Kotimaa

Jehovan todistajat etsivät keinoja verensiirtokiellon kiertämiseen – ”Verikiellosta on hankala enää luopua, koska samalla liike myöntäisi, että moni kuoli turhaan”

Jehovan todistajat kielsi aiemmin myös rokotteet, mutta nyt ne on sallittu. Viime vuosina yhteisö on etsinyt keinoja verensiirtoihin luopumatta kiellosta virallisesti. Lestadiolaisalueilla tyttöjen hpv-rokotteesta tuli perheen julkinen kannanotto.

Verensiirto kielletty. Hpv-rokote tarpeeton. Uskonnollisten yhteisöjen kiellot ja ohjeistukset säätelevät jäsenten ja heidän lastensa mahdollisuuksia käyttää terveydenhuollon palveluita.

Pohjanmaalla rokotevastaisuus pääsi leviämään tiiviissä lestadiolaisryhmissä, mutta terveyteen kohdistuvia kieltoja on muuallakin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tunnetuin lienee Jehovan todistajien määrittelemä verituotteiden käyttökielto. Uskontojen uhrien tuki ry:n (UUT) mukaan se on myös eniten kuolonuhreja maailmanlaajuisesti vaatinut kielto.

Jehovan todistajat on Suomen suurin kansankirkkojen ulkopuolinen rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta. Siihen kuuluu 18 000 jäsentä.

”Nykyään verensiirtokielto on käynyt Jehovan todistajille hankalaksi”, sanoo UUT:n toiminnanjohtaja Joni Valkila.

Kielto otettiin liikkeessä käyttöön vuonna 1945, jolloin hoidot alkoivat yleistyä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Jos he nyt sanoisivat, että oikeastaan Jumala salliikin verensiirrot eivätkä ne olekaan syntiä, he tavallaan tunnustaisivat jäsenilleen, että tuhannet ihmiset ovat kuolleet ja vammautuneet turhaan.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jehovan todistajat kieltäytyivät Valkilan mukaan aikoinaan myös rokotteista ja elinsiirroista, mutta näistä kielloista ymmärrettiin luopua riittävän varhaisessa vaiheessa. Nykyään elinsiirrot ovat sallittuja, kunhan ne tehdään ilman verensiirtoa.

”Rokotteet olivat 1920-luvulta lähtien useiden vuosikymmenten ajan kiellettyjä. Jehovan todistajilla oli epäilevä suhtautuminen lääketieteeseen osana pahaa maailmaa, ja toki lääketiede olikin tuolloin kehittymätöntä.”

Verikielto kuitenkin jäi, ja 2000-luvulla lääketieteen ja hoitojen kehittyessä Jehovan todistajat ovat kehittäneet siihen uusia sääntöjä.

Veren osia on ruvettu jakamaan paikoin keinotekoisestikin ryhmiin, joista osa on ehdottomasti kiellettyjä ja osa jäsenen itsensä päätettävissä.

”Tilanne on Jehovan todistajien jäsenelle vaativa: hänen pitäisi tutustua erilaisiin valmisteisiin ja lääketieteellisiin toimenpiteisiin sekä ottaa selvää siitä, ovatko nämä ehdottomasti ja yhteisöllisten rangaistusten uhalla kiellettyjä, ja jos eivät, salliiko hänen omatuntonsa näiden tuotteiden tai toimenpiteiden käytön”, Valkila kuvaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos Jehovan todistaja suostuu hoitoihin vastoin yhteisön tahtoa, rangaistus on ankara. Hänen katsotaan eronneen, mistä seuraa karttaminen ja mahdollisesti kaikkien sosiaalisten suhteiden menetys.

Jehovan todistajien tiedottajan Veikko Leinosen mukaan liikkeen näkemykseen on tehty täsmennyksiä viidentoista viime vuoden aikana lääketieteen kehittyessä.

”Kun veri fraktioidaan ja siitä tehdään erilaisia lääkkeitä, niitä käytetään, mutta ei kokoverta.”

Jehovan todistajat korostavat, että verensiirtokielto on selvä Raamattuun perustuva uskonnollinen kanta, joka ei ole muuttunut.

UUT teki pari vuotta sitten selvityksen verituotteiden käyttökiellosta Jehovan todistajilla. Sen yhtey­dessä yli­lääkä­reille tehty kysely osoitti, että Suo­messa kuolee ihmisiä kiellon vuoksi.

Lisäksi monia potilaita ei kyselyn mukaan voida hoitaa opti­maali­sesti, joten heidän toipumisensa hidastuu ja riskit kasvavat. Potilaat eivät aina pääse leikkausjonoon, koska lääkäri arvioi leikkauksen riskit liian suuriksi.

”Valeuutisia”, Leinonen sanoo verensiirtokiellon takia kuolleista ja vammautuneista.

Verisäännön noudattamista vahditaan uskonyhteisössä tarkasti. Käytännössä jokainen Jehovan todistaja kantaa mukanaan hoitotahdon Ei verta -merkkiä lompakossaan tai ilmoittaa sen potilastietoihinsa sairaalaan.

UUT:n selvityksen mukaan Jehovan todistajien järjestö on viime vuosina vain lisännyt yhteisön jäsenten valvontaa verituotteista kieltäytymisessä.

Selvitys mainitsee, että järjestö kehotti muutama vuosi sitten seurakuntia pitämään rekisteriä jäsenistä, jotka saattaisivat tarvita verituotteita lähiaikoina. Käytännössä tämä tarkoitti myös muun muassa raskaana olevia naisia.

”Mitään rekisteriä ei ole. Vuoden parin välein on muistutettu vanhimpia, että informoikaa seurakuntalaisia saattamaan hoitotahto ajan tasalle. Hoitotahdosta on voinut myös antaa kopion jollekin toiselle seurakuntalaiselle”, Leinonen sanoo.

Selvityksen mukaan hoitotahtoja säilytetään seurakunnissa, mikä on lisännyt seurakunnan vanhimpien mahdollisuutta valvoa jäseniä. Sairaalayhteyskomiteat päivystävät ympäri vuorokauden ja ovat valmiina lähtemään paikalle, kun Jehovan todistaja joutuu sairaalaan.

”Ne tuovat tietoa vaihtoehtoisista hoitomenetelmistä. Ne eivät ole poliiseja, jotka vahtivat, että pysytään uskossa.”

Verensiirtokielto ei voi Suomessa koskea alaikäisiä. Korkein hallinto-oikeus on linjannut, että lapset hoidetaan tarvittaessa vanhempiensa tahdosta riippumatta.

Kohdunkaulan syöpää ehkäisevä hpv- eli papilloomavirusrokote otettiin kansalliseen rokotusohjelmaan vuonna 2013. Se annetaan tytöille 11–12 vuoden iässä.

Hpv-rokotekattavuus on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tietojen mukaan erityisen heikko Pohjanmaan rannikkoseuduilla. Esimerkiksi Pietarsaaressa ja Raahessa rokotteen on saanut vain kolmannes ikäluokasta, jos niinkään moni. Koko maassa kattavuus yltää keskimäärin noin 70 prosenttiin.

Maan suurimman herätysliikkeen, vanhoillislestadiolaisten, joukossa kieltäydytään laajasti rokotteesta. Moni mieltää sen rokotteeksi sukupuolitautia vastaan, joten rokotteen ottaminen tulkitaan arvopohjaiseksi kannanotoksi.

Lestadiolaisen Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen (SRK) pääsihteeri Juha Kaarivaara sanoo, ettei hpv-rokotuksista ole käyty yhteistä keskustelua.

”Jokainen perhe tekee omat ratkaisunsa suhtautumisessa rokotuksiin”, Kaarivaara muotoilee.

Moni on kuitenkin arvostellut sitä, ettei koulussa julkisesti annettava rokote tarjoa lestadiolaisperheille mahdollisuutta yksityiseen ratkaisuun.

Juttuun lisätty 7.12. klo 16.04: Jehovan todistajat korostavat, että verensiirtokielto on selvä Raamattuun perustuva uskonnollinen kanta, joka ei ole muuttunut.

Fakta

Rokotuksista ja hoidoista kieltäydytään katsomuksen tähden


 Pohjanmaalla pieni joukko ihmisiä on viime vuosina kieltäytynyt kaikista rokotteista. Paikalliset vaikutusvaltaiset henkilöt ovat levittäneet toimintatapaa.

 Rokotekielteisyyttä on muuallakin. Rokotuksiin on suhtautunut epäillen esimerkiksi pieni Kristillinen tiede -yhteisö, jonka toimitilat sijaitsevat Helsingissä,

 Hpv-rokotteen kattavuus on jäänyt pieneksi lestadiolaisen herätysliikkeen vahvimmilla kannatusalueilla.

 Varhaisraskauden ultraäänitutkimukset ja sikiöseulonnat jäävät osalta raskaana olevista usein väliin uskonnollisista syistä.

 Verensiirtoihin ja verituotteiden käyttöön liittyviä kieltoja ja ohjeita ovat luoneet itselleen Jehovan todistajat. Liikettä johdetaan Yhdysvalloista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uskonnot
 • Jehovan todistajat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Verkkokauppa Asoksen epätoivoisesta joulukaupasta on tullut vaateketjujen kannalta painajaismainen näytelmä – tästä siinä on kyse

  2. 2

   NYT: Facebook antoi Netflixille ja Spotifylle vapaan pääsyn käyttäjien yksityis­viesteihin

  3. 3

   Uusi paljastus Facebookin tietojen­vaihdosta on kylmäävä

  4. 4

   Uutta tietoa noin 10-vuotiaan espoolaistytön epäillystä pahoinpitelystä: Väkivalloin kaadettu tyttö iski päänsä maahan, vietti yön sairaalassa

  5. 5

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  6. 6

   Tullin salainen ase: Helsinki-Vantaalle koulutetaan huippuunsa viritetty makkarakoira

  7. 7

   Viron poliisi otti kiinni kymmenen Danske Bankin työntekijää

  8. 8

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  9. 9

   Viikingit kasvattivat kissoja turkiseläiminä, mutta keskiajalla kissojen koossa tapahtui poikkeuksellinen muutos

  10. 10

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Punaisten hiusten syy selvisi

  3. 3

   Pako jatkunut jo kolme kuukautta: Autoilija kävi yliajamansa naisen luona ja jätti tämän suojatielle kuolemaan Tikkurilassa

  4. 4

   Helsingin oman virka­miehen kapina pysäytti home­koulun purkamisen – Apulais­pormestari hermostui: ”Pöyristyttävää”

  5. 5

   Ravintoloitsija Seppo ”Sedu” Koskinen ajoi Namuravintolan konkurssiin saadakseen verovähennyksiä – Verottajalle jäämässä 29 000 euron saatavat

  6. 6

   Äiti etsii hyväntekijää: 11-vuotiaan tytön lahjaostokset pelastuivat Espoon Sellossa

  7. 7

   Oulun seksuaalirikoksista epäilty vapautettiin vahingossa Saksassa – miehestä annettu kansainvälinen etsintäkuulutus

  8. 8

   Haaveiletko muutosta pientalo­alueelle? THL:n ylilääkäri kehottaa harkitsemaan: ”Huonon ilman­laadun takia voi joutua infektio­kierteeseen”

  9. 9

   ”Tämä on ainoa oikea tapa elää”, sanoo 81-vuotias Iiri Heinilä, joka teki eläkkeellä suuren elämän­muutoksen – Kolme kahdeksan­kymppistä paljastaa, mikä on pitkän iän salaisuus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi 47 uutta hävittäjää ei riitä Suomelle? Taustalla ilmasodan parvitaktiikka

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  2. 2

   Lääkäri Antti Heikkilän uutuus­kirja vilisee virheitä – HS pyysi asian­tuntijoita arvioimaan tekstin: ”Tällaiset väitteet voivat johtaa kuoleman­tapauksiin”, professori sanoo

   Tilaajille
  3. 3

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  4. 4

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  5. 5

   Laura Huhtasaari kirjoitteli blogiinsa väitteitä islamista, sai kirjoituskiellon, samalla perussuomalaisnaiset kampanjoivat suut teipattuna – tästä kaikessa on kyse

  6. 6

   Merten roskapyörteiden kunnian­himoinen puhdistus­operaatio vastatuulessa – teinin keksinnöstä löytyi kohtalokas vika

  7. 7

   Kokenut maailman­matkaaja vinkkaa kymmenen ainut­laatuista matka­elämystä – mukana myös suomalainen, unohdettu helmi

  8. 8

   Pekka Haaviston lausunto perus­suomalaisista oli viisautta, jota vihreät eivät kestä kuulla

  9. 9

   Apulaisprofessori Joy Wolframia, 29, luullaan usein assistentiksi – tosiasiassa hän on Helsingissä kasvanut huippu­tutkija, joka johtaa uraa uurtavaa syöpä­tutkimusta arvostetulla yhdysvaltalais­klinikalla

   Tilaajille
  10. 10

   Mummon autotallista löytyi autofanien sydämet särkevä, jopa sadantuhannen arvoinen yllätys

  11. Näytä lisää