Kotimaa

Jehovan todistajat etsivät keinoja verensiirtokiellon kiertämiseen – ”Verikiellosta on hankala enää luopua, koska samalla liike myöntäisi, että moni kuoli turhaan”

Jehovan todistajat kielsi aiemmin myös rokotteet, mutta nyt ne on sallittu. Viime vuosina yhteisö on etsinyt keinoja verensiirtoihin luopumatta kiellosta virallisesti. Lestadiolaisalueilla tyttöjen hpv-rokotteesta tuli perheen julkinen kannanotto.

Verensiirto kielletty. Hpv-rokote tarpeeton. Uskonnollisten yhteisöjen kiellot ja ohjeistukset säätelevät jäsenten ja heidän lastensa mahdollisuuksia käyttää terveydenhuollon palveluita.

Pohjanmaalla rokotevastaisuus pääsi leviämään tiiviissä lestadiolaisryhmissä, mutta terveyteen kohdistuvia kieltoja on muuallakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tunnetuin lienee Jehovan todistajien määrittelemä verituotteiden käyttökielto. Uskontojen uhrien tuki ry:n (UUT) mukaan se on myös eniten kuolonuhreja maailmanlaajuisesti vaatinut kielto.

Jehovan todistajat on Suomen suurin kansankirkkojen ulkopuolinen rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta. Siihen kuuluu 18 000 jäsentä.

”Nykyään verensiirtokielto on käynyt Jehovan todistajille hankalaksi”, sanoo UUT:n toiminnanjohtaja Joni Valkila.

Kielto otettiin liikkeessä käyttöön vuonna 1945, jolloin hoidot alkoivat yleistyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos he nyt sanoisivat, että oikeastaan Jumala salliikin verensiirrot eivätkä ne olekaan syntiä, he tavallaan tunnustaisivat jäsenilleen, että tuhannet ihmiset ovat kuolleet ja vammautuneet turhaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jehovan todistajat kieltäytyivät Valkilan mukaan aikoinaan myös rokotteista ja elinsiirroista, mutta näistä kielloista ymmärrettiin luopua riittävän varhaisessa vaiheessa. Nykyään elinsiirrot ovat sallittuja, kunhan ne tehdään ilman verensiirtoa.

”Rokotteet olivat 1920-luvulta lähtien useiden vuosikymmenten ajan kiellettyjä. Jehovan todistajilla oli epäilevä suhtautuminen lääketieteeseen osana pahaa maailmaa, ja toki lääketiede olikin tuolloin kehittymätöntä.”

Verikielto kuitenkin jäi, ja 2000-luvulla lääketieteen ja hoitojen kehittyessä Jehovan todistajat ovat kehittäneet siihen uusia sääntöjä.

Veren osia on ruvettu jakamaan paikoin keinotekoisestikin ryhmiin, joista osa on ehdottomasti kiellettyjä ja osa jäsenen itsensä päätettävissä.

”Tilanne on Jehovan todistajien jäsenelle vaativa: hänen pitäisi tutustua erilaisiin valmisteisiin ja lääketieteellisiin toimenpiteisiin sekä ottaa selvää siitä, ovatko nämä ehdottomasti ja yhteisöllisten rangaistusten uhalla kiellettyjä, ja jos eivät, salliiko hänen omatuntonsa näiden tuotteiden tai toimenpiteiden käytön”, Valkila kuvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos Jehovan todistaja suostuu hoitoihin vastoin yhteisön tahtoa, rangaistus on ankara. Hänen katsotaan eronneen, mistä seuraa karttaminen ja mahdollisesti kaikkien sosiaalisten suhteiden menetys.

Jehovan todistajien tiedottajan Veikko Leinosen mukaan liikkeen näkemykseen on tehty täsmennyksiä viidentoista viime vuoden aikana lääketieteen kehittyessä.

”Kun veri fraktioidaan ja siitä tehdään erilaisia lääkkeitä, niitä käytetään, mutta ei kokoverta.”

Jehovan todistajat korostavat, että verensiirtokielto on selvä Raamattuun perustuva uskonnollinen kanta, joka ei ole muuttunut.

UUT teki pari vuotta sitten selvityksen verituotteiden käyttökiellosta Jehovan todistajilla. Sen yhtey­dessä yli­lääkä­reille tehty kysely osoitti, että Suo­messa kuolee ihmisiä kiellon vuoksi.

Lisäksi monia potilaita ei kyselyn mukaan voida hoitaa opti­maali­sesti, joten heidän toipumisensa hidastuu ja riskit kasvavat. Potilaat eivät aina pääse leikkausjonoon, koska lääkäri arvioi leikkauksen riskit liian suuriksi.

”Valeuutisia”, Leinonen sanoo verensiirtokiellon takia kuolleista ja vammautuneista.

