Kotimaa

Tutkimus: Puutiaiset viihtyvät hyvin myös kaupungissa – ja juuri citypuutiaiset kantavat erityisen paljon borrelia-bakteeria

Viime vuosina lisääntyneet borrelioositapaukset ovat osittain seurausta puutiaisten leviämisestä ja runsastumisesta kaupunkien puistoihin eli alueille, joilla liikkuu suuria määriä ihmisiä.

Puutiaiset eli punkit viihtyvät hyvin myös rakennetuilla kaupunki- ja esikaupunkialueilla, todetaan tuoreessa Turun yliopiston väitöstutkimuksessa. Tutkimuksen mukaan kaupunkialueilla elävät puutiaiset vaikuttavat myös kantavan taudinaiheuttajia keskimääräistä useammin.

Jani Sormunen tutki keskiviikkona tarkastettuun väitöskirjaansa Varsinais-Suomen puutiaispopulaatioita ja niiden taudinaiheuttajia sekä niissä tapahtuneita muutoksia viime vuosikymmeninä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turussa tutkittiin noin 14 000 puutiaista, jotka oli pyydystetty Varsinais-Suomesta vuosina 2012–2017. Taudinaiheuttajia tutkittiin noin 9 000 yksilöstä.

Puutiaispopulaatioita selvitettiin myös Turun kaupunki- ja esikaupunkialueella kesällä 2017.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sormunen teki huolestuttavia havaintoja. Hän totesi puutiaisten viihtyvän hyvin myös kaupungissa. Elinvoimaisia populaatioita löytyi jopa kaupunkialueen puistoista ja joutomailta. Kaupunki- ja esikaupunkialueella tavatut puutiaiset kantoivat myös erityisen runsaasti borrelia-bakteereita.

”Puutiaisten ihmisille aiheuttama riski muodostuu todennäköisyydestä kohdata puutiainen, ja todennäköisyydestä, että kohdattu puutiainen kantaa taudinaiheuttajaa”, Sormunen sanoo.

”Näin ollen runsaasti taudinaiheuttajia kantavat puutiaiset tiheään asutuilla kaupunkialueilla voivat muodostaa suuremman riskin kuin luonnollisemmissa ympäristöissä runsaampina elävät, joita ihmiset kohtaavat harvemmin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tutkimuksessa saatiin vahvistusta myös puutiaisten runsastumisesta. Tutkimusalueilta löytyi puutiaisia tutkimusaikana eli 2012–2017 enemmän kuin vuonna 2000.

Puutiaisten määrä näyttää kasvaneen tutkimusaikanakin. Niillä alueilla, joilla tutkimuksia tehtiin useana vuonna, korkeimmat puutiaismäärät havaittiin viimeisenä tutkimusvuonna 2017.

”Vaikka jo tutkimusten alussa mittasimme huomattavasti korkeampia puutiaistiheyksiä kuin vuonna 2000, muutamien viime vuosien aikana kehityssuunta näyttäisi olleen yhä ylöspäin”, Sormunen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puutiaisia löydettiin etenkin saarista ja merenrannan tuntumasta. Sisämaassa oli yhä alueita, joilta ei löytynyt puutiaisia.

Sormunen havaitsi puutiaisissa myös taudinaiheuttajia yleisemmin ja useammalta paikalta kuin vertailututkimuksessa. Noin 22 prosenttia nuoruusvaiheen puutiaisista kantoi borrelioosia aiheuttavaa borrelia-bakteereita, mikä enemmän kuin Suomessa keskimäärin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Puutiaisaivotulehdusta Sormunen havaitsi vain Seilin saarelta, ja sielläkin vasta kahtena viimeisenä tutkimusvuotena.

Borrelia-bakteerin ja puutiaisaivotulehdusviruksen lisäksi puutiaisissa havaittiin kuutta muuta mahdollista taudinaiheuttajaa. Valtaosa niistä on Suomessa uusia lajeja eikä niiden kansanterveydellisestä merkityksestä ole vielä näyttöä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tartuntatautirekisteriin kirjattujen borreliatartuntojen määrä on ollut kasvussa vuodesta 1995.

Borrelioosia THL seuraa nykyään myös terveyskeskusten hoitoilmoitusjärjestelmän kautta. Sinne kirjataan terveyskeskuksissa oireiden perusteella todettavat borrelioositapaukset.

Hoitoilmoitusjärjestelmään on kirjattu tänä vuonna tähän mennessä 3 703 borrelioositapausta. Luku on vähän korkeampi kuin muina vuosina 2010-luvulla.

”Borrelioosin kokonaismäärää on vaikea arvioida. Sitä on varmasti enemmän kuin meidän tilastot tuottavat, mutta tilastot antavat jonkinlaisen kuvan siitä, missä mennään”, sanoo johtava asiantuntija Jussi Sane THL:sta.

Puutiaisaivotulehdustapauksia rekisteriin on tänä vuonna kirjattu 78. Viime vuonna niitä kirjattiin 82.

”Tarkka paikkojen selvittely on vielä kesken. Pyrimme selvittämään haastatteluilla, mistä henkilöt ovat saaneet tartunnan. Se on usein eri kuin kotikunta. Pääosin niitä on tullut tunnetuilta riskialueilta”, Sane sanoo.

Jani Sormunen uskoo, että viime vuosien lisääntyneet borrelioositapaukset ovat ainakin osittain seurausta puutiaisten leviämisestä ja runsastumisesta alueilla, joilla liikkuu suuria määriä ihmisiä ja paikoissa, joissa ihmiset eivät ole aiemmin törmänneet puutiaisiin.

”Tällaisia paikkoja voisivat juurikin olla kaupunkien puistot ja virkistys- ja joutomaa-alueet”, hän sanoo.

Sormusen mukaan onkin erityisen tärkeää, että puutiaisista tiedotetaan etenkin kaupunkialueilla, joissa ihmiset eivät välttämättä odota kohtaavansa puutiaisia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Punkit
 • Puutiaiset
 • borrelioosi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadan tuhannen arvoinen yllätys

  2. 2

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  5. 5

   Upseeriliitto ja Aliupseeriliitto erikoisessa sanasodassa – ”Toisten osaamisen vähättely ja oman oikeutuksen perustelu sotilasarvolla ei ole enää tätä päivää”

  6. 6

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  7. 7

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  8. 8

   Aiemmin taloyhtiössä sai remontoida miten haluaa, mutta enää ei – Onko tämä oikein ja toteutuuko yhdenvertaisuus?

  9. 9

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  10. 10

   Äänestä HS:n piparikisan voittajaa: Helsingin kuuluisuudet elävät joulupipareina

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  4. 4

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  7. 7

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  8. 8

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää