Kotimaa

Uusi Merivoimien komentaja pääsee vastaan­ottamaan Suomen isoimmat sotalaivat – Katso HS:n hakukoneesta kaikki ylennyksen saaneet

Merivoimien uusi komentaja Jori Harju ei näe Itämerellä suurta vastakkainasettelua.

Merivoimien uusi komentaja Jori Harju, 54, saa komentoonsa puolustushaaran, joka on suurten uudistusten edessä. Hankinnassa on neljä uutta sotalaivaa eli Laivue 2020 -luokan monitoimikorvetit, samoin hankitaan pintatorjuntaohjuksia ja torpedoja.

Harju sanoo, että näiden uudistusten käyttöönoton varmistaminen onkin hänen ykköstehtäviänsä. Esimerkiksi torpedoja ei ole ollut Suomessa käytössä vuosikymmeniin, ja korveteista tulee isoimmat sotalaivat Suomessa koskaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yli satametriset laivat maksavat 1,2 miljardia euroa. Juuri koko on ihmetyttänyt kommentoijia – miksi Suomen mataliin ja saarien pilkkomiin vesiin tarvitaan niin järeitä aluksia?

”Tarvitsemme sellaista aluskalustoa, joka kykenee kaikissa sääoloissa olemaan läsnä Itämerellä. Sen aluksen pitää kyetä laskemaan miinoja, ampumaan ohjuksia, suojaamaan meidän meriliikennettä. Lisäksi sen on oltava riittävän nopea”, Harju perustelee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kommodori Harju aloittaa uutena komentajana tammikuun alussa. Samalla hänet ylennetään amiraaliksi viiden vuoden määräajaksi. Nimitys oli monelle yllätys, sillä ennakkosuosikki oli esikuntapäällikkö Timo Hirvonen. Hänet kuitenkin määrättiin erityistehtäviin Pääesikuntaan, kun poliisi alkoi tutkia hänen jääviysepäilyään.

Yksi monia amiraaleja läheltä seurannut ihminen kertoo Harjun olevan kaukana etäisestä, julkisivua ylläpitävästä amiraalityypistä. Sen sijaan hänen mukaansa Harjussa näkee ihmisen, inhimillisyyden ja huumorintajun. Välillä kuuluu kirosanakin.


Maakrapu saattaisi sanoa, että Merivoimien hankintalistasta ei puutu kuin oma sukellusvene. Harju naurahtaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Olisi mahtava sanoa, että meiltä ei puutu sitten enää mitään, mutta eihän se näin ole. Toimintaympäristö muuttuu ja kehittyy, koko ajan mennään eteenpäin, liikkuvuus paranee, tulivoima paranee”, hän luettelee sotateknologian kehityspiirteitä. Mutta sukellusvene saa yhä odottaa, kun rahat eivät riitä.

”Ei sitä kukaan kiistä eikä kiellä, etteikö se olisi hyvä järjestelmä, mutta se on kallis”, hän pohtii.

Harju ei ole virkaurallaan kovin paljon laivoissa palvellut, sillä hänen taustansa on rannikkotykistössä. Sittemmin hän on tosin ollut muun muassa Merivoimien valmiuspäällikkönä ja operaatiopäällikkönä. Mutta kovin ruusuisesti armeijaura ei alkanut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Menin aikanaan Vaasan rannikkopatteristoon varusmieheksi. Kun ikkunasta katsoin ensimmäisenä päivänä ulos ja näin koiran kulkevan siellä, ajattelin, että tuo kulkukoirakin on paremmassa asemassa kuin itse, täältä pitää päästä nopeasti pois. Sitten kun toimintaan tottui, huomasin, että se on järjestelmällistä ja kivaa, enkä päässyt sieltä koskaan pois. Jäin sille tielle.”

Komentajaksi Harju tulee aikana, jolloin Itämerestä on muodostunut suurvaltajännitteiden meri. Tosin Harjun puheissa ei kovin paljon jännitteitä kuule.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jokaisella on oikeus harjoitella. Meillä ei ole ollut ongelmia, olemme saaneet harjoitella omat harjoituksemme niin kuin olemme halunneet. Harjoittelu ja läsnäolo kuuluvat jokaiselle valtiolle”, hän sanoo.

”Mitään uhittelua ei ole ollut ainakaan minun tietääkseni meidän rajoillamme. Venäjä on lisännyt aktiviteettia, sitä on ihan turha kiistää, mutta mitään vastakkainasettelua ei Itämerellä tälläkään hetkellä ole. Pientä voimannäyttöä on silloin tällöin, pyritään näpäyttämään. Toivotaan, ettei tapahdu provosoitumisia.”

Sen sijaan hän harmittelee tapahtumia pari viikkoa sitten Kertšinsalmella, kun Venäjä tulitti Ukrainan merivoimien aluksia. Hän muistuttaa, että sopimuksen mukaan Asovanmeri on niin Venäjän kuin Ukrainankin sisämeri, jossa rajoja ei ole määritelty.

”Se oli varsin valitettava tapahtuma. Se, että käytettiin niinkin vahvasti voimaa, että kuusi ihmistä haavoittui ja mentiin äärimmäisyyksiin, se on valitettavaa.”

Toinen tämän syksyn ajankohtainen, Merivoimiinkin liittyvä aihe on keskusrikospoliisin esitutkinta, joka koskee Airiston Helmeä. Yksi siihen liittyvä spekulaatio koski mahdollisuutta tukkia väyliä upottamalla niihin aluksia, mistä nähtiin oma versio myös Kertšinsalmessa, jossa Venäjä esti aluksilta kulun sillan alta parkkeeraamalla sinne rahtilaivan. Harju ei Airiston Helmessä uhkia näe.

”Olemme olleet tietoisia alueesta ja sen omistussuhteista. Nyt on oikeastaan yritetty julkisuudessa yhdistää kahta eri asiaa, talousrikosta ja uhkaa sisäiselle turvallisuudelle. Aikamoista spekulointia ja erilaisia arvioita on asian suhteen esitetty. Asiantuntijoita on ollut enemmän kuin riittämiin”, hän pohtii.

”Nyt kyseessä oli selkeä poliisioperaatio, jota muut viranomaiset tukivat.”

Merivoimissa on myös tänä syksynä pienellä tai vähän isommalla hämmästelyllä seurattu kahden naapurivaltion epäonnea ja sähläystä oman kalustonsa kanssa. Ensin Venäjä onnistui upottamaan uivan telakkansa, jossa oli parhaillaan korjattavana sen ainoa lentotukialus Admiral Kuznetsov. Telakan uppoaminen vaurioitti myös itse alusta.

Seuraavaksi Norjassa tapahtui erikoinen rahtilaivan ja sotalaivan törmäys, jossa lopulta upposi kokonaan vuonoon Norjan uusi ja kallis fregatti Helge Ingstad, ilmeisesti sotalaivan virheen vuoksi.

”Jos tuollainen pääsee tapahtumaan, niin täytyy kysyä, tuliko tehtyä kaikki oikein. Voi sitä varmaan kysyä norjalaisiltakin. Mikä ihme oli, että tuollaista pääsi käymään. Ja kallis kuin mikä”, Harju miettii.

Alajärveltä kotoisin oleva kolmen lapsen isä Harju tunnetaan siviilissä vahvasta osaamisesta salibandypiireissä, sillä hän on ollut mukana erilaisissa salibandytehtävissä useita vuosia niin pelaajana kuin valmentajana. Vapaa-ajalla hän kuntoilee, käy metsällä, hiihtää ja viettää aikaa perheensä kanssa.

Perinteiseen itsenäisyyspäivän kysymykseen itsenäisyyden merkityksestä hänellä on selvä vastaus.

”Isänmaallisuus on mielestäni turvallisuutta asua ja elää itsenäisessä Suomessa, olla rohkeasti suomalainen ja vapautta nostaa Suomen lippu salkoon”, hän toteaa.

”Olen varsin otettu, että pääsen vastaanottamaan hyvän puolustushaaran, jossa on hyvä henki ja henkilöstö ja yrittämisen halu. Pyrin viemään sitä 2020-luvulle niin, että ollaan entistä tehokkaampia.”

Ketkä saivat ylennyksen?

Katso HS:n hakukoneesta itsenäisyyspäivänä Suomessa ylennyksen saaneet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Puolustusvoimat
 • Merivoimat
 • Ylennykset
 • Itsenäisyyspäivä

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  3. 3

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  4. 4

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  5. 5

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  6. 6

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  7. 7

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  8. 8

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  9. 9

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  10. 10

   Trafin verkkopalvelussa pääsi sunnuntai-iltana tarkastelemaan suomalaisten ajokorttitietoja – virasto kertoi sulkeneensa palvelun selvityksen ajaksi jo aiemmin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  9. 9

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää