Kotimaa

Puolustusvoimat kartoittaa lennokkeja ja pienoiskoptereita ammatikseen lennättäviä reserviläisiä – Taitavat lennättäjät ovat iso apu taistelukentällä

Puolustusvoimat kiistää kokoavansa ”nelikopterijoukkoja” – Kansalaisille lähetetyn kirjeen sanavalinta johti harhaan.

Puolustusvoimat ei suunnittele perustavansa erillisiä pienoiskopterien tai lennokkien lennättämiseen erikoistuneita joukkoja, kertoo Maavoimien operaatiopäällikkö Rami Saari.

Sen sijaan Puolustusvoimien tavoitteena on kartoittaa reserviläisten osaamista kauko-ohjattavien miehittämättömien ilma-alusten lennätyksessä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

IS uutisoi tiistaina, että Puolustusvoimat on lähestynyt kansalaisia kirjeellä, jossa se kertoo perustavansa uuden sodan ajan joukon, joka käyttäisi mahdollisesti kaupallisia lennokkeja eli drooneja. Tieto joukkojen perustamisesta levisi useisiin viestimiin.

Prikaatikenraali Saari sanoo, että Puolustusvoimat ei kommentoi yksityiskohtaisesti minkään joukkojen kokoonpanoja, mutta myöntää että ihmisiä on lähestytty kirjeellä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Emme ole perustamassa varsinaisia droonijoukkoja, vaan olemme kiinnostuneita reserviläisten osaamisesta eli kyseessä on osaamiskartoitus”, Saari kertoo.

Hänen mukaansa reserviläisten osaaminen halutaan yhdistää Maavoimien tarpeisiin.

”Meidän ei edes kannata kouluttaa ihmistä tällaiseen vaan mieluummin kannattaa ottaa ihminen, joka harrastaa muutenkin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saaren mukaan julkisuudessa olleet Puolustusvoimien kirjeet on lähettänyt Kaartin jääkärirykmentin alainen Uudenmaan aluetoimisto.

”Ne liittyvät paikallisjoukkoihin, koska olemme kehittämässä paikallisjoukkoja, jotta saisimme alueen tuntevia reserviläisiä. Tässä on kiinnityskohta vapaaehtoiseen maanpuolustukseenkin.”

Uudenmaan aluetoimiston lähettämissä kirjeissä sanotaan harhaanjohtavasti, että armeija ”suunnittelee uuden sodan ajan joukon perustamista”, joka mahdollisesti käyttäisi kaupallisten nelikopterien suorituskykyjä omaavia laitteita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kirjeitä on lähetetty liikenteen turvallisuusvirasto Trafin rekisterissä oleville henkilöille.

”Olet hakenut lupaa lennättää ammattisi tai harrastuksesi vuoksi nelikopteria tai vastaavaa laitetta”, alkaa kirje.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tarkkaan ottaen nelikopterien tai vastaavien lennättämiseen ei tarvita lupaa, mutta kaupallisten toimijoiden pitää tehdä toiminnastaan ilmoitus Trafille. Tällaisia ilmoituksen tehneitä toimijoita on Suomessa noin 2 300, ja heillä on lennätettäviä ilma-aluksia noin 3 000.

Kauko-ohjattavia miehittämättömiä pienoiskoptereita, lennokkeja ja vastaavia on Suomessa kuitenkin paljon enemmän eli arviolta 50 000–100 000.

Tarkempi määrä saataneen selville ensi vuonna, kun EU-sääntely pakottaa myös harrastajat tekemään niistä kaikista ilmoituksen Trafille.

Puolustusvoimien kirjeessä kysytään vastaanottajan kiinnostusta toimia ”uudessa sodan ajan tehtävässä”, jossa sitoudutaan harjoittelemaan kertausharjoituksissa alustavasti noin kerran vuodessa.

Edellytyksenä on, että henkilö on suorittanut varusmiespalveluksen Suomessa eikä ole sitoutunut tukemaan poliisia tai pelastuslaitosta miehittämättömän ilma-aluksen lennättäjänä.

Esivalintaa varten vastaanottajilta pyydetään sähköpostitse lyhyt kuvaus lennätysharrastuksestaan tai lennätykseen liittyvästä ammatista. Vastaanottajaa pyydetään myös hävittämään kirje ”asianmukaisesti asian vanhetessa, esimerkiksi silppuamalla”.

”Kyllä me liitämme heitä olemassa oleviin joukkoihin. Jos ajattelemme tiedustelua, niin drooni on kätevä vaikka kaupunkiympäristössä, jos haluaa katsoa, mitä tapahtuu parin korttelin päässä”, prikaatikenraali Saari sanoo.

”Jo ennestään asiansa osaava lennättäjä on tärkeä osaaja joukossa.”

Puolustusvoimat on lisäämässä muutenkin kaupallisten pienoiskopterien kokeilua.

HS kertoi syyskuun lopulla, että Maavoimat on ostamassa videokuvaukseen kykeneviä kauko-ohjattavia pienoiskoptereita. Niitä ostetaan aluksi 30 kappaletta ja vuosina 2019–2020 mahdollisesti noin 150 lisää.

Laitteet ostetaan kaupalliselta valmistajalta, koska niiden hinta on sotilaskäyttöön suunniteltuja halvempi. Uudet pienoiskopterit on tarkoitettu erityisesti paikallisjoukoille, jotka käyttävät niitä aluevalvontaan.

Aluevalvonnan lisäksi paikallisjoukkojen tehtäviin kuuluu sodan aikana strategisten kohteiden suojaaminen ja toiminta vihollisen erikoisjoukkoja vastaan.

