Kotimaa

Lähes 700 vuotta vanha Pähkinäsaaren rauhan raja jakaa Suomen yhä kahtia – Alueelliset terveyserot näkyvät Kelan tilastoissa

Suomi on jo pitkään jakautunut karkeasti kahteen vyöhykkeeseen: hyvinvoivaan länteen ja terveysongelmista kärsivään itään. ”Suunnilleen samantyyppinen kuvio siellä aina näkyy, riippumatta siitä mitä etuutta tai terveydentilan mittaria katsoo”, sanoo Kelan tutkimustiimin päällikkö Jenni Blomgren.

Muistatko koulun historiantunnilta Pähkinäsaaren rauhan rajan, jolla Ruotsi ja Novgorodin tasavalta jakoivat vuonna 1323 Suomen kahtia?

Nykyään samasta rajalinjasta puhuvat myös kansanterveystieteilijät, joskin vertauskuvallisesti. Samanlainen raja näyttää nimittäin halkovan Suomea kahteen erilaiseen hyvinvointivyöhykkeeseen, eikä kukaan tiedä tarkalleen, mikä siihen auttaisi.

Raja näkyy muun muassa Kelan tilastoissa, kun tarkastellaan terveysperusteisten etuuksien määriä maakunnittain. Vähiten Kelan korvauksia maksettiin viime vuonna Uudellamaalla (615 euroa asukasta kohti) ja eniten Kainuussa (1 088 euroa asukasta kohti).Se ei ole yllätys. Tilastojen valossa on ollut jo pitkään selvää, että Pohjois- ja Itä-Suomessa sairastetaan enemmän kuin etelässä ja länsirannikolla. Siellä kuollaan aikaisemmin ja saadaan enemmän myös muita Kelan tukia kuin muualla maassa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Suunnilleen samantyyppinen kuvio siellä aina näkyy, riippumatta siitä mitä etuutta tai terveydentilan mittaria katsoo”, sanoo Kelan tutkimustiimin päällikkö Jenni Blomgren.

”Tämä herättää ajatuksen, että alueelliset terveyserot ovat varsin pysyviä Suomessa. Pähkinäsaaren rauhan raja on näkynyt ikään kuin suomalaisia erottavana linjana.”

Yhteensä Kela myönsi viime vuonna terveysperusteisia etuuksia yhteensä 4,3 miljardin euron edestä. Se tekee keskimäärin 784 euroa jokaista suomalaista kohti. Täältä voit katsoa tarkempia lukuja.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Sakari Karvonen mainitsee Pähkinäsaaren rajalinjan, kun puheeksi tulevat alueelliset terveyserot. Se havainnollistaa vähintään kymmeniä, ellei satoja vuosia kestänyttä jakoa hyvinvoivaan länsi–etelävyöhykkeeseen ja niukkuudesta kärsivään itä–pohjoisvyöhykkeeseen.


”Pääselitys lähtee siitä, että eri alueilla asuu erilaisia ihmisiä. Idässä ja pohjoisessa asuu keskimäärin vanhempaa väkeä, ja esimerkiksi työttömyys on yleisempää kuin etelän suurten kaupunkien hallitsemilla työssäkäyntialueilla”, Karvonen sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähän vaikuttaa etenkin muuttoliike: moni nuori – ja terve – muuttaa syrjäisiltä alueilta suuriin kaupunkeihin etenkin pääkaupunkiseudulle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erot alueiden sosioekonomisissa tekijöissä – esimerkiksi tuloissa, koulutustasossa ja työllisyydessä – vaikuttavat myös elintapoja koskeviin valintoihin ja mahdollisuuksiin. Esimerkiksi päihteiden käyttö on yleisintä korkean työttömyyden alueilla, ja siitä aiheutuvat sosiaaliset haitat kasautuvat Karvosen mukaan erityisesti huono-osaisille.

Kaikki ei ole kiinni vain ikärakenteesta ja sosioekonomisista tekijöistä. Kokonaisuuteen vaikuttavat myös eri alueiden kulttuurit ja sosiaaliset ympäristöt, palvelut ja jopa geeniperimä.

Blomgrenin mukaan Kelan sairauspäivärahoja vertailtaessa huomattiin, että ikä ja sosioekonominen asema selittivät vain noin neljänneksen alueiden välisistä eroista.

”Kulttuuriset tekijät liittyvät monesti elintapoihin, siihen miten esimerkiksi käytetään voita, suolaa ja liharuokia. Sosiaalisessa ympäristössä ja elämisen tavoissakin on kulttuurisia eroja; karkeasti jaoteltuna Länsi-Suomessa on ollut enemmän sosiaalisuutta ja yhteisöllisyyttä”, Blomgren pohtii.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Etenkin Uudenmaan alue ja Pohjanmaan rannikko ovat useissa tutkimuksissa näyttäytyneet hyvinvoivina alueina. Uudellemaalle muuttaa paljon nuoria ja työssäkäyviä. Pohjanmaan menestystä taas on selitetty esimerkiksi suomenruotsalaisten vahvoilla yhteisöillä.

Lisäksi sosioekonomiset erot liittyvät elintapoihin – ja terveyseroja koskevien tutkimusten mukaan myös vaikuttavat niihin.

Esimerkiksi näin: Jos sinulla on korkeakoulutus ja hyvä palkka, et todennäköisesti tee fyysisesti raskasta työtä. Sinulla on luultavasti tietoa terveysasioista ja varaa asioida muualla kuin ruuhkaisessa lähiterveyskeskuksessa. Ruokakaupassa tai uutta harrastusta pohtiessasi voit valita muutakin kuin halvimman vaihtoehdon. Myös ryhmissä, joissa vietät aikaa ja joihin koet kuuluvasi, arvostetaan terveellisiä elintapoja.

HS selvitti viime keväänä elintapojen ja elinajanodotteiden eroja eri puolilla Suomea. Esimerkiksi tupakoinnin, alkoholin liikakäytön ja lihavuuden yleisyys vaihtelee maakunnittain, kuten HS:n keväällä koostamasta kartasta näkyy:Onpa eroja selitetty geeneilläkin. Esimerkiksi erot sydän- ja verisuonitautien yleisyydessä selittyvät pitkälti elintavoilla, mutta myös tietyt perintötekijät altistavat taudeille. Suomalaisten geenejä tutkittaessa on pystytty erottamaan niin sanottu itä- ja länsisuomalainen perimä.

Miehet elävät keskimäärin lyhyemmän elämän kuin naiset, ja myös alueelliset erot ovat heillä hieman suurempia. Tilastokeskuksen lukujen mukaan ero eri maakuntiin syntyvien poikien keskimääräisessä eliniässä on suurimmillaan melkein neljä vuotta.

Sukupuoli ei yksinään selitä tätä, sillä monet elintapoihin ja -oloihinkin liittyvät tekijät vaihtelevat miesten ja naisten välillä. Esimerkiksi alkoholikuolleisuus on miehillä yleisempää.

Tältä näyttää HS:n keväällä koostama kartta miesten eliniänodotteen eroista eri puolilla Suomea:Entä miltä tulevaisuus voisi näyttää?

Blomgrenin mukaan Kelan terveysperusteisiin etuuksiin kuluvan rahan määrä ei ole seitsemän vuoden aikana juurikaan kasvanut. Kun inflaation vaikutus otetaan huomioon, se on jopa pienentynyt.

Tosin Suomen ikärakenteen on ennustettu vanhenevan tulevina vuosina ja vuosikymmeninä. Se näkyy varmasti myös sairastavuudessa.

Suomessa on työn alla suuri sote-uudistus, jonka keskeisiä tavoitteita on nimenomaan terveyserojen tasaaminen. Yksityiskohdista on kuitenkin käyty pitkää ja työlästä vääntöä.

Blomgren pohtii, että poliittisten toimien suora vaikutus on loppujen lopuksi hyvin rajallinen: ”Esimerkiksi väestörakenteen muutosta on vaikea ylittää palvelujärjestelmällä.”

Karvonenkaan ei ole kovin toiveikas, vaan on huolissaan muun muassa eri maakuntiin uudessa mallissa kohdistuvasta rahoituksesta. ”Suuri huoli on tietysti siinäkin, että jos valinnanvapaus toteutuu, niin miten pienempiin ja syrjäisempiin maakuntiin riittää valittavaa ja palveluntarjoajia”, hän sanoo.

Hän uskoo myös tänä vuonna höllentyneen alkoholilain lisäävän alkoholin kulutusta, vaikka isoja vaikutuksia ei vielä tähän mennessä olekaan nähty.

Huono-osaisuudella ja terveysongelmilla on tapana kasautua, ja Karvonen kohdistaisikin lisää terveydenhuollon erityistoimia niille, jotka ovat kaikkein eniten niiden tarpeessa. Kaikkein tehokkainta olisi tietysti ennaltaehkäisy.

”Terveyspalveluilla on tässä mielessä rajallinen merkitys, sillä moni olennainen asia tapahtuu ennen kuin ollaan palveluiden piirissä”, Karvonen sanoo.

Fakta

Näin Kelan laskelma tehtiin


 Tilastoissa näkyvät sairausvakuutusetuudet (lukuun ottamatta vanhempainetuuksia), kuntoutusetuudet, vammaisetuudet ja työkyvyttömyyseläkkeet.

 Sen sijaan alueellisissa luvuissa ei ole mukana työ- ja opiskeluterveydenhuollon korvauksia, terveysmenoihin myönnettävää toimeentulotukea eikä perhevapaaetuuksia tai erityishoitorahaa.

 Euroissa laskettuna ylivoimaisesti suurin kategoria ovat lääkekorvaukset. Muita merkittäviä kategorioita ovat muun muassa sairauspäivärahat ja työkyvyttömyyseläkkeet.

 Tilastoissa ovat vain Kelan korvaukset, eivät siis esimerkiksi julkisen terveydenhuollon kustannukset tai työeläkelaitosten myöntämät työkyvyttömyyseläkkeet.