Verisäännön noudattamista vahditaan uskonyhteisössä tarkasti. Käytännössä jokainen Jehovan todistaja kantaa mukanaan hoitotahdon Ei verta -merkkiä lompakossaan tai ilmoittaa sen potilastietoihinsa sairaalaan.

UUT:n selvityksen mukaan Jehovan todistajien järjestö on viime vuosina vain lisännyt yhteisön jäsenten valvontaa verituotteista kieltäytymisessä.

Selvitys mainitsee, että järjestö kehotti muutama vuosi sitten seurakuntia pitämään rekisteriä jäsenistä, jotka saattaisivat tarvita verituotteita lähiaikoina. Käytännössä tämä tarkoitti myös muun muassa raskaana olevia naisia.

”Mitään rekisteriä ei ole. Vuoden parin välein on muistutettu vanhimpia, että informoikaa seurakuntalaisia saattamaan hoitotahto ajan tasalle. Hoitotahdosta on voinut myös antaa kopion jollekin toiselle seurakuntalaiselle”, Leinonen sanoo.

Selvityksen mukaan hoitotahtoja säilytetään seurakunnissa, mikä on lisännyt seurakunnan vanhimpien mahdollisuutta valvoa jäseniä. Sairaalayhteyskomiteat päivystävät ympäri vuorokauden ja ovat valmiina lähtemään paikalle, kun Jehovan todistaja joutuu sairaalaan.

”Ne tuovat tietoa vaihtoehtoisista hoitomenetelmistä. Ne eivät ole poliiseja, jotka vahtivat, että pysytään uskossa.”

Verensiirtokielto ei voi Suomessa koskea alaikäisiä. Korkein hallinto-oikeus on linjannut, että lapset hoidetaan tarvittaessa vanhempiensa tahdosta riippumatta.

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä hpv- eli papilloomavirusrokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013. Se annetaan tytöille 11–12 vuoden iässä.

Hpv-rokotekattavuus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan erityisen heikko Pohjanmaan rannikkoseuduilla. Esimerkiksi Pietarsaaressa ja Raahessa rokotteen on saanut vain kolmannes ikäluokasta, jos niinkään moni. Koko maassa kattavuus yltää keskimäärin noin 70 prosenttiin.

Maan suurimman herätysliikkeen, vanhoillislestadiolaisten, joukossa kieltäydytään laajasti rokotteesta. Moni mieltää sen rokotteeksi sukupuolitautia vastaan, joten rokotteen ottaminen tulkitaan arvopohjaiseksi kannanotoksi.

Lestadiolaisen Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK) pääsihteeri Juha Kaarivaara sanoo, ettei hpv-rokotuksista ole käyty yhteistä keskustelua.

”Jokainen perhe tekee omat ratkaisunsa suhtautumisessa rokotuksiin”, Kaarivaara muotoilee.

Moni on kuitenkin arvostellut sitä, ettei koulussa julkisesti annettava rokote tarjoa lestadiolaisperheille mahdollisuutta yksityiseen ratkaisuun.

Juttuun lisätty 7.12. klo 16.04: Jehovan todistajat korostavat, että verensiirtokielto on selvä Raamattuun perustuva uskonnollinen kanta, joka ei ole muuttunut.

Fakta

Rokotuksista ja hoidoista kieltäydytään katsomuksen tähden


 Pohjanmaalla pieni joukko ihmisiä on viime vuosina kieltäytynyt kaikista rokotteista. Paikalliset vaikutusvaltaiset henkilöt ovat levittäneet toimintatapaa.

 Rokotekielteisyyttä on muuallakin. Rokotuksiin on suhtautunut epäillen esimerkiksi pieni Kristillinen tiede -yhteisö, jonka toimitilat sijaitsevat Helsingissä,

 Hpv-rokotteen kattavuus on jäänyt pieneksi lestadiolaisen herätysliikkeen vahvimmilla kannatusalueilla.

 Varhaisraskauden ultraäänitutkimukset ja sikiöseulonnat jäävät osalta raskaana olevista usein väliin uskonnollisista syistä.

 Verensiirtoihin ja verituotteiden käyttöön liittyviä kieltoja ja ohjeita ovat luoneet itselleen Jehovan todistajat. Liikettä johdetaan Yhdysvalloista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  2. 2

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  3. 3

   Henri Heinonen huomasi teininä olevansa erilainen kuin kaverinsa – Nyt hän kertoo elämästään, johon seksi ei kuulu

   Tilaajille
  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  6. 6

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  7. 7

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  8. 8

   Metoo-liikettä tarvitaan mutta ihmisiä ei saa tuhota, sanoo Tarja Halonen, joka ei enää välttele feministi-sanaa

   Tilaajille
  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  5. 5

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää