan, niin täytyy kysyä, tuliko tehtyä kaikki oikein. Voi sitä varmaan kysyä norjalaisiltakin. Mikä ihme oli, että tuollaista pääsi käymään. Ja kallis kuin mikä”, Harju miettii.

Alajärveltä kotoisin oleva kolmen lapsen isä Harju tunnetaan siviilissä vahvasta osaamisesta salibandypiireissä, sillä hän on ollut mukana erilaisissa salibandytehtävissä useita vuosia niin pelaajana kuin valmentajana. Vapaa-ajalla hän kuntoilee, käy metsällä, hiihtää ja viettää aikaa perheensä kanssa.

Perinteiseen itsenäisyyspäivän kysymykseen itsenäisyyden merkityksestä hänellä on selvä vastaus.

”Isänmaallisuus on mielestäni turvallisuutta asua ja elää itsenäisessä Suomessa, olla rohkeasti suomalainen ja vapautta nostaa Suomen lippu salkoon”, hän toteaa.

”Olen varsin otettu, että pääsen vastaanottamaan hyvän puolustushaaran, jossa on hyvä henki ja henkilöstö ja yrittämisen halu. Pyrin viemään sitä 2020-luvulle niin, että ollaan entistä tehokkaampia.”

Ketkä saivat ylennyksen?

Katso HS:n hakukoneesta itsenäisyyspäivänä Suomessa ylennyksen saaneet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajalentokone laskeutui varatulle kiitotielle

  2. 2

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  3. 3

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  4. 4

   Pankki kysyi oleskelulupaa, kun suomalainen Suldaan Said Ahmed haki lainaa – Ahmedin mukaan syynä vierasperäinen nimi, pankin mukaan väärä järjestelmämerkintä

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  6. 6

   Britannian äkkiero EU:sta näyttää entistä todennäköisemmältä – HS vastaa viiteen kysymykseen sen vaikutuksista

  7. 7

   Kivun epämiellyttävyyden aiheuttaja löytyi aivoista – Avaa mahdollisuuden kehittää kipulääkkeitä, jotka eivät aiheuta riippuvuutta

  8. 8

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  9. 9

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  10. 10

   Suosikkikahvila Bergga sulkee ovensa Kalliossa – Yrittäjän arki kävi liian raskaaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaalan päivystyksessä Helsingissä on erityinen triplaruuhka – ”Täällä on itketty käytävillä”

  3. 3

   Hietaniemen krematoriosta nousi mustaa savua – Polttouunissa toimintahäiriö

  4. 4

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  5. 5

   Grönlannin manner­jäätikköä katoaa vuodessa 45 000 Kheopsin pyramidin verran – Sulamisesta on nyt paljastunut sivu­vaikutus, joka voi osoittautua vakavaksi

  6. 6

   Entinen poikaystävä huoritteli ja musa-alan sedät nauroivat päin naamaa – sitten Ronja Stanley otti ohjat omiin käsiinsä, ja nyt hän laulaa laukeamisesta

  7. 7

   Valmisteliko Venäjä hyökkäystä länteen Zapad-sotaharjoituksessa?

  8. 8

   Nytin ravintolakriitikot paljastavat, mistä he huomaavat, onko ravintola hyvä vai pelkkää rahastusta

  9. 9

   Netflix julkaisi elokuvan, jonka ”kaikki ovat katsoneet”, vaikka sitä pidetään todella huonona – ilmiö kertoo ajastamme, jossa pelkäämme jäädä ulkopuolisiksi

  10. 10

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää