Kotimaa

Somesaalistajan yhteydenotto voi alkaa ulkonäkö­kehuista Instagramissa – HS:n simulointi näyttää, miten tuntemattoman aikuisen maanittelu saattaa edetä

Oulun poliisi tiedotti, että aikuisten miesten epäillään tutustuneen seksirikosten uhreihin sosiaalisessa mediassa. HS simuloi yhdessä somepoliisi Kristian Paavilaisen kanssa, miten tuntematon aikuinen saattaa lähestyä nuorta sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalisen median pimeät puolet tulivat rajusti esille jälleen tiistaina. Oulun poliisi tiedotti ilmi tulleista tapauksista, joissa aikuiset ulkomaalaiset miehet ovat houkutelleet alaikäisiä tyttöjä sosiaalisen median avulla olemaan yhteydessä kanssaan.

Pahimmillaan tapaukset ovat johtaneet vakaviin seksuaalirikosepäilyihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkinnanjohtaja Markus Kiiskisen mukaan poliisi halusi tiedottaa tapauksista lisätäkseen alaikäisten varovaisuutta sosiaalisessa mediassa.

”Sosiaalisessa mediassa kuka vain voi esittää olevansa kuka tahansa”, muistuttaa Helsingin poliisin vanhempi konstaapeli Kristian Paavilainen, joka tunnetaan myös tittelillä nettipoliisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alaikäistä lähestyvä aikuinen saattaa esittää olevansa esimerkiksi samanikäinen.

”Lähtökohtaisesti neuvon nuoria niin, että sosiaalisessa mediassa ei kannata jutella ollenkaan tuntemattomien ihmisten kanssa. Ihan samalla tavalla kuin kadullakaan ei juttele tuntemattomien aikuisten kanssa tarpeettomasti.”

Tilanteet menevät yleensä niin päin, että aikuinen lähestyy nuorta sosiaalisessa mediassa. Hän voi esimerkiksi kommentoida tämän julkaisemaa kuvaa, kehua ulkonäköä tai lähettää ystäväpyynnön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aloite tulee aikuisen puolelta, eikä nuori välttämättä ymmärrä, ettei häntä lähestyvällä henkilöllä ole hyvät aikeet. Tai sitten tilanne voi olla jännittävä ja kiinnostaa siksi jatkamaan keskustelua.”

Jos nuori vastaa, aikuinen saattaa pyytää häntä lähettämään lisää kuvia itsestään. Sellaisiin pyyntöihin ei Paavilaisen mukaan pidä koskaan suostua.

”Ylipäänsä ei kannata lähettää edes tuntemilleen henkilöille mitään sellaisia kuvia tai tietoja, joita ei halua julkaistavaksi.”

Tuntematon aikuinen saattaa lähestyä nuorta Kristian Paavilaisen mukaan esimerkiksi näin:Arkaluontoiset ja esimerkiksi paljasta pintaa näyttävät kuvat saattavat muuttua herkästi kiristysmateriaaliksi, jonka avulla mahdollinen hyväksikäyttäjä voi painostaa nuorta tapaamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tyypillistä on, että kuvat saanut henkilö kiristää nuorta kertomalla lähettävänsä kuvat lapsen huoltajalle tai kavereille, jos tämä ei suostu johonkin pyydettyyn.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutuille, esimerkiksi seurustelukumppanille, kuvia ei pidä lähettää siksi, että riidan ja välirikon tullen toinen saattaa tehdä kiusaa julkaisemalla arkaluontoisia kuvia. Koskaan ei voi tietää.

”Poliisin neuvo on, että lapsi kertoo mahdollisimman nopeasti tapahtuneesta vanhemmilleen – etenkin jos on päässyt käymään niin, että hän on lähettänyt paljastavia kuvia tuntemattomalle aikuiselle, joka nyt kiristää kuvien avulla”, Paavilainen sanoo.

Epäilyttävän keskustelun voi pyrkiä lopettamaan lyhyeen vaikka näin:Rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisista sanoo, että internetin ja sosiaalisen median avulla tehtyjen seksuaalirikosten yleistyminen on luonnollista seurausta viime vuosien teknisestä kehityksestä.