Maavoimat aikoo kouluttaa näiden koptereiden käyttäjiksi ensin omaa henkilökuntaa. Samalla selvitetään pienoiskoptereiden käyttötapaa.

Puolustusvoimilla on käytössä erilaisia lennokkeja. Niihin kuuluvat muun muassa pari vuotta sitten hankittu israelilainen Orbiter-minilennokkijärjestelmä ja vanhempi sveitsiläisvalmisteinen Ranger-järjestelmä. Lisäksi käytössä on ilmatorjunnan harjoitusmaaleina käytettäviä maalilennokkeja.

Vuoden alusta tulee voimaan uusi laki, joka antaa Suomen asevoimille mahdollisuuden suojautua miehittämättömien ilma-alusten mahdollista uhkaa vastaan muulloinkin kuin sodan aikana. Laki antaa Puolustusvoimille oikeuden pakottaa alas esimerkiksi sotaharjoitusalueella lentävät pienoiskopterit tai lennokit.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuolemaan johtanut onnettomuus Himoksen laskettelu­keskuksen rinteiden ulkopuolella Jämsässä

  2. 2

   Mies otti Audin koeajoon Vantaalla – sen jälkeen autosta tai miehestä ei ole havaintoja

  3. 3

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  4. 4

   Suomalainen Jenny Gyllander nousi kansainvälisten vaikuttajien listalle yhdistettyään huvin ja pääomasijoittajan työn Instagramissa

  5. 5

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  6. 6

   Ranskalaismedia: Auto ajoi keltaliivien mielenosoitukseen, kolme loukkaantunut

  7. 7

   Suomeenkin tuotavien tomaatti­säilykkeiden tuotanto rikkoo ihmisoikeuksia – kansalaisjärjestö pitää S-ryhmän teettämää selvitystä harvinaisena

  8. 8

   Mies häiriköi lastenvaunujen kanssa liikkeellä olleita naisia Vantaalla

  9. 9

   Siperiassa satoi mustaa lunta, syyttäjä aloitti rikostutkinnan

  10. 10

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Punnerrustesti ennustaa sydänterveyttä – yksinkertaisen testin voi tehdä missä ja koska vain

  2. 2

   Yksi Helsingin hienoimmista ravintolasaleista oli vaarassa – Klassikkoa ei tärveltykään, ja kohta sinne pääsee taas syömään

  3. 3

   S-ryhmä julkaisi tomaattisäilykkeidensä tuottajista karun raportin, josta muut voisivat ottaa mallia

  4. 4

   Käsittämätön pörssitiedote saattoi rikkoa lakia

   Tilaajille
  5. 5

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  6. 6

   Tutkijat palasivat maailman suurimmasta meren­alaisesta montusta ja kertoivat ennen­näkemättömistä tippu­kivistä ja ”hullusta” rikkivety­kerroksesta

  7. 7

   Yhdysvaltain tiedotus­välineet tarkastivat Trumpin hätätila­puheen faktat ja löysivät seitsemän valhetta

  8. 8

   Kahdeksan vuotta sitten Jussi Andelin kirjoitti hakukoneeseen sanan ”ero” – Siitä alkoi tapahtumaketju, joka paljasti kokonaisen jätettyjen miesten maailman

  9. 9

   Oli huippulukio, oli harrastukset, oli liikaa intoa ja liian vähän aikaa – Ja niin Elena Shemyakin mieli hajosi

   Tilaajille
  10. 10

   Uusia superkameroita nousee teiden varsille jo ensi kuussa – Tuleeko ylinopeuksista rahantekokone valtiolle?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Karski moottoripyörämies lähestyi minua parkkipaikalla eikä jättänyt perääntymiselle tilaa – hetken päästä seisoimme vaiti ja näin, millainen voima piilee eläimessä

  2. 2

   Sofia Pahtela aloitti työt bussikuskina maanantaina ja nousi heti ilmiöksi – Selitys on yksinkertainen

  3. 3

   Olli Lindholmista kirjan tehnyt Arno Kotro kertoo Lindholmin olleen perillä terveysongelmistaan vuonna 2017: ”Hän tiesi elävänsä veitsenterällä”

  4. 4

   Microsoft: Älkää käyttäkö Explorer-selainta

  5. 5

   Ihmisellä voi olla kehossaan litroja ylimääräistä vettä – Näillä kuudella vinkillä vähennät turvotusta

   Tilaajille
  6. 6

   Kolmen metrin pudotuksesta jäi muistoksi rollaattori, jonka vauhti vain kiihtyy – Kirsti Paakkanen täyttää 90 vuotta ja muuttaa 300-neliöiseen makuuhuoneeseen

   Tilaajille
  7. 7

   Lauri Markkasesta voi tulla kaikkien aikojen suomalais­urheilija – HS:n erikois­artikkeli näyttää, mikä tekee nuoresta kori­palloilijasta niin poikkeuksellisen

  8. 8

   Lojumme itsemme kuoliaaksi – Alkukantaisen Tsimané-heimon esimerkki osoittaa, miksi ”meidän on liikuttava selviytyäksemme hengissä”

   Tilaajille
  9. 9

   Miksi Pohjois-Suomessa on paljon enemmän rivoja paikannimiä kuin etelässä? Vittulampien ja Paskaperien taustalla on monia hyviä syitä

  10. 10

   Yö-yhtyeen solisti Olli Lindholm, 54, on kuollut – Yhtye vahvisti syyksi sairauskohtauksen

  11. Näytä lisää