Kotimaa

Varusmiesten kuolemaan johtavat onnettomuudet harvinaisia – Tuhoisin turma sattui vuonna 1991, kun seitsemän hukkui panssarivaunun mukana Saimaaseen

Yhteensä 19 varusmiestä tai reserviläistä on kuollut 1990-luvulta lähtien Puolustusvoimien palveluksessa sattuneissa onnettomuuksissa.

Varusmiehen kuolema sotaharjoituksessa Rovajärvellä nosti esiin keskustelua varusmiespalveluksen turvallisuudesta varsinkin, kun edellisestä kuolonuhreja vaatineesta onnettomuudesta Raaseporissa on vain runsas vuosi.

Kainuun prikaatissa palveleva varusmies kuoli itsenäisyyspäivänä Arctic Shield 18 -harjoituksessa Rovajärven ampuma-alueella Kemijärvellä. Varusmiehen kuljettama maastomönkijä kaatui liukkaassa rinteessä, ja varusmies jäi mönkijän alle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Palveluksessa olevien varusmiesten tai reserviläisten kuolemaan johtaneet onnettomuudet ovat kuitenkin hyvin harvinaisia Suomessa.

Yhteensä 19 varusmiestä tai reserviläistä on kuollut 1990-luvulta lähtien Puolustusvoimien palveluksessa sattuneissa onnettomuuksissa. Tällä vuosikymmenellä uhreja on ollut kaikkiaan viisi. Heistä kolme kuoli Raaseporissa lokakuussa 2017, kun miehistönkuljetusauto ja kiskobussi törmäsivät tasoristeysonnettomuudessa Skogbyssä. Myös kiskobussin matkustaja kuoli.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Raaseporin turman jälkeen onnettomuustutkintakeskus antoi Puolustusvoimille turvallisuussuosituksia muun muassa riskienarvioinnin kehittämisestä ja turvavöiden käytöstä.

”Kaikkia ohjeita on sovellettu ja varusmiesten palveluturvallisuuteen liittyvät tekijät on otettu huomioon”, sanoo Puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Max Arhippainen.

”Rovajärven tapahtumista muun muassa tiedotettiin mahdollisimman nopeasti. Asiat on saatava nopeasti julkisuuteen, ennen kuin niistä aletaan spekuloida sosiaalisessa mediassa”, Arhippainen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tuhoisimpia ovat olleet liikenneonnettomuudet. Eniten kuolonuhreja vaatinut onnettomuus sattui Taipalsaarella vuonna 1991, kun seitsemän Karjalan prikaatin varusmiestä hukkui vesistöä ylittäneen miehistönkuljetuspanssarivaunun upottua Saimaalla.

Myös ampumisonnettomuuksia on sattunut aika ajoin. Tuorein tapaus sattui vuonna 2015 Hangon Syndalenissa, kun upseerioppilas kuoli Merisotakoulun reserviupseerikurssin pimeäammuntojen harjoituksessa.

Varusmiespalveluksen suorittaa joka vuosi noin 20 000 henkilöä.

Fakta

Taipalsaaren turma yhä tuhoisin


  Palveluksessa oleville varusmiehille kohdistuneista onnettomuuksista eniten kuolonuhteja vaati Taipalsaarella vuonna 1991 sattunut turma, jossa seitsemän Karjalan prikaatin varusmiestä hukkui miehistönkuljetusvaunun upotessa vesistöä ylitettäessä Saimaalla.

  Vuonna 2017 kolme varusmiestä kuoli tasoristeysonnettomuudessa Raaseporissa junan ja varusmiehiä kuljettaneen maastokuorma-auton kolarissa. Myös kiskojunan matkustaja kuoli onnettomuudessa.

  Vuonna 2016 reserviläinen kuoli kriisinhallintakoulutuksessa jäätyään Pasi-miehistönkuljetusajoneuvon alle Säkylässä.

  Vuonna 2015 varusmies kuoli ampumaharjoituksessa Syndalenissa.

  Vuonna 2008 varusmies kuoli Santahaminassa 12 minuutin juoksutestissä sairaskohtaukseen.

  Vuonna 2006 varusmies kuoli Kirkonmaalla traktorin pudottua laiturilta veteen lumen aurauksen yhteydessä.

  Vuonna 2005 varusmies kuoli ja viisi loukkaantui vakavasti raskaan kranaatinheittimen ammunnassa tapahtuneessa onnettomuudessa Rovajärvellä.

  Vuonna 2001 kertausharjoitusten yhteydessä Niinisalossa reserviläinen kuoli ja toinen loukkaantui taisteluammunnassa kranaattikonekiväärin ammuksen räjähtäessä tuliaseman edessä.

  Vuonna 1999 varusmies kuoli taisteluammunnassa Niinisalossa saatuaan luodin takaraivoonsa.

  Vuonna 1999 varusmies kuoli Valkealassa, kun henkilöauto törmäsi varusmiehen ohjaamaan moottoripyörään pimeässä. Varusmies osallistui moottoripyöräkurssin suunnistusajoon.

  Vuonna 1994 varusmies kuoli Nurmeksessa harhauduttuaan konekivääriammuntojen vaara-alueelle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista

  2. 2

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  3. 3

   Kauppakeskus Redi aikoo nyt ratkaista ongelmat 30 000 euron kilpailulla – Miksi ei vain piirretä nuolia lattiaan?

  4. 4

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua

  7. 7

   Miss Norja esiintyi Miss Universum -kilpailussa saamenpuvussa, ja saamelaiset osoittivat suosiotaan: ”Olen erittäin ylpeä”

  8. 8

   ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan

  9. 9

   Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”

  10. 10

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  2. 2

   Oulun seksuaalirikoksesta etsitty mies otettiin kiinni Saksassa

  3. 3

   Iso amerikkalainen tutkimus­ryhmä on viemässä suomalaistutkijan kunnian viruslöydöstä – ”Kopioivat minun ideani”

   Tilaajille
  4. 4

   Käpylän räjähdysmäistä tulipaloa tutkitaan murhan yrityksenä – Poliisi julkaisi kuvan epäillystä, jonka uskotaan heittäneen asuntoon poltto­pullon

  5. 5

   ”Kun vessanpönttö vedettiin, tavara meni väärään suuntaan ja levisi alakaton päälle” – Valvoja on huolissaan rakennus­työmaiden kokemattomista mestareista

  6. 6

   Suomeen rekisteröitiin uusi maahanmuutto­vastainen puolue

  7. 7

   Rauhannobelisti johtaa maata, jossa muslimien talot poltetaan ja ihmisviha velloo avoimena – Mitä Aung San Suu Kyille tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Saksalaislehti: Vladimir Putinin henkilö­kortti löytyi Stasin arkistosta

  9. 9

   Rekka pakeni kolaripaikalta Kehä III:lla Vantaalla – Henkilöauto raahautui keulaan takertuneena

  10. 10

   Parisuhde kärsii, jos tunnetyö jää toisen harteille tai se on unohdettu kokonaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  3. 3

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  4. 4

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  5. 5

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  9. 9

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  10. 10

   Kahden eri miehen epäillään yrittäneen suistaa linja-auton tieltä kahdella paikkakunnalla – Bussiyhtiön toimitusjohtaja kertoo HS:lle, mitä Uuraisilla tapahtui 85 kilometrin tuntivauhdissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS seuraa: Strasbourgin ammuskelun kuolon­uhrien määrä noussut neljään, kertoo poliisilähde, tekijä yhä paossa mutta tiettävästi loukkaantunut luodista
  3. Tunti sitten
  4. Huikeaa draamaa Mestarien liigassa – Liverpool ja Tottenham pudottivat italialaisjoukkueet jatkosta
  5. ”Poliisi jahtaa ampujaa juuri tällä alueella” – Strasbourgissa on joukoittain suomalaisia poliitikkoja, Liisa Jaakonsaari jäi jumiin ravintolaan
  6. Norjan TV2: Kaksinkertainen hiihdon olympiavoittaja Petter Northug lopettaa hiihtouransa – ilmoittaa päätöksestään keskiviikkona
  7. 2 tuntia sitten
  8. Helsinki kasvatti Hurstin ja Myllypuron leipäjonojen avustusta – ”Ettei ihmisten pidä seisoa kylmässä jonottamassa ”
  9. Kiina pidätti kanadalaisen ex-diplomaatin – Kanada ei tiedä, liittyykö asia suhteita kiristäneeseen Huawei-johtajan pidätykseen
  10. Ruotsin hovi kommentoi Zlatan Ibrahimovicin röyhkeää kuvamanipulaatiota – osoittaa huumorintajua
  11. 4 tuntia sitten
  12. Putin kävi jättämässä ruusut Ljudmila Aleksejevan arkulle – ihmis­oikeus­taistelija arvosteli presidentin tekoja tauotta 18 vuoden ajan
  13. Trump osui tviiteillään vahingossa Katowicen ilmasto­kokouksen ydin­kysymykseen: Miten varmistetaan, että köyhät eivät joudu maksamaan ilmasto­tekoja?
  14. Jokereille kirvelevä kotitappio erikoisessa pelissä: ”Oli neljä paikkaa koko pelissä ja tekivät kolme maalia”
  15. Näytä lisää