Kotimaa

Jehovan todistajat etsivät keinoja verensiirtokiellon kiertämiseen – ”Verikiellosta on hankala enää luopua, koska samalla liike myöntäisi, että moni kuoli turhaan”

Jehovan todistajat kielsi aiemmin myös rokotteet, mutta nyt ne on sallittu. Viime vuosina yhteisö on etsinyt keinoja verensiirtoihin luopumatta kiellosta virallisesti. Lestadiolaisalueilla tyttöjen hpv-rokotteesta tuli perheen julkinen kannanotto.

Verensiirto kielletty. Hpv-rokote tarpeeton. Uskonnollisten yhteisöjen kiellot ja ohjeistukset säätelevät jäsenten ja heidän lastensa mahdollisuuksia käyttää terveydenhuollon palveluita.

Pohjanmaalla rokotevastaisuus pääsi leviämään tiiviissä lestadiolaisryhmissä, mutta terveyteen kohdistuvia kieltoja on muuallakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tunnetuin lienee Jehovan todistajien määrittelemä verituotteiden käyttökielto. Uskontojen uhrien tuki ry:n (UUT) mukaan se on myös eniten kuolonuhreja maailmanlaajuisesti vaatinut kielto.

Jehovan todistajat on Suomen suurin kansankirkkojen ulkopuolinen rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta. Siihen kuuluu 18 000 jäsentä.

”Nykyään verensiirtokielto on käynyt Jehovan todistajille hankalaksi”, sanoo UUT:n toiminnanjohtaja Joni Valkila.

Kielto otettiin liikkeessä käyttöön vuonna 1945, jolloin hoidot alkoivat yleistyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos he nyt sanoisivat, että oikeastaan Jumala salliikin verensiirrot eivätkä ne olekaan syntiä, he tavallaan tunnustaisivat jäsenilleen, että tuhannet ihmiset ovat kuolleet ja vammautuneet turhaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jehovan todistajat kieltäytyivät Valkilan mukaan aikoinaan myös rokotteista ja elinsiirroista, mutta näistä kielloista ymmärrettiin luopua riittävän varhaisessa vaiheessa. Nykyään elinsiirrot ovat sallittuja, kunhan ne tehdään ilman verensiirtoa.

”Rokotteet olivat 1920-luvulta lähtien useiden vuosikymmenten ajan kiellettyjä. Jehovan todistajilla oli epäilevä suhtautuminen lääketieteeseen osana pahaa maailmaa, ja toki lääketiede olikin tuolloin kehittymätöntä.”

Verikielto kuitenkin jäi, ja 2000-luvulla lääketieteen ja hoitojen kehittyessä Jehovan todistajat ovat kehittäneet siihen uusia sääntöjä.

Veren osia on ruvettu jakamaan paikoin keinotekoisestikin ryhmiin, joista osa on ehdottomasti kiellettyjä ja osa jäsenen itsensä päätettävissä.

”Tilanne on Jehovan todistajien jäsenelle vaativa: hänen pitäisi tutustua erilaisiin valmisteisiin ja lääketieteellisiin toimenpiteisiin sekä ottaa selvää siitä, ovatko nämä ehdottomasti ja yhteisöllisten rangaistusten uhalla kiellettyjä, ja jos eivät, salliiko hänen omatuntonsa näiden tuotteiden tai toimenpiteiden käytön”, Valkila kuvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos Jehovan todistaja suostuu hoitoihin vastoin yhteisön tahtoa, rangaistus on ankara. Hänen katsotaan eronneen, mistä seuraa karttaminen ja mahdollisesti kaikkien sosiaalisten suhteiden menetys.

Jehovan todistajien tiedottajan Veikko Leinosen mukaan liikkeen näkemykseen on tehty täsmennyksiä viidentoista viime vuoden aikana lääketieteen kehittyessä.

”Kun veri fraktioidaan ja siitä tehdään erilaisia lääkkeitä, niitä käytetään, mutta ei kokoverta.”

Jehovan todistajat korostavat, että verensiirtokielto on selvä Raamattuun perustuva uskonnollinen kanta, joka ei ole muuttunut.

UUT teki pari vuotta sitten selvityksen verituotteiden käyttökiellosta Jehovan todistajilla. Sen yhtey­dessä yli­lääkä­reille tehty kysely osoitti, että Suo­messa kuolee ihmisiä kiellon vuoksi.

Lisäksi monia potilaita ei kyselyn mukaan voida hoitaa opti­maali­sesti, joten heidän toipumisensa hidastuu ja riskit kasvavat. Potilaat eivät aina pääse leikkausjonoon, koska lääkäri arvioi leikkauksen riskit liian suuriksi.

”Valeuutisia”, Leinonen sanoo verensiirtokiellon takia kuolleista ja vammautuneista.

Verisäännön noudattamista vahditaan uskonyhteisössä tarkasti. Käytännössä jokainen Jehovan todistaja kantaa mukanaan hoitotahdon Ei verta -merkkiä lompakossaan tai ilmoittaa sen potilastietoihinsa sairaalaan.

UUT:n selvityksen mukaan Jehovan todistajien järjestö on viime vuosina vain lisännyt yhteisön jäsenten valvontaa verituotteista kieltäytymisessä.

Selvitys mainitsee, että järjestö kehotti muutama vuosi sitten seurakuntia pitämään rekisteriä jäsenistä, jotka saattaisivat tarvita verituotteita lähiaikoina. Käytännössä tämä tarkoitti myös muun muassa raskaana olevia naisia.

”Mitään rekisteriä ei ole. Vuoden parin välein on muistutettu vanhimpia, että informoikaa seurakuntalaisia saattamaan hoitotahto ajan tasalle. Hoitotahdosta on voinut myös antaa kopion jollekin toiselle seurakuntalaiselle”, Leinonen sanoo.

Selvityksen mukaan hoitotahtoja säilytetään seurakunnissa, mikä on lisännyt seurakunnan vanhimpien mahdollisuutta valvoa jäseniä. Sairaalayhteyskomiteat päivystävät ympäri vuorokauden ja ovat valmiina lähtemään paikalle, kun Jehovan todistaja joutuu sairaalaan.

”Ne tuovat tietoa vaihtoehtoisista hoitomenetelmistä. Ne eivät ole poliiseja, jotka vahtivat, että pysytään uskossa.”

Verensiirtokielto ei voi Suomessa koskea alaikäisiä. Korkein hallinto-oikeus on linjannut, että lapset hoidetaan tarvittaessa vanhempiensa tahdosta riippumatta.

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä hpv- eli papilloomavirusrokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013. Se annetaan tytöille 11–12 vuoden iässä.

Hpv-rokotekattavuus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan erityisen heikko Pohjanmaan rannikkoseuduilla. Esimerkiksi Pietarsaaressa ja Raahessa rokotteen on saanut vain kolmannes ikäluokasta, jos niinkään moni. Koko maassa kattavuus yltää keskimäärin noin 70 prosenttiin.

Maan suurimman herätysliikkeen, vanhoillislestadiolaisten, joukossa kieltäydytään laajasti rokotteesta. Moni mieltää sen rokotteeksi sukupuolitautia vastaan, joten rokotteen ottaminen tulkitaan arvopohjaiseksi kannanotoksi.

Lestadiolaisen Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK) pääsihteeri Juha Kaarivaara sanoo, ettei hpv-rokotuksista ole käyty yhteistä keskustelua.

”Jokainen perhe tekee omat ratkaisunsa suhtautumisessa rokotuksiin”, Kaarivaara muotoilee.

Moni on kuitenkin arvostellut sitä, ettei koulussa julkisesti annettava rokote tarjoa lestadiolaisperheille mahdollisuutta yksityiseen ratkaisuun.

Juttuun lisätty 7.12. klo 16.04: Jehovan todistajat korostavat, että verensiirtokielto on selvä Raamattuun perustuva uskonnollinen kanta, joka ei ole muuttunut.

Fakta

Rokotuksista ja hoidoista kieltäydytään katsomuksen tähden


 Pohjanmaalla pieni joukko ihmisiä on viime vuosina kieltäytynyt kaikista rokotteista. Paikalliset vaikutusvaltaiset henkilöt ovat levittäneet toimintatapaa.

 Rokotekielteisyyttä on muuallakin. Rokotuksiin on suhtautunut epäillen esimerkiksi pieni Kristillinen tiede -yhteisö, jonka toimitilat sijaitsevat Helsingissä,

 Hpv-rokotteen kattavuus on jäänyt pieneksi lestadiolaisen herätysliikkeen vahvimmilla kannatusalueilla.

 Varhaisraskauden ultraäänitutkimukset ja sikiöseulonnat jäävät osalta raskaana olevista usein väliin uskonnollisista syistä.

 Verensiirtoihin ja verituotteiden käyttöön liittyviä kieltoja ja ohjeita ovat luoneet itselleen Jehovan todistajat. Liikettä johdetaan Yhdysvalloista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   50-vuotias nainen löytyi surmattuna Kirkkonummella – Epäiltynä pari päivää ennen tapahtunutta naapuriin muuttanut mies

  2. 2

   Eroa haluava helsinkiläispariskunta joutuu jatkamaan avioliitossa vastoin tahtoaan – Ero­prosessi raukesi käräjäoikeuden virheen vuoksi

  3. 3

   Tolkuttomat ohjeet ylen­palttisesta veden­juonnista levisivät Suomenkin mediassa, mikä on hämmentävää

  4. 4

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  5. 5

   Mitä tapahtuu, jos lukitussa ”pakohuoneessa” syttyy tulipalo? Viisi nuorta kuoli Puolassa, Helsingissä yritykset vakuuttavat turvallisuutta

  6. 6

   Cristiano Ronaldo hyväksyi jättisakot – poistui oikeustalolta hymyssä suin käsi kädessä kihlattunsa kanssa: ”Voin oikein hyvin”

  7. 7

   Kiihtelysvaaran kirkon polttaneelle miehelle kahden vuoden ja kahdeksan kuukauden vankeustuomio

  8. 8

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  9. 9

   Yksinkertainen idea ratkaisi ikiaikaisen tuskan lasten treenikyydeistä Jätkäsaaressa – ”Ihme että kuljetukset ylipäänsä järjestyivät”

  10. 10

   Kaksi koiraa tappoi 11 lammasta Kirkkonummella, omistaja joutumassa oikeuteen – ”Koirat olleet luvattomasti vapaana ennenkin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  2. 2

   Kuka nousi kukkulalle Korsossa? Aamos Vesaikko etsii ihmistä, jonka hän näki kaukoputkellaan 15 kilometrin päästä Pohjois-Haagasta

  3. 3

   Vältä tätä yleistä toimintatapaa sängyssä – sen lopettaminen voi johtaa parempaan seksiin kuin aikoihin

  4. 4

   Internetissä huomattiin, ettei oikein kukaan osaa piirtää oikein kirjainta ”x” – Tieteen nimissä: kerro, miten sinä piirrät omasi

  5. 5

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  6. 6

   Viisi vuotta sitten Kaisa kirjoitti kirjeen, sitten hän yritti tappaa itsensä – Nyt hän kertoo, mikä lopetti loputtomalta tuntuneen pimeyden ja miten muutkin voisivat ehkä selvitä

  7. 7

   Suosittu taiwanilainen ”bikini­kiipeilijä” Gigi Wu kuoli paleltumiseen pudottuaan ensin vuorelta

  8. 8

   Suomen suosituin radiotiimi hajoaa – ”Juhan mukaantulo kahdeksan vuotta sitten oli vahinko”, sanoo ohjelmapäällikkö

  9. 9

   Helsingin Isolta Roobertinkadulta löytyi luvaton salahotelli, väittää rakennusvalvonta – Osakas: ”Huippu­hinnan” asunnoistaan maksaneet kärsivät

  10. 10

   Monilla on piilolinssien vaurioittamat silmät, eivätkä he tiedä sitä itse – yhtä piilolinssityyppiä asiantuntija ei suosittele kenellekään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  2. 2

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  3. 3

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  4. 4

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  5. 5

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  8. 8

   Näin meidät huijattiin juomaan vaikka ei ole jano – liika juominen on vaarallista urheilussa, ja muillekin se on turhaa

   Tilaajille
  9. 9

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  10. 10

   Nainen synnytti bussipysäkillä Helsingin Käpylässä – ”Mies sanoi rauhallisesti, että nyt alkoi synnytys”

  11. Näytä lisää