Kotimaa

Somesaalistajan yhteydenotto voi alkaa ulkonäkö­kehuista Instagramissa – HS:n simulointi näyttää, miten tuntemattoman aikuisen maanittelu saattaa edetä

Oulun poliisi tiedotti, että aikuisten miesten epäillään tutustuneen seksirikosten uhreihin sosiaalisessa mediassa. HS simuloi yhdessä somepoliisi Kristian Paavilaisen kanssa, miten tuntematon aikuinen saattaa lähestyä nuorta sosiaalisessa mediassa.

Sosiaalisen median pimeät puolet tulivat rajusti esille jälleen tiistaina. Oulun poliisi tiedotti ilmi tulleista tapauksista, joissa aikuiset ulkomaalaiset miehet ovat houkutelleet alaikäisiä tyttöjä sosiaalisen median avulla olemaan yhteydessä kanssaan.

Pahimmillaan tapaukset ovat johtaneet vakaviin seksuaalirikosepäilyihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkinnanjohtaja Markus Kiiskisen mukaan poliisi halusi tiedottaa tapauksista lisätäkseen alaikäisten varovaisuutta sosiaalisessa mediassa.

”Sosiaalisessa mediassa kuka vain voi esittää olevansa kuka tahansa”, muistuttaa Helsingin poliisin vanhempi konstaapeli Kristian Paavilainen, joka tunnetaan myös tittelillä nettipoliisi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alaikäistä lähestyvä aikuinen saattaa esittää olevansa esimerkiksi samanikäinen.

”Lähtökohtaisesti neuvon nuoria niin, että sosiaalisessa mediassa ei kannata jutella ollenkaan tuntemattomien ihmisten kanssa. Ihan samalla tavalla kuin kadullakaan ei juttele tuntemattomien aikuisten kanssa tarpeettomasti.”

Tilanteet menevät yleensä niin päin, että aikuinen lähestyy nuorta sosiaalisessa mediassa. Hän voi esimerkiksi kommentoida tämän julkaisemaa kuvaa, kehua ulkonäköä tai lähettää ystäväpyynnön.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Aloite tulee aikuisen puolelta, eikä nuori välttämättä ymmärrä, ettei häntä lähestyvällä henkilöllä ole hyvät aikeet. Tai sitten tilanne voi olla jännittävä ja kiinnostaa siksi jatkamaan keskustelua.”

Jos nuori vastaa, aikuinen saattaa pyytää häntä lähettämään lisää kuvia itsestään. Sellaisiin pyyntöihin ei Paavilaisen mukaan pidä koskaan suostua.

”Ylipäänsä ei kannata lähettää edes tuntemilleen henkilöille mitään sellaisia kuvia tai tietoja, joita ei halua julkaistavaksi.”

Tuntematon aikuinen saattaa lähestyä nuorta Kristian Paavilaisen mukaan esimerkiksi näin:Arkaluontoiset ja esimerkiksi paljasta pintaa näyttävät kuvat saattavat muuttua herkästi kiristysmateriaaliksi, jonka avulla mahdollinen hyväksikäyttäjä voi painostaa nuorta tapaamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tyypillistä on, että kuvat saanut henkilö kiristää nuorta kertomalla lähettävänsä kuvat lapsen huoltajalle tai kavereille, jos tämä ei suostu johonkin pyydettyyn.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutuille, esimerkiksi seurustelukumppanille, kuvia ei pidä lähettää siksi, että riidan ja välirikon tullen toinen saattaa tehdä kiusaa julkaisemalla arkaluontoisia kuvia. Koskaan ei voi tietää.

”Poliisin neuvo on, että lapsi kertoo mahdollisimman nopeasti tapahtuneesta vanhemmilleen – etenkin jos on päässyt käymään niin, että hän on lähettänyt paljastavia kuvia tuntemattomalle aikuiselle, joka nyt kiristää kuvien avulla”, Paavilainen sanoo.

Epäilyttävän keskustelun voi pyrkiä lopettamaan lyhyeen vaikka näin:Rikoskomisario Saara Asmundela Helsingin poliisista sanoo, että internetin ja sosiaalisen median avulla tehtyjen seksuaalirikosten yleistyminen on luonnollista seurausta viime vuosien teknisestä kehityksestä.

”Seksuaalirikoksia tapahtuu tyypillisesti siellä, missä ihmiset kohtaavat. Looginen seuraus internetin ja sosiaalisen median käytön lisääntymisestä onkin se, että myös kohtaamisia tapahtuu nykyään niiden piirissä enemmän kuin ennen.”

Tarkkaa tilastotietoa ilmiöstä on vaikea saada. Jotta voitaisiin selvittää, mitä kautta epäilty on uhrinsa löytänyt, pitäisi käydä tapaus kerrallaan läpi kaikki seksuaalirikoksiin liittyvät rikosilmoitukset ja esitutkintapöytäkirjat.

Poliisin tietoon tulleiden seksuaalirikosten lukumäärä on kuitenkin jatkuvasti kasvanut, Asmundela sanoo. Helsingissä sama koskee myös lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia. Tämä ei kuitenkaan Asmundelan mukaan kerro suoraan ilmiön yleistymisestä.

”1980-luvulta asti säännöllisesti tehdyn valtakunnallisen lapsiuhritutkimuksen mukaan lapsilla on nyt aiempaa vähemmän kokemuksia seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja koettu hyväksikäyttö on aiempaa lievempää.”

Sosiaalinen media voi ehkäistä yksinäisyyttä ja auttaa pitämään yhteyttä kaukanakin oleviin ystäviin. Samalla se kuitenkin altistaa nuoria pahoissa aikeissa liikkeellä olevien aikuisten lähestymisyrityksille.

Tämä on yksi syy, miksi esimerkiksi Facebook ja Instagram vaativat käyttäjiltään vähintään 13 vuoden ikää. Käytännössä ikärajaa ei valvo kukaan, joten jopa alle 10-vuotiaat voivat kirjautua palveluihin valehtelemalla ikänsä.

Lapsi ei kuitenkaan yleensä ymmärrä, että kaikki sosiaalisessa mediassa häntä lähestyvät ihmiset eivät ole liikkeellä vilpittömin aikein.

Paavilainen suosittelee, että vanhemmat päästävät lapsensa sosiaaliseen mediaan sillä ehdolla, että saavat nähdä, kenen kanssa tämä viestittelee. Lasta kannattaa myös opettaa kertomaan vanhemmille, jos joku aikuinen alkaa jutella ja esimerkiksi pyytää sosiaalisessa mediassa kuvia tai tapaamista.

”Jos tuntematon henkilö pyytää sosiaalisessa mediassa mitä tahansa, asiasta kannattaa aina kertoa vanhemmille. Asiasta voi myös tehdä poliisille ilmoituksen, koska voi olla, että sama henkilö on yrittänyt lähestyä myös muita alaikäisiä.”

Myös Asmundelan mukaan vanhempien ja muiden lapselle läheisten aikuisten on tärkeää luoda lapseen sellainen luottamussuhde, että tämä uskaltaa kertoa itselleen tapahtuneista ikävistäkin asioista. Yhtä tärkeää on kertoa lapselle, minkälaista käytöstä ei tarvitse hyväksyä.

”On tärkeää, että lapsille, niin tytöille kuin pojillekin, kerrotaan pienestä pitäen heidän seksuaalisesta itsemääräämisoikeudestaan ja siitä, että heillä on oikeus vetää rajat sille, mitä heille saa sanoa tai tehdä.”

Oulussa tekijöiksi epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia. Nuoria eivät kuitenkaan saalista internetissä ja sosiaalisessa mediassa vain ulkomailta tulleet.

”Myös kantasuomalaisia on epäilty vastaavanlaisista, isoistakin rikoskokonaisuuksista”, Asmundela kertoo.

Hän muistuttaa, että alaikäiset uhrit eivät ole pelkkiä tyttöjä vaan joukossa on usein myös poikia. Samalla rikoksesta epäillyllä saattaa olla useita eri uhreja.

Seksuaalirikosten estämisen kannalta on tärkeää, että poliisi saa tiedon mahdollisesta seksuaalirikoksesta tai alaikäisiä sosiaalisessa mediassa saalistavasta henkilöstä mahdollisimman nopeasti. Nopea reagointi auttaa poliisia selvittämään rikoksia tehokkaasti ja saattamaan niitä syyteharkintaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  2. 2

   Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

  3. 3

   Miksi ruotsalaiset ovat suomalaisia vauraampia? Ruotsissa osataan pelata lainalla ja osakkeilla, sanoo maan pankkivalvoja x

  4. 4

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  5. 5

   Keskenmenoja on uuden tutkimuksen mukaan enemmän kuin raskauksia – kohtu valikoi tarkkaan, kenet se ottaa vastaan

   Tilaajille
  6. 6

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  7. 7

   Tiesitkö, että oravan metsästys­kausi on nyt parhaimmillaan? Jahti­kautta jopa pidennettiin, koska se on osa hallituksen normin­purku­talkoita

  8. 8

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Nick Ayers kieltäytyi Valkoisen talon kansliapäällikön virasta – Trump ilmoittaa valintansa vuoden loppuun mennessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  2. 2

   Painin päätteeksi Rauno Lehmusvyöry painoi liipaisinta, mutta varmistin pelasti poliisin hengen – Nyt ”vekselit lankeavat”, ja vakava sairaus nujertaa korsolaisen rikollis­joukon ydin­hahmoa

   Tilaajille
  3. 3

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tiistaina – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  4. 4

   Vuonna 1984 demareiden katseet kohdistuivat nelivuotiaaseen poikaan – niin nytkin, sillä tuo sama poika yrittää pelastaa puolueen

  5. 5

   HS selvitti Helsingin riitaisimmat taloyhtiöt – Haku­kone näyttää, millä alueilla riidellään eniten

  6. 6

   Rumien otsikoiden takaa löytyy maa, joka antaa hengittää – HS:n Laura Saarikoski ja muut suomalaiset kertovat, miksi USA on hyvä koti

   Tilaajille
  7. 7

   ”Todellinen vakavuus selvisi vasta paikan päällä” – Mies kuoli Keravan rautatieasemalla, poliisi otti kaksi kiinni taposta epäiltynä

  8. 8

   Yksi periaate oli presidentti George H. W. Bushille ehdoton elämän loppuun asti – viisivuotiaan Cooperin kirjekään ei kääntänyt hänen päätään

  9. 9

   Yksi kuoli, useita vaipui koomaan elektronisen musiikin festivaalilla Australiassa

  10. 10

   36-vuotias miljonääri on korvaamassa ex-kenraalin Valkoisen talon portin­vartijana – Kuva­kooste näyttää, miten tiuhaan Trumpin kabinetin ovi on käynyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Jopa syntyperäinen suomalainen saattaa pian voida menettää kansalaisuutensa – Eduskunta alkaa käsitellä kiistanalaista lakiesitystä

  6. 6

   Oulun poliisi varoittaa: Ulkomaalaistaustaiset miehet saalistavat nuoria tyttöjä netissä

  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   ”Pienenä hain äitiä baarista” – Viisi huostaan otettua nuorta kertoo, miten lastensuojelu muutti heidän elämänsä

   Tilaajille
  9. 9

   Ystäväni ei vieläkään tiedä, mitä hänen ex-poikaystävänsä teki päivisin

  10. 10

   Jos et enää pysty keskittymään kirjaan, on syytä huolestua, sanoo aivotutkija – Näin lukeminen tekee meille hyvää lapsena, aikuisena ja vanhana

  11. Näytä lisää