Kotimaa

Monille tuttu iltapäivän hetki on ensimmäinen merkki kaamos­väsymyksestä – Joka kolmas aikuinen potee pimeää, ja oireet alkavat usein kolme­kymppisenä

Enää kaksi viikkoa ja sitten päivä taas pitenee. Pimeys laukaisee joka kolmannella aikuisella selittämätöntä väsymystä. Miksi reagoimme syksyyn näin? Milloin on syytä huolestua? Miten selättää pimeä aika?

Tekeekö mieli pullaa, suklaata ja muuta makeaa? Iltapäivän pakollinen herkkuhetki kielii usein ensimmäisenä siitä, että kaamosväsymys on alkanut.

Herkuttelu on väsymyksen ja huonon unenlaadun tapaan yksi selkeimmistä kaamosoireista, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Timo Partonen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Makeannälkä voimistuu nimenomaan iltapäivisin ja iltaisin. Myös muun hiilihydraattipitoisen ruuan osalta ruokahalu kasvaa.”

Suomalaisille tyypillisestä kaamosväsymyksestä kärsii yli 30 prosenttia aikuisväestöstä. Lisäksi noin prosentti väestöstä sairastuu tätä huomattavasti voimakkaampaan kaamosmasennukseen, joka on yksi masennuksen muoto. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että joka kymmenes masentunut on kaamosmasentunut.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka kaamosväsymystä ja -masennusta on tutkittu 1980-luvulta lähtien ja sen oireet tunnetaan, alan asiantuntijoiden mukaan kaamosoireiluun liittyy yhä paljon, mitä ei tiedetä.

Esimerkiksi uni-valverytmiä säätelevän melatoniinin erittymisen yhteyttä kaamosoireisiin on paljon tutkittu, mutta sen vaikutuksesta ei ole saatu lopullista selvyyttä. Aivojen hypotalamuksessa olevan sisäisen kellon tiedetään kuitenkin vaikuttavan siihen, miten ihminen reagoi valon määrään.

Toinen avoin kysymys liittyy siihen, miksi kaamosväsymys ja -masennus koettelevat enemmän naisia kuin miehiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa naisista yli 20 prosenttia kärsii runsaista kaamosväsymyksen oireista, kun miehistä se koettelee noin 14:ta prosenttia.

Jos kaamosväsymys etenee kaamosmasennukseksi, on siihenkin sairastuminen yleisempää naisilla. Kaamosmasentuneista peräti neljä viidestä on naisia.

Partosen mukaan syy tähän on osin yhä pimennossa, vaikkakin eron arvellaan johtuvan hormonitoiminnasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tätä on yritetty selvittää, mutta vastauksia ei ole saatu.”

 

”Naisilla miehiä selvästi yleisempi kaamosmasennus voi liittyä hormonitoimintaan, mutta tutkimuksista ei löydy vastausta tähän.”

Pelkästä kaamosväsymyksestä on kyse, jos omaan olotilaan ei liity selkeää ja voimakasta mielialanmuutosta tai mielihyvän kokeminen ei ole kadonnut, Partonen kertoo. Oman tai läheisen voinnista on syytä huolestua silloin, jos tuntemukset ovat voimakkaita ja ne toistuvat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Mitä useampia ja selkeämpiä oireita on ja jos huomaa niiden toistuvan esimerkiksi samaan aikaan vuodesta, kannattaa hakeutua terveydenhuollon ammattilaisen puoleen ja selvittää, mistä on kyse.”

Väsymys voi kieliä muustakin, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnasta.

Kaamosoireilua tutkivan ja työssään ikäihmisiä kohtaavan psykologin Marjaana Nyströmin mukaan tähänastinen tutkimustieto ei välttämättä myöskään kerro täysin, ketkä oikeasti kärsivät kaamosoireista ja mistä syistä.

Nyström tutkii parhaillaan omassa Turun yliopistolle tekemässään väitöskirjassa yli 70-vuotiaiden kokemaa kaamosväsymystä ja -masennusta, josta tiedetään vasta vähän. Ikäihmisten kaamosoireilua ei ole juuri tutkittu, Nyström kertoo.

”Tähänastisissa tutkimuksissa sanotaan, ettei ikäihmisillä sitä esiinny. Siinä on paradoksi. Miten voidaan sanoa, ettei sitä ole, jos sitä ei ole tutkittu?”

Nyströmin mukaan monet tekijät eivät ainakaan sulje pois ikäihmisten kaamosväsymyksen mahdollisuutta. Pimeä ja kylmä vuodenaika sekä liukas keli vaikeuttavat liikkumista. Tämän lisäksi moni kärsii yksinäisyydestä, kylmyys ja veto voivat pahentaa sairauksia, kuten reumaoireita, ja esimerkiksi ikäihmisten depressio on yleistä.

”Psykologisesti talviaika voi olla oikeasti rankkaa aikaa, mikäli kärsii yksinäisyydestä ja on esimerkiksi liikuntaesteinen tai on muuta vaivaa. Tällöin saattaa oikeasti pohtia sitä, tuleeko sitä ensi kesää.”

Nyströmin mukaan kaamosoireilussa ei olekaan pelkästään kyse fyysisestä oireilusta, vaan siihen liittyvät myös sosiaaliset, kulttuuriset ja psyykkiset tekijät.

Usein kaamosväsymystä potevaa kehotetaankin liikkumaan ja pitämään huolta sosiaalisesta elämästä myös talvella. Moni saa apua myös kirkasvalolampusta tai oleskelusta muuten hyvin valaistuissa tiloissa.

Kaamosoireilun tiedetään iskevän tyypillisesti päälle loka–marraskuussa, kun valon määrä vähenee. Mennyt marraskuu on ollut kaamosoireiden kannalta otollista aikaa, sillä osassa Suomea kuukausi oli vielä tavanomaista pimeämpi.

Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sekä Kymenlaaksossa aurinkoa näkyi keskivertoa vähemmän, selviää Ilmatieteen laitoksen julkaisemien auringonpaistetuntien perusteella. Helsinki–Vantaan lentoasemalla mitattiin noin 29 tuntia auringonpaistetta, kun tavallisesti auringonpaistetta on ollut keskimäärin 37 tunnin verran.


Toinen tyypillinen ajankohta kaamosoireiden ilmaantumiselle on yleensä tammikuu. Mutta miksi joulukuussa, jolloin auringonvalon määrä vain vähenee entisestään, kaamosoireilu tutkimusten mukaan helpottaa?

Nyströmin mukaan kyse on valosta sekä kirjaimellisesti että kuvainnollisesti. Joulukuussa kadut on koristeltu jouluvaloin, ja kotonakin poltetaan kynttilöitä.


Arjessa puolestaan joulunaika tuo valoa monen elämään.

”Vaikka elämme pimeintä kuukautta, joulukuussa on niin paljon muuta ajateltavaa. Silloin fokus siirtyy odotukseen. On tapahtumia, konsertteja sekä odotetaan ja tavataan sukulaisia.”

Toisaalta toisille joulunaika voi pahentaa oloa, olipa minkäikäinen tahansa, jos on yksinäinen, sairastelee tai muuten on murhetta elämässä, Nyström huomauttaa.

Tarkennus 11.12. klo 14.04: Juttuun on lisätty tieto, että kyse on nimenomaan runsaista kaamosoireista, joita on yli 20 prosentilla naisista ja noin 14 prosentilla miehistä.

Mikä tuo piristystä pimeyden keskelle?

HS tapasi kansalaisia Helsingissä ja selvitti, millä keinoilla he selättävät pimeimmän vuodenajan.

Fakta

Kaamosväsymys ja kaamosmasennus


 Kaamosväsymyksen tyypillisiä oireita ovat talvikuukausina ilmenevä makeannälkä, lihominen, väsymys ja liikaunisuus.

 Oireet alkavat yleensä aikaisintaan syys–lokakuussa ja päättyvät viimeistään helmikuussa, kun valon määrä lisääntyy.

 Kaamosväsymyksestä kärsii Suomessa noin 30 prosenttia aikuisväestöstä.

 Oireiltaan väsymystä voimakkaampi on kaamosmasennus, johon Suomessa sekä maailmalla sairastuu noin 1–2 prosenttia.

 Kaamosväsymystä ja -masennusta on havaittu myös muualla, kuten Australiassa, Argentiinassa, Japanissa, Yhdysvalloissa sekä Keski- ja Etelä-Euroopassa. Esimerkiksi Espanjassa ja Italiassa kaamosväsymyksestä kärsii 10–15 prosenttia.

 Ensimmäiset oireet ilmenevät yleensä 20–30-vuotiaana.

 Kaamosoireluun tehokkaimpana hoitokeinona pidetään kirkasvalolamppua.

Lähde: Lääkärikirja Duodecim, Timo Partonen THL

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Ahtaasti asuminen on yleistymässä, ja Helsingin Alppilassa asuvat Estradat ovat siitä osoitus – neli­henkisen perheen kodissa on vain keittiö ja makuu­huone

  2. 2

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  3. 3

   Siveys on muotia, ja se näyttää pirun hyvältä

  4. 4

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  5. 5

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Suosittu keikka­paikka Nosturi puretaan, ja luvatusta korvaajasta ei ole tietoakaan – ”Helsingin parhaille paikoille on tulossa hiljaisia mausoleumeja”

  8. 8

   ”Kova ääni ja tömähdys” lopettivat intercity­junan matkan Lahteen – VR ja viran­omaiset tutkivat junaa ja rataa

  9. 9

   Rovaniemellä hälytys suuresta ilma­liikenne­onnettomuuden vaarasta – ”Kone on tullut turvallisesti alas”

  10. 10

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on talo, jonka lattian alta paljastui aikakapseli täynnä 300 vuoden takaista elämää

  2. 2

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  3. 3

   Entä jos lentämisen sijasta matkustaisi Málagaan, Berliiniin tai New Yorkiin maitse ja meritse? Laskimme päästöt, hinnat ja matka-ajat

  4. 4

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  5. 5

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  6. 6

   Toimittaja Lea Pakkanen matkusti läpi Venäjän ja huomasi olevansa ruumiiden keskellä – Pienessä siperialais­kylässä valkeni Pakkasen suvun salaperäinen painajainen

   Tilaajille
  7. 7

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  8. 8

   Poliisi: Taksikuski tunkeutui asunnolle Turussa, asiakas joutui seksuaalirikoksen uhriksi

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kommentti: Poika­koulun oppilaat nöyryyttivät alkuperäis­kansan aktivistia – Video tapauksesta on herättänyt järkytystä, koska se kertoo Yhdys­valtojen poliittisesta ilmapiiristä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  5. 5

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  8. 8

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  9. 9

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  10. 10

   Kampaaja Petri Puhakka joi itsensä väsyksiin, haki voimaa amfetamiinista, vihasi itseään peilin edessä ja joi lisää – Sitten esimies sanoi oikeat sanat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää