Kotimaa

”Yritetty on, onnistuttu ei” – Tutkijat selvittivät, miksi koulujen digiloikka on jäänyt pitkälti puheeksi

Mittavat digihankkeet ovat tuoreen raportin mukaan epäonnistuneet siksi, että ne on yritetty tuoda koulujen ulkopuolelta kuulematta juuri lainkaan opettajia, oppilaita tai edes kasvatustieteilijöitä.

Kouluopetuksen digitalisaatiosta puhutaan taas, mutta kerta ei ole ensimmäinen. Tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi, että puhetta digiloikasta on piisannut runsaasti 1990-luvulta lähtien, mutta koulun arkeen uusi teknologia ei juuri ole juurtunut.

”Suomessa on parin vuosikymmenen ajan yritetty kehittää koulujen ja oppilaitosten tietotekniikan käyttöä, mutta kerta toisensa perään on ohjelman jälkeen törmätty samaan perusasiaan: kouluissa ei käytetä digiteknologiaa niin paljon kuin ohjelmien tavoitteena on ollut.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Näin päättelevät tutkimusprofessori Tommi Hoikkala ja erikoistutkija Tomi Kiilakoski Koulutuksen digiloikka – Miten onnistumme suomalaisten osaamisen päivittämisessä -raportissa. Se on ensimmäinen julkaisu Teollisuuden palkansaajien Edistys-sarjassa.

Kantava aihe raportissa on opetuksen digitalisaation lisäksi jatkuva oppiminen, joka niinikään on nyt noussut keskeiseksi puheenaiheeksi, vaikka esimerkiksi Unesco lanseerasi elinikäisen oppimisen jo 1960-luvulla, ja Euroopan komissio julisti vuoden 1996 elinikäisen oppimisen vuodeksi Euroopassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomessa koulujen mittavat – ainakin suunnitelmissa – digihankkeet ovat tutkijoiden mukaan epäonnistuneet siksi, että ne on yritetty tuoda koulujen ulkopuolelta kuulematta juuri lainkaan opettajia, oppilaita tai edes kasvatustieteilijöitä.

Siksi uudistukset eivät ole kiinnittyneet koulun käytäntöihin tai nuorten digivalmiuksiin.

Hoikkala ja Kiilakoski käyvät raportissa läpi joukon keskeisiä digisuunnitelmia, joita ministeriöt ovat tuottaneet läjäpäin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ensimmäisen tieto- ja viestintästrategiansa opetusministeriö asetti jo kaudelle 1995–1999, ja seuraava koski vuosia 2000–2004. Sen mukaan jokaisella koululla tulisi olla oma tietostrategia vuoteen 2002 mennessä. Koulujen tuli analysoida opetussuunnitelmia tästä näkökulmasta.

Saman vuoden keväällä arvioitiin, ettei tavoitteiseen vielä ollut päästy. Innovatiivisia kokeiluja ei juuri ollut, eikä oppilaiden osallisuutta tuettu. Teknistä tukea oli helpommin saatavilla kuin pedagogista.

Koulutuksen ja tutkimuksen tietoyhteiskuntaohjelma vuosille 2004–2006 jatkoi edeltäjiensä linjalla. Tavoitteena oli, että vuoteen 2007 mennessä 75 prosenttia opettajista olisi saavuttanut tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön taidot.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sisältöpuolella piti lisätä sähköisten aineistojen käyttöä. Tavoitteena oli vakiinnuttaa esimerkiksi etälukiot ja virtuaaliyliopisto vuoteen 2006 mennessä. Taaskaan päämääriin ei päästy, ja esimerkiksi virtuaaliyliopisto hiipui lopullisesti vuonna 2010. Nyt sitten kaavaillaan korkeakoulujen yhteisiä alustoja verkko-opiskelua helpottamaan.

Vuonna 2007 aloittaneen Matti Vanhasen (kesk) toisen hallituksen ohjelman teemoista yksi oli arjen tietoyhteiskunta, jossa koulutuksella oli tärkeä sijansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hallitusohjelman mukaan jokaisella peruskoululaisella olisi vastedes käytössään oppilaskohtainen tietokone. Myös tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntäviä oppimisympäristöjä oli määrä kehittää, mitä Juha Sipilänkin (kesk) hallitusohjelma kymmenkunta vuotta myöhemmin tavoitteli.

”Oppilaskohtaisella tietokoneella” ei tarkoitettu kannettavia koneita, jotka olivatkin tuolloin kalliita, vaan koulujen laajakaistayhteyksien parantamista. Tutkijat huomauttavat, että tuolloin kuitenkin jo mobiiliteknologian arkea mullistava uusi aika teki tuloaan. Apple esitteli ensimmäisen iPhonen vuonna 2007.

Kansainvälinen EU-komission vertailututkimus tietotekniikan käytöstä osoitti vuonna 2013, että suomalaiskoulujen tekninen varustetaso oli hyvällä tasolla, mutta sen hyödyntämisen oli oppilaitten mukaan vähäistä.

Perusopetuksessa Suomi käytti vertailumaista tietotekniikkaa vähiten, lukio-opetuksessa neljänneksi vähiten. Lukuisista suunnitelmista ja kehittämistarpeiden analyyseista huolimatta Suomi oli kansainvälisesti jälkijunassa.

Viime vuonna tehty oma arvio digiajan peruskoulusta ei juuri ole lohdullisempi: melko harvassa koulussa on selkeät ja yhteisesti jaetut tavoitteet koulun ja opetuksen digitalisaatiosta.

”Muuttua pitäisi. Yritetty on, onnistuttu ei”, tutkijat toteavat.

Mitä sitten pitäisi tehdä toisin, jotta sinänsä tarpeellinen oppimisen päivitys digiaikaan onnistuisi? Kyseessä on kohtaanto-ongelma: vastakkain ovat nuorten digitalisoitunut arki ja koulu, jonka käytänteitä digitalisaatio ei ole juuri muuttanut.

Tutkijoiden ehdotus ei kuulosta kovin vallankumoukselliselta, sillä heidän pääratkaisunsa on vanha kunnon komitealaitos, jonka tehtävä olisi päivittää sekä jatkuvaa oppimista että digitalisaatiota.

Tärkeää olisi myös kuulla kansaa eli opettajia ja oppilaita, kuten Hoikkalan mukaan tehtiin peruskoulua synnytettäessä 50 vuotta sitten. Reformi myös toteutettiin järkevästi eli asteittain Lapista aloittaen.

Tutkijat huomauttavat, että koulutus on pitkäaikainen ja vahva käytäntö, jota ei kerralla tai aivan lyhyessä ajassa muuteta. Käytännöillä on myös vahva arvoulottuvuutensa eli näkemys hyvästä elämästä ja kasvusta.

”Suomalaisen koulutusjärjestelmän menestys kansainvälisessä mittakaavassa nojaa 1960- ja 1970-luvuilla tehtyihin ratkaisuihin, monet niistä komitealaitoksen tuottamana. Olisiko siis aika olla innovatiivinen ja kokeilla komiteaa?” Hoikkala ja Kiilakoski kysyvät.

Fakta

Teollisuuden palkansaajista ajatuspaja


 Teollisuuden palkansaajat (TP) on yhteensä 15 ammattiliiton yhteistyöjärjestö. Jäsenliittoja on kaikista kolmesta keskusjärjestöstä eli SAK:sta, Akavasta ja STTK:sta.

 TP:n liittojen edustamilla aloilla työskentelee noin 750 000 palkansaajaa.

 Koulutuksen digiloikka avaa TP:n Edistys-julkaisusarjan, jonka myötä järjestö on muuttumassa kohti ajatuspajaa.

 ”Palkansaajaliikkeeltä on puuttunut pidemmän aikaa oma puolueista riippumaton ajatushautomo, joka pohjustaisi yhteiskunnallista keskustelua palkansaajia kiinnostavista kysymyksistä. Työnantajapuolella vastaava toimija on esimerkiksi Elinkeinoelämän valtuuskunta Eva, joka on ketterästi nostanut työnantajien näkemyksiä keskusteluun”, sanoo TP:n pääsihteeri Matti Hirvola.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin

  2. 2

   Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin

  3. 3

   Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut

   Tilaajille
  4. 4

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  5. 5

   Espoolaisnainen hiihti töihin Helsingin keskustaan – ”Ruttopuistossa matka eteni vauhdilla”

  6. 6

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  7. 7

   Kiina hiipii pohjoiseen, ja poromies Jussa Seurujärveä hirvittää – HS:n erikoisartikkeli kertoo, miten Aasian jätti hivuttaa valtaansa Suomeen ja mitä sen loputon raaka-ainenälkä meille tarkoittaa

   Tilaajille
  8. 8

   Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään vuoden odotetuinta puhetta

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Talviajoon tottumaton turisti ei Lapissa aina erota hiihtolatua tiestä, ja kuvia pysähdytään ottamaan minne sattuu – Poliisi: ”Huomio kiinnittyy liikaa winter wonderlandiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  2. 2

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  3. 3

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  4. 4

   Lumimyräkkä sotkee torstaina Etelä-Suomen liikenteen, Finnair peruu yli 40 lentoa – Tieliikennekeskus: Pysykää kotona, jos mahdollista

  5. 5

   Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla

  6. 6

   Oulun imaamilla on vahva viesti seksuaalirikoksista epäillyille miehille: ”Te olette leimanneet koko muslimiyhteisön”

  7. 7

   Netissä leviää viraali teoria, jonka mukaan yksi perhepizza on enemmän kuin kaksi normaalia – Testasimme, voiko järjetön väite pitää paikkansa

  8. 8

   Asukas jonotti edullista kotia hyvällä paikalla 27 vuoden ajan – Vain sinnikkäimmät saivat asumisoikeus­asunnon Kalasataman kupeesta

  9. 9

   Jussi Halla-aho: Twitter-tilini on lukittu

  10. 10

   Sdp:n etumatka kokoomukseen on kaventunut – perussuomalaisten nousu näkyy myös HS-gallupissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  4. 4

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  5. 5

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  6. 6

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  7. 7

   Kirkon perustuksista kaivettiin kyynärän mittainen kuparikapseli Vantaalla – Sisältä löytyi viesti menneisyydestä

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  10. 10

   Yksi aikakausi päättyy: Helsingin Hämeentie suljetaan autojen läpiajolta ensi kuun jälkeen – lopullisesti

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Keskellä Helsingin liikenteen jylyä uinuu unohdettu maalaisidylli – Kaupunki haluaa jyrätä 100-vuotiaan pihapiirin
  3. Talviajoon tottumaton turisti ei Lapissa aina erota hiihtolatua tiestä, ja kuvia pysähdytään ottamaan minne sattuu – Poliisi: ”Huomio kiinnittyy liikaa winter wonderlandiin”
  4. Mikko Sorjolahti, 43, katseli, kuinka juopot opettivat nuorempiaan juomaan Lasolia Myyrmäen asemalla – Asema saatiin rauhoitettua yllättävällä tavalla
  5. Seksuaalirikosten määrä kasvoi viime vuonna noin 14 prosenttia
  6. Tunti sitten
  7. Migri: Suomessa viime vuonna ennätysmäärä ihmiskaupan uhreja
  8. Facebook lukee käyttäjien yksityisviestejä, jos se epäilee lasten saalistusta – Krp: ”Olemme erittäin tyytyväisiä Facebookin toimintaan Suomessa”
  9. Ruokavalioista tuli niin tiukkoja, että ihmiset alkoivat syödä väärin – nyt nousee yksinkertainen dieetti, jonka asiantuntija soisi syrjäyttävän kaikki muut Tilaajille
  10. Kiinan kanadalaiselle langettama kuolemantuomio on viesti, ja se on hyvä tiedostaa Suomessakin
  11. Tämän on oltava kaikkien aikojen erikoisin taikausko – NHL-maalikuningas Aleksander Ovetškin puree joukkuetovereitaan ennen ottelua
  12. Demokraattien johtohahmo Pelosi uhmaa Trumpia yhä tiukemmin – ei halua presidenttiä edustajain­huoneeseen pitämään vuoden odotetuinta puhetta
  13. Näytä lisää