Kotimaa

Joulupaketista löytyy tänä vuonna yllätyspallo ja limaa – Lautapelitkin ovat pitäneet sitkeästi suosionsa

Lautapeleistä kestosuosikkeja ovat Afrikan tähti, Muuttuva labyrintti, Cluedo, Kimble ja Trivial Pursuit.

Yllätyslelut ovat tämän joulun selviä suosikkileluja joululahjoiksi, paljastaa HS:n soittokierros muutamaan lelukauppaan.

Yllätyslelut sisältävät pallon tai vastaavan pakkauksen, jonka sisältöä ei ainakaan kokonaan paljasteta ostettaessa. Sisällöstä saattaa olla tiedossa se, että lelu on esimerkiksi nukke tai keräilyhahmo. Mutta millainen – se paljastuu vasta, kun pakkaus avataan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tällaiset yllätyslelut ovat ehdottomasti tämän joulun hittejä”, kertoo Lelukauppa Partasen yrittäjä Minna Kunnasluoto Kuopiosta.

Yllätysleluissa joulun suursuosikkeja ovat esimerkiksi erilaiset Lol Surprise -yllätyspallot. Niissä tiiviin pallon sisältä löytyy esimerkiksi nukke, leluhahmo tai niiden tarvikkeita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Joistakin kaupoista tietyt versiot yllätyspalloista on myyty loppuun.

Vuoden hahmoleikkileluksi valittu Scruff-a-luvs-karvapallo voidaan myös laskea jonkinlaiseksi yllätysleluksi. Karvapalloa pitää kastella ja harjata, jolloin siitä muotoutuu koira-, kissa- tai kanipehmolelu.

On myös yllätysleluja, joiden sisältä löytyy esimerkiksi robottiaiheinen lelu tai roskishahmo.

Yllätyksellisyyttä oli jo viime joulun suursuosikissa Hatchimals-leluissa. Niissä munasta kuoriutui leluhahmo. Munat olivat niin suosittuja, että ne myytiin monista kaupoista loppuun jo marraskuussa. Nytkin niitä myydään, mutta ei enää viime vuoden tahtiin.


Tänä jouluna monista joulupaketeista löytyy myös limaa. Slimet eli limat ja erilaiset puristeltavat, limamaiset ”stressipallot” ovat erityisesti kouluikäisten lasten suosiossa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Myynnissä on paljon erilaisia limaversioita ja -paketteja. On tuoksulimaa, pomppulimaa, limapelejä, limantekolaboratorioita ja muita settejä, joista voi tehdä itse limaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Limat ovat sekä tyttöjen että poikien suosiossa.

Monet keräilysarjat ovat säilyttäneet suosionsa tänäkin jouluna. Pienille lapsille ostetaan tänäkin jouluna tv-sarja Ryhmä Haun tuotteita, jotka ovat olleet suosittuja jo usean vuoden. Myös pienet Littlest Petshop -eläinhahmot ja niihin liittyvät tuotteet ovat säilyttäneet suosionsa vuosien ajan.

Joka joulu lahjapakettiin tiensä löytää myös esimerkiksi kauko-ohjattavia autoja, erilaisia tiedesettejä tai kotileikkiin soveltuvia leluja.

”Leikki sinällään pysyy samantyylisenä, mutta välineet muuttuvat”, Kunnasluoto sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen lelukaupassaan esimerkiksi autojen parkkitaloja myydään paljon joka toinen vuosi. Joka toisena vuonna menekki on hiljaisempaa todennäköisesti siksi, että isolla joukolla lapsia on jo parkkitalo. Menekki kasvaa taas, kun uudet lapset saavuttavat parkkitaloiän.

Legojen suosiota ei horjuta mikään. Vantaalla käyttötavaraosaston myyjä Heini Kilappa kertoo, että tänä vuonna Jumbon Prismassa kauppansa on tehnyt etenkin Harry Potter -sarjan Tylypahkan suuri halli.

Myös robottilelut ovat suosittuja. Heini Kilapan mukaan joululahjoiksi on ostettu paljon esimerkiksi Robo Kombat -pakettia, jossa on kaksi keskenään taistelevaa robottia.

Lautapelit ovat pitäneet vuodesta toiseen pintansa joululahjojen kärkisijoilla. Lelukauppa Partasella ne ovat suosituin tuoteryhmä, ja ykkössijaa pitää Afrikan Tähti.

”Joskus pelättiin, että kun tulee digitalisaatio ja mobiilipelaaminen, lautapelit jäävät unholaan. Mutta siinä kävikin päinvastoin. Lautapelien suosio ja myynti on kasvanut”, Minna Kunnasluoto sanoo.

”Se on vastareaktio yksin tekemiselle ja digitaaliselle maailmalle. Lautapelaamisessa täytyy olla toisen pelaajan kanssa, katsoa silmiin, koskettaa konkreettisia asioita kuten noppia ja nappuloita, tehdä yhdessä.”

