Kotimaa

Laskettelukausi avattiin keskisessäkin Suomessa – Tahkolla on saatu lumet neljään rinteeseen, mutta kovalla työllä

Leuto alkutalvi on hidastanut rinteiden lumetusta, mutta se alkaa olla jo hyvin tavallista keskisessä Suomessa.

Mikkeliläinen Teemu Lohtander kiitää alas lumista Tahkon rinnettä Kuopion Nilsiässä. Pilviseltä taivaalta sataa lunt. Digitaalinen lämpömittari näyttää –2 astetta.

Hisseillä ei ole lauantaina aamupäivällä ruuhkaa, mutta ei Lohtanderin yksinkään tarvitse laskea. Aikuisia ja lapsia laskee rauhallisen tasaiseen tahtiin mäkeä alas.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Eilen tuli avattua kausi Vuokatissa. Tänään lasketaan täällä ja huomenna jossain”, Lohtander sanoo.

Talvisin mies viettää rinteissä 70–100 päivää. Yleensä hän aloittaa laskettelukautensa jo aiemmin syksyllä Rukalla, mutta ei tänä syksynä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Oli niin lämpöiset kelit, etten lähtenyt sinne vesimössöön laskemaan. Matkat kuitenkin aina maksavatkin jotain.”

Lapin matkailulla on ollut vaikeuksia leudon alkutalven takia, kun ainakin britit ovat peruneet alkutalven matkojaan lumettomaan Lappiin. Keskisessä Suomessa monet keskukset avasivat rinteensä itsenäisyyspäivän tienoilla. Marras-joulukuun vaihde on keskisen Suomen rinteissä tavallinen avausajankohta.

Tahko käynnisti talvikautensa itsenäisyyspäivänä kolmella rinteellä. Lauantaiksi saatiin kuntoon neljäskin rinne. Nyt rinteiden lumettamiseksi jouduttiin paiskimaan tosissaan töitä.


Kuopion korkeudella luonnon lunta on vasta ohut kerros. Laskettelukeskukset pystyvät tekemään lumitykeillä lunta, mutta siihen tarvitaan pakkasia. Nyt pakkaspäiviä on ollut niukasti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lumenteko onnistuu parhaiten kovassa pakkasessa ja kuulaassa ja kuivassa säässä. Esimerkiksi Tahkolla lämpötila on sahannut pikkupakkasten ja plusasteiden välillä. Ilmankosteus on ollut korkea, mikä on myös haitannut lumen tekoa. Kylmintä on ollut öisin, joten Tahkollakin töitä on tehty kolmessa vuorossa.

”Pakkasia on ollut pari neljän päivän jaksoa. Alimmillaan pakkanen on käynyt seitsemässä asteessa, mutta vain kävi siellä. Lumen tuotto on ollut kovin hidasta. Rinteen lumetus kestää kauan”, kertoo Tahkon rinnepäällikkö Janne Marjo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tahkonrinteiden liiketoimintajohtaja Pasi Martikaisen mukaan alkutalvi on ollut haastava, mutta ei poikkeuksellinen.

”Keskinen Suomi on taistellut tällaisessa tilanteessa koko ajan”, hän sanoo.

”Olemme joutuneet sopeutumaan siihen, että elämme marras-joulukuun niin, ettei pystytä sanomaan tuleeko pakkasjakso ja lumet vai vesisadetta. Lappi on ollut lumivarmaa, mutta nyt sama säärintama mikä meillä on yleensä, on ulottunut Lappiin saakka.”

Tahkolla epävarmoihin alkutalven säihin on reagoitu lisäämällä lumetuskapasiteettia. On satsattu myös lumetuskalustoon, jolla pystytään tekemään tehokkaammin lunta pikkupakkasessa ja öisin. Rinteitäkin on muotoiltu niin, että ne saataisiin avattua vähemmällä lumimäärällä.


Myös Keski-Suomen Himos avasi itsenäisyyspäivänä osan rinteistään ja hisseistään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Se on meille kaikin puolin hyvä avausajankohta. Himoksen historiassa on parhaimmillaan avattu lokakuun puolella ja kaikkien aikojen huonoin ennätys on 3. tammikuuta”, sanoo rinteistä vastaava liiketoimintajohtaja Jouni Ojala.

Tyypillinen avauskuukausi on marras- ja joulukuu ja kausi jatkuu usein vappuun asti, jolloin ihmisillä yleensä jo loppuu kiinnostus talvilajeihin.

”Itsenäisyyspäivän avaus on liiketoiminnan kannalta ihan ok. Jos avaa hirveän aikaisin, siihen sisältyy monta riskiä. Jos tulee syksy takaisin, se sulattaa lumet ja eivät ihmiset liiku, jos ei ole talvinen fiilis”, Ojala sanoo.

Ilmastonmuutos on ajatuksissa yhä enemmän rinnekeskuksissa, mutta bisneksen kannalta esimerkiksi myöhäinen aloitus ei vielä tuhoa tulosta.

”Liiketoiminnan tärkeimmät kuukaudet ajoittuvat keskitalveen. Vaikka vaihtelu alkukaudesta on suurta, meidän iso asiakasvirta ei ole siellä. On vuosia, jolloin kaksi kolmasosaa liikevaihdosta on tehty helmi-maaliskuussa”, Ojala sanoo.

Sappeen laskettelukeskus Pälkäneellä avasi lauantaina osan rinteistään, mutta vain täksi viikonlopuksi ennen varsinaista avaustaan ensi viikonloppuna. Se on keskiarvon mukainen avaus.

”Heittelyä avauksissa on suuntaan ja toiseen, mutta me olemme investoineet lumetusjärjestelmään kovasti myös tulevalle kaudelle. Käytännössä emme ole lainkaan luonnonlumen varassa, jotta saamme hiihtokeskustoimintaa Pälkäneellä tuotettua. Teemme kaiken lumen keinotekoisesti rinteeseen”, sanoo rinneliiketoimintajohtaja Kosti Puurunen Sappeesta.

”Lumetustekniikka on kehittynyt valtavasti viime vuosina ja on jo mahdollista tehdä lunta plus-asteissa, mutta tekniikka on vielä niin kallista, että se ei ole mahdollista kaupallisessa toiminnassa.”

Tahkolla Janne Marjo tähyää toiveikkaana alkuviikkoon.

”Odotellaan pakkasia. Näyttäisi, että alkuviikosta niitä tulee. Tiistai-iltana päästään varmaan taas lumettamaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talvi
 • Laskettelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  2. 2

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  3. 3

   Suomi häviää isot datakeskus­hankkeet naapuri­maille, ja merkittävä syy on hyvin yksin­kertainen

  4. 4

   Meidän sukupolvemme on sössinyt ihmiskunnan yksityisyyden – Näin sanoo F-Securen Mikko Hyppönen, joka kokeili elää ilman Googlea muttei pystynyt

  5. 5

   ”Orjalakien” hyväksyminen ajoi Unkarin parlamentin kaaokseen

  6. 6

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  7. 7

   Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

   Tilaajille
  8. 8

   Yhdysvaltojen senaatti äänesti saudiliittouman sotilaallisen tuen lopettamisen puolesta – päätös uhmaa Trumpin hallitusta

  9. 9

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  10. 10

   Tältä näyttävät joulun uudet herkut – kokeile suosikkiasi tämän vuoden joulupöydässä, ja muista myös rakkaat klassikkoreseptit

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  2. 2

   Autoilijalta vaaditaan nyt suuria muutoksia: Työryhmä tekisi autoilusta niin kallista, että kaikki vaihtaisivat menopeliä

  3. 3

   Venäläinen huippu­robotti paljastui ihmiseksi

  4. 4

   Strasbourgin hyökkäyksestä epäilty jatkaa pakoaan, turva­toimia kiristetty kaikilla Ranskan joulu­toreilla – Tämä tilanteesta tiedetään

  5. 5

   Uusi Harry Potter -elokuva raivostuttaa faneja, koska se paljastaa asioita, joiden ei pitänyt olla mahdollisia

  6. 6

   Kansallisbaletin Tuhkimon ylipainoiseksi puettu hahmo loukkasi Ani Kellomäkeä niin, että hän lähti esityksestä pois: ”En halunnut osallistua yhteiseen kiusaamishetkeen”

  7. 7

   Pitäisikö ylipainon vuoksi sairastuneen maksaa hoito itse? Tutkija uskoo tietävänsä ainoan keinon, jolla koko kansa saadaan laihtumaan

   Tilaajille
  8. 8

   Angela Merkel katseli punaiselta matolta, kun lapsilukko sulki Theresa Mayn autoonsa – tämä oli paras brexit-vertauskuva ehkä ikinä

  9. 9

   Räjähdysmäisellä tulipalolla Käpylässä tehdystä murhan yrityksestä epäilty mies jatkaa pakoaan, poliisi julkaisi nimen – ”Kiinnisaaminen välttämätöntä”

  10. 10

   Kun raskaus ei vain ala – Yhä useampi pari joutuu turvautumaan hedelmöityshoitoihin, eikä syy ole pelkkä lasta haluavien iäkkyys

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kansanedustaja Touko Aallon päälle käytiin Linnan juhlissa – ”Kahdella kädellä rintakehään niin voimakkaasti kuin pystyy”

  2. 2

   Kuvakooste: Valitsimme Linnan juhlien kymmenen säväyttävintä pukua – lukijoiden suosikiksi nousi 19-vuotias yllätysnimi

  3. 3

   Helsingissä hakaristilippujen kantaminen johti käsirysyyn, pidätyksiin ja epäilykseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan – Kaksi pidätettiin myös 612-soihtukulkueen häirinnästä

  4. 4

   Suomesta on tullut myrkkyä – Venäjällä tunnetaan syvää tyytymättömyyttä suomalaisia kohtaan

  5. 5

   Suurta osaa naisista koskevaa terveysongelmaa ei ole tutkittu, vaikka se haittaa elämänlaatua merkittävästi – Professori: ”Pidetty liian banaalina ongelmana”

  6. 6

   Kesän jälkeen äitien kasvoilta katosivat ilmeet, ja kätilö Rosmariini Tolonen näki sen – HS:n erikoisartikkeli vie vainottujen rohingyojen pakolaisleirille

   Tilaajille
  7. 7

   Näyttelijä Jasper Pääkkönen rikkoi asuvalinnallaan etikettiä – kumppanilla kultainen, käärmeteemainen paljettiasu

  8. 8

   Kun 35-vuotias nainen haluaa lapsen, mutta ei kelpuuta mukavaa miestä, naisen täytyy olla sekaisin

  9. 9

   Mies oli hurmaava, mutta kun yksiön ovi yöllä sulkeutui, Minna tajusi jotain olevan vialla – ”Minulle tapahtui asioita, joita en olisi halunnut tapahtuvan”

   Tilaajille
  10. 10

   Ennätykselliset veronpalautukset maksuun tänään – ensi vuonna valtaosa ei enää saa ”joulupalautuksia”

  11. Näytä lisää