Lähde: Kela

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  2. 2

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  3. 3

   ”Maailman söpöin koira” Boo kuoli omistajansa mukaan sydänsuruun – Julkkiskoiralla yli 16 miljoonaa seuraajaa Facebookissa

  4. 4

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  5. 5

   Mahdollisesti maailman suurin valkohai tallentui videolle Havaijilla – Sukeltajat pääsivät niin lähelle kuusimetristä jättiläistä, että pystyivät koskettamaan sitä

  6. 6

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  7. 7

   Trumpilta odotetaan uutta tarjousta demokraateille – Presidentti lupasi ”merkittävän ilmoituksen” illan puheessaan

  8. 8

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  9. 9

   Mitä jos Suomi söisi koko vuoden kuten tammikuussa? Muutos kansan­terveyteen olisi mullistava, ellei ryhti­liike lopahtaisi jo helmikuussa

  10. 10

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tältä näyttää Redi arkisena aamu­päivänä – Yrittäjät kertovat, miltä kauppa­keskuksen tilanne vaikuttaa nyt

  2. 2

   Viihteen veteraani Danny teki virhearvion ja esitti jäähyväiskonsertissaan Vain elämää -hittejä – mutta vanhat iskelmäklassikot kuulostivat paremmilta kuin koskaan

  3. 3

   Tämä asia sinun pitää muuttaa elämästäsi nyt, jotta olet kesäkuussa viisi kiloa kevyempi

   Tilaajille
  4. 4

   Vakava vaaratilanne Helsinki-Vantaalla: Matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle

  5. 5

   Suomi voisi nollata päästönsä, mutta mitä se vaatii? Tällaista olisi elämä hiili­neutraalissa Suomessa vuonna 2035

   Tilaajille
  6. 6

   Banksyn maalaus ilmestyi ennen joulua yllättäen autotallin seinään – nyt tallin omistava terästyöläinen myi sen kuusinumeroisella summalla

  7. 7

   Saara Aallon ”Spice Girl -jäsenyys” näyttäisi perustuvan ainakin osittain Mel C:n maalis­kuiseen kohteliaisuuteen – Britti­lehti ei siteeraa kohtaa, jossa ”Sporty Spice” kertoo vain vitsailevansa

  8. 8

   Lähes kaikki kuntohiihtäjät sortuvat kahteen perusvirheeseen, jotka korjaamalla eteneminen helpottuisi hetkessä

  9. 9

   Naisen kotoa Itä-Helsingistä löytyi 26 erittäin huonokuntoista koiraa – Kaikki lopetettiin, mahdollisesti vesikauhuisia koiria on myyty eteenpäin

  10. 10

   Hän hyökkää, haukkuu ja saa ilonsa toisen nujertamisesta – Sadistisen persoonallisuus­häiriön piirteitä ilmenee aivan tavallisilla ihmisillä, ja tällainen se on

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vuosaarelaisen kaunottaren turhamaisuus pöyristyttää ihmisiä – Mutta lopulta he itkevät, sillä Jasmin Koskirannan tarina onkin suurempi

   Tilaajille
  2. 2

   Keksijänero loi miljardituotteen ja joutui tyttärensä syrjäyttämäksi – Suomalaista Polaria ja sen perustajan traagista kohtaloa ympäröi hiljaisuuden muuri

   Tilaajille
  3. 3

   Nämä sanat kannattaisi sanoa monelle vanhemmalle, vaikka minut ne saivatkin itkemään

  4. 4

   Vuoden paras Fingerpori -äänestys keräsi yli 23 000 ääntä – ”Hieno valinta”, toteaa Pertti Jarla yleisön suosikista ja paljastaa omansa

  5. 5

   Radikaalit pääsivät niskan päälle perussuomalaisten nuorisojärjestössä – suljetulla keskustelupalstalla julistetaan rotuoppia ja haukutaan Halla-ahoa

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapiirtäjä Ville Ranta teki piirroksen Oulun seksuaali­rikoksista ja sohaisi muurahais­pesään – Facebook jäädytti tilin, mutta se ei Rantaa hetkauta, sillä hän ei ole ensi kertaa asialla

  7. 7

   Sähköhammasharjakin voi jättää hampaat likaisiksi – yleinen harjaustekniikka pilaa koko sähköharjan idean, sanoo asiantuntija

  8. 8

   Miksi suomalaismiehet hakevat puolisonsa Aasiasta? Tästä kertoo Ylen Tuontirakkautta-sarja, joka suututti osallistujapariskunnan

  9. 9

   Autoista tuli niin hyviä, että kuljettajien ajotaidot romahtivat – tämä perusasia unohtuu monelta ja talvella sen kuulee lähes joka risteyksessä

  10. 10

   Tällainen on kahdeksan lapsen hyväksikäyttö­tapaus: Kalliolaismies saalisti tyttöjä Instagramissa – Tuomittu pyysi 14-vuotiasta tyttöä vaikenemaan seksistä

  11. Näytä lisää