Afrikan Tähden lisäksi suosittuja pelejä ovat ajan kulumista kestäneet Muuttuva labyrintti, Kimble, Cluedo ja Trivial Pursuitin versiot. Moni ostaa myös vuoden peleiksi valittuja lautapelejä luottaen siihen, että joku on testannut ne hyvin toimiviksi.

”Uusista peleistä on liikkunut hyvin Suomen hauskin huutokauppapeli”, kertoo Heini Kilappa.

Lautapelien maailmassa kaupaksi ovat käyneet myös uudenlaiset lautapelit, joissa on mukana jotain paristoilla toimivaa toimintaa. Esimerkiksi pienten lasten peleihin saattaa liittyä äänitoiminto, joka kertoo, mitä pitää tehdä.

Pienille lapsille suosittuja joululahjoja ovat tänäkin jouluna myös pienet pehmolelut tai opettavaiset lelut, joissa niissäkin saattaa olla äänitoimintoja. Moni suosii pienten lahjoiksi myös perinteisiä puisia leluja.

Tämän vuoden veronpalautukset maksetaan tileille tiistaina, mikä innostaa suomalaisia jouluostoksille. Heini Kilapan mukaan jo viikkojen ajan ihmiset ovat kierrelleet leluosastoilla joululahjat vähintäänkin mielessä.

”Nyt on sitten jo ostohousuja jalassa”, Kilappa sanoo.

Minna Kunnasluodon mukaan joulumyynti on aikaistunut ja on hyvässä vauhdissa.

”Ennen Black Fridayn isompaa tulemista Suomeen se oli veronpalautuspäivä, jota ihmiset odottelivat. Mutta nykyään joulumyynti pyörähtää käyntiin jo Black Fridaysta ainakin meillä. Silloin alkaa mennä leluja jo joulupakettiin.”

Black Friday eli musta perjantai on Yhdysvalloissa marraskuun neljännen torstain eli kiitospäivän jälkeinen päivä, jota on pidetty jouluostossesongin alkamispäivänä. Se on rantautunut Suomeenkin, kun kaupat ovat alkaneet järjestää Black Friday -myyntikampanjoita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  2. 2

   Itkuinen perheenäiti pakkasi lapset ja tavarat Seppo Ylösen autoon, ja matka poliisien suojaamaan turva­kotiin alkoi – Taksin­kuljettajia koulutetaan kohtaamaan perhe­väkivaltaa

   Tilaajille
  3. 3

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  5. 5

   Huumejengi ampui viisi ihmistä yökerhossa Cancúnissa – Väkivaltaisuudet leviävät Meksikon lomaparatiisiin

  6. 6

   Tänään on tasan 45 vuotta Suomen hiihto­urheilun ehkä iki­muistoisimmasta virhe­arviosta: puusukset veivät Juha Miedolta MM-kullan

  7. 7

   Joutuuko perillinen hoitamaan vihaamansa vainajan kuolinpesän? Velvollisuudelta välttyy vain täysin välinpitämätön

  8. 8

   Nimi tekee kenraalin – ja siksi yksi ehdokas on yli muiden, kun valitaan Puolustusvoimien komentaja

  9. 9

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  10. 10

   Kerttu Niskanen jysäytti maailmancupin voiton hienolla hiihdolla: ”Olen enemmän kuin onnellinen”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   IS: Lasketteluonnettomuudessa Himoksella kuollut 15-vuotias poika oli rippileirillä – Kuolemaan johtaneet rinnetapaturmat ovat Suomessa harvinaisia

  2. 2

   Uutta tietoa Espoon vajoavasta suurkampuksesta: Pikapäätöksellä suljettavan rakennuksen vaarallisuus juontuu 30 vuotta sitten tehdystä virheestä

  3. 3

   ”Olen tehnyt paljon väärää, maannut avio­miesten ja perheen­isien kanssa” – Pienessä suomalais­kaupungissa asuu entinen prostituoitu ja ihmis­kaupan uhri

   Tilaajille
  4. 4

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  5. 5

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  6. 6

   Suomen ”sorvi ei pyöri”, kun helsinkiläiset juoksevat toistensa järjestämissä seminaareissa – Muu maa elättää etelää, sanoo vaasalainen miljonääri

   Tilaajille
  7. 7

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  8. 8

   Stella Karlsson hankki purkukuntoiseksi tuomitun talon ja asuu siinä ilman suihkua ja sisävessaa – ”Menoni ovat pienet enkä joudu elämään yli varojeni”

   Tilaajille
  9. 9

   Vanhuus on rikos, ja siitä mummia nyt rangaistaan

  10. 10

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  8. 8

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  9. 9

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  10. 10

   Ostaja löi sokkona pöytään voittavan tarjouksen Kivihaan 100-vuotiaasta puutalosta – Kohta alkoi kaduttaa

  11. Näytä lisää