”Seksuaalirikoksia tapahtuu tyypillisesti siellä, missä ihmiset kohtaavat. Looginen seuraus internetin ja sosiaalisen median käytön lisääntymisestä onkin se, että myös kohtaamisia tapahtuu nykyään niiden piirissä enemmän kuin ennen.”

Tarkkaa tilastotietoa ilmiöstä on vaikea saada. Jotta voitaisiin selvittää, mitä kautta epäilty on uhrinsa löytänyt, pitäisi käydä tapaus kerrallaan läpi kaikki seksuaalirikoksiin liittyvät rikosilmoitukset ja esitutkintapöytäkirjat.

Poliisin tietoon tulleiden seksuaalirikosten lukumäärä on kuitenkin jatkuvasti kasvanut, Asmundela sanoo. Helsingissä sama koskee myös lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Tämä ei kuitenkaan Asmundelan mukaan kerro suoraan ilmiön yleistymisestä.

”1980-luvulta asti säännöllisesti tehdyn valtakunnallisen lapsiuhritutkimuksen mukaan lapsilla on nyt aiempaa vähemmän kokemuksia seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja koettu hyväksikäyttö on aiempaa lievempää.”

Sosiaalinen media voi ehkäistä yksinäisyyttä ja auttaa pitämään yhteyttä kaukanakin oleviin ystäviin. Samalla se kuitenkin altistaa nuoria pahoissa aikeissa liikkeellä olevien aikuisten lähestymisyrityksille.

Tämä on yksi syy, miksi esimerkiksi Facebook ja Instagram vaativat käyttäjiltään vähintään 13 vuoden ikää. Käytännössä ikärajaa ei valvo kukaan, joten jopa alle 10-vuotiaat voivat kirjautua palveluihin valehtelemalla ikänsä.

Lapsi ei kuitenkaan yleensä ymmärrä, että kaikki sosiaalisessa mediassa häntä lähestyvät ihmiset eivät ole liikkeellä vilpittömin aikein.

Paavilainen suosittelee, että vanhemmat päästävät lapsensa sosiaaliseen mediaan sillä ehdolla, että saavat nähdä, kenen kanssa tämä viestittelee. Lasta kannattaa myös opettaa kertomaan vanhemmille, jos joku aikuinen alkaa jutella ja esimerkiksi pyytää sosiaalisessa mediassa kuvia tai tapaamista.

”Jos tuntematon henkilö pyytää sosiaalisessa mediassa mitä tahansa, asiasta kannattaa aina kertoa vanhemmille. Asiasta voi myös tehdä poliisille ilmoituksen, koska voi olla, että sama henkilö on yrittänyt lähestyä myös muita alaikäisiä.”

Myös Asmundelan mukaan vanhempien ja muiden lapselle läheisten aikuisten on tärkeää luoda lapseen sellainen luottamussuhde, että tämä uskaltaa kertoa itselleen tapahtuneista ikävistäkin asioista. Yhtä tärkeää on kertoa lapselle, minkälaista käytöstä ei tarvitse hyväksyä.

”On tärkeää, että lapsille, niin tytöille kuin pojillekin, kerrotaan pienestä pitäen heidän seksuaalisesta itsemääräämisoikeudestaan ja siitä, että heillä on oikeus vetää rajat sille, mitä heille saa sanoa tai tehdä.”

Oulussa tekijöiksi epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia. Nuoria eivät kuitenkaan saalista internetissä ja sosiaalisessa mediassa vain ulkomailta tulleet.

”Myös kantasuomalaisia on epäilty vastaavanlaisista, isoistakin rikoskokonaisuuksista”, Asmundela kertoo.

Hän muistuttaa, että alaikäiset uhrit eivät ole pelkkiä tyttöjä vaan joukossa on usein myös poikia. Samalla rikoksesta epäillyllä saattaa olla useita eri uhreja.

Seksuaalirikosten estämisen kannalta on tärkeää, että poliisi saa tiedon mahdollisesta seksuaalirikoksesta tai alaikäisiä sosiaalisessa mediassa saalistavasta henkilöstä mahdollisimman nopeasti. Nopea reagointi auttaa poliisia selvittämään rikoksia tehokkaasti ja saattamaan niitä syyteharkintaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Törmäysvaara Helsinki-Vantaalla: Norwegianin koneen musta laatikko purettavaksi Saksaan – Tutkijat ihmettelevät, miksei tilanteesta ilmoitettu välittömästi

  2. 2

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  3. 3

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  4. 4

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  5. 5

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  6. 6

   Sinisten kansanedustaja ja entinen puhemies Maria Lohela siirtyy Liike Nytiin ja vetää tukensa sote-uudistukselta – Hallituksella enää 103 edustajaa

  7. 7

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  8. 8

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  9. 9

   Pilkkasiko Trump-lippikseen pukeutunut poikakoulun oppilas alkuperäiskansan aktivistia? Viraalivideon tarina täydentyi yön aikana

  10. 10

   Ouluun matkanneen Intercity-junan erikoiseen vaurioitumiseen löytyi mahdollinen syy: tuntematon esine osui vaunun pohjaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuu pimeni – Lähetä kuvia ruosteen­punaiseksi värjäytyvästä kuusta HS:lle

  2. 2

   Lesken oikeudet ovat suurin perinnön­jakoon liittyvä harha­käsitys – ”Kaiken­laiset epäilykset aiheuttavat verisiä riitoja”, sanoo asianajaja

  3. 3

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  4. 4

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  5. 5

   Suomeen on jo saattanut levitä uusi peto – ensi­havainto kulta­sakaalista voidaan tehdä hetkenä minä hyvänsä

  6. 6

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  7. 7

   Miksi ihmiset vain näpräävät kännyköitään bussissa? Kuljettaja Raimo Lampea asia vaivasi niin paljon, että hän päätti tehdä jotain

  8. 8

   Tein vuosia sitten väärän valinnan opiskelu­paikasta ja nyt saan siitä rangaistuksen

  9. 9

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  5. 5

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  6. 6

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  7. 7

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  8. 8

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Törmäysvaara Helsinki-Vantaalla: Norwegianin koneen musta laatikko purettavaksi Saksaan – Tutkijat ihmettelevät, miksei tilanteesta ilmoitettu välittömästi
  3. Näin rakennemuutos kurittaa mökki­paratiisia: Puumalaan syntyi viime vuonna viisi vauvaa, eikä kesätyöntekijöitä löydy edes oman kylän kaupalle
  4. Raide-Jokerin rakentaminen tulee lähes 100 miljoonaa euroa päätettyä kalliimmaksi – Poliitikot joutuvat käsittelemään asian uudelleen
  5. Elokuvateatteri Orionin toimintaan haetaan tukea joukko­rahoituksella – ”Päivittäiset elokuvanäytökset alkavat helmikuussa”, lupaa Orionin uusi pyörittäjä
  6. Sdp:n Antti Rinne palaa töihin vasta helmikuun lopulla – Keuhko­kuumeen lisäksi Rinteellä oli sepel­valtimon tukos
  7. Kiinan väestönkasvu taittui – asiantuntijat ennustavat talouskriisiä
  8. Pääministeri Theresa May kertoo vara­suunnitelmansa brexitistä – suora lähetys britti­parlamentista kello 16.30
  9. NFL:n erikoinen jatkoaikasääntö nostatti valtavan arvosteluryöpyn – Suomen Vaahteraliigassa sama ei tapahdu
  10. Sinisten kansanedustaja ja entinen puhemies Maria Lohela siirtyy Liike Nytiin ja vetää tukensa sote-uudistukselta – Hallituksella enää 103 edustajaa
  11. Norjalaiset taitavat myös komedian – Mainiossa sarjassa vinoillaan maan upporikkaalle eläkesäätiölle ja sen sijoittajille
  12. Näytä lisää