Kotimaa    |   HS-analyysi

Netissä pitää varoa myös suomalaisia saalistajia – Turvapaikanhakijat korostuvat silti seksuaalirikostilastoissa

Viranomaisyhteistyön tehostaminen auttaisi seksuaalirikosten ennalta estämisessä, kirjoittaa Helsingin Sanomien rikos- ja oikeustoimittaja Minna Passi.

Oulun poliisi varoitti aiemmin tällä viikolla etenkin nuoria tyttöjä ja heidän vanhempiaan ulkomaalaisista miehistä, jotka saalistavat tyttöjä netissä.

Poliisin huoli on ymmärrettävä ja varoitus perusteltu. Pelkästään Oulussa tutkinnassa on tällä hetkellä kolme eri seksuaalirikoskokonaisuutta, joiden uhreina epäillään olleen kolme tyttöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Epäiltyjä on poliisin mukaan yhteensä kymmenen. Kaikki heistä ovat tulleet Suomeen turvapaikanhakijoina tai kiintiöpakolaisina, ja osa on jo saanut Suomen kansalaisuuden.

Valitettavasti todellisuus ei kuitenkaan ole niin yksinkertainen, että nuorten pitäisi varoa netissä ainoastaan ulkomaalaistaustaisia saalistajia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskusrikospoliisi on kartoittanut nuoriin kohdistuvia rikoksia, ja näyttää siltä, että nuoria saalistavat netissä aktiivisesti myös suomalaiset. Eivätkä uhrit ole ainoastaan tyttöjä, vaan myös pojat ovat vaarassa.

Sama on huomattu myös esimerkiksi raiskauskriisikeskus Tukinaisessa. Sosiaalinen media liittyy nykyään tiiviisti nuoriin kohdistuviin seksuaalirikoksiin, eikä somen hyödyntäminen katso tekijän kansalaisuutta tai etnistä taustaa.

Silti on perusteltua tarkastella erikseen turvapaikanhakijoiden rikollisuutta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ulkomaan kansalaiset ovat yliedustettuina seksuaalirikostilastoissa. Erityisesti tilastoissa korostuvat maat, joista tullaan Suomeen turvapaikanhakijoina. Viime vuonna ulkomaisten epäiltyjen osuus tietoon tulleista seksuaalirikoksista oli noin 17 prosenttia.

Poliisi tiedosti turvallisuusuhan heti, kun turvapaikanhakijoita alkoi tulla suurina joukkoina maahan muutama vuosi sitten, mutta yleinen ilmapiiri oli sellainen, että rauhalliselle ja analyyttiselle keskustelulle jäi vähän sijaa.

Valitettavasti keskusteluilmapiiri ei ole merkittävästi parantunut. On liikaa ihmisiä, jotka eivät pysty ajattelemaan selkeästi rasismin ja ennakkoluulojensa vuoksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ja sitten on ihmisiä, jotka kieltäytyvät näkemästä asiassa minkäänlaista ongelmaa ja keskittyvät jankkaamaan siitä, että poliisin tilastot eivät ole sama asia kuin lainvoimainen tuomio ja juuttuvat muutenkin määrittelemään käsitteitä.

Tällaisesta huutelusta ei ole mitään hyötyä kenellekään. Vähiten siitä on hyötyä niille, jotka joutuvat seksuaalirikosten uhreiksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Siitä taas olisi aidosti hyötyä, että turvapaikanhakijoiden seksuaalirikollisuudesta olisi enemmän tietoa, jotta rikoksia voitaisiin tehokkaammin estää.

Tiedosta olisi hyötyä myös siinä, että yleinen keskustelu perustuisi mielikuvien ja mutuilun sijaan tiukemmin faktoihin.

Tieteellinen tutkimus on tässäkin asiassa tärkeää, mutta tutkimus seuraa väkisin jäljessä.

Parhaiten tiedon lähteillä tällä hetkellä onkin poliisi, joka pystyy katsomaan rikostilastojen taakse. Millaisia rikosepäilyt ovat? Onko niissä yhdistäviä tekijöitä?

Toki tällaista analyysia on poliisissa tehtykin, mutta ehkä ei kuitenkaan tarpeeksi, jotta myös muut viranomaiset ja päättäjät olisivat kunnolla heränneet.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Pekka Heikkinen myöntää, että poliisilla on peiliin katsomisen paikka Oulun seksuaalirikosepäilyjen vuoksi.

Kaikki ovat varmasti samaa mieltä siitä, että yksikin uhri on liikaa. Ja tuskin kukaan kiistää sitäkään, että on aivan hirveää, että yksi lapsi on joutunut mahdollisesti kahdeksan miehen uhriksi.

Heikkinen on kuitenkin oikeassa siinä, että poliisi ei mitenkään pysty yksin ennaltaehkäisemään seksuaalirikoksia tai muitakaan rikoksia.

Viranomaisten tiedonkulussa on edelleen puutteita, ja poliisi haluaisikin tehdä entistä tiiviimmin yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa.

Heikkinen kertoo, että sosiaalityöntekijöiden kanssa yhteistyö sujuu jo hyvin, mutta esimerkiksi terveydenhuolto ja koulutoimi haluttaisiin paremmin mukaan. Eri viranomaisissa oleva tieto ei vieläkään yhdisty tarpeeksi hyvin.

Raiskauskriisikeskus Tukinaisen havainnot tukevat poliisin näkemystä siitä, että yhteistyön lisääminen olisi todellakin tarpeen.

Lakimies Riitta Silver kertoo, että lasten ja nuorten kanssa työskenteleville aikuisille ei ole vieläkään selvää, milloin heidän pitää ilmoittaa lastensuojeluun ja poliisille, kun havaitsevat lapsen tai nuoren olevan ongelmissa.

Lapsiin ja nuoriin kohdistuvien seksuaalirikosten ennalta estäminen ei ole kuitenkaan yksin viranomaisten asia.

Poliittiset päättäjät ovat vastuussa siitä, että lainsäädäntö on ajan tasalla ja että viranomaisilla on riittävästi resursseja.

Lasten ja nuorten vanhemmat ja muut läheiset taas ovat vastuussa siitä, että tietävät, mitä lapsi tekee sosiaalisessa mediassa ja kenen kanssa hän viettää vapaa-aikaansa. Kaikkein haavoittuvimpia ovat ne lapset ja nuoret, joiden elämässä ei ole heistä aidosti välittäviä aikuisia.

Ja me kaikki olemme vastuussa siitä, että tästäkin asiasta voitaisiin keskustella järkevästi, ratkaisukeskeisesti ja syyttömiä syyllistämättä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rikokset
 • Seksuaalirikokset
 • Poliisi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  2. 2

   Perussuomalaisten kansan­edustaja vertasi EU:ta natsi-Saksaan ja suututti muut puolueet edus­kunnassa – ”Nyt ylitettiin sopivuuden ja totuuden rajat”

  3. 3

   Uusin Harry Potter -elokuva raivostuttaa vanhoja Potter-faneja – eikä ihme, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla edes mahdollisia

  4. 4

   Valtionsyyttäjä yritti viestittää poliisi­johdolle Jari Aarnion oudosta yhteydestä jengi­pomoon jo 10 vuotta sitten – ”Koin velvollisuudekseni kertoa, että tässä on jotain outoa”

  5. 5

   Räjähdysmäisen tulipalon sytyttämisestä ja murhan yrityksestä Käpylässä epäilty mies antautui poliisille

  6. 6

   Trumpin entiselle lakimiehelle kolme vuotta vankeutta – maksoi kaksi naista hiljaiseksi ja valehteli kongressille

  7. 7

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Miestä epäillään vakavasti sairaan lapsen murhasta Nurmijärvellä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   HS Strasbourgissa: Verityön jäljet näkyvät kaupungin keskustassa, turvatoimia tiukennettu – Epäiltyä etsitään yhä, tämä hyökkäyksestä tiedetään

  3. 3

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  6. 6

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  7. 7

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  8. 8

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  9. 9

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  9. 9